Skalldyrsuppe – ekte sommermat!

SkalldyrsuppeForrige gang jeg spiste reker tipset jeg om å ta vare på rekeskallet og koke kraft. Bare sett frem en gryte som kan brukes som «bøtte» og kok kraften med en gang så er det gjort. Denne kraften er den perfekte basen for en fiskesuppe senere i uken, eller senere på sommeren om du fryser den ned slik jeg gjorde.

Etter en lang dag med bading på Sørenga passet det helt perfekt å stikke innom butikken og kjøpe med seg litt fisk og skalldyr for å lage en skalldyrsuppe med rekekraften fra tidligere. Jeg synes fisk- og skalldyrsupper burde inneholde en hvit og en rød fisk, og gjerne både blåskjell og reker. Og siden nypotetene nettopp har ankommet må det nesten være litt potet i suppa. Jeg lover, det er så godt!

Tips: Har du ikke rekekraft fra før av så lager du dette aller først. Pill rekene til suppa og kok kraft på skallet mens du hakker og gjør klar resten.

Oppskriften er beregnet for 4-6

Kremet skalldyrsuppe:
-500 g ferske reker
-800 g blåskjell
-400 g laks eller ørret
-400 g torsk eller annen hvit fisk
-1/2 dl god olivenolje
-1 stor eller 2 små fennikel
-1 stor eller 2 små purre
-2 laurbærblader
-1 l rekekraft
-500 g nypoteter
-3 dl kremfløte (jeg brukte laktosefri)
-1/4 sitron
-litt salt og nykvernet pepper
-dill til topping
-eventuelt focaccia eller godt brød til servering

Skalldyrsuppe

Fremgangsmåte:
1. Har du ikke rekekraft fra før av begynner du med å pille rekene og koke kraft på skallene. Ha skallet i en gryte og dekk med vann. Kok opp og la det småputre i 20-30 minutter før du siler av kraften.

2. Rens blåskjell og kutt fisken i store terninger. Legg til side.

3. Varm en klunk god olivenolje i en stor gryte over middels varme. Kutt fennikel og purre i tynne strimler, og fres det i oljen til det faller litt sammen. Tilsett laurbærblad og hell på kraften.

4. Del nypoteter i to eller fire, avhengig av størrelsen. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer. Etter 5-10 minutter når potetene er møre tilsetter du blåskjellene og setter på lokk i ca 5 minutter. Legg forsiktig fisken over i gryta.

5. Hell over fløten, en liten sitronskvis og smak til med salt og pepper. Fisken trenger bare såvidt å bli varmet opp, den skal ikke ligge lenge før servering. Topp gryten med dill og de pillede rekene.

6. Server med godt brød og noe godt i glasset hvis du vil!

Ta en titt på mine andre sommerlige skalldyroppskrifter:
Blåskjell i crémant
Skalldyrpasta med reker, krabbe og blåskjell
Pasta med krabbe
Østers på grillen
Reker i hjertesalatblader

God sommer!

2 Kommentarer

  1. Pingback: Året som har gått - Julies Matblogg

  2. Pingback: Slik lager du skalldyrkraft - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.