Favorittrestauranter i Oslo 2017

izakaya japansk mat

Innså at det er veldig lenge siden jeg har skrevet om mine favorittrestauranter. Sist var i april 2015, og da var det med fokus på matallergivennlig mat ute. Nå spiser jeg stort sett det meste, og jeg har fått noen nye favoritter siden sist. Jeg er ikke så gira på fine dining, så her kommer en oppdatert liste på restauranter som har digg og raus mat.

Izakaya – St. Olavs gt. 7
Kanskje det stedet jeg har oftest lyst å dra til. De serverer klassisk japansk barmat, derav navnet Izakaya. Se bildet over. Mine favorittretter er shiitakesoppen og agurk med misopaste. Så enkelt men sååå vilt godt. Liker at det er nede i en kjeller, og at det alltid er stappa fullt. Ingen bordreservering. I tillegg har de mye god japansk øl, sake, digge cocktails – og min favoritt; yuzusake.

Obento – Bernt Ankers gate 4
Kanskje stedet jeg har spist mat fra flest ganger det siste året. Dette er mitt foretrukne take away-sted. Det er et par bord der, men det er ikke noe særlig god stemning å sitte der. Obento er først og fremst en butikk med japanske matvarer, men de lager også byens kanskje beste sushi og japanske varmretter. Og de har veldig god gyoza! Min favorittrett er tonkatsu, panert svinekjøtt med plommesaus. Styr unna suppene forresten, hvorfor er det ingen som lager god ramen i Oslo? :–(

Pjoltergeist – Rostedsgate 15
Herregud Pjoltergeist. Oslos beste restaurant. Har aldri smakt noe jeg ikke har elsket her. Maten er en slags blanding av asiatisk og nordisk, uten at det blir teit. Føler at dette er stedet man får mest valuta for penga. Råvarene er så bra, og det er raust. De er også veldig flinke på vin. Man kan booke bord, men må da bestille full meny, superpakki, til 750 kroner. Jeg foretrekker å dumpe innom og sitte i baren, da kan man plukke bare en rett eller to fra menyen. Matservering til 00:30!

Happolati – St. Olavs gate 2
Har bare vært her to ganger, en gang i restauranten sammen med Maja og en gang i bakgården. Også her er maten asiatiskinspirert (ser en sammenheng her i hvilke steder jeg går på) og de serverer alt fra krabbe, østers, nuddelsuppe, dessertbao og veldig godt, grilla kjøtt. Det er veldig rause porsjoner, og prismessig ligger det i den enden av skalaen at det ikke akkurat er en hverdagsrestaurant – for meg. Gleder meg til sommer igjen og spise mer i bakgården der, hvor det er litt enklere retter.

Arakataka – Mariboes gate 7
Restaurantdelen på Arakataka er veldig bra, men det er matbaren jeg liker. Her er det kun drop in, men man får nesten alltid plass. De serverer digge småretter med nordisk stil til langt på natt. Det beste stedet sammen med Pjoltergeist for å spise sent. Det er matservering til 00:30! Her har jeg spist sååå mye löjrom, og mer skal det bli.

Smalhans – Waldemar Thranesgate 10 (inngang Ullevålsveien)
Smalhans er nok den restauranten jeg har besøkt aller flest ganger i løpet av de siste årene. På dagtid serverer de enkle lunsjretter som burger, salat og suppe. Mellom 16-18 serverer de dagens husmann – en raus middagsrett man kan dele og på kveldstid er det en meny bestående av småretter. Jeg følger alltid med på hvilke husmannretter som serveres i løpet av uka, og stikker innom når Anders hipstakokken lager noe morsomt. Mye mat for pengene, book bord!

Bass – Thorvald Meyers gate 26
Relativt nyåpnede Bass serverer digge småretter og bra vin, og må være geografisk sett den nærmeste gode restauranten fra meg. Perfekt sted for after work når man bare vil ta et glass og spise noe smått og godt i baren, eller for en date. Husk å booke bord, det er alltid fullt. Jeg har vært her hvertfall fem ganger, og synes det var aller best helt i begynnelsen. Det har likevel ikke blitt så mye dårligere at jeg ikke vil tilbake. Bass er spesielt flinke på fisk, og gode, litt rare smakskombinasjoner. Liker også selve restauranten og stemningen veldig godt. Vi ses definitivt igjen i 2017!

Brutus – Eiriks gate 2
Enda mer nyåpnede Brutus på Tøyen er en vinbar med småretter, slik jeg ser det. For jeg digger stedet som en bar med godt naturvinutvalg og småretter man kan spise til. Har også spist full middag her, men synes rettene er litt for små og ujevne til at det er det perfekte middagsstedet. Smårettene koster 100,- og det er 8 på menyen, pluss digg ost og skinke. Er så glad for at det kommer flere steder som dette til Tøyen.

Oppdatering: Les ny anmeldelse av Brutus!

Lofthus samvirkelag – Åsengata 42 / Tranen – Waldemar Thranes gate 70 / Kunstnernes hus – Wergelandsveien 17
Uten tvil den beste pizzaen i byen. Den opprinnelige restauranten holder til på Sandaker, men de serverer også pizza på kveldstid på Tranen og på Kunstnernes hus. Bunnen er stort sett alltid perfekt, og toppingen er enkel. Min favoritt er den med bare ost eller fennikelsalami.

Trattoria popolare – Trondheimsveien 2
For italiensk mat er dette min favoritt. Hjemmelaget pasta og så gode fisk- og kjøttretter. Den helgrillede fisken er en favoritt når jeg har tålmodighet til å sitte og plukke, men det er pastarettene jeg kommer hit for. Tar en glutentablett og lar det stå til, for så godt er det. Mitt beste tips er å bestille halv porsjon av to pastaretter, så man får smakt mest mulig. Oksehaleraviolien er en evig favoritt. De er også veldig flinke på risotto! Man får stort sett alltid bord uten å booke, og prisene er veldig fornuftige.

Le Benjamin – Søndre gate 6
Stedet for fransk mat! Men ikke fisefint fransk. Her får man store kjøttstykker, margbein og toast og ostefondue liksom. Jeg elsker Le Benjamin så mye, men går dit alt for sjeldent. Sist spiste jeg ostefonduen og den er faktisk helt vilt bra. Anbefales! Man må booke bord, eller drop in i baren. På lørdager har de lunsj! Generelt litt i den dyrere enden av skalaen, men så verdt det.

Nam Fah – midlertidig stengt
Nam Fah er uten tvil det beste stedet i Oslo for ekte thaimat. De er midlertidig husløse, og jeg begynte nesten å gråte en skvett da jeg så de hadde stengt. Følg med på facebook for hvor og når de åpner igjen. Krysser fingrene for at det blir snart, hvis ikke må jeg vel lære meg å lage moo grob (crispy svineribbe) selv.

Synes det er litt drøyt å ha med Maaemo på denne lista, selv om det definitivt er en favoritt. Kommer heller en full rapport fra sist besøk.

Bonus:
Bar Lardo – Møllergata 38A
Dette er en bonus, fordi det i aller høyeste grad er en vinbar, men de har så god barmat at man fint kan spise seg mett. De har skinke og lardo fra Indre Oslo Matforedling, og alltid noe god ost. En planke med skinke, ost, oliven og brød koster vel 150,- De pleier også å ha noen andre småretter innimellom, og veldig gode sardiner. Uavhengig av maten er dette min favorittvinbar, inn en litt usynlig dør midt i Møllergata. Alltid god vin, alltid trangt og alltid god stemning.

Vingen – Astrup Fearnley / Strandpromenaden 2
Har med Vingen fordi det først og fremst er et veldig fint sted å ta et glass vin eller en kopp kaffe med noe attåt. De har småretter som skifter sammen med utstillingene på museet, og det er stort sett veldig godt. Ville ikke gått hit for en full middag, men som snacks er det helt perfekt.

Oslovelo – Seilduksgata 23
Også en bonus, fordi det ikke akkurat er en restaurant, men en café/bar. Dette er definitivt stamstedet mitt, og jeg er der nok et par ganger i uka. De serverer flatbrødpizza, nachos med ost og jordbærsalsa, hjemmelagede rundstykker med enkelt pålegg og sååå godt bananbrød. God stemning!

Denne listen blir nok oppdatert i løpet av året.

julieFra Happolati i sommer. Foto: Maja Hattvang

9 Kommentarer

  1. Pingback: Her spiser du «billig gourmet» i Oslo |

  2. Pingback: Mitt Oslo: Julie Balas – Urbania Magasin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.