Perfekt grilltilbehør: kikertsalat


Jeg tenkte jeg skulle dele oppskriften på en av rettene jeg laget til lørdagens bryllupscatering. Jeg laget mange forskjellige tapasretter, og en av salatene var denne kikertsalaten. Perfekt sidesalat til grillmaten i sommer. Enten du har grilla kjøtt, fisk eller grønnsaker.

Kikertsalat:
Tilbehør til 4
-2 bokser hermetiske kikerter
-1 glass syltet paprika
-1 dl kalamataoliven uten stein
-1 kvast persille
-1 økologisk sitron
-2 ss olivenolje
-Litt nykvernet pepper

1. Sil bort vannet til kikertene og skyll dem godt i kaldt vann. Ha dem over i en bolle.

2. Kutt syltet paprika i strimler og bland sammen med kikertene. Bland inn oliven og finhakket persille.

3. Rasp skallet av en økologisk sitron over i salaten. Skvis ut saften og bland sammen med olivenolje og litt nykvernet pepper. Bland alt godt sammen og la det gjerne stå og godgjøre seg litt i kjøleskapet før servering.

Bryllupscatering

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I går gjorde jeg min aller første bryllupscatering. Jeg har konsekvent sagt nei til alle bryllupsjobber de siste årene fordi det skremmer meg å lage mat på noens viktigste dag. Dessuten gjør jeg ikke SÅ mye middagscatering, og det er vilt mye planlegging og logistikk for å få det til å gå rundt. Men da en bloggleser kontaket meg og ville ha gluten- og melkefri lunsjmat til bryllupet sitt kunne jeg ikke annet enn å si ja. Det er jo min spesialitet. Jeg tok med meg kjøkkenassistenten min Ida på jobben og det kunne ikke gått bedre. På bildet er noen av sesongens siste ramsløkblader som ble til ramsløkaioli. Plukket av min grønt-leverandør Kristin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På fredag preppet vi alt som kunne preppes på forhånd. Vi trillet kjøttboller, kokte tomatsaus, laget pestoer, ramsløkaioli og tilbehør. Dette er ikke bare noe man burde gjøre før store cateringjobber, men et godt tips også når man skal ha middagsselskap og vil bruke minst mulig tid på kjøkkenet og heller henge med gjestene sine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bryllupet var på Saxegaarden i middelalderparken. En perle av et utleielokale! Stort kjøkken med god industristekeovn og vaskemaskin, og fine lyse rom. Brudeparet hadde pyntet så fint med markblomster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg lånte fine kermaikkskåler og fat fra EvaMia som driver direkte og etisk handel med håndarbeidere i Palestina og Uganda. Ta en titt på de fine produktene deres på nett eller i butikken deres på Vulkan. Helt perfekt til tapas spør du meg. Jeg har noen skålet og fat hjemme, og det som er så fint er at de tåler å varmes opp i stekeovn. Både fine og anvendelige. Brukte dem på Cathrine Hammel sin sommerfest også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lang tapasbuffet med en blanding av klassiske spanske tapasretter og gode norske råvarer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Økokjøttboller i tomatsaus, norsk spekeskinke, småpoteter med rosmarin, tomatsalsa av de beste norske tomatene, grønn pesto (uten ost), ramsløkaioli og kikertsalat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stekt chorizo, bakt squash og paprika, kyllingvinger, grønne bønner med hvitløk og sitron og tomatpesto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
For å bestille Chikus catering kan du ta en titt her, eller sende en forespørsel til julieilona@gmail.com!

Grønn mat for Cathrine Hammel

CH_sommerfest03Foto: Anne Valeur, privat og Maja Hattvang

I forrige uke gjorde jeg en stor cateringjobb for Cathrine Hammel. Tema var sommerfest og den nye limited edition-kolleksjonen meadows som har blomstermønster. Det har tatt mye tid å planlegge og finne de riktige råvarene, men det resulterte også i en avslappet og vellykket fest. 70-80% av råvarene var økologiske og mesteparten norsk. Noe må jo importeres siden sesongen har startet så sent. All maten vi serverte var vegetarisk. Synes det er så stas at folk setter pris på grønn mat. Marie fra Plukk blomster var også med på festen og hadde blomsterbindingsworkshop. Så fint altså. Skulle ønske jeg var gjest på denne festen. Men her kommer hvertfall et bildedryss fra forberedelsene og maten vi serverte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMitt fantastiske Chikus catering-crew! Martin, Christina og Ida, som nettopp har begynt å blogge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg fikk kandiserte fioler og ferske spiselige blomster fra Melgården, som jeg snart skal skrive litt mer om. Jeg festet de kandiserte fiolene på makroner til desserten og brukte de ferske blomstene i salaten.

CH_sommerfest09

CH_sommerfest07

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAGrønn salat med spiselige blomster, erteskudd, kjørvel, dill, ramsløksalt og sprø bokhvete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAØkologisk surdeigsbrød fra Handwerk og såklart økologisk smør fra Rørosmeieriet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASquashpasta med ramsløkpesto, ramsløkblomster og forglemmegei plukket av Kristin. Alle rettene ble servert i keramikk fra EvaMia. Se opp for en EvaMia-giveaway i nær fremtid!

CH_sommerfest08CH_sommerfest16CH_sommerfest15CH_sommerfest18CH_sommerfest19Vi serverte grillede grønnsaker og en grillet dessert. Både rabarbra og fersken blir utrolig godt på grillen. Vi serverte det med jordbær, bjørnebær og fioler.

CH_sommerfest14

IMG_5636-2CH_sommerfest13IMG_5609-2Maja var på festen.
CH_sommerfest24CH_sommerfest21CH_sommerfest23
For en utrolig morsom jobb å gjøre. Alt klaffet så bra. Den første dagen med ordentlig sol, fantastiske mennesker og blomster og god stemning.

Grønn meny:
-Squashpasta med ramsløkpesto, parmesan, pinjekjerner og spiselige blomster
-Asiatisk rødkålsalat med sesamdressing
-Grillet squash, asparges, minifennikel og vårløk med fetaost, rista hasselnøtter og dillolje
-Bresserte gulrøtter med ramsløk
-Grønn salat med erteskudd, kjørvel, dill, spiselige blomster og sprø bokhvete
-Surdeigsbrød fra Handwerk og smør fra Rørosmeieriet
-Hummus, klassisk variant og med rødbet
-Ramsløkpesto
-Sitronmayo
-Grillet fruktsalat med fioler
-Makroner med kandiserte fioler
-Rabarbralimonade med rogneblomster
-Vann med agurk og dill

Mye av maten vi laget er hentet fra den nye kokeboken min som snaaart kommer ut. Les mer om boken min her.

OPPSKRIFTER+VIN

Forsiden på den nye boken min!

Julies grønne kjøkken_HØYEndelig kan jeg vise frem forsiden på den nye boken min, Julies grønne kjøkken!

Er så fornøyd utrolig fornøyd med resultatet. Det er så deilig å se på det ferdige resultatet og tenke at jeg er 100% fornøyd. Boken er designet av Lars Kjelsnes i Heydays, bildene er tatt av Anne Valeur, stylet av Line Dammen og assistert av Kristin H.R. Nielsen som også har skrevet en tekst om spiring i boken.

Man kan faktisk forhåndsbestille boken allerede nå, så får man den litt billigere og kostnadsfritt sendt hjem i postkassa dagen den kommer ut. Julies grønne kjøkken blir gitt ut på Kagge i slutten av august.

Hva synes dere om forsiden?

Screenshot 2015-06-18 00.09.40

Grønn salat med jordbær og avokado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne grønne salaten med jordbær og avokado passer perfekt som den er som et lett sommermåltid, eller du kan for eksempel tilsette litt kikerter, røkelaks eller spekeskinke for ekstra protein. Salaten er perfekt tilbehør til sommergrillmaten, og passer like bra til kjøtt som fisk.

Salaten er komplett med sunt fett fra avokado, søte jordbær, bitter fennikel, salt fetaost og sprø pinjekjerner. Dressingen er en enkel sennepsvinaigrette, men tilsatt finhakket fenikkeldusk for en ekstra liten piff.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrønn salat med jordbær og avokado
Sidesalat til 4 – hovedrett til 2
15 minutter tilberedningstid
-1 stort salathode
-1 fennikel med dusk
-50 g fetaost
-1 avokado
-15 små jordbær
-20 g pinjekjerner

Fennikelvinaigrette:
-1 ss dijonsennep
-1/2 sitron
-1 ts honning
-en klype salt
-en klype pepper
-1 dl god extra virgin olivenolje
-finhakket fenikkeldusk

1. Riv salatbadene i store biter. Skyll godt og tørk i en salatslynge eller et rent kjøkkenhåndkle.

2. Fjern den ytterste delen av fennikelen og del den i to. Ta vare på den grønne dusken til dressingen! Skjær fennikel i syltynne skiver. Bland det sammen med salatbladene.

3. Del jordbærene i to og smuldre fetaosten. Del avokadoen i to og fjern stein og skall. Kutt avokadoen i tynne skiver.

4. Rist pinjekjernene i en tørr og varm stekepanne. Rist på pannen kontinuerlig så de ikke svir seg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA5. Lag dressingen ved å piske sammen dijonsennep, sitronsaft, honning og olivenolje til det tykner. Finhakk fennikeldusken og rør inn i dressingen. Smak til med salt og pepper til slutt.

6. Bland dressingen inn i salaten. Toppes med ristede pinjekjerner og litt nykvernet pepper.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Publisert på godt.no!

Sommermat fra Chikus catering

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForrige uke hadde jeg et par cateringjobber. Både store og små. Denne jobben gjorde jeg for en kunde som skulle ha sommerfest og ta med seg maten ut på en av øyene. Da var de avhengig av mat som lett kunne fraktes og stå ute en liten stund uten kjøling. Grønn potetsalat er perfekt sommermat, og spesielt sammen med varmrøkt laks.

Dagene før hadde jeg vært ute på tur i nærområdet og plukket litt ville vekster og spiselige blomster. Salaten ble toppet med ryllik og korsknapp, og de fikk en ramsløk- og brenneslemajones på siden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI tillegg til salaten fikk de med seg godt brød, grønn smoothie, sjokoladekjeks med karamell og nøttekuler. Pakket i miljøvennlig emballasje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChikus grønne smoothie med mango, banan, ananas, appelsin og grønnkål.

Denne jobben gjorde jeg sammen med min nye, superflinke assistent Ida. Følg henne på instagram for løpetips og sunne oppskrifter.

Les mer om cateringfirmaet mitt Chikus catering her, eller send en mail til julieilona@gmail.com med forespørsler.

Ylajali for andre gang

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oi, nå har det vært stille på bloggen en stund. jeg hadde en ekstrem hektisk uke med mye jobbing hvor mail og blogg ble totalt nedprioritert. Heldigvis ble uken avsluttet på en ekstremt bra måte, nemlig på Michelinrestauranten Ylajali. Var der for ganske nøyaktig et år siden for å feire bursdag, og endte opp med å bli forlovet. Nå dro vi tilbake med mamma og pappa for å feire trippel bursdag, et års forlovelse og alt annet bra som skjer for tiden. En helt utmerket måte å feire på!

Lokalene til Ylajali har lang historie, og rommet Rikshospitalets Apothek fra 1892 til 1982. Ylajali har ligget i lokalene på St.Olavs plass siden 2002, men det var ikke før i 2012 at restauranten Ylajali slik den er nå oppsto. Mesteren bak er Even Ramsvik. Navnet Ylajali stammer fra Hamsuns roman “Sult” hvor drømmekvinnen Ylajali holdt til i lokalene til restauranten. Menyen har fått utseende etter førsteutgaven av Sult fra 1890. Dessuten er også måltidet bygget opp som en roman med en prolog, fire kapitler og en epilog.

Det er innredet med kun det nødvendige, og man får følelsen av at det er ekslusivt uten å være snobbete overhodet. Det er bare åtte bord og en bordsetting per kveld, så det er jo intimt men likevel er det så god plass rundt bordene at man føler at man er i sin egen lille boble og ikke blir “forstyrret” av andre. De ansatte er ekstremt oppmerksomme og trekker ut stolen for deg og bretter servietten hver gang man forlater bordet. Bordet er også sparsommelig dekket opp med hvit duk, ett hvitt kubbelys og en stein til bestikket. Det er virkelig maten som står i fokus.

Noen av rettene var de samme som for et år siden, men det var mye nytt på menyen også så det ble en helt ny opplevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARåreker fra Island som dyppes i knuste rekeskall og dill.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASemulegraut og finsk kaviar. Så vilt godt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHvaltartar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sotet vaktelegg på potetchips. En av favorittene mine i fjor, og det er det fremdeles. Tenk at et lite egg kan smake så godt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERARøkt kolje, surdeig og tørrfisk. Tidenes beste fiskekake? Så mye smak på en gang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salat fra Korsvold gård med kyllingskinn og sjøkrepsolje. Siste snacks i prologen. Liker veldig godt at man innleder måltidet med snacks man må spise med hendene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMakrell, pepperrot og persille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrent purreløk, kalix löjrom og hasselnøtt. Altså, for en rett! Fikk den i fjor også og tenkte på den brente purren i ukesvis etterpå. Den blir lagt i den vedfyrte ovnen i hagen i et par minutter, før de spretter den opp og fyller den. Den blir så utrolig mør inni, man spiser purre med skje liksom. Sommergrillinspirasjon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAsparges, gran og furu. Til denne retten fikk vi servert en juice laget av eple og skogsyre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlemte å ta bilde av sjøkrepsen vi fikk før denne friske retten med kefir og stangselleri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiggvar, høy og ramsløk. Piggvaren blir dekket i høy og grillet i den vedfyrte ovnen i bakgården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHirse- og byggrøt med konservert sopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADenne retten! Lam med svart hvitløk og vill salat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMammaen min. Skål!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHitra blå med bitter salat og mandel. En veldig morsom osterett hvor de har brukt flytende nitrogen for å fryse osten og smuldre den opp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEple, kvarg og grønn einer. I bunn var det varme epler og tapioka, og på toppen fryst kvarg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASvele fra Ørskog, oppskrift fra bestemoren til Even Ramsvik. Servert med hasselnøttis, sviskeeddik og salt karamell. HERREGUD så godt. Hadde lyst å spørre om en til. Jeg fikk såklart glutentilpasset maten, og fikk min egen svele og mitt eget glutenfrie brød.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiste rett i epilogen var luftig sjokolade og tyttebær sammen med kaffe fra Supreme Roastworks.

Denne gangen hadde vi ikke full vinmeny til maten. Rett og slett fordi vi synes det ble litt vel mye sist gang. Sånn at man ikke helt husket maten. Denne gangen gikk vi for ca annenhvert glass, eller det sommelieren anbefalte. Det passet oss helt utmerket. Ramser ikke opp all vinen vi drakk, men du kan trygt stole på at de setter sammen en bra vinpakke til deg.

Dette er fremdeles den beste matopplevelsen min. Jeg er helt overveldet over hvor bra det faktisk er. Selv om mange av rettene var like, ble det en helt ny setting og opplevelse. Tida flyr virkelig på Ylajali. Vi var der vel i fem timer denne gangen også. Man blir sånn behagelig mett siden man spiser over flere timer. Spiste likevel brødene man får med seg hjem i en liten pose til nattmat.

Ylajali stenger i desember for å åpne et nytt sted, så benytt anledningen og book bord mens du kan! Gleder meg så til å se hva Even Ramsvik skal finne på nå.

Kveiteceviche med pasjonsfruktsalsa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ceviche er en allsidig søramerikansk rett hvor man tilbereder rå sjømat i en syrlig lake til det blir “kokt”. Det som skjer er at proteinen koagulerer i kontakt med syren og fremstår som gjennomkokt. Ceviche kan lages med all slags fisk, men min favoritt er med fet kveite. For å gjøre dette måltidet litt mer mettende bruker jeg bakt søtpotet og kokt quinoa sammen med en frisk pasjonsfruktsalsa og tortillachips. Chipsen kan du enten kjøpe ferdiglaget eller enkelt lage selv ved å dele opp små maistortilla og steke i ovnen eller i stekepanna til de blir sprø.

Kveiteceviche med pasjonsfruktsalsa
2 porsjoner – 45 minutter
-300 g kveite
-1 liten søtpotet
-1 ss olivenolje
-1 dl quinoa (rød)
-2 dl vann
-50 g mtortillachips

Lake:
-6 lime
-1 sitron
-1 ts agavesirup eller sukker
-1/2 rødløk
-1 hvitløksfedd
-1/2 ts chiliflak
-1/2 ts salt
-1/2 ts pepper
-1 ss olivenolje

Pasjonsfruktsalsa:
-100 g cherrytomater
-1/2 agurk
-1 håndfull korianderblader
-1 pasjonsfrukt
-1 grønn chili

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1. Start med å bake søtpoteten, siden det tar lengst tid. Skrell søtpoteten og del den i små terninger eller staver. Legg søtpoteten i en ildfast form og bland sammen med 1 ss olivenolje. Stek ved 200 grader i 15-20 minutter, eller til den er litt gyllen og helt mør.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2. Tilbered quinoa ved å varme opp en dyp stekepanne eller gryte til middels temperatur. Ha quinoa oppi og rør rundt til det begynner å poppe. Pass på så det ikke svir seg. Hell så på vannet (alltid dobbelt så mye vann som quinoa) og sett på lokket. La det småputre i 15 minutter under lokk. Rør litt av og til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA3. Lag laken som fisken skal marineres i. Skvis saften fra 6 lime og 1 sitron. Finhakk rødløk og hvitløk. Tilsett chiliflak, salt, pepper, olivenolje og agavesirup eller sukker. Rør godt sammen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA4. Kutt fisken i små terninger og legg dem oppi laken. Pass på så alt er dekket, og rør litt rundt innimellom. Marineringstiden avhenger av hvor store fiskebitene er. Men 5-10 minutter holder. La dem ligge lenger om du ønsker det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA5. Mens fisken ligger i laken lager du salsaen. Finhakk agurk, grønn chili og koriander. Kutt tomatene i tynne skiver eller terninger. Del pasjonsfrukten i to og skrap ut frøene. Bland det godt sammen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Dander ceviche med søtpotet og quinoa i bunn, og fisken og salsaen på toppen. Server gjerne med litt av marineringslaken. Serveres med torillachips. Perfekt å dyppe i cevichen!

Publisert på godt.no!

Menyforslag uke 24

Ny uke, ny ukemeny. Selv har jeg det supertravelt denne uken, så da er det viktig å planlegge godt for å få i seg sunn og næringsrik mat. Her har jeg satt sammen et menyforslag med sunne, lette sommerlige retter.
fylt-aubergin-1024x768
Mandag:
Ta en kjøttfri mandag og lag fylt aubergin med quinoa, aprikos og fetaost, eller med restemat fra forrige uke.

cæsarhovedbildegodt1-1024x576
Tirsdag:
Lag en grønnkål-cæsarsalat med kylling og bacon. Grønnkålen gjør salaten mer mettende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onsdag:
Spis asparges mens den fortsatt er i sesong. Jeg liker dem best rå i tynne skiver. Da er denne grønne salaten med asparges og mozzarella perfekt. Nytes i sola!

avokadosuppe-683x1024
Torsdag:
Denne friske og kjølende sommersuppen er hentet fra min nye bok Julies grønne kjøkken, som kommer ut over sommeren. Den metter lenge og passer perfekt nå i varmen. Spis den som den er, eller sammen med for eksempel reker.
Foto: Anne Valeur

gyozadetalj1-1024x768
Fredag:
På fredag foreslår jeg å lage gyoza, japanske dumplings. Det tar litt tid, men det er supergodt og så verdt det til slutt! Denne oppskriften er ikke glutenfri, men det går an å lage sine egne gyozapapir glutenfrie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lørdag:
Aubergin er sommermat for meg, så her kommer enda en auberginrett denne uken. En bakt auberginsuppe med spicy kikerter. Lag gjerne dobbel porsjon så har du til lunsj i flere dager! Jeg kommer ikke til å følge min egen matplan i dag, for jeg skal spise på Ylajali. Oppdatering kommer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Søndag:
På søndag må middagen gå raskt og være enkel denne uka. Så da passer denne nypotetsalaten med varmrøkt laks perfekt.

nøttebrød-1024x768
Ukens bakst:
Nøttebrødet har blitt utrolig populært på bloggen i det siste. Det er saftig og holder seg i opptil en uke.

smuldrepaikjernesunt-768x1024
Ukens søte:
Ukens søte forslag er denne enkle smuldrepaien hentet fra min første bok Kjernesunt. Bruk det du vil av frukt og bær i den. Kanskje en kombinasjon av jordbær og rabarbra?
Foto: Studio Dreyer Hensley

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ukens tilbehør:
Anbefaler å lage sin egen kimchi denne uken. Det er veldig gøy, og passer til omtrent alt i denne ukemenyen. Som tilbehør til gyoza, suppe og salat. Denne oppskriften er med grønnkål og blir litt ekstra fargerik.

Håper dere får en fin matuke!

Fruktsalat

Processed with VSCOcam with s3 presetJeg elsker frukt og bær. Tror jeg kunne levd av det hele sommeren. Nå er straks de norske jordbærene og morellene på vei også, og som jeg gleder meg! I mellomtiden innrømmer jeg glatt at jeg handler importerte bær og frukt. Husk å skylle godt!

I går laget jeg en stor fruktsalat som lørdagsgodt som jeg satt og mumset på mens jeg jobbet med å planlegge neste uke. Jeg har nemlig en stor og en liten cateringjobb, mange viktige møter og både et bryllup og en festival jeg må planlegge meny til. Ønsker meg flere timer i døgnet!

Fruktsalaten min besto av dragefrukt i terninger, jordbær, hvit fersken, pasjonsfrukt, moreller og finhakket mynte. God kombo, og et så utrolig mye bedre alternativ enn smågodt.