Bacalao alla puttanesca

Jeg elsker bacalao i alle mulige farger og varianter. Jeg har allerede oppskrift på en klassisk rød bacalao, og en gul juksevariant. Denne varianten er resultat av at jeg våknet opp skrubbsulten etter narkose her for litt siden og ville ha bacalao. Eller pasta. Eller bare noe spicy egentlig.

Så her har jeg kombinert to av mine favorittretter, nemlig en klassisk bacalao og pasta alla puttanesca. Direkte oversatt betyr det pasta fra en skjøge – eller horepasta som jeg kaller det. Det er en superenkel pastarett med masse chili, hvitløk, oliven, tomat og ansjos i sausen. Jaggu funket det ikke bra som en bacalao også.

Ansjosen smelter inn i sausen og gir bare et fint umamihint til retten. Det er ofte både kapers og oliven i en pasta alla puttanesca, men jeg tenkte at det ble litt vel salt og droppet det. Det klassiske urtevalget i en pasta alla puttanesca er bladpersille, og massevis av det. Jeg foretrekker basilikum, men du kan velge akkurat hva du vil.

Oppskriften gir 4 rause porsjoner – 1,5 time tilberedning + 24 timer utvanning

Bacalao alla puttanesca
-400 g klippfisk av god kvalitet
-1,5 dl olivenolje
-40 g ansjosfilet
-4 hvitløksfedd
-1 rød chili
-1 ts knuste chiliflak
-1 ts paprikapulver
-1 ts pepper
-1 ts sukker
-1 økologisk sitron
-200 g cherrytomater
-2 gule løk
-2 bokser hermetiske tomater
-400 g faste poteter
-200 g kalamataoliven uten stein
-Frisk basilikum eller bladpersille til topping

Fremgangsmåte:
1. Start med å vanne ut klippfisken omtrent et døgn før du skal lage maten. Har du dårlig tid kan du eventuelt dele klippfisken opp i porsjonsbiter før du vanner ut, så går det litt raskere. Bytt vann et par-tre ganger underveis.

2. Finn frem en gryte, gjerne en jerngryte. Varm opp oljen til den er middels varm. Grovhakk ansjosfiletene og hvitløken. La det surre i oljen et par minutter, men pass på så det ikke friteres.

3. Finhakk chili, og ha det oppi gryta sammen med krydderet og cherrytomater delt i to. Finrasp skallet av en økologisk sitron oppi gryta, og bland godt sammen. Rør rundt til tomatene er myke.

4. Del løken i to, og kutt den i tynne halvmåneskiver. Surr løken i oljeblandingen til den er myk og blank. Tilsett hermetiske tomater og bland godt.

5. Dytt potetskivene nedi gryta. Del fisken i porsjonsstørrelser og ha det også oppi gryta. Bland det godt sammen, før du setter på lokk og gir det et oppkok.

6. Skru ned temperaturen så det bare såvidt bobler. La gryta stå ca 45 minutter, før du tar av lokket. Sjekk om potetene er klare, og la eventuelt gryta stå 10-15 minutter til.

Siden denne bacalaoen er inspirert av italia passet det jo helt perfekt at jeg fikk anbefalt en italiensk vin til. Terravignata Verdicchio di Matelica 2017 er en ung og frisk økologisk vin laget av 100% Verdicchio. Dyrket i leirholdig jord med kalk gjør den litt mer kompleks og mineralsk – den smaker mye «mer» enn 142,-

Et stort pluss er at den er tappet på lettvektsflaske. Dette er et klimavennlig valg, siden tunge glassflasker er en av verstingene når det kommer til gassutslipp. Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt – så det er en fin tanke om man ønsker å ta miljøsmarte valg i hverdagen.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.