«The stew»

Denne oppskriften har jeg planlagt å teste i flere måneder etter å ha sett den overalt på internett. Den heter egentlig «spiced chickpea stew with coconut and turmeric» og er laget av matskribent og forfatter Allison Roman. Oppskriften er publisert i NY Times, og har fått navnet «The stew» på internett. Bare søk det opp på instagram.

Oppskriften er utrolig enkel og inneholder i grunn ganske få ingredienser. Jeg synes det ble så godt at jeg laget det to ganger på en uke. Første gangen fulgte jeg oppskriften slavisk, men synes den ble en smule for våt. Neste gang reduserte jeg væskemengden litt og tilsatte i tillegg røde linser, lime og koriander. Dette er en skikkelig proteinrik og mektig rett. Oppskriften er fritt oversatt og justert litt på.

Oppskriften gir 4 porsjoner – 1 time

 

«The stew»:
-3 ss olivenolje
-4 hvitløksfedd
-1 gul løk
-2 ss raspet ingefær
-1/2 ts salt
-1/2 ts pepper
-1 1/2 ts gurkemeie
-1 ts tørket chiliflak
-2 bokser hermetiske kikerter
-2 bokser kokosmelk (ikke lett-variant!)
-2 dl tørre røde linser
-2 dl grønnsakskraft
-200 g grønnkål
-1 lime
-Frisk mynte til servering
-Frisk koriander til servering
-Gresk yoghurt til servering

Fremgangsmåte:
1. Varm olje i en stor gryte over middels temperatur. Finhakk hvitløk og løk, rasp ingefær. Surr dette i oljen sammen med salt og pepper i 3-5 minutter til det er mykt og blankt. 

2. Tilsett gurkemeie og chiliflak. Sil bort laken fra kikertene, og ha det oppi gryta. Bland godt sammen med krydderet, og la det surre i 8-10 minutter. Legg til side litt av kikertene til å toppe gryten med. 

3. Bruk en sleiv eller potetstapper til å mose kikertene med. Det trenger ikke å være helt most, men omtrent halvparten bør være knust. Stivelsen som frigjøres når kikertene moses gjør at du vil få en stuingaktig konsistens.

4. Tilsett kokosmelk, tørre røde linser og grønnsakskraft. Bland alt godt sammen. Gi det et oppkok, før du skrur ned temperaturen og lar det småputre uten lokk i 30-45 minutter. Rør om i blant. 

5. Synes du stuingen er for våt kan du fortsette å koke den inn enda mer, eller det er mulig å tilsette litt maizenna for å tykne den. 

6. Vask grønnkålen godt og plukk bladene av stilken. Tilsett bladene helt mot slutten av koketiden. Tilsett limesaft og smak eventuelt til med mer salt og pepper. 

7. Server i skåler og topp med gresk yoghurt, frisk mynte og koriander. Dryss noen av de hele kikertene du la til side over toppen for ekstra konsistens. 

P.S. Dropper du yoghurten er den vegansk!

«The stew» har blitt fortært sammen med både mangomargarita og min favoritt allround-rødvin DM Rouge 2017 – laget på 30% Grenache og 70% Syrah. Den smaker rett og slett bare saft og juice, og passer til nesten alt.3 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.