Mine samarbeidspartnere

julie

Foto: Anne Valeur

Merking av innlegg er noe jeg tar veldig seriøst. Så med lansering av ny blogg har jeg fått implementert en boks hvor jeg huker av for om innlegget er sponset (gratis produkter), om det inneholder reklame som jeg har fått betalt for, om det inneholder Adlinks som betyr at jeg får en provisjon av salgene eller om det er en pressetur. Likevel kan feil skje, men jeg har nå manuelt gått gjennom over 600 innlegg for å gjøre det riktig. Si gjerne ifra om du tror et innlegg er feilmerket!

Jeg har prøvd å hele tiden være transparent med hvem jeg samarbeider med her på bloggen, men nå gjør jeg det enda enklere å få en oversikt ved å samle alle nåværende samarbeidspartnere på et sted.

Bloggeres påvirkningskraft og ansvar er også noe jeg tar alvorlig, og har skrevet utfyllende om det her.

Til info får jeg ikke betalt for å skrive om produkter og/eller reiser med mindre annet er spesifisert!

Vil du kjøpe en signert utgave av Kjernesunt eller Julies grønne kjøkken kan du sende en epost til julieilona@gmail.com

Reise
Visit Denmark har vært kanskje bloggens største samarbeidspartner. De inviterer på presseturer hvor jeg får oppleve Danmark. Disse innleggene blir merket med pressetur. Dette innebærer at turene jeg er på i regi av Visit Denmark er dekket. Alt fra reise, opphold, mat og aktiviteter. Noen ganger hjelper de meg å booke egne ferier, dette merkes ikke som pressetur, men om hotellet er dekket merkes dette. Alt annet betales for selv.

Samsonite er min nye samarbeidspartner på reiseutstyr. Jeg reiser mye og benytter da anledningen til å teste nye kofferter.

Kjøkken
Bosch er min største samarbeidspartner på kjøkken. Jeg er ‘testpilot’, og får prøve forskjellige hvitevarer og kjøkkenutstyr.

KitchenAid er min andre store samarbeidspartner på kjøkken. Jeg er ambassadør for KitchenAid og får derfor produkter til testing og bruk. Du kan se samarbeidet vårt på Instagram.

Le Creuset sender meg produkter til bruk og testing, men jeg har også handlet Le Creuset-produkter selv. Innlegg som handler om produkter jeg har fått sponset merkes som spons.

C Heyerdahl er en naturlig vaskemiddelserie, som jeg er storforbruker av.

Mat & drikke:

-Jeg produserer jevnlig oppskrifter for Lerøy. Disse publiserer jeg også av og til på egen blogg, men dette er da ikke reklame.

Hår- og hudpleie
Exuviance sender meg hudpleieprodukter til testing jevlig. Les mer om mine favoritter her.

Floke Oslo fikser sveisen min med miljøvennlige produkter.

Diverse
Olympus sørger for de fine bildene jeg tar! Jeg bruker for tiden et OM-D E-M10 mark II

Grøndalen gård og Nyr har jeg vært på besøk hos, og uten at det er noe videre samarbeid bruker jeg deres produkter i matlaging. Innlegg merkes ikke da jeg kjøper produktene selv.

Forlag sender ut leseeksemplar på både skjønnlitteratur og faglitteratur. Jeg får bøker fra Cappelen Damm, Kagge og Samlaget.

PR-byråer inviterer til eventer, produktlanseringer og sender ut vareprøver. Eventer jeg er på og produkter jeg får fra PR-byråer merkes som sponset.

Restauranter inviterer noen ganger til menytesting eller måltid til rabattert pris. Dette merkes som sponset.

Listen oppdateres kontinuerlig!

Innlegg som handler om eget cateringfirma og bøker merkes ikke.

Tidligere samarbeidspartnere:
-Jeg skriver en del om økologisk og naturlig hår- og hudpleie. Har tidligere hatt Balanzera som samarbeidspartner.

-Red Bull Simply Cola har vært en samarbeidspartner. Les mer om vårt samarbeid her. Du vil finne flere oppskrifter på bloggen min utviklet for Red Bull Simply Cola.

-Nettbutikken Pure Skin er en tidligere samarbeidspartner hvor jeg har fått teste masse forskjellig øko-produkter. Jeg har produsert flere oppskrifter for Pure Skin.

P.S. Ved lansering av bloggen er alle innleggene merket som sponset ved en feil. Dette skal være rettet opp i, men feil kan forekomme!

Snart tilbake

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI dag tar vi farvel med Karla, og det kommer til å bli både grusomt vondt og fint. Livet er så ufattelig urettferdig, og jeg har egentlig ingen ord. Karla er ikke den eneste som har gått bort disse dagene, så nå tar jeg en bloggepause for å fokusere på det viktige i livet.

Naturlig nok blir det ikke lansering av ny blogg imorgen, 1. juli, likevel. Men den kommer. Veldig snart.

Bildet av Karla og Juno er fra studio da vi laget min aller første bok. For en ære å ha med Karla på prosjektet!

Kyllingsalat med jordbær og parmesandressing

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEndelig er de norske jordbærene her! Jeg passer på å bruke dem masse mens de er her, som for eksempel i denne lette og friske sommersalaten med kylling og parmesandressing.

Ingredienser:
-1 stort kyllingbryst med skinn
-1 ss smør/olje
-1 hjertesalathode
-1 fennikel
-150 g småpoteter
-1 håndfull basilikum
-10 søte jordbær
-Salt og pepper

Dressing:
-1,5 dl rømme (jeg bruker Rørosrømme)
-50 g parmesan
-1 ss olivenolje
-1 ts sitronjuice
-1 klype salt og pepper

1. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Krydre kyllingbrystet med salt og pepper på skinnsiden og brun det i en varm panne i litt smør eller olje i et par minutter. Legg kyllingfileten i en ildfast form og stek videre i stekeovn i 20-30 minutter. Bruk gjerne et steketermometer. Kjernetemperaturen bør være minst 68 grader når du tar det ut. La kyllingen hvile minst 10 minutter før du kutter det i skiver.

2. Del potetene i to, og dampkok dem i 10-15 minutter mens kyllingen steker. Sjekk med en spis skniv om de er ferdige underveis. Overkokte poteter er bare kjipt! Skyll under iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

3. Del salaten i strimler og jordbær i to. Kutt fennikel i syltynne strimler, gjerne med en mandolin. Finsnitt basilikumblader. Bland sammen med potetene.

4. Rasp parmesan og bland sammen med rømme, sitron og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

5. Legg kyllingen over salaten og topp med dressingen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOppskriften er publisert på godt.no

Hylleblomstsaft

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMan kommer liksom ikke unna å lage hylleblomstsaft når man er omgitt av svarthyllbusker over alt. Det er spesielt mye av det her på Fyn, men det er da nok å ta av hjemme også. Svarthyllen blomstrer til litt uti juli, så løp av gårde på slang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hylleblomstsaft:
-ca 40 hylleblomstklaser
-3 liter vann
-300 g rørsukker
-4 sitroner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1. Klipp bort blader og unødvensig stilker. Skyll blomstene godt for å få bort eventuelle kryp.

2. Ha hylleblomst, sukker, vann og sitroner i skiver i en gryte og kok opp. Trekk av varmen og rør rundt til sukkeret er oppløst. Avkjøl blandingen.

3. Sett gryta et kjølig sted i 2-3 dager for at saften skal trekke. Sil så bort blomster og sitron og ha over på rene flasker eller glass.

Tips: man kan også bruke feks kokosblomstsukker slik vi gjorde i Kolonihagen i fjor. Eller man kan bruke sommerhonning eller agavesirup.

Saften blandes ut i vann, ca 1 del saft til 4 deler vann. Det er også godt å blande ut saften i kullsyrevann så blir det en slags limonade. Eller man kan blande litt i champagnen (etter tips fra Vinstudinen)! Saften holder seg en uke eller to i kjøleskapet, men man kan fint fryse ned saften så har man litt sommer utover høsten og vinteren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvarthyllskuddene smaker supergodt, og kan spises som de er eller friteres! Det er visst vanlig her i Danmark, men jeg har ikke prøvd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAServer med en sitronskive! Jeg laget jo såklart alt for mye saft til å klare å drikke opp på to uker, så i går satt jeg i hagen og drakk saft til himmelen ble slik:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå er ferien på Fyn og Julies danske feriekjøkken over. Jeg har sjekket ut av feriehuset som jeg fikk låne av Novasol og VisitDenmark, og nå skal jeg være et par dager i favorittbyen min København før jeg drar tilbake til hverdagen og noen skikkelig spennende møter. I neste uke lanserer jeg dessuten den nye bloggen min, og deres ønsker har blitt hørt. Gleder meg til å vise dere!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvit asparges

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrønn asparges er godt, men hvit asparges dere, det er helt sjukt digg. Jeg gjorde et forsøk på å spise ut av kjøleskapet i feriehuset før jeg dro, så det ble det en superenkel rett med danske asparges, hylleblomst-beurre blanc, sprøstekt spekeskinke og karse. En perfekt forrett eller lett sommermiddag.

Forrett til 2/middag til 1

Du trenger:
-1 bunt hvite asparges
-2 skiver god spekeskinke
-litt karse
beurre blanc
-nykvernet pepper

1. Lag beurre blanc, oppskrift her. Den kan fint avkjøles og stå kaldt i kjøleskapet i en uke. Bare varm sausen opp igjen i vannbad.

2. Skrell aspargesen fra tuppen og nedover. Dampkok i 2-3 minutter.

3. Stek spekeskinke i en varm og tørr panne til den blir sprø. La den avkjøles litt før du smuldrer det over aspargesen. Hell på masse saus og litt nykvernet pepper. Topp med karse.

God sommer!

Veldig ekte ferie

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er siste feriedag på Fyn, før jeg drar til København et par dager. Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er min beste ferie noen sinne. Kanskje også eneste ekte ferie, for jeg har aldri før hatt behov for en ekte avslapningsferie. Det siste året har jeg virkelig jobba meg halvt ihjel, og jeg merket at hvis jeg ikke kommer meg ut av byen så orker jeg ikke mer. Jeg gikk inn i ferien med null forventinger, og det er da det blir så bra. Feriehuset var mye finere enn jeg hadde trodd, stranda nærmere enn antatt og området vakkert. Hadde ikke lagt en eneste plan, bortsett fra å lese bøker, henge på stranda, kanskje bade og lage masse god mat. Jeg har stått opp sent, lagt meg tidlig, ligget rett ut uten et snev av dårlig samvittighet og gjort sånne ting som å vaske sminkekostene, lage ansiktsmaske og høre på podcast. Alle de der tingene jeg ikke har tid til hjemme i hverdagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har vært på stranda nesten hver dag. Hatt med hjemmelaget hylleblomstsaft, vin eller øl og matpakke, og bare lest bok i timesvis. Først leste jeg denne, og så leste jeg Heidi Furres siste bok – Ungdomsskulen. Den handler om hovedkarakter Maja og de to vennene hennes, og boka går gjennom ungdomsskolens tre år. Den er så rå, og så vond. Og aldri har en bok truffet meg så mye før. Fniste meg gjennom den første boka jeg leste, og gråt meg gjennom den andre. Her er en tekst om mine skoleår, og hvorfor jeg ikke har noen utdannelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAFerien slutter alt fra bra. I går, på selveste sankthansaften, går Karla bort. Selv om det er noe alle har visst kommer en dag, er det likevel et helt ufattelig sjokk. Jeg har fått æren av å bli kjent med Karla de siste årene. Karla er den flinkeste og snilleste personen jeg vet om, og det har virkelig vært en ære å jobbe sammen med henne på min første kokebok, under økouka og i bryllupet hennes. Det er så urettferdig at noen så ung skal gå bort, og etterlate seg en liten familie. Karla kommer alltid til å være en inspirasjon, både for meg og for bransjen. Hvil i fred, og #fuckcancer!

xDSC5831-1376x-c-f.jpg.pagespeed.ic_.m45JE68iV-

Kveite og hylleblomst-beurre blanc

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er så mye hylleblomst overalt her på Fyn nå. Svarthyllbusker høye som trær overalt. Jeg har vært på slang to ganger nå i løpet av to uker. Og på butikken gikk det opp for meg at favorittølen min fynsk forår såklart er fynsk (eh!) på grunn av all hylleblomsten her. De putter hylleblomst i det meste, til og med eddik. Med masse fynsk forår-øl, fersk kveite og helt fersk, dansk spisskål i kjøleskapet måtte det bli en hylleblomst-inspirert middag her på Julies danske feriekjøkken.

Beurre blanc er en klassisk fransk saus hvor man reduserer hvitvin, eddik og sjalottløk før man pisker inn kaldt smør. For en mer uklassisk, men minst like god variant, kan man lage sausen med øl i steden for vin. Jeg brukte hylleblomst-øl, hylleblomst-eddik og en kvast hylleblomst i sausen, men man kan bruke hvilken øl og eddik man vil. Og utelate hylleblomsten for en nøytral variant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften passer til 4 og tar ca 45-60 minutter å lage

Kveite, kål, potetsalat og hylleblomst-beurre blanc:
-800 g kveite
-1 ss smør
-1-2 spisskål, avhengig av hvor glad man er i kål
-500 g småpoteter
-1 håndfull ferske erter (sukkererter i Norge!)
-1 bunt dill
-1 sitron, økologisk
-4 ss olivenolje
-salt og pepper

Hylleblomst-Beurre blanc:
-3,5 dl øl
-0,5 eddik (eplecider funker bra!)
-2 sjalottløk
-1 laubærblad
-1 kvast hylleblomst, kan utelates
-1 ss pepperkorn
-250 g godt smør i terninger, viktig at dette er skikkelig kaldt!
-sitronsaft
-salt

Personlig synes jeg alltid emulsjon-sauser er litt vanskelig. Men denne er ganske enkel å få til. Sett i gang med sausen først, og lag resten mens du holder på med sausen. Sausen tar ca 30 minutter å lage. Obs, den blir ikke like tykk som en hollandaise!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fremgangsmåte saus:
1. Grovhakk sjalottløk og finn frem en liten gryte. Ha sjalottløk, laurbærblad, hylleblomstkvast, øl, eddik og pepperkorn i. Kok opp og skru ned temperaturen til det bare simrer. La det resuseres til det er like under 1 dl væske igjen.

2. Sil væsken over i en liten glass- eller stålbolle. Sett bollen over en gryte med kokende vann. Legg jerne litt fuktig kjøkkenpapir langs kanten så ligger bollen stødigere.

3. Kutt kaldt smør i terninger og visp inn litt og litt av gangen. Smøret bør stå i kjøleskap helt frem til sausen skal lages. Når alt smøret er rørt inn smaker du til med litt sitronsaft og salt, avhengig av hvor salt smøret du bruker er.

Saus som blir til overs (hæ?) kan stå i kjøleskap og varmes opp igjen i vannbad.

Fremgangsmåte fisk og tilbehør:
1. Del fisken i passelige stykker. Finn frem en ildfast form, og smør den med litt smør. Krydre lett med salt og pepper, og skvis litt sitronsaft over fisken. Stekes ved 180 grader i 15-30 minutter, avhengig av hvor tykke skiver det er.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Del potetene i to, og dampkok over rist i 10-15 minutter. Skyll under iskaldt, rennende vann for å stoppe kokeprosessen. Del kålen i fire og dampkok i et par minutter når potetene er ferdige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Skrell ertebelgene og bland med potetene, en god håndfull dill, raspet sitronskall, olivenolje og litt salt og nykvernet pepper. Jeg har ikke funnet ferske erter i Norge som her i Danmark, så man kan bruke de store sukkertertene og eventuelt bare finsnitte dem med belgen på.

4. Server kveite med potetsalat, dampet kål og masse beurre blanc! Jeg pyntet med litt frisk hylleblomst også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMmm, fersk spisskål! Har spist omtrent en om dagen her nede. Den lilla blir ikke så pen varmebehandlet, men passer bra rå i salater og coleslaw.

P.S. Feriehuset har jeg fått låne av Novasol og VisitDenmark!

Chimichurri og grillmat

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHva gjør man når man har en stor bunt persille til overs? Og hagen full av mynte? Jo, da lager man chimichurri og griller. De som følger meg på snapchat vet at jeg ikke fikk fyr på grillen, og grilla disse tingene i en grillpanne. Så for de som ikke har grill er det fullt mulig. For de som har grill og klarer å få fyr på den anbefaler jeg såklart å grille for den ekte, gode grillsmaken. Jeg fant frem en skikkelig saftig frilandsgriskotelett og noen deilige, danske økogrønnsaker fra kjøleskapet her på Julies danske feriekjøkken og lagde det som i utgangspunktet kunne vært en veldig kjapp middag (ønsker meg grillkurs!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskrift til 4 – ca 30 minutter

Ingredienser
-1 stor squash
-8 små spisspaprika
-4 svinekoteletter, gjerne med ben!
-salt og pepper

Chimichurri:
-2 håndfuller persille
-1 håndfull basilikum
-1 håndfull mynte
-1-2 dl olivenolje
-2 hvitløkfedd
-1 sitron, økologisk!
-1 chili
-salt og pepper

1. Fyr opp grillen, og begynn med chimichurrien. Finhakk urter og hvitløk. Skrap ut frøene fra chilien og finhakk den også. Eventuelt kan alt dette kjøres i en blender eller med stavmikser. Jeg liker den litt chunky. Finrasp skallet av en sitron og skvis safta av halve sitronen oppi. Bland inn olivenolje til du har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Chimichurri holder seg fint et par dager i kjøleskap, så lag gjerne stor porsjon.

2. Del squash i staver og grill i et par minutter på hver side. Legg paprikaen på hel og grill den til den faller sammen og såvidt blir litt svidd. Da blir den ekstra søt og god.

3. Grill svinekotelettene et par minutter på hver side over direkte varme, og legg dem så til side på grillen og la dem hvile ti minutter. Alternativt kan de stekes i en grillpanne og så gå 10 minutter inn i stekeovnen på 180 grader. Krydre med salt og pepper. Server med masse chimichurri!

P.S. Feriehuset jeg bor i er lånt av Novasol og VisitDenmark!

Potetsalat med røkt makrell

OLYMPUS DIGITAL CAMERASommermat bør være raskt og enkelt, akkurat som denne lune potetsalaten med sommergrønnsaker og røkt makrell. Passer helt perfekt å ta med i parken eller på stranda som en lett lunsj eller middag.

4 personer – 30 minutt

Ingredienser:
-1 kg småpotet
-1 fennikel
-1 bunt reddik
-1 pakke sukkererter
-1 røkt makrell/2 sider
-1 håndfull kjørvel

Dressing:
-2 ss dijonsennep
-1 ss flytende honning
-1 ss sitronsaft
-1 dl olivenolje
-salt og pepper, smak til!

1. Del potetene i to. Kok på damprist eller i et dørslag. Koketid avhenger litt på størrelsen, men alt fra 5-15 minutter. Sjekk underveis med en spiss kniv! Skyll potetene under kaldt rennende vann for å stoppe kokeprosessen.

2. Kutt fennikel i tynne skiver (gjerne på en mandolin) og reddik i båter. Del sukkererter i to. Bland sammen med potetene.

3. Lag dressingen ved å vispe sammen sennep, honning og sitronsaft. Rør inn olivenolje til det blir en tykk dressing. Smak til med salt og peper. Vend dressingen inn i potetsalaten.

4. Kutt makrellen i mindre biter og legg på toppen av salaten. Dryss kjørvel over og server.

Oppskriften er publisert på godt.no

Sykt late feriedager

stranda7
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Henger så mye nede på stranda nå, uansett vær. Og det skifter uansett så fort, så jeg har med både bikini og ullgenser. Og termos med varm drikke. Det er bare 250 meter fra huset mitt og ned til stranda, så nå er jeg bare hjemom en tur for å slenge sammen noe strand-lunsj. Det går som regel i middagsrester, potetsalat eller bare masse frukt. Her for leden spiste jeg nypotetsalat med friske erter, reddik, dill, spekeskinke, pære og vesterhavsost. Superdigg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar fått en sykkel her nede også nå, så jeg kan sykle ned til stranda på ca 30 sekunder. Det er 7 km til butikken (!) så denne ferien er ikke sååå lat altså.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har lest Jeg kommer snart av Selma Lønning Aarø og fniser som en gal. I tillegg til å være veldig morsom er den også høyst viktig og alvorlig. Anbefaler virkelig å lese den. Spesielt med lyden av bølgeskvulp i bakgrunnen og med sand overalt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANoen dager blir jeg bare i hagen. Har tross alt en veldig fin hage også hvor jeg har behagelige solsenger og er omringet av høye bambushekker. Begynte på Heidi Furre sin nyeste bok Ungdomsskulen. Det er forresten helt tilfeldig at jeg bare har med Flammebøker på ferie. De er ikke sponset, men kjøpt på sommersalget deres. Har ikke kommet så langt i boka til Heidi, men kjenner meg allerede så igjen og jeg gleder meg til å sluke resten på stranda etterpå.

stranda5Kanskje tidenes beste strandsommermat? En enkel salat med rød spisskål (må ikke forveksles med vanlig rødkål, denne er myyye bedre!), mozzarella, agurk, tomat, cantaloupemelon og basilikum. Mmm!

Nå skal jeg tilbake til stranda, kjøpe solbærsorbet, drikke kald øl og kanskje ta feriens første bad? Denne ferien altså, den diggeste på lenge. Senere skal jeg på hylleblomstslang og lage saft.

P.S. Feriehuset jeg bor i er lånt av Novasol og VisitDenmark!