I dag er jeg på godt.no, men ikke som bidragsyter. Jeg har nemlig blitt intervjuet om det beste jeg vet. Den 18 timer lange spillelisten med rå damer finner du forresten på spotify her! Alle kan legge til sanger i lista. Det har vært sommerens soundtrack, gitt.
En liten Godt-kavalkade
En slags epoke i livet er over. Hvertfall i arbeidslivet. Jeg ble med som fast bidragsyter på Godt.no da de starta opp for tre år siden, og jeg har vært den eneste bidragsyteren som har vært med helt fra starten til nå. Nå har jeg levert oppskrifter hver tirsdag i litt over tre år. Det er mange oppskrifter det! 1. august leverte jeg min siste oppskrift – på arme riddere. Men nå begynner snart en ny epoke i livet, eller arbeidsliver da. For 1. september begynner jeg i Redink, og der skal jeg også jobbe med mat. Fulltid, hver dag fra 8-16. Ny daglig leder til Chikus catering er ansatt, så nå gir jeg fra meg babyen min og prøver noe nytt.
Her kan du se alle oppskriftene og artiklene mine på godt.no, og under kommer noen av favorittoppskriftene mine.
Bildet øverst er en av mine absolutte vårfavoritter. Grønn salat med asparges, friske urter og mozzarella.
Dette er den oppskriften jeg kanskje har laget flest ganger selv, med litt variasjoner da. Risbolle med laks, grønnsaker og teriyaki.
Denne oppskriften tok helt av da vi publiserte den. Kjente og ukjente snappet og instagrammet at de laget den og det er fortsatt blant en av de mest leste oppskriftene på bloggen min. Kanskje fordi vi ikke spiser så mye afrikansk mat, og kanskje fordi den er skikkelig billig og enkel. Vestafrikansk peanøttsuppe!
Pad thai med reker er en av mine siste oppskrifter for godt. Har fått helt dilla.
Sommerens favoritt, pasta med krabbe!
Kanskje den morsomste og mest tidkrevende retten jeg har laget. Gyoza! Herregud så vilt godt det er. Etter å ha gjort det en gang eller to går rullinga og brettinga unna i fei også.
Mmm pizza! Denne med hvit saus, røkelaks og avokado lager jeg igjen og igjen.
Kyllingcurry laget helt fra bunn ble også en skikkelig hit både på godt og bloggen. Kylling korma-oppskriften min er også vilt god, just saying.
Min beste høstoppskrift er denne med bakt flaskegresskar og chevre.
Jeg har laget flest oppskrifter på vanlig mat for godt, men også noen søte oppskrifter. Som for eksempel peanut butter bliss balls. Så enkelt og så godt. Gir masse energi og er perfekt når man er i farta eller trenger litt ‘mellom lunsj og middag’-påfyll.
Det er jo veldig mange flere oppskrifter å ta av. Har tross alt levert nærmere 160 oppskrifter. Det er gøy (og litt flaut) og se hvordan jeg har utviklet meg på disse årene. Både innholdsmessig, språklig og ikke minst bildemessig. De er litt finere nå enn for tre år siden, gitt. Synes det er gøy hvordan oppskriften på klassisk finnbiff har tatt helt av, selv om det ikke er så fint bilde akkurat.
Det har vært supergøy å være med i godt-gjengen, jeg har lært så mye på disse årene. Nå gleder jeg meg til å jobbe videre med mat i min nye jobb, og ikke minst bla litt i mitt eget matarkiv og lage favorittene på årets høstmiddager.
Intervju i Henne
Jeg er i denne månedens Henne! Jeg snakker om mat og helse, og hva som er sunt for meg. Saken heter Matmedisinen, og er faktisk ganske spennende lesning. Megan som driver Puroslo er også med i saken. Løp og kjøp i august for å lese resten av intervjuet om meg og resten av saken!
Apropos mat og helse tenker jeg å skrive en liten allergioppdatering, hva jeg tåler for tiden og hvordan utskeielser påvirker kroppen. For det er ingen tvil om at kroppen sliter litt etter en hel sommer med ukritisk spising, øldrikking og moro.
Kimonosommer
Bare et lite raskt hei fra meg i kimonoen min fra Studio Bazar. Jeg har bokstavelig talt levd i den siste del av sommeren. Jeg fikk den da jeg skulle på sommeråpent og siden har den vært med meg til Hellas, på fester, på middager og på jobb. Den er så fin og lett å ha med seg over alt. Disse dagene er det full rulle på jobb igjen etter tidenes beste sommer. Jeg begynner straks i ny jobb, men før det har vi mange cateringjobber og jeg rekker jaggu en liten svipptur til Danmark før ferien er over også.
P.S. Studio Bazar har åpnet ny butikk midt på St.Hanshaugen!
(En liten sommergave fra Esra)
Hav og fjell på Færøyene
Foto: Anne Valeur
Siste dag på Færøyene sjekket vi ut av hotellet i Torshavn og kjørte mot den lille bygda Gásadalur.
Hallo! Ble helt mo i knærne. Noe så idyllisk. Før vi fikk tatt dette bildet hadde vi lett etter fossen på baksiden av bygda, men da fikk vi oss hvertfall en liten tur.
Sola tittet frem, men ikke la deg lure. Det var fortsatt ganske friskt. Ullundertøy, ullsokker og flere lag klær måtte til. Prøvde å klappe et lam. Det gikk ikke.
Anbefaler å kjøre ut til Gásadalur, se på fossen, gå litt tur og se på utsikten. Det ligger på samme øy som flyplassen, og selve kjøreturen ut er også veldig fin.
For et sted! Det er faktisk nesten ubeskrivelig, man må bare oppleve det. Selv jeg som ikke er så naturmenneske i utganspunktet ble helt frelst og vil bare tilbake med fjellsko og gå på tur.
På vei til neste stopp kjørte vi forbi en hyggelig strand med et superfint hus som er til utleie!
På vei til Vestmanna rullet tåka over fjellene, og vi fikk tatt et bilde av hva Færøyene lever av; oppdrettsfisk og sau.
I Vestmanna tok vi en båttur for å se på de kjente fuglefjellene. Dette er et must! Båtturen varte i 2-3 timer, og vi satt helt målløse og bare så på naturen. Husk varme klær!
Vi hadde så flaks med været denne dagen. Sola tittet frem, havet og himmelen var knallblå og det var nesten vindstille. Båten kjærer først ut gjennom bukter mot havet, før vi kjører langs de stupbratte fjellene hvor fuglene holder til.
Det er mange grotter og sund man kan kjøre inn i. Litt skummelt. Vår båt var for stor til å kjøre inn i de minste grottene med. Etter noen timer med gisping, fjell, hav og natur kjørte båten oss tilbake til havna og turen var over.
Jeg reiste med min da splitter nye Samsonite lite shock-trillekoffert. Nå har den vært med meg på mange reiser rundt om kring i verden. Den rommer alt man trenger for en utflukt på Færøyene, og veier nesten ingenting.
Tusen takk til VisitDenmark og VisitFærøyene som tilrettela for oss, for de fantastiske opplevelsene og ikke minst den gode maten vi fikk smake på.
Les også om vår første dag på Færøyene med hesteridning og middag hjemme hos en lokal familie, andre dag med bursdagsfeiring i Torshavn og om måltidet vårt på KOKS her.
KOKS
Foto: Anne Valeur
Nå er det en stund siden Anne og jeg var på tur på Færøyene, faktisk to måneder. Har allerede skrevet om den første dagen vår der hvor vi red på hest og spiste et ekte færøysk måltid hjemme hos Oli og Anna, og andre dag som var bursdagen min. Det var faktisk ikke helt tilfeldig at vi dro akkurat da vi gjorde, for på Færøyene ligger det nemlig en veldig bra restaurant vi visstnok ikke måtte gå glipp av. Men den åpner ikke før midt uti mai. KOKS lå tidligere i lokalene til et hotell på høyden i Torshavn, men har nå flyttet ca en halvtime ut av sentrum til idylliske Kirkjubøur.
Restauranten ligger i et vanlig bolighus, med en helt vill utsikt rett ut i havgapet på den ene siden og fjell på den andre. KOKS har 12. plass i White guide «International Masterclass Restaurant» i Danmark.
Vi fikk et bord med utsikt rett inn i kjøkkenet. Stemningen var så lun og bra. Restauranten var full, og det er den alltid. Så book bord på forhånd om du skal til Færøyene!
Først fikk vi et par forskjellige snacks. Vi gikk for en vinpakke og en juicemeny som vi delte.
For eksempel lammehjerte.
Og et flere hundre år gammelt mahogyskjell. Så vilt mye smak.
Hesteskjell, under raspet rogn.
Så fikk vi smake færøys «nasjonalrett», skerpikjøt. Det er et fermentert lammelår. Det blir ikke saltet i det hele tatt. Bare hengt opp ferskt i spesielle uthus hvor den saltvannsvinden og den kalde lufta speker/fermenterer kjøttet. Etter et par måneder er det klart. Det smaker veldig sau, men ikke overveldende mye. Veldig godt!
Denne lille retten er kanskje det mest rareste jeg har spist. Fermentert buktalg. Det smakte så utrolig mye av så lite. Det er definitivt ikke noe jeg ville spist mye av, men gøy å ha prøvd. Det var ganske salt, stramt og fett.
Tittei!
Denne liten retten dere! Fersk, rå torsk og forskjellige færøyske urter og ville vekster. Vi var helt målløse.
Vin og hjemmelaget saft til maten.
Skate og asparges.
Det var flere kvinnelige kokker, og det er jo faktisk ikke så ofte.
Mine to favoritter, sjøkreps og denne juraen. Krepsen var så saftig og god at vi slikket fingrene rene etterpå. Ba neeesten om en til. Vinen var helt UTMERKET til.
Kommer aldri til å glemme det færøyske lyset! Og gjett hvor glad man blir når den sola faktisk titter frem fra stormen og regnet.
Så fikk vi noe som het ‘ræstkjøtt’ og brød. Enda mer fermentert lammekjøtt. Det er en veldig vanlig konserveringsmetode på Færøyene.
Så kom det hemari-hai og sjøgress på bordet.
Etter mange kraftige kjøttretter kom det en gress-is. Veldig friskt og bra avbrekk.
Så fikk vi en tangmarengs og blåbær til dessert.
Og turens første skikkelig gode kaffe.
Etter måltidet var vi behagelig mette og veldig fornøyde. Det er litt vanskelig å fordøye virkelig HVOR bra måltidet var før nå i ettertid. Den rolige og avslappede stemningen, tipp topp service og ypperlig mat laget av nøye utvalgte råvarer i sesong. Alt fra Færøyene. Det var virkelig en opplevelse, og faktisk tør jeg å påstå at et måltid på KOKS er verdt turen ut i havet i seg selv. Les mer om restauranten her.
Måltidet og turen er dekket av VisitDenmark og VisitFaroeIslands.
Pad thai
Pad thai er en superrask og enkel thailandsk nuddelrett, som ofte går under kategorien “street food”. Det tar omtrent 15 minutter fra du starter med matlagingen til du kan nyte et smakfullt lett måltid.
Pad thai inneholder som regel alltid tofu og tørkede eller friske reker. Pad thai kan også lages med kylling eller svinekjøtt. Bruker du frossen scampi eller villreker må de tines på forhånd! Jeg fant en pose frosne økologiske villreker på min nærbutikk. Tamarindpaste får man kjøpt i velassorterte matvarebutikker og hos grønnsakshandlere.
2 porsjoner – 15 minutter
Ingredienser:
-200 g flate risnudler
-3 ss nøytral olje
-2 hvitløsfedd
-1 egg
-100 g tofu
-10 scampi/store villreker
-100 g bønnespirer
-50 g usaltede ristedede peanøtter
-1 bunt vårløk
-1 ts chiliflak
Saus:
-1 ss tamarindpaste
-3 ss vann
-2 ss fiskesaus
-2 ss palmesukker eller brunt sukker
-1 ss soya
1. Start med å lage sausen; visp sammen tamarindpaste, vann, fiskesaus, palmesukker eller brunt sukker og soya. La sausen stå og trekke mens du forbereder resten.
2. Legg glassnudlene i en stor skål. Hell varmt vann over og la det stå og trekke i 5-10 minutter. Skyll så i kaldt vann.
3. Varm olje på medium varme i en stor stekepanne eller wok. Finhakk eller press hvitløk og la det surre litt i oljen. Tilsett egget og rør rundt til det begynner å stivne, ca 30 sekunder. Tilsett rå scampi og tofu skåret i små biter og stek sammen med egget i 1-2 minutter.
4. Ha nudlene og bønnespirene over i panna og hell sausen over. La det koke inn, ca 3-4 minutter. Rør rundt underveis så scampien blir gjennomkokt.
5. Grovhakk peanøtter og snitt vårløk. Rør inn helt mot slutten. Smak til retten med chiliflak.
Oppskriften er publisert på godt.no!
Halloumi og gresk salat
Foto: Anne Valeur
I øyeblikket sitter jeg på en veranda i Hellas og drikker kaffe. Jeg dro ned dagen etter at jeg var med på Sommeråpent så det var ikke heeelt tilfeldig at jeg laget gresk salat og halloumi på TV. Her nede spiser vi gresk salat hele tiden. Til lunsj i dag skal jeg spise halloumi. I Hellas har den mange bruksområder, for eksmepel så jeg en rett i går – fyllt aubergine med halloumi. Mmm!
Halloumi er en fast fåremelksost man steker gyllen i panne eller på grill. Den smelter ikke. Osten ligger i en saltlake med mynte, så den har en frisk smak. Som jeg sa på Sommeråpent er det en proteinrik ost som enkelt kan erstatte kjøtt i et måltid. Her er en oppskrift på gresk salat og halloumi fra kokeboken min, Julies grønne kjøkken.
Middag for 2 – lunsj/forrett for 4
Halloumi og gresk salat
-1 agurk
-6 tomater
-1/2 rødløk
-50 g kalamataoliven
-1 bunt dill
-1 pakke halloumi
-1/2 dl olivenolje
-litt nykvernet pepper
-1 bunt basilikum
Skrell agurken og del den i to på langs. Fjern frøene og kutt agurken i skiver. Del tomatene i mindre biter og finhakk løken. Bland dette sammen med oliven og dill.
Kutt halloumi i skiver. Stek halloumiskivene i en varm og tørr stekepanne. La skivene ligge i ro i to til tre minutter, eller til de har fått litt stekeskorpe. Snu skivene og stek videre på den andre siden.
Halloumi nytes helt nystekt. Serveres med gresk salat og toppes med litt olivenolje, nykvernet pepper og basilikum.
Tips: rasp gjerne litt skall av en økologisk sitron over salaten!
Sommeråpent
På fredag var jeg med på Sommeråpent. Direktesendt på NRK. Altså, wuæ! Jeg er en sånn person som sier ja til alt og ofte angrer litt i ettertid. Begynte å angre litt da jeg leste at det er i snitt 539.000 mennesker som sitter og ser på der hjemme, i tillegg til de som hadde møtt opp som publikum nede på Tjuvholmen da. Jeg angrer definitivt ikke på at jeg var med, det var jo supergøy! Jeg var ikke nervøs en gang, og jeg føler det gikk rimelig bra på TV også. Jeg var på i fem runder, og tida bare fløy av gårde når vi først var live. Jeg laget tre oppskrifter fra boken min, Julies grønne kjøkken. Brokkoli- og potetsalat med sennepsdressing, gresk salat med halloumi og rødbethummus.
Å lage live tv er ikke bare-bare. Jeg var der i tiiimesvis før vi faktisk begynte. Det var hår og sminke, lydprøver og så prøvekjøring av hele programmet – mens folk satt og så på. En av dagens gjester var Erna Solberg, som snakket om 22. juli. Programmet kan du se her.
Underveis i sendingen og etterpå fikk jeg sååå mange snaps av venner som hadde sett på, og hele 23 av dem hadde gjort meg til hund. Hehe.
P.S. Den fine jakken fikk jeg låne av Studio Bazar, som åpner ny butikk på St.hanshaugen 5. august!
Sommermat og giveaway – Julies grønne kjøkken
Hei folkens, nå er det akkurat et år siden jeg ga ut Julies grønne kjøkken. Da satt Anne og jeg på verandaen og feiret med champagne fra forlaget og bladde febrilsk i den fineste boka vi noen sinne har sett (hehe). Imorgen kveld skal jeg på Sommeråpent på NRK og lage noen av rettene fra boka, og i den anledning tenkte jeg å gi bort tre eksemplar som en liten sommergave til dere. Alt du trenger å gjøre er å kommentere hva som er din favorittsommermat i kommentarfeltet under.
Min beste sommermat er er enkle og friske salater med masse urter og sitron og en eller annen form for protein. Kyllinglår, fisk eller kanskje halloumiost. Lager stort sett mat etter ‘hmm hva har jeg gi kjøleskapet-prinsippet’, som maten under.
Tomatsalat:
-2 bifftomater
-2 grønne tomater
-1 burrata
-litt god olivenolje
-salt og pepper
-kjørvel til topping
Kutt tomatene i store biter, og riv opp osten over. Drypp litt god olivenolje og salte og pepre etter ønske. Topp med frisk kjørvel, min favoritturt i hele verden.
Agurksalat:
-1 agurk
-1 liten fennikel
-1 kvast dill
-1/2 sitron
-2 ss god olivenolje
Del agurk i terninger. Skjær fennikel i tynne skiver, gjerne på en mandolin. Dryss rikelig med dill over. Bland sammen med sitronsaft og olivenolje.
Potetsalat:
-500 g små poteter
-1 håndfull dill
-1 hånfull kjørvel
-1 ss smør
-salt og pepper
-ringblomst til topping
Del potetene i to og kok dem i lettsaltet vann eller damp på en damprist i 10-15 minutter. Stek dem etterpå gylne i litt smør. Bland sammen med dill og kjørvel. Smak til med salt og pepper. Topp gjerne med ringblomstblader!
Grønn salat:
-1 potte rapidsalat
-1 håndfull ertespirer
-1/2 dl bokhvetkorn
-2 ss god olivenolje
-1/2 sitron
-kornblomst til topping
Vask og tørk salaten. Bland sammen med ertespirer. Rist bokhvetekornene i en tørr og varm panne. Rist litt rundt underveis helt til de begynner å poppe. Dryss dem over salaten. Topp med litt god olivenolje og sitronsaft, eventuelt en sitronolivenolje. Kornblomstblader er fint som topping.
Kyllinglår:
-1 kyllinglår til hver
-1 ss olje
-1 ss smør
-salt og pepper
Krydre kyllinglårene med salt og pepper. Stek i et par minutter på hver side til de er gylne i litt salt og pepper. Legg dem i en ildfast form og stek videre på 180 grader i stekeovnen i 20-30 minutter. La dem hvile 10 minutter. Bruk gjerne et steketermometer når du steker kylling. Kjernetemperaturen skal være minst 68 grader når du tar dem ut av ovnen.
Nå gleder jeg meg til å høre om deres beste sommermat. Kommenter under for å være med i trekningen av et signert eksemplar av boken min, Julies grønne kjøkken. Vinnerne blir kåret 31. august!