Raw iskake fra Julies grønne kjøkken

rawkake2 copy

Foto: Anne Valeur

Denne kaken skal ikke stekes, kun stå i fryseren og stivne. Derfor passer den utmerket å lage et par dager i forveien om man skal ha selskap. Oppskriften er fra kokeboken min Julies grønne kjøkken.

Det blir ca 10 kakestykker. Det er ca 30 minutter forberedelser og tilberedning, og 6 timer avkjøling.

Nøttebunn
• 200 g paranøtter
• 1 klype salt
• 1 ts vanilje
• 10 dadler
• 1 dl kokosmasse
• 1 ss kokosolje
• 1 ss agavesirup

Fyll
• 300 g cashewnøtter
• 175 g squash
• 1 dl kokosolje
• 1 dl agavesirup
• 1 sitron
• 1 moden mango
• eventuelt opptil 1 dl vann

Før laging:
Legg paranøtter og cashewnøtter i bløt hver for seg i minst 2–3 timer. Legg dadlene i bløt i minst 30 minutter.

1. Lag nøttebunnen ved å kjøre paranøtter, salt og vanilje i en foodprocessor. Tilsett bløtlagte dadler, kokosmasse, kokosolje og agavesirup. Kjør dette sammen til en jevn masse. Kle en springform med bakepapir og trykk nøttebunnen ned i formen.

2. Lag så fyllet. Skrell squashen og del den i mindre terninger. Varm kokosoljen. Kjør squash, cashewnøtter og kokosolje i en foodprocessor til du har en jevn masse. Tilsett agavesirup, sitronskall og saften fra 1 sitron. Skrell og del mangoen i mindre biter og kjør dem sammen med det andre til alt er godt blandet. Er massen for tørr, så tilsett litt vann, opptil 1 dl. Hell fyllet over nøttebunnen.

3. Sett hele kaken i fryseren i 5–6 timer. Ta ut formen 20–30 minutter før servering. Topp gjerne med grovhakkede nøtter.

rawkake copy

Bursdag på Færøyene

torshavn 1

Foto: Anne Valeur

Første dag på Færøyene red vi på hest i uværet hjem til Anna og Óli som laget et tradisjonelt færøysk måltid til oss. Morgenen etter våknet jeg til utsikten over og hadde bursdag. Ikke så verst sted å feire den, gitt.

_AVE8251

Vi startet dagen med å besøke den lille sjokoladefabrikken Gómagott som ligger i Torshavn. Vi ble møtt av eieren Kirstin Hammer.

torshavn gomagotttorshavn gomagott 2

Her fikk vi smake på deilig kvalitetssjokolade og fikk en liten innføring i sjokoladelaging før vi måtte videre til turens neste stopp. Man får kjøpt sjokoladen på forskjellige små butikker på Færøeyene.

torshavn anne

Det beste reisefølget og fotograf Anne.

_AVE8355_AVE8333

_AVE8384_AVE8331_AVE8377

Vi kjørte oss en liten tur, og kom tilfeldigvis over disse søte husene. De kan man leie, men vær obs på at det ligger veldig øde til.

_AVE8414_AVE8395

Det er seriøst sauer over alt! Mye av tiden ble tilbragt i bilen på vei et sted. Vi måpte og oiet oss rundt hver sving. Det er så fint der.

Litt utenfor Torshavn ligger mikrobryggeriet Okkara. Vi hadde fått smake på ølen dagen i forveien på middagen hos Anna og Óli, så det var gøy å se hvordan det blir laget. Det er to bryggerier på Færøyene, et eldre tradisjonelt et og dette som er relativt nyoppstartet. Her lager de blant annet en veldig god steinøl, hvor de senker lavaaktig stein ned i ølen under bryggeprosessen. Ølen er foreløpig ikke å få tak i utenfor Færøyene, men kanskje snart?

sushi torshavn

Så var det på tide med litt bursdagslunjs. De er veldig gode på fisk på Færøyene, så vi testet sushirestauranten Etika som lå rett ovenfor hotellet vårt i Torshavn. Det var veldig bra!

 

Vi fikk en guidet tur i gamlebyen Torshavn av en lokalkjent. Veldig små, koselige hus – de fleste med gress på taket. I hagene vokser det rabarbra, en av få ting som klarer å vokse på hardføre Færøyene. Fisk hang til tørk under mønet, og fiskebåtene lå i havna. Anbefaler å ta en liten rusletur i byen og havna når man er i Torshavn. Faktisk er det nesten ikke til å unngå så liten som den byen er. Det er faktisk europas minste hovedstad.

Sauehorn og en lokal rabarbraøl på verandaen før middag.


Bursdagsmiddagen ble inntatt på Barbara, en koselig liten fiskerestaurant i Torshavn som er anbefalt i White guide.

_AVE8463

Siden det var bursdag valgte vi full meny og vinpakke. Små fisk- og skalldyrretter ble båret inn på delefat. Først fikk vi en laksetartar.

_AVE8467

Oskjell på toast. Oskjell er en større utgave av blåskjell, med fastere kjøtt og mye smak. Jeg har aldri smakt det tidligere.

_AVE8492

En av hovedrettene var Barbaras fiskesuppe. En færøysk ‘bouillabaisse’ med klar tørrfiskkraft, ramsløkolje, kamskjell og torsk. Kraften ble servert i tekanner så man kunne forsyne seg selv.

_AVE8517

Etter maaange retter fikk vi en is- og rabarbradessert, mer musserende og kaffe. En helt perfekt bursdagsavslutning. Etter måltidet stusset vi litt på at det ikke var noen grønnsaker. Nesten utelukkende fisk, skalldyr, brød og urter. Misforstå meg rett, det er jo godt, men savnet kanskje grønnsakene litt. Nå er det jo sånn at ikke mye grønnsaker dyrkes på Færøyene, så det importeres stort sett og er en dyrere råvare enn fisk og skalldyr som de har massevis av. I ettertid så vi at man kan bestille grønnsaker til måltidet som en siderett. Anbefaler absolutt å dra innom Barbara om man er i Torshavn. Fantastisk atmosfære i et historisk bygg. Husk å booke bord – og bestill grønnsaker ved siden av.

Etter måltidet på Barbara var vi så mette at vi gikk oss en tur til byens eneste (?) utested, Sirkus. Der var det ikke mye liv, men vi tok oss en bursdagsdrink før vi ruslet tilbake til hotellet vårt. Alle tre steder i 500 meters radius. Og så var bursdagen og en innholdsrik dag i Torshavn over.

Ferie og ny jobb!

blue dome

Forrige uke var så spennende. For da fikk jeg nemlig en ny jobb. Jeg har jo allerede en jobb, men dette er noe helt nytt for meg. Nemlig en vanlig fulltidsjobb. Og jeg gleder meg sååå mye. Dra til et kontor, gjøre en jobb, dra hjem. Jeg skal jobbe med omtrent det samme som jeg gjør allerede, bare at nå er jeg ansatt i Redink for å gjøre det. Jeg begynner 1. september, så innen den tid skal jeg ansette en ny daglig leder for firmaet mitt. Det skal selvfølgelig fortsette som før, bare at jeg trekker meg ut av den daglige driften. Bloggen fortsetter også som før, men reising og friheten min i hverdagen blir begrenset.

Så på grunn av denne jobben da bestemte jeg meg for at NÅ må jeg ha en ekte ferie. Strand, sol og syden liksom. Så da booka mamma og jeg en jentetur til Hellas og dette fine hotellet på stranda. Men først skal jeg på en miniferie til Kragerø. Snakkes snart!

blue dome 2
Bildene er lånt av Blue dome hotel.

Krabberøre

krabberøre på toast

Sommer er krabbeseong! Jeg prøver hvertfall å spise så mye krabbe som mulig. Prøv denne digge påleggsrøren på godt surdeigsbrød eller toast.

Ingredienser:
-1 krabbeskjell
-2 ss mayo
-2 ss rømme eller creme fraiche
-20 g rognkjeksrogn
-1/2 rødløk
-2 ts sitronsaft
-salt og pepper
-kjørvel til topping

krabberøre, krabbe

1. Rør sammen majones, rømme eller creme fraiche og sitronsaft. Bland inn krabbekjøttet og rogn.

2. Finhakk rødløk og bland inn. Smak til med salt og pepper.

3. Server krabberøre på godt brød, og topp med frisk kjørvel. Ha eventuelt ekstra rognkjeksrogn på toppen.

Oppskriften er publisert på godt.no!

Glad i krabbe? Hva med krabbepasta? Eller fynsk skalldyrpasta med krabbe.

Hest og ekte færøysk mat

faroe island 1

Foto: Anne Valeur

Endelig på tide med litt bilder fra turen til Færøyene i mai med fotograf Anne. Vi ble sendt på tur av VisitDenmark og VisitFaroeIsland for å utforske den færøyske naturen og matkulturen. Det viste seg å være kanskje livets mest eksotiske tur. Færøyene ligger et par timer rett ut i havet fra Bergen. Man kan fly direkte enten fra Bergen eller København. Innflyvningen var ganske spektakulær, og det var da jeg skjønte hvor utrolig værbitt dette stedet måtte være, sånn midt uti havgapet. Vi landet på den korte rullebanen og ble nesten bokstavelig talt blåst over ende på rullebanen. Det første vi gjorde var å ta på tre lag ull og regnjakke.


Vi fant oss en leiebil og tok oss en liten kjøretur på vei til hovedstaden Torshavn hvor vi skulle bo.

faroe islands 4
Vi stoppet litt tilfeldige steder langs veien, dro på oss regntøyet og en plastikkpose over kameraet og tok bilder. Man ble klissvåt etter bare noen minutter. Dag 1 var det 12 sekundmeter vind og pøsregn, og i følge færøyingene er det «ingenting». Helikopterne mellom øyene fløy som vanlig mens vi følte vi opplevde tidenes uvær. Færste stopp i Torshavn var på regntøybutikken hvor vi måtte kjøpe regnbukser for å si det sånn.

faoe island sheepDet er sauer over alt. Det er ingen overdrivelse en gang. Færøyene består av 18 små øyer med ca 50.000 innbyggere. Det er over 70.000 sauer. Overalt hvor du snur deg er det en sau.

faroe islands horseEtter å ha kjørt litt rundt sjekket vi inn på Hotel Hafnia, før vi skulle videre på turens første aktivitet. Hesteriding! Vi dro til Berg Hestar som ligger litt oppe i åsen fra Torshavn og fikk oss hver vår islandshest.

faroe islands horse 2

En fornøyd hestejente! Vi visste ikke helt hva vi gikk til, men hadde fått beskjed om at vi skulle ri hjem til en familie som skulle lage mat til oss. Så vi red over bakker og fjell i uværet i to timer. Har aldri vært så redd og støl før. Haha.

faroe islands horse 3Anne er litt mer hestevant enn meg og ble bestevenn med en gang.


Vi hoppet av hesteryggen og fant verdens fineste hus!

faroe islands anna og oliVi fikk komme inn i varmen hos Anna og Óli. Det knitret i peisen og utsikten bare slo pusten ut av oss. Vi vrengte av oss regnjakkene og buksene og tasset rundt i stilongs. Har aldri følt meg så hjemme hos fremmede før.


Vi drakk snaps rett fra flaska og et glass hjemmelaget rabarbrasaft (rabarbra er nemlig nesten det eneste det går an å dyrke her!) i hånda og spekepølse med egen sau.

faroe islands annaAnna hadde tilberedt et ekte færøysk måltid til oss.


Vi satt oss til bords og nøt utsikten mens vi fikk servert de deiligste retter, øl fra Okkara bryggeri rett borti åsen og snakket om færøysk mat. Og ikke minst forskjellene og likhetene mellom det norske, danske og færøyske. Færøyene er en del av kongeriket Danmark, men er et helt eget land og folkeslag. De har et færøysk språk, men snakker også «nordisk». Det høres ut som gammelnorsk ispedd litt svensk igrunn. Det var altså ingen problem å kommunisere på våre egne språk.


De spiser mye fisk og sauekjøtt, og alle delene brukes. Vi fikk servert blant annet panerte torskekjaker med tzatziki og en nydelig fiskesuppe med safran.

_AVE8063
Salttorsk med potet og eggesmør. Sååå godt!

_AVE8057Vi fikk forskjellig øl til hver rett.

_AVE8097En av rettene var fermentert sauelår, en veldig vanlig måte å tilberede maten på. Kommer tilbake til det senere!


Fem tradisjonelle færøyske retter ble fortært. Til slutt fikk vi tilslørte rabarbrabondepiker, og det mørknet. Samtalen gikk i timesvis og vi kunne ikke forstå at dette var mennesker vi nettopp hadde møtt. Anna og Óli inviterer ofte tilreisende hjem til seg for å formidle den færøyske matkulturen. De er sauebønder ved siden av sine vanlige fulltidsjobber. Det er sjeldent man møter folk som gir så mye av seg selv, og som har så mye overskudd. Vi var så takknemlige for invitasjonen da vi etter et par timer rullet mette og glade hjem til hotellet i Torshavn og sovnet som stein.

_AVE8167
Takk for oss, Anna og Óli! Sjekk ut facebooksiden deres her, og les en artikkel om dem i Politiken her.

Følg med for mer fra Færøyene snart!

Happolati

happolati restaurant
I juni en gang dro Maja (som har bursdag i dag, hurra!) og jeg på ganske nyåpnede Happolati. Det ligger i Ylajalis gamle lokaler på St.Olavsplass. Det har blitt pussa opp og pynta ned litt og siden sist. Vi gikk for full meny for å smake mest mulig. Alt ble dokumentert både med kamera og mobiler, såklart.

happolati restaurant, østers
Østers med lardo og karse. Jeg spiste en, Maja spiste tre.

happolati restaurant, tacohappolati restaurant, kjøtt
En slags taco og veldig godt kjøtt. Hva vi synes om maten? Les hos Maja.

P.S. De har også matservering i bakgården!

happolati restaurant

Bisonbiff med chimichurripoteter og coleslaw

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn av dagene jeg var på Fyn dro jeg til Ditlevsdal bisonfarm. Tilfeldigvis ligger Europas største bisonoppdretter like i nærheten av feriehuset jeg bodde i. Vi kjørte inn til de opptil 1300 kg-tunge dyrene med traktor og vogn. Ganske nervepirrende! Men mer om det senere. For jeg fikk med meg en bisonbiff hjem til Julies danske feriekjøkken. Bison er kanskje ikke så vanlig her i Norge, men det er bare å bytte det ut med storfekjøtt i denne oppskriften. Selv om kjøttet er langt fra likt! Bisonkjøtt har nemlig et helt spesielt næringsinnhold – det er magrere enn kyllingkjøtt! Men det smaker ganske likt storfekjøtt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskrift til 2

Bisonbiff med chimichurripoteter og coleslaw:
-2 stk bisonbiff på ca 200 g
-1/2 rød spisskål evt 1/4 rødkål
-1/2 hvit spisskål
-2 ss majones
-1 ss rømme eller crème fraîche
-1 ss sitron
-salt og pepper
-karse til topping
-300 g nypoteter
-et par ss chimichurri

1. Del nypoteter i to og dampkok dem i 10-15 minutter til de er møre. Skyll dem under iskaldt rennende vann for å stoppe kokeprosessen. Bland sammen med chimichurri.

2. Krydre kjøttet med salt og pepper. Grill hardt i to minutter på hver side. La kjøttet ligge på indirekte varme i 10-15 minutter. Kan eventuelt stekes i grillpanne i et par minutter, og så inn i stekeovn på 170 grader i 10 minutter.

3. Mens kjøttet stekes lager du coleslaw. Del kålen i to og kutt i tynne, tynne strimler. Rør sammen majones, rømme eller crème fraîche og sitronsaft. Bland inn kålen. Smak til med salt og pepper. Toppes med litt karse, for den ekte danske stemningen!

bisonHjælp!

Kjøttet er sponset

Søker daglig leder til Chikus catering

søker daglig leder
Vi utvider igjen! Denne gangen er det ikke en kjøkkenperson vi leter etter, men en daglig leder som skal passe på at alt går som det skal i Chikus catering. Jeg har ansatt mine nåværende 7 personer gjennom bloggen, så nå håper vi på å finne riktig person til å fylle denne stillingen også.

Chikus catering lager mat hos faste bedriftskunder og salater for videresalg på preppkjøkkenet vårt på Grünerløkka. I tillegg gjør vi en del eventer. Vi er per dags dato 7 stykker som jobber, og nå leter vi etter noen til å få kabelen til å gå opp.

Arbeidsoppgaver:
-Skrive timelister/timeregistrering og holde orden på hvem som er hvor
-Varebestilling
-Holde orden på innventar
-Fakturering og scanning av kvitteringer (stort pluss om man har erfaring med Tripletex!)
-Bistå på kjøkkenet når det trengs
-Sosiale medier/hjemmeside (wordpress)
-Kundekontakt og oppfølging

Vi søker:
-En fleksibel, selvstendig, strukturert og pålitelig (og selvsagt matinteressert) person over 20 år
-Har god kunnskap i Excell
-Gjerne erfaring fra lignende jobb i restaurantbransjen/økonomi
-Helst kjennskap til Tripletex
-Må være tilgjengelig for jobbing i Oslo

Vi kan tilby:
-50% prosjektbasert stilling i 6-12 måneder med mulighet for forlengelse og fast ansettelse
-Mulighet for 100% stilling om man vil jobbe på kjøkkenet også
-Lønn etter avtale
-Fleksible arbeidstider og arbeidsplass. Mesteparten kan gjøres hjemmefra
-En kul og veldig variert arbeidsplass med Oslos kuleste cateringgjeng

Oppstart så raskt som mulig! Kandidater som kan starte omgående blir prioritert.

Interessert? Send en epost til chikuscatering@gmail.com med CV og kort søknad/presentasjon av deg selv. Har du søkt på jobb hos oss tidligere? Søk gjerne igjen om dette kan passe. Videresend tidligere søknad om den fortsatt er aktuell! Merk eposten med SØKNAD + DITT NAVN + TELEFONNUMMER i emnefeltet. Aktuelle kandidater blir kontaktet i løpet av uke 28 og 29.

Tips gjerne en venn du tror kan passe!

Velkommen til ny blogg!

om meg
Velkommen til min splitter nye blogg! Jeg har blogget i halvannet år for United Influencers, men har nå valgt å ta bloggen ut for å drive selvstendig. Denne bloggen har alltid vært, og vil alltid forbli en hobby. Likevel er det mye jobb, så jeg har ansatt Stine Friis til å ta seg av alt kommersielt rundt bloggen. Hun jobber også for Maja Hattvang, så nå er bloggene våre slått sammen i et slags samarbeid, selv om begge blogger helt selvstendig. Søsterblogger! Trine Færaas står for det tekniske og har satt opp bloggen min, og Erland Banggren har gjort det grafiske.

Den nye bloggen får et mer klassisk bloggoppsett med scrolling nedover, og ikke magasinforside. Jeg har ikke tatt med meg hele arkivet, men blogginnlegg fra 2014 og fremover. Savner du en oppskrift? Send meg en melding! Bloggen er delt inn i tre deler nå; Mat & drikke, reise og anbefalinger.

Under kategorien Mat & drikke finner du underkategoriene frokost, salater & lette retter, supper & gryter, kjøtt, fisk & fugl, snacks & tilbehør, søtt og vegetar. Det skal være mye enklere å navigere i oppskriftene mine nå, og søkefunksjonen er optimalisert.

Kategorien reise inneholder alle mine reiser de siste årene. Det blir straks oppdatert med bilder på kategorisiden! Det er mest Danmarksinnlegg (faktisk over 50 av dem!) men også noen andre destinasjoner i Europa og Asia.

Under anbefalinger finner du mine innlegg om kunst og design, bøker, blogger, restauranttips, en øko-kategori hvor jeg tipser om naturlige produkter og en kategori med alt som handler om jobben min. Ting som er vanskelig å plasseres havner under diverse.

Jeg blir veldig takknemlig for tilbakemeldinger på utseende, funksjonalitet osv. Legg gjerne igjen en kommentar under.

Kontaktside. Om meg. Om mine samarbeidspartnere.