Shiitake & sake

shiitakeHar fått så dilla på shiitakesopp i det siste. Tror det er den beste soppen av de alle, til og med bedre enn kantarell? Det er noe med konsistensen som gjør den til den perfekte matsoppen.

Min shiitakekjærlighet oppsto på Izakaya, og det samme gjelder egentlig for sake. Så i dag til middag ble det en risbolle med shiitake og litt div fra kjøleskapet. Den soppen ble så god at jeg tror det er på topp 10 de beste tingene jeg har smakt i mitt liv. Servert sammen med en liten kopp sake ved siden av. Min favoritt er yuzusake, mmm!

Risbolle med shiitake:
Oppskrift for 2
-100 g ris*
-1 avokado
-1/2 agurk
-400 g shiitake
-2 ss nøytral olje
-2 ss smør
-2 ss soyasaus
-1 ss sake (eller riseddik)
-1/2 ss sesamolje
-1 ts sukker
-litt syltet ingefær
-2 ts svarte sesamfrø
-litt karse til topping

Fremgangsmåte:
1. Kok ris. *Confession, jeg kan ikke koke ris. Bruker boil in bag :—(

2. Del avokado i to og del i tynne skiver. Del agurken.

3. Del shiitake i store biter. Stor sopp i fire, små sopp i to. Varm nøytral olje i en stekepanne og stek soppen ved høy varme i 3-4 minutter. Tilsett smøret og skru ned temperaturen til medium-lavt. Tilsett soya, sake, sesamolje og sukker. La det koke inn og «karameliseres» i panna.

4. Dander bollene med ris i bunn, en halv avokado og agurk. Topp med den nystekte soppen, syltet ingefær og et dryss svarte sesamfrø og karse.

Elsker kombinasjonen japansk mat og karse, men det er kanskje bare meg. Server med pinner og en kopp sake hvis du vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.