Tubi 60 – en litt uvanlig brennevinsnyhet

tubi 60

Det skal litt til før nyhetsbrev om vin- og brennevin fanger min oppmerksomhet. Men da en mail om denne nokså uvanlige brennevinsnyheten ramlet inn i innboksen ble jeg nysgjerrig.

Tubi 60 er navnet på dette brennevinet fra Midtøsten. Jeg kommer tilbake til smaken, men først litt historie. En meget entusiastisk, uavhengig brennevinsimportør står på kjøkkenet mitt og forteller, bare et par dager etter at jeg først leste om Tubi 60.

Kompisene Olav og Even jobbet i 2014-2015 som observatører i Hebron, Vestbredden. Der kom de over Tubi 60 på en klubb hvor alt fra punkere, progressive, konservative og hele «regnbuespekteret» av israelere og palestinere hang sammen. De likte det så godt at de like gjerne bestemte seg for å importere det til Norge. Man kommer liksom ikke unna det politiske aspektet ved å drikke israelsk brennevin, men brødreparet Hilal og Yanai Tubi som produserer Tubi 60 ønsker at Tubi skal få være en bra drikk som folk blir glad av. De lever selv i et liberalt miljø, og er ikke interesserte i å blande inn politikk.

Tubi 60 er et fruktig og bittert sitrusbasert brennevin med ekstrakter av trær, røtter, blomster og urter som safran, gurkemeie, mynte. Den har ingen kjemiske stabilisatorer og er ufiltrert. Derfor får den et litt hjemmelaget preg, og må ristes godt før bruk. Tubi 60 har 37,5% alkoholprosent, og alkoholen er brent på mais. Den inneholder kun 6 gram sukker per liter. Det er vanskelig å beskrive smaken, for det finnes ikke noe å sammenligne den med. Den mest fremtredende smaken er kanskje ingefær.

tubi 60

I midtøsten har Tubi 60 raskt blitt en trendy drikk på grunn av sine oppkvikkende egenskaper. Den drikkes enten bar på is som en shot sammen med øl, eller oppi øl. Den er også utmerket som ingrediens i både enkle og avanserte cocktails. Jeg har fått prøve meg litt frem med en flaske Tubi 60, og ved siden av å drikke den bar som en aperitif passer den utrolig godt sammen med kombucha, club mate og i øl med pasjonsfrukt.

tubi 60
Tubi 60, isbiter og pasjonsfruktøl servert som aperitif til fårikål, av alle ting.

tubi 60


Den aller beste kombinasjonen var kanskje i kombinasjon med den koffeinholdige leskedrikken club mate, eller sammen med kombucha med ingefær. Begge deler komplimenterer smakene i Tubi 60, og det føles definitivt som noe nytt.

Tubi 60 finnes i bestillingsutvalget til Vinmnopolet, men om du ønsker å teste den først er det et tjuetalls barer i Oslo som har Tubi 60 på menyen. Her er en oversikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.