Fårikål og bobler

Endelig fikk jeg også spist fårikål denne sesongen. Jeg elsker fårikål, men synes lukta kan være litt vel overveldende i en liten leilighet. Derfor deler en venninne og jeg på denne fårikålgryta og platetoppen slik at man kan koke fårikål (og pinnekjøtt) ute. Life hack!

fårikål

fårikål

I forrige uke hadde jeg besøk av en søt shiba, Luna. I tillegg til Luna var vi 9 til bords, og til det beregnet jeg 4 kilo fårikålkjøtt og like mye kål. Det ble rikelig, og rester til minst to dager. Neste år beregner jeg litt mindre, ca 300 g per person holder.

fårikål

fårikål

Jeg har tidligere foretrukket øl til fårikål, men i år testet jeg for første gang å drikke bobler til fårikål. Stor suksess! Til fet mat bør vinen ha nok syre, og gjerne være lagret litt lenger enn en typisk ung musserende vin. Testet Gancia Alta Langa 36 Mesi fra Piemonte. 36 mesi viser til at vinen er andregangsgjæret på flaske i 36 månder. En solid utfordrer til ekte Champagne. Der testet jeg Moët et Chandon Grand Vintage 2009, og hvis lommeboka har råd anbefaler jeg å teste den til fårikålen.

fårikål

Jeg synes det er gøy å eksperimentere litt med fårikålen, men ikke for mye. I år falt valget på å bruke epler i fårikålen. Eplene forsvinner under koking, men bidrar til litt syrlighet til kraften. Bruk vann, øl, vin eller kraft i fårikålgryta. Har du god tid kan du med fordel brune fårikålkjøttet før det legges i gryta.

Fårikål:
-Beregn ca 300 g fårikålkjøtt per person
-Like mye kål som kjøtt
-1-2 syrlige, norske epler
-Svarte pepperkorn
-Havsalt
-Vann/øl/vin/kraft
-150-200 g småpotet per person

Fremgangsmåte:
1. Brun fårikålkjøttet hvis du har tid/gidder. Start med å legge de største stykkene eller de med mest fett nederst i gryta. Dryss litt havsalt og pepperkorn over.

2. Del kålen i fire og legg et lag kål over kjøttet. Fortsett med kjøtt, salt, pepper og kål til du ikke har mer igjen.

3. Del eple i båter og stapp ned i gryta. Til slutt heller du på litt vann, øl, vin eller kraft. Ikke for mye, begynn med ca 7-10 dl.

4. Gi gryta et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre i ca 3 timer. Sjekk underveis om du må fylle på mer væske.

5. En halvtime før servering koker eller damper du potetene til de er møre.

Sett frem skåler til bein og rask på bordet, spis og vær glad!

3 Kommentarer

  1. Pingback: Julebrunch - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.