Japansk aften med sake og gyoza

japansk aften

japansk aften

For et par uker siden oppsto det en ganske spontan japansk aften i det lille huset til Maja og Pernille, der vi grillet pattegris tidligere i sommer.

Asiatiske råvarer ble kjøpt inn på Scanasia i Storgata, og krabbe på Fiskeriet. Planen var å lage gyoza med krabbefyll og kimchivaffel med topping (så ikke helt japansk da, hehe). Anledningen var en tolitersflaske sake flybåren fra Japan. Ikke at man egentlig trenger noen anledning for å samle gode venner til mat, drikke og hygge da men.

Mens gyoza ble brettet ble sake fylt i koppene, og naturbobler skjenket i glassene. Akkurat den saken vi drakk får du nok ikke tak i på vinmonopolet, men det er et utrolig stort utvalg av sake om du bare bestiller det. Jeg var nylig på en sakesmaking, og noterte meg ned et par favoritter som jeg skal kjøpe inn gjennom høsten og vinteren for å smake til mat.

-Soma no Tengu, bestillingsnr. 4882072
-Terada Honke Daigo Nu Shizuku, bestillingsnr. 4265302
-Ninki-Ichi Sparkling Junmai Ginjo, bestillingsnr. 3653702 (Obs, denne er sprudlende!)
-Jokigen Yamahai Junmai, bestillingsnr. 3654001 (ligner på den vi drakk på japansk aften!)
-Ninki-Ichi Gold Junmai Daiginjo, bestillingsnr. 7715701
-Nøgne Ø sparkling sake, bestillingsnr. 2251402 (Obs, også sprudlende!)

Og så min absolutte favorittype, sake laget med plomme (Umeshu):
-Mii no Umeshu, bestillingsnr. 9900092
-Shiso Umeshu, bestillingsnr. 2984961
-Ninki-Ichi Umeshu, bestillingsnr. 3653902

Og helt til slutt, sake laget med sitrusfrukten yuzu:
-Ninki-Ichi Yuzushu, bestillingsnr. 3689401

japansk aften

Jeg tok utgangspunkt i min egen gyozaoppskrift, men byttet ut svinekjøttfyllet med krabbe. En veldig god idé om jeg får si det selv. Jeg brettet 80 gyoza, men har halvvert oppskriften her.

Gyoza med krabbe:
-1 krabbeskjell
-1 eggeplomme
-2 ss soyasaus
-1 ts sesamolje
-1 dl finhakket vårløk
-1 dl finhakket koriander
-2 ss revet ingefær
-1/2 lime
-40 gyozapapir
-2 ss olje
-2 dl vann

Gyoza dip:
-1 dl god soyasaus
-2 ss sake
-1 ss riseddik
-1 ts sesamolje

Fremgangsmåte:
1. Ha krabbekjøttet i en bolle. Bland eggeplommen sammen med soyasaus og sesamolje. Bland sammen med krabbekjøttet.

2. Finhakk vårløk og koriander. Rasp ingefæren. Bland sammen med krabbeblandingen. Skvis limesaft over og bland godt.

3. Ta en titt på denne videoen for hvordan du bretter gyozaene!

4. Stek gyoza i to omganger. Varm 1 ss olje i en dyp stekepanne og sett gyozaene oppi. Stek i et par minutter, til gyozaene har fått stekeskorpe under. Skru ned temperaturen, hell 1 dl vann i pannen og sett på lokk. La det dampe i 2-3 minutter. Tørk ut av pannen og gjenta med neste runde gyoza.

5. Bland sammen ingrediensene til dippen.

japansk aften

japansk aften

japansk aften

japansk aften

japansk aften

japansk aften

japansk aften

japansk aften

Kimchivaflene er rett og slett vanlige vafler med revet ost og kimchi i røren. Her er min grunnoppskrift på glutenfrie vafler. Jeg husker ikke helt målene på vaflene, så oppskrift på kveldens kimchivafler kommer senere i et eget innlegg!

Som topping på vaflene hadde vi misomajones, enda mer kimchi, agurkstrimler, smør- og søyastekt østerssopp, okonomiyaki-saus, koriander og vårløk. I tillegg hadde vi smørstekt bok choi, rekechips og wasabinøtter på bordet. Yum!

11 Kommentarer

 1. Jeg merker jeg er litt bitter for at jeg ikke er født 10 år seinere og fikk være matvenninne med deg, ass. 😀

 2. Gyoza – kan du si litt mer? Som wontons? Pastaplater? Elsker konsistensen på wontons og MÅ huske å kjøpe med neste gang jeg er i byen.

  • Gyoza er japanske dumplings, som først stekes og så dampes. Synes det er ekstra digg. Det blir ikke så «melete» som dumplings kan bli. Kjøp med deg gyoza wrappers neste gang du er i byen 🙂

 3. Hei, veldig lyst til å prøve begge typene gyoza du har laget. Men lurte på en ting, kan man lage de tidligere på dagen og oppbevare de i kjøleskap til man steker de? Og hvis du fryser ned noen, tiner du de helt før du steker de?

  • Hei! Du kan absolutt lage dem tidlig på dagen og oppbevare dem i kjøleskap til du steker dem. Akkurat frysing har jeg ikke prøvd på, så det vet jeg ikke helt hvordan fungerer. Men vil jo tro at det skal gå bra. Tipper du kan steke dem fra tint tilstand. Lykke til!

  • Den er kjøpt på ScanAsia i Storgata. Husker ikke merke, men selges i glass på ca halv liter.

   • Kult! Har liksom alltid vært skeptisk til å kjøpe kimchi på glass, men jeg er også skeptisk til å lage selv (er redd for at jeg ikke får det hygiensk nok og at hele kimchien blir livsfarlig). Så da har det ikke blitt så mye kimchi på meg. Neste gang skal jeg prøve et ferdigglass fra ScanAsia. Takk!

    • Hehe, skjønner hva du mener. Men det skal holde å bare bruke glass rett ut fra oppvaskmaskinen altså. Noe bakterier blir det jo alltid når man lager kimchi, men det blir ikke farlig for det om. Synes uansett de på glass (i kjøleskapet) på ScanAsia er veldig gode – og ikke minst rimelige. 25 kroner!

 4. Pingback: Året som har gått - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *