Iittala Raami

Iittala Raami

Foto: Kristian Dale

Forrige uke gjorde jeg en jobb som var så hyggelig at det ikke føltes som jobb en gang. Jeg hadde fått i oppdrag av Iittala å lage en middag med den nye Raami-kolleksjonen designet av Jasper Morrison. Raami er den første komplette kolleksjonen for borddekking som Iittala lanserer, med både porselen, glass og serveringsdeler som passer til alle anledninger.

Raami betyr ramme på finsk, og hovedfilosofien bak kolleksjonen er å skape god atmosfære – en ramme for stemningen rundt bordet.

Jeg dekket bordet med porselentallerkner, lave vinglass, trefjøler i eik og fargede glass og lyslykter. Så inviterte jeg en håndfull søte bloggere og vi fikk så vidt plass rundt spisebordet mitt.

Elsker hvordan lyset reflekteres gjennom disse lyslyktene og gjennom de fargede vannglassene når sola skinner på ettermiddagen.

Det første gjestene fikk servert var bobler, brød og pisket smør. Tre av de beste tingene i verden?!

Til forrett spiste vi ceviche med pasjonsfrukt, oppskriften finner du her!


Til hovedrett serverte jeg tidenes laks. Posjert i olivenolje over lav temperatur over lang tid sammen med sitrus, urter og hvitløk. Det blir fløyelsmykt og så langt unna tørr og kjedelig laks man kommer. Som tilbehør serverte jeg smørdampede småpoteter med dill, agurksalat med fennikel og en rømmesaus med Kalix-løyrom.

Oppskriften passer for 4 personer og tar ca 1 time å lage

Perfekt laks med sitrus og urter
Ingredienser:
-800 g lakseside med skinnet på
-1-2 ts salt
-1 ts nykvernet pepper
-2-3 dl olivenolje (ja, det skal være så mye!)
-1/2 appelsin
-1/2 sitron
-1/2 lime
-1/2 klementin
-et par kvaster estragon
-et par kvaster timian
-4 hvitløksfedd

Smørdampede poteter:
-600-800 g småpoteter
-2 ss smør
-1 håndfull dill
-1 klype salt
-1 klype nykvernet pepper

Agurk- og fennikelsalat:
-1 liten fennikel
-1 agurk
-2 ss eddik
-1 ss sukker
-1 ts salt

Rømmesaus med Kalix-løyrom:
-1 beger Rørosrømme
-40-50 g Kalix-løyrom
-1/2 hvitløksfedd
-1/2 økologisk sitron

Fremgangsmåte:
1. Forvarm ovnen til 110 grader. Klapp laksen tørr med kjøkkenpapir. Ha litt olje i bunnen av en liten ildfast form og legg laksen oppi. Krydre med salt og pepper. Hell olivenolje i formen. Det skal dekke hvertfall halvveis opp siden på laksen.

2. Vask sitrusfrukten godt og kutt dem i tynne skiver. Dander utover laksen og i formen. Legg på et par urtekvaster og fire knuste hvitløksfedd. Skallet kan gjerne være på. Det er kun for å sette smak på oljen.

3. Bruk gjerne et steketermometer når du steker all fisk og kjøtt! Laksen skal nemlig bare ha en kjernetemperatur på 45-50 grader, så det er viktig å følge med. Dette tar ca 25-30 minutter på 110 grader.

4. Damp småpotetene over rist, så sprekker de ikke. Ha litt smør i dampevannet så blir de ekstra gode. Avhengig av størrelsen tar det alt fra 7-15 minutter. Vend inn litt ekstra smør, salt, pepper og dill før servering.

5. Finsnitt agurk og fennikel med en mandolin eller grønnsaksskreller. Bland sammen eddik, sukker og salt og bland sammen med agurksalaten.

6. Rør sammen Rrørosrømme (eventuelt seterrømme) med Kalix-løyrom. Det er jo en ekstremt dyr råvare, så ikke la noen rester gå til spille. Yum! Finrasp et hvitløksfedd og skallet av en halv økologisk sitron og bland godt sammen før servering.

Mitt beste forslag til en både luksuriøs og avslappet middag. Det går selvfølgelig an å droppe Løyrom og heller bruke billigere rogn, for eksempel rognkjeksrogn. Kalix-løyrom er ikke noe jeg spiser ofte for å si det sånn. Les mer om nordens kaviar og hvorfor det er en helt fantastisk (og dyr) råvare her.

Verdens peneste gutt!!

Et tips, pleier alltid å beregne like mye potet som fisk for det blir alltid spist opp. Tror jeg hadde tre små poteter til overs etter denne middagen.

Til dessert ble det tjukkmjølkspannacotta med bjørnebær, skogsyre og disse marengsene. Synes pannacotta kan bli alt for søtt, men laget med tjukkmjølk blir det friskere. Dette kan med fordel lages kvelden i forveien for at det skal rekke å stivne. Jeg laget den i en stor form slik at gjestene kunne forsyne seg så mye de ville. Er ikke så fan av porsjonsdesserter.

Tjukkmjølkspannacotta:
-3 dl fløte
-80 g sukker
-1 vaniljestang
-4 plater gelatin
-3 dl tjukkmjølk
-1 kurv bjørnebær
-litt skogsyre
disse marengsene

Fremgangsmåte:
1. Varm opp fløte og sukker med vaniljestangen til rett under kokepunktet. Ta det av varmen og la det avkjøles i 10 minutter.

2. I mens legger du gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Klem vannet godt ut og ha gelatinen oppi fløteblandingen. Rør det ut.

3. Ta ut vaniljestangen og tilsett tjukkmjølka. Visp det godt ut. Hell blandingen over i ønsket serveringsform gjennoom en finmasket sil for å unngå eventuelle klumper.

4. Sett tjukkmjølkspannacottaen kaldt over natten, minimum 8 timer.

5. Server sammen med bjørnebær, skogsyre og marengs.



1 Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.