KOKS

koks, færøyene

Foto: Anne Valeur

Nå er det en stund siden Anne og jeg var på tur på Færøyene, faktisk to måneder. Har allerede skrevet om den første dagen vår der hvor vi red på hest og spiste et ekte færøysk måltid hjemme hos Oli og Anna, og andre dag som var bursdagen min. Det var faktisk ikke helt tilfeldig at vi dro akkurat da vi gjorde, for på Færøyene ligger det nemlig en veldig bra restaurant vi visstnok ikke måtte gå glipp av. Men den åpner ikke før midt uti mai. KOKS lå tidligere i lokalene til et hotell på høyden i Torshavn, men har nå flyttet ca en halvtime ut av sentrum til idylliske Kirkjubøur.


_AVE9082

Restauranten ligger i et vanlig bolighus, med en helt vill utsikt rett ut i havgapet på den ene siden og fjell på den andre. KOKS har 12. plass i White guide «International Masterclass Restaurant» i Danmark.

Vi fikk et bord med utsikt rett inn i kjøkkenet. Stemningen var så lun og bra. Restauranten var full, og det er den alltid. Så book bord på forhånd om du skal til Færøyene!

_AVE9120

Først fikk vi et par forskjellige snacks. Vi gikk for en vinpakke og en juicemeny som vi delte.

_AVE9069

For eksempel lammehjerte.

_AVE9089

Og et flere hundre år gammelt mahogyskjell. Så vilt mye smak.

_AVE9092
Hesteskjell, under raspet rogn.

Så fikk vi smake færøys «nasjonalrett», skerpikjøt. Det er et fermentert lammelår. Det blir ikke saltet i det hele tatt. Bare hengt opp ferskt i spesielle uthus hvor den saltvannsvinden og den kalde lufta speker/fermenterer kjøttet. Etter et par måneder er det klart. Det smaker veldig sau, men ikke overveldende mye. Veldig godt!

_AVE9114

Denne lille retten er kanskje det mest rareste jeg har spist. Fermentert buktalg. Det smakte så utrolig mye av så lite. Det er definitivt ikke noe jeg ville spist mye av, men gøy å ha prøvd. Det var ganske salt, stramt og fett.

_AVE9149

Tittei!

_AVE9154

Denne liten retten dere! Fersk, rå torsk og forskjellige færøyske urter og ville vekster. Vi var helt målløse.

_AVE9151

Vin og hjemmelaget saft til maten.

Skate og asparges.

_AVE9168

Det var flere kvinnelige kokker, og det er jo faktisk ikke så ofte.

Mine to favoritter, sjøkreps og denne juraen. Krepsen var så saftig og god at vi slikket fingrene rene etterpå. Ba neeesten om en til. Vinen var helt UTMERKET til.

Kommer aldri til å glemme det færøyske lyset! Og gjett hvor glad man blir når den sola faktisk titter frem fra stormen og regnet.

_AVE9268

Så fikk vi noe som het ‘ræstkjøtt’ og brød. Enda mer fermentert lammekjøtt. Det er en veldig vanlig konserveringsmetode på Færøyene.

_AVE9298

Så kom det hemari-hai og sjøgress på bordet.

_AVE9321

Etter mange kraftige kjøttretter kom det en gress-is. Veldig friskt og bra avbrekk.

_AVE9327

Så fikk vi en tangmarengs og blåbær til dessert.

_AVE9330

Og turens første skikkelig gode kaffe.

Etter måltidet var vi behagelig mette og veldig fornøyde. Det er litt vanskelig å fordøye virkelig HVOR bra måltidet var før nå i ettertid. Den rolige og avslappede stemningen, tipp topp service og ypperlig mat laget av nøye utvalgte råvarer i sesong. Alt fra Færøyene. Det var virkelig en opplevelse, og faktisk tør jeg å påstå at et måltid på KOKS er verdt turen ut i havet i seg selv. Les mer om restauranten her.

Måltidet og turen er dekket av VisitDenmark og VisitFaroeIslands.

7 Kommentarer

  1. Pingback: Michelinstjerne til Koks på Færøyene! - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.