For et par uker siden oppsto det en ganske spontan japansk aften i det lille huset til Maja og Pernille, der vi grillet pattegris tidligere i sommer.
Asiatiske råvarer ble kjøpt inn på Scanasia i Storgata, og krabbe på Fiskeriet. Planen var å lage gyoza med krabbefyll og kimchivaffel med topping (så ikke helt japansk da, hehe). Anledningen var en tolitersflaske sake flybåren fra Japan. Ikke at man egentlig trenger noen anledning for å samle gode venner til mat, drikke og hygge da men.
Mens gyoza ble brettet ble sake fylt i koppene, og naturbobler skjenket i glassene. Akkurat den saken vi drakk får du nok ikke tak i på vinmonopolet, men det er et utrolig stort utvalg av sake om du bare bestiller det. Jeg var nylig på en sakesmaking, og noterte meg ned et par favoritter som jeg skal kjøpe inn gjennom høsten og vinteren for å smake til mat.
-Soma no Tengu, bestillingsnr. 4882072
-Terada Honke Daigo Nu Shizuku, bestillingsnr. 4265302
-Ninki-Ichi Sparkling Junmai Ginjo, bestillingsnr. 3653702 (Obs, denne er sprudlende!)
-Jokigen Yamahai Junmai, bestillingsnr. 3654001 (ligner på den vi drakk på japansk aften!)
-Ninki-Ichi Gold Junmai Daiginjo, bestillingsnr. 7715701
-Nøgne Ø sparkling sake, bestillingsnr. 2251402 (Obs, også sprudlende!)
Og så min absolutte favorittype, sake laget med plomme (Umeshu):
-Mii no Umeshu, bestillingsnr. 9900092
-Shiso Umeshu, bestillingsnr. 2984961
-Ninki-Ichi Umeshu, bestillingsnr. 3653902
Og helt til slutt, sake laget med sitrusfrukten yuzu:
-Ninki-Ichi Yuzushu, bestillingsnr. 3689401
Jeg tok utgangspunkt i min egen gyozaoppskrift, men byttet ut svinekjøttfyllet med krabbe. En veldig god idé om jeg får si det selv. Jeg brettet 80 gyoza, men har halvvert oppskriften her.
Gyoza med krabbe:
-1 krabbeskjell
-1 eggeplomme
-2 ss soyasaus
-1 ts sesamolje
-1 dl finhakket vårløk
-1 dl finhakket koriander
-2 ss revet ingefær
-1/2 lime
-40 gyozapapir
-2 ss olje
-2 dl vann
Gyoza dip:
-1 dl god soyasaus
-2 ss sake
-1 ss riseddik
-1 ts sesamolje
Fremgangsmåte:
1. Ha krabbekjøttet i en bolle. Bland eggeplommen sammen med soyasaus og sesamolje. Bland sammen med krabbekjøttet.
2. Finhakk vårløk og koriander. Rasp ingefæren. Bland sammen med krabbeblandingen. Skvis limesaft over og bland godt.
3. Ta en titt på denne videoen for hvordan du bretter gyozaene!
4. Stek gyoza i to omganger. Varm 1 ss olje i en dyp stekepanne og sett gyozaene oppi. Stek i et par minutter, til gyozaene har fått stekeskorpe under. Skru ned temperaturen, hell 1 dl vann i pannen og sett på lokk. La det dampe i 2-3 minutter. Tørk ut av pannen og gjenta med neste runde gyoza.
5. Bland sammen ingrediensene til dippen.
Kimchivaflene er rett og slett vanlige vafler med revet ost og kimchi i røren. Her er min grunnoppskrift på glutenfrie vafler. Jeg husker ikke helt målene på vaflene, så oppskrift på kveldens kimchivafler kommer senere i et eget innlegg!
Som topping på vaflene hadde vi misomajones, enda mer kimchi, agurkstrimler, smør- og søyastekt østerssopp, okonomiyaki-saus, koriander og vårløk. I tillegg hadde vi smørstekt bok choi, rekechips og wasabinøtter på bordet. Yum!
Pingback: Året som har gått - Julies Matblogg