Singelmat

11057461_850387525030132_5776981859294438861_o
11698892_850385678363650_110410571881269540_o
I mai gjorde jeg en utrolig morsom jobb. Match.com ønsket å lage en kokebok med singelmat og spurte meg om å utvikle oppskriftene. De skulle være enkle, raske og selvfølgelig smake digg. Nå er e-boken Snerten singelmat klar og tilgjengelig for brukerne deres. Boken inneholder 14 oppskrifter som er tilpasset forskjellige situasjoner man møter på som singel. Plutselig to til frokost, datemat, tidsklemma før man skal ut på byen. Det var utrolig morsomt å utvikle oppskriftene, og ikke minst å være i studio på opptak og plukke rekvisitter hos Iittala. Skrev litt om det her. Så nå håper jeg noen av dere single lesere får bruk for noen av oppskriftene. Dere finner dem på match.com!

P.S. Jeg var så i tvil om jeg skulle merke dette innlegget eller ikke. Dette blogginnlegget er jo en skildring av min jobbhverdag, og jeg viser dere ofte jobber jeg har gjort. Jeg har kun fått betalt for å utvikle oppskriftene og utføre selve jobben, ikke for å poste om det på min blogg/instagramprofil. Bare så det er helt klart. Etter en samtale med forbrukerombudet har jeg valgt å lage en notis på dette, men siden dette ikke er direkte reklame merker jeg det ikke som det.

Sitruskake med rom og mynte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg glemte helt å dele forrige ukes godt-oppskrift på bloggen. Denne kaken laget jeg på feriekjøkkenet jeg hadde i København (som jeg skal blogge mer om senere). Alltid gøy å kokkelere i noen andres kjøkken.

Denne sommerlige og saftige formkaken er som en slags mojito i kakeform siden den inneholder både lime, rom og mynte. Kaken ble opprinnelig bakt med gluten og melk, men den kan fint gjøres både gluten- og melkefri.

Oppskriften gir én formkake. Den holder seg lenge, så lag gjerne dobbel porsjon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kake:
-2 eggehviter
-1,5 dl lysebrunt sukker eller kokossukker
-1/2 dl mørk rom
-2 lime
-2 ts bakepulver
-1 ts vaniljepulver
-200 g glutenfritt lyst mel eller rismel/havremel
-1 ts fiberhusk
-1 dl mandelmelk
-60 g kokosolje eller melkefritt smør

Glasur:
Nok til to kaker!
-1 eggehvite
-250 g melis
-2 lime
-1 bunt mynte

1. Start med å piske eggehviter og sukker til en stiv marengs. Tilsett så saft og skall fra to lime samt rom. Bytt fra visp til blandekrok.

2. Bland sammen mel, vanilje og bakepulver. Mål opp melken. Tilsett litt og litt av melblandingen og melken om hverandre til alt er blandet sammen. Smelt kokosoljen eller smøret og tilsett det til slutt.

3. Smør en liten brødform på ca. 1 liter eller kle den med bakepapir. Stek formkaken i 40-45 minutter på 175 grader varmluft. La kaken avkjøles på rist.

4. Lag glasuren ved å piske sammen melis, eggehvite og limesaft med blandekroken i kjøkkenmaskinen. Ikke bruk visp! Etterhvert vil glasuren bli stivere og øke i volum. Dette tar ca. 5-10 minutter. I mens finhakker du mynten og tilsetter den helt til slutt. Når kaken er avkjølt kan du helle over glasuren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tisvildeleje Strandhotel

Inneholder sponsede produkter


Nå er jeg hjemme igjen fra Danmarksferien. Den startet med et døgn på nordvest-Sjælland, i Tisvildeleje, 45 minutter unna København. Jeg skrev litt om Tisvildeleje her i forrige uke, men nå tenkte jeg å skrive litt om det fine hotellet vi bodde på også.

Vi bodde på Tisvildeleje Strandhotel som har de samme eierne som på Helenekilde. Det er en gjeng unge, driftige folk som driver strandhotellet og det merkes i positiv forstand. Det er virkelig helt tilfeldig at vi havnet her, egentlig bare fordi alle de danske jeg følger på instagram var her i fjor og i år. Og det skjønner jeg jo godt.

Hotellet ligger nederst i hovedgata (ok, den eneste gata) mot den milelange hvite stranda. Det var fint vær og ganske varmt da vi var der i forrige uke, men vannet var kaldt. Vi hang uansett på stranda og leste og spiste danske jordbær, som forøvrig ikke er like gode som de norske.

Vi bodde på et av de oppussede rommene som har eget bad. Noen av rommene har bad på gangen. Rommene var lyse og fine, og perfekt innredet med myk seng, skrivepult og to lenestoler. Badet var ganske lite, men med stor dusj. Det er sånn middels dyrt å bo, men selve maten på hotellet er veldig rimelig. Vi spiste middag der på kvelden da det begynte å regne.

For ordens skyld er denne turen og oppholdet ikke sponset!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er en stor veranda med både bar og isvogn man kan slappe av på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eller man kan låne sykler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVed inngangspartiet står det et stort, fint tre. I bakgrunnen er det en ekstra sal i forbindelse med hotellet hvor det blir praktisert morgenyoga. Det så veldig koselig ut, og det må jo være en perfekt start på dagen med morgenyoga og så et bad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Badet og rommet. Jeg fikk låne en stor trillekoffert fra Rimowa for anledningen. Den er av utrolig god kvalitet og triller så lett. Har aldri hatt en så fin koffert før.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frokosten var enkel, men perfekt. Bløtkokte egg, frukt, god kaffe og te og nybakt brød.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Middagen var også veldig bra. De serverer naturvin fra Rødder&vin, og skikkelig god og enkel dansk mat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Først fikk vi en torskeceviche med kraftige danske urter. Blant annet min favoritturt; kjørvel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så kom det grillede tomater med fersk mozzarella og veldig god olivenolje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Veldig lettstekt oksekjøtt med grilla salat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALammeskank med grilla sitron og tzatziki med fantastisk brent løk og urtesmør til. Til dessert spiste vi sorbet fra isvognen deres utenfor. Så mye god mat, anbefales virkelig!

På Tisvildeleje har de flere pop up-eventer gjennom sommeren også. Ta en titt her for å se hva som skjer i sommer.

Har ikke noe annet å si enn at jeg virkelig anbefaler å ta en liten avstikker til Tisvildeleje når du skal til København. Louisiana ligger midt mellom og er også et perfekt stopp på tilbakeveien.

God sommer!

God sommer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hei hei fra Danmark. Tenkte bare å ønske dere alle en riktig god sommer. Jeg er i Danmark og koser meg, selv om det ikke akkurat er topp sommertemperatur her. Hadde planer om å blogge masse i sommer, men så ble det bare ikke slik. Følg heller med på instagram og snapchat (chikujenta) så lenge, så kommer det mer blogginnlegg her om litt.

Sier god sommer med denne fantastiske hylleblomst- og solbærisen fra Hansens.

Tisvildeleje

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
I dag brakstartet ferien etter en veldig bølgete båttur fra Oslo til København (vi kjører hjem igjen for å si det sånn). Planen var egentlig bare å være et par dager i Køben, men så har jeg sett så mange fine bilder fra Tisvildeleje på instagram i det siste at vi bestemte oss for å dra hit først sånn helt på sparket. Jeg har jo ikke vært noen andre steder på Sjælland enn København, og det ligger bare en 45 minutters biltur unna. Det er jeg så glad for at vi gjorde. I dag har vært en drømmedag! Tisvildeleje er en skikkelig fin liten badeby med milevis hvit sandstrand. Det var ikke så veldig varmt i vannet, så jeg nøyde meg med å duppe tærne og heller lese bok og spise danske jordbær på stranda. Lunsjen spiste vi på ærverdige Helenekilde badehotel som har en helt vill utsikt. Vi bor på Tisvildeje badehotel, men mer om det siden. ANbefaler virkelig å spise lunsjen på Helenekilde. Den ble servert i to omganger og ble satt frem på deletallerkner. Det var røkt makrell, sild, egg og avokado, deilig ost og skinke, røkostsalat med nykål og agurk og en biffrett med løk og sylteagurk. Ellers har vi bare tuslet gjennom hovedgaten og ramlet litt tilfeldig inn på de søte små butikkene her. Det er flere fantastiske iskiosker her som vi har planer om å teste imorgen før vi drar videre til København. Det er også en liten lokalbutikk med masse danske og økologiske grønnsaker og en egen fiskehandel. Skulle nesten ønske vi hadde leid feriehus så vi kunne laget masse digg dansk mat selv. Ta en tur hit, helt seriøst!

Raw sjokoladeostekake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne kaken inneholder ikke gluten, melkeprodukter eller raffinert sukker. Kaken er raw, det vil si at den ikke er varmebehandlet. Ingen koking eller steking involvert. Den består hovedsaklig av nøtter, og lages enkelt i en foodprocessor eller kraftig blender på 15 minutter. Så må kaken fryses i et par timer før den er klar til å nytes. Denne er mektig, så oppskriften passer for 10-12 personer.

Kaken blir ca. 2 cm høy. Ønsker du en høyere kake kan du doble fyllet.

Raw sjokoladeostekake:
Bunn:
-10 dadler
-100 g mandler
-100 g cashewnøtter
-1 dl kokosmasse
-1 ss kokosolje
-1 ss agavesirup
-1 ss råkakaopulver
-1 klype salt

Fyll:
-300 g cashewnøtter
-4 bananer
-1 appelsin
-3 ss kokosolje
-5 ss råkakaopulver
-1 ts vaniljepulver
-1 klype salt

1. For å oppnå et best mulig resultat er det viktig å bløtlegge nøttene i minst en times tid (men gjerne over natten!) før du går i gang med bakingen. Bløtlegg nøttene til bunnen og fyllet hver for seg. Har du ikke tid til dette går det an å skylle nøttene i varmt vann for at de skal bli litt mykere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Start med kakebunnen. Skyll nøttene. Ha alle ingrediensene til bunnen i en foodprocessor eller kraftig blender og kjør i et par minutter eller til du har en finmalt og seig masse.

3. Kle en springform på ca 25 cm diameter med bakepapir i bunnen. Trykk ut kakebunnen så den blir jevn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Lag så kakefyllet. Skyll nøttene og kjør dem alene i foodprocessoren i 1-2 minutter, til de er finmalt. Ikke kjør så lenge at nøttene begynner å slippe oljen – da blir det til nøttesmør. Klem over saften fra en appelsin og ha i resten av ingrediensene til fyllet. Kjør videre til alt er en jevn masse. Hell dette over kakebunnen og jevn ut med en slikkepott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Sett hele kaken i fryseren i minst fem timer, eller til den har stivnet helt. Ta kaken opp 15-20 minutter før servering. Kaken kan oppbevares i fryseren i flere uker. Serveres med spiselige blomster eller bær.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oppskriften er publisert på godt.no!

Akkurat nå er svarthyllen i blomst!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er et gjesteinnlegg av Kristin HRN aka Ludokriss.

Svarthyll er en busk, men i og med den kan bli rundt 5 meter høy, tenker man ofte at det er et tre.
Blomstene har en ganske stram lukt, nesten litt kattepiss-aktig, men derfor er den også ganske lett å gjenkjenne!
Blomsterklasene er det man bruker, de kan saftes eller tørkes til ‘te’.
Bærene som kommer senere kan også brukes, men det kommer vi tilbake til en annen gang…

– Hjelper mot solbrenthet og andre hud-utslett, rik på C-vitamin, virusbekjempende, lindrende ved luftveisinfeksjoner, kvikker opp trette øyne, beroligende og stressdempende m.m. Dette er en blomst med mange egenskaper!

Husk at innholdet i blader og kvister kan gi oppkast og diaré, så unngå å få disse med når du bruker svarthyll.

Hylleblomstsaft er god varm eller kald. Lager man en redusert saft/sirup er den genial å blande med gin og en limeskive som en frisk drink.
Vi gir dere her en oppskrift som ble til på slump:

Hylleblomstsaft:
-Ca. 250 gram hylleblomstklaser (en godt pakket brødpose)
-Ca. 150 gram kokosblomstsukker
-3 sitroner som skvises og derretter legges i blandingen
-Ca. 2 liter vann

La det stå kjølig i en tett beholder og la «suppa» trekke i 2-4 dager, rør rundt iblant.

Blandingen​​ siles og helles på flasker eller glass.

Over lang tid oppbevares saften best i frysen.

God fornøyelse!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grønn salat med urter og blomster

grønnsalat

Foto: Anne Valeur

Hei hå, jeg lever veldig late sommerdager for tiden. Dette blogges fra en fluktstol i den fineste kolonihagen på Sogn. Siden jeg bare later meg har jeg ikke laget så mye nytt i det siste, men tenkte jeg skulle dele min favorittsalat som er perfekt tilbehør til det aller meste. Denne serverte jeg på sommerfesten til Cathrine Hammel for et par uker siden.

Perfekt grønn salat:
-100 g øko salatmix
-100 g øko spinat
-1/2 potte kjørvel
-1/2 potte dill
-1 potte erteskudd
-50 g bokhvetekorn
-Sitronolivenolje, evt. sitron og olivenolje
-Salt og pepper
-Spiselige blomster

Vask og tørk salaten. Jeg liker å bruke økologisk salat, og det er igrunnen ikke altid jeg gidder å vaske den heller da. Du kan godt bruke bare spinat også. Kjørvel og dill er en helt fantastisk kombo, og havner ofte i salatene mine sammen for tiden. Jeg river dem bare av, men det kan godt finhakkes hvis du heller vil det. Bland inn erteskuddene. For crunch i salaen bruker jeg rå bokhvetekorn. Jeg gjør ingenting med dem, de trenger hverken kokes eller ristes – bare prøv selv! Så vender jeg inn en generøs mengde sitronolivenolje og litt salt og pepper. Til slutt topper jeg salaten med spiselige blomster – for anledningen fra Melgården.

grønnsalat2

Kolonihageliv

Den første ekte feriedagen min har vært skikkelig, skikkelig fin. Etter en supereffektiv mail- og planleggingsdag hadde Chikus catering-crewet sommerfest i kolonihagehuset Kristin låner for sommeren. Det er bare så utrolig idyllisk og fint der at jeg rett og slett dævver. Det er bare ti minutter unna sentrum, men føles som å reise på ferie til drømmeland. Bra folk, god mat, hage og hund. Tror ikke jeg kan få det noe bedre, og her er noen bilder som ikke en gang rettferdiggjør hvor fint det egentlig var.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kristin laget hylleblomstsaft på slump, så noen oppskrift blir det dessverre ikke. Men det var SÅ digg. Hun brukte kokossukker i steden for vanlig sukker, så derfor er den så mørk. Kommer til å drømme om denne saften i natt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Litt tørking av hylleblomst også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Finnes det noe mer luksus enn å gå ut i hagen og plukke urter til maten? Tror ikke det altså.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Potetsalat med norske nypoteter, trøffel, erteskudd, kjørvel og gressløkblomst. Tror jeg kan leve av nypoteter resten av året. Det er nesten det eneste jeg spiser for tiden. Det og bær.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi spiste alt som er godt. Reker, varmrøkt laks, grilla squash og blomkål, grønn salat med masse urter, potetsalat, hummus, oliven, urtemayo med diverse fra hagen og drakk flere liter hylleblomstsaft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gjengen! Pluss Martin da.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så gikk sola ned og da brygget vi te av mynte fra hagen og spiste masse norske jordbær, bringebær og moreller. Da var jeg så salig og lykkelig at jeg glemte å ta bilder. Etter en liten sving i hengekøya dro vi hjem igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
MÅ.FÅ.KOLONIHAGE.NÅ! Herregud. Livet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kristin og Ludo <3

Takk for en fantastisk dag, Chikus catering-crewet!

Juni på instagram

Juli allerede! Jeg tar sommerferie fra og med i dag, og har faktisk fire uker fri i strekk. Det er jo helt koko. Men det betyr dessverre ikke at jeg kan sole meg og drikke vin på verandaen, jeg kan nemlig ikke gjøre noe av det i år. Jeg har begynt på noen sterke medisiner som gjør at jeg må holde meg helt unna sol og alkohol. Men det betyr jo ikke at jeg ikke kommer til å ha en dødsbra sommerferie, for så mye jeg har jobbet det siste halve året er det å bare kunne ligge stille på sofaen uten å gjøre en verdens ting det som frister aller mest akkurat nå. Det blir nok en liten tur eller to innom favorittlandet mitt, Danmark. Ellers blir det Oslosommer på meg.

Men først, en liten oppsummering av juni via instagram, og en liten smakebit på hva du kan se ved å følge meg der.

Screenshot 2015-07-01 14.29.04
Jeg har hatt mange cateringjobber i juni, blant annet en i går for Matprat hvor de fikk blingser med hummus, middelhavsrøre og kylling. I går innviet jeg verandaen etter at sola gikk ned og spiste masse god mat med fine folk. Mulig det kommer noen oppskrifter fra det etterhvert. Også har jeg jo vært på festivalen Piknik i parken, og spist masse god mat og sett James Blake. Oppskriften på pizzaen over finner du her.

Screenshot 2015-07-01 14.29.42Masse god mat, både til fest og hverdags. Her er det en lunsjtallerken hos en av cateringkundene mine, råmelkspannacotta og en bringebærøl på årets interiørmiddag med Polhem, en hverdagsfrokost og en superdigg middag i baren på Smalhans. Og øverst i midten er et bilde av en bolle fra Eva Mia som du fremdeles kan vinne her.

Screenshot 2015-07-01 14.29.58Masse blomster i juni, blant annet disse økologiske blomstene fra blomsterhagen på Abildsø gård, grillspyd med halloumi og vannmelon, noen bilder fra Svinkløv badehotel i Danmark og noen av oppskriftene fra boken min Kjernesunt i Det Nye. Og et veldig kult spillefilmprosjekt som har en kicktarterkampanje gående i fire dager til. Ta en titt på Gal i Nepal her!

Screenshot 2015-07-01 14.30.11Bilder fra to cateringjobber jeg gjorde i juni. På toppen fra et bryllup, faktisk mitt aller første bryllupsoppdrag. Og nederst fra sommerfesten til Cathrine Hammel hvor tema var blomster.

Screenshot 2015-07-01 14.30.23Grønn potetsalat på en hagefest, et bilde av meg med masse erteskudd som Anne Valeur tok på sommerfesten til Cathrine Hammel og masse god mat og spiselige blomster fra en lunsj på Melgården i Østerdalen. Det kommer det snart et eget innlegg om.

Screenshot 2015-07-01 14.30.37Sommerlig salat med jordbær og avokado, den perfekte salatdressingen og et par bilder fra min andre middag på Ylajali.

Screenshot 2015-07-01 14.30.50

Til slutt et bilde av meg i Cathrine Hammel-uniformen på sommerfesten hennes, en grønn Chikus catering-smoothie, makroner med kandiserte fioler fra Melgården, en grønn salat med ferske blomster fra Melgården, sommercatering og en pasjonsfruktsalsa.

Nå som det er sommerferie og jeg har tid til å late meg lurer jeg på hvem som er deres instagramfavoritter. Tips meg gjerne!