Galette er en enkel og litt mer rustikk form for pai. Selve deigen kan fylles med enten søte eller salte ting. Sjekk ut den forrige galetten jeg laget med rabarbra og mandelfyll.
Denne gangen hadde jeg lyst til å lage en salt variant for å ta med på piknik. Man kan finne noen skikkelig saftige og digge tomater nå for tiden så valget ble en enkel tomatgalette med chevre og timian. Så enkelt, så godt!
Galette med chevre og tomater
Deig:
Denne oppskriften er nok til å lage to galetter.
Deigen bør lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskap. Holder seg 3-4 dager. Kan fryses.
Ingredienser:
-350 g hvetemel
-2 ts sukker
-1 ts salt
-180 g usaltet smør
-1 ss eplecidereddik
-1/2 dl iskaldt vann
Fremgangsmåte paideg:
1. Bland mel, sukker og salt i en bakebolle. Kutt kaldt smør i små terninger og jobb det inn i melet med fingrene til det er godt blandet sammen. Vipp det over på kjøkkenbenken.
2. Bland sammen eddik og isvann og drypp det over blandingen mens du knar det sammen.
3. Kna deigen til den henger godt sammen. Del den i to og pakk den stramt i plastfolie. La deigen avkjøles i minst to timer før bruk.
Fyll:
-150 g chevre
-2 store tomater
-1 håndfull små tomater
-2 ss god olivenolje
-1 sammenpisket egg til pensling
-Salt og pepper
-Fersk timian
Fremgangsmåte:
1. Forvarm ovnen til 190 grader over- og undervarme.
2. Ta deigen ut av kjøleskapet og la den bli myk nok til å kjevles ut. Kjevle deigen ut til en stor rund-ish form på et bakepapir. Flytt bakepapiret over på et stekebrett.
3. Smuldre chevre utover paideigen, unngå den ytterste kanten.
4. Vask tomatene og kutt dem i tynne skiver. Det er viktig at tomatskivene ikke er for tykke slik at galetten bli soggy. Legg tomatskivene i et dørslag og salte dem rikelig. La tomatene renne av seg 5-10 minutter før du legger dem utover kjøkkenpapir og klapper dem tørre. Ikke hopp over dette steget!
5. Dander tomatene oppå chevren. De største skivene i bunn og de små på toppen. Ha litt olivenolje jevnt over tomatene.
6. Brett forsiktig kanten inn og over fyllet hele veien rundt. Pensle kanten med sammenpisket egg. Krydre med salt og pepper over kanten og fyllet. Topp med litt frisk timian.
7. Stek galetten midt i ovnen i 50-60 minutter, eller til kanten er sprø og gyllen. Snu stekebrettet en gang underveis slik at det blir jevnt stekt.
Topp gjerne med mer frisk timian før servering. Kan spises lun eller avkjølt.
4 Kommentarer