Fynsk rekesalat

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet går i ganske enkel mat her på mitt danske feriekjøkken. For eksempel denne rekesalaten som funker like bra som frokostpålegg eller i en salat. Eller bare rett fra skålen, for så god ble den!

Ingredienser:
-ca 200 g pillede reker
-ca 100 g varmrøkt laks
-2 ss majones
-2 ss creme fraiche/rømme
-1 håndfull dill
-1 skvis sitronjuice
-nykvernet pepper, smak til
-karse til topping

1. Pill reker og flak varmrøkt laks i mindre biter.

2. Bland majones og creme fraiche/rømme. Rør inn reker og laks. Grovhakk dill og rør inn.

3. Smak til med sitronjuice og nykvernet pepper. Topp med karse. Danskere blir det ikke!

PS. Feriehuset er lånt av Novasol og VisitDenmark!

Kremet brokkolisalat

Brokkolisalat

Foto: Anne Valeur

Tidlig i mai gjorde Anne og jeg en jobb for Apetinas nylanserte kremoster. For eksempel denne pavlovaen med luftig kremost. En annen favoritt fra oppskriftene jeg laget er denne kremete brokkolisalaten.

Oppskriften er perfekt grilltilbehør til 4

Ingredienser:
-1 brokkoli
-1 pakke Apetina Hvitløk & Urter
-100 g bacon
-50 g gule rosiner
-1 potte dill
-1/4 rødløk
-30 g pinjekjerner
-salt og pepper

1. Del brokkoli i små buketter og kok opp vann. Legg brokkolibukettene ned i det kokende vannet i 20-30 sekunder.Legg dem over i en stor bolle og bland inn kremost mens det fortsatt er varmt.

2. Rist pinjekjernene til de er gyldne. Del bacon i strimler og sprøstek i en varm panne.

3. Finhakk rødløk og bland sammen med brokkolien. Tilsett rosinene og sprøstekt bacon.

4. Smak til med salt og pepper, og topp med pinjekjerner og frisk dill.

Alkopops

OLYMPUS DIGITAL CAMERADa jeg laget disse ispinnene her for leden og snappet underveis tok det helt av. Isformene er herfra før noen flere spør om det. Føler disse ikke trenger så mye forklaring. Digg drikke i isform? Ja takk! Her kommer på oppskriten på to forskjellige typer «alkopops».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pina colada:
-1 boks kokosmelk eller kokoskrem
-100 g frossen ananas
-1 ss agavesirup
-4 cl mørk rom

Bruk kun den stive kokoskremen som legger seg i toppen av boksen, ikke selve kokosvannet. Bland sammen med ananas, agavesirup og rom i en blender eller foodprocessor. Fordel i formene og frys ned over natten. Gir 4-6 ispinner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Proseccopops:
-1 kurv bringebær
-1/2 flaske musserende vin

Fordel bringebær i ispinneformene og hell musserende vin over. Velg gjerne en litt søt type. Frys ned over natten. Altså dette er såååå enkelt, og en helt perfekt dessert i sommervarmen. Man kan såklart bytte ut prosecco med annen musserende vin, og bringebær med andre typer bær.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oppskriften er publisert på godt.no

Fynsk skalldyrpasta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHei hei fra Julies danske feriekjøkken. Jeg er på Fyn og koser meg glugg ihjel for tida. Som lovet da jeg la ut oppskriften på denne enkle krabbepasten så skulle det bli mer slik fremover. Så i går dro jeg inn til Odense, fant en fiskehandler og røska med meg det han hadde av skalldyr. Blåskjell, krabbeklør og reker. Det ble det en god pasta av. Faktisk så god at jeg håper å vinne en konkurranse med den, men det får vi nå se på.

For deg som spiser glutenfritt synes jeg denne både smaker og oppfører seg bra. For deg som spiser laktosefritt kan du bytte ut seterrømme med laktosefri rømme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er til 4 personer

Fynsk skalldyrpasta:
-1 kg ferske reker
-1 kg blåskjell
-4 krabbeklør
-250 g fersk pasta
-4 ss olivenolje
-4-5 sjalottløk
-6 hvitløksfedd
-2 røde chili
-1 bunt flatbladet persille
-1,5 dl hvitvin eller prosecco
-2 dl tine seterrømme
-salt og pepper

1. Start med å rense og tilberede skalldyr. Skyll og skrubb gjerne blåskjellene i kaldt vann. Dunk de som er åpne lett mot kjøkkenbenken. De som ikke lukker seg kaster du. Legg blåskjellene til side. Skrell reker (spar gjerne på skallet til kraftkoking!) og legg dem til side. Skyll krabbeklørne i kaldt vann og la det småkoke i saltet vann i 20 minutter. Skyll dem i kaldt vann og plukk ut kjøttet. Legg til side.

2. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm olje i en dyp stekepanne eller gryte. Surr løkblandingen til det blir blankt og mykt. Tilsett blåskjellene og hell på 1,5 dl vin. Sett på lokk og la det dampe i et par minutter, til skjellene åpner seg. Legg skjellene til side og tilsett rømme i panna/gryta. Grovhakk persille og bland inn i sausen. Spar litt til topping!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Kok pasta som anvist på pakken. Fersk pasta skal som regel kun kokes 2-3 minutter. Sil av vannet og bland pastaen inn i sausen. Tilsett reker, krabbekjøtt og blåskjellene igjen. Bland godt sammen og server!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Floke Oslo

_AVE0158

Foto: Anne Valeur

Før jeg dro på sommerferie var jeg hos min nye frisør og fiksa litt på sommersveisen. Jeg har inngått et nytt samarbeid med den grønne frisørsalongen Floke som nettopp har åpnet i Oslo. Men det er slettes ingen ny salong, de har avdelinger over hele Vestlandet også. En grønn frisørsalong vil si at de har tatt stilling til at produktene som brukes er miljøvennlige og ikke allergifremkallende, litt på samme måte jeg prøver å lage mat. Jeg har gått til grønne frisørsalonger i et par år nå, og kan aldri gå tilbake. Har rett og slett for sensitiv hud og hodebunn for konvensjonelle produkter/salonger. Det finnes et par grønne salonger i Oslo nå heldigvis, men godt er det at det kommer flere. Dere kommer garantert til å høre mer om Floke fremover, for jeg er superfornøyd!
_AVE0123_AVE0160_AVE0124Salongen ligger i Kirkegata 20, med inngang fra Prinsensgate. Bra atmosfære!

_AVE0119Her er et før-bilde av den kjipe sveisen min. Her har jeg ikke vært hos frisøren på et halvt år, så flisete tupper og grusom lang ettervekst.

_AVE0133_AVE0154


På Floke bruker de plantebasert bleking. Det er mer skånsom for håret enn vanlig bleking, men blir like lys og fin. Den er heller ikke testet på dyr. Og best av alt, det svir ikke en plass! Vi la en del striper i toppen av håret for å lysne håret litt.

_AVE0128Mens blekingen virker får man kaffe eller te og kan slappe av. Elsker å gå til frisøren, det er nesten den eneste gangen jeg tar meg tid til å lese magasiner.

_AVE0177Floke har flere merker jeg er vant til fra før, blant annet økologiske John Masters Organics som jeg skal skrive litt mer om snart.

_AVE0233
Etter! Blekingen ble vasket ut, håret kuret og hodebunnen massert. Så ble en ganske god del av håret klippet av, fønet med rundbørste og krøllet. Det ble skikkelig fint om jeg tør si det selv.

_AVE0192Sååå fornøyd!

_AVE0159Jeg var hos daglig leder Kristin denne gangen og følte meg trygg på at hun visste hva som var best for det tynne, kjipe håret mitt. Linn, favorittfrisøren min fra tidligere har også begynt å jobbe på Floke nå.

Lyst å teste Floke? I juni og juli har de lunch deal hvor man får 30% på klipp mellom 10-14 i ukedagene!

Fynsk sommer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På lørdag fløy jeg ned til København igjen, men der var jeg ikke lenge. Tok toget rett videre i halvannen time til Odense på Fyn, den lille øya mellom Sjælland og Jylland. Derfra er det en 30-40 minutters kjøretur ut til huset mitt på Hasmark Strand. Feriehuset er fra Novasol, og er virkelig romslig med fire soverom, to bad og det hele. Foreldrene mine er på besøk et par dager i begynnelsen av oppholdet, men det blir ikke dumt å være helt alene her heller i TO UKER. Har med masse bøker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADa vi låste opp døra sto disse to kurvene med Fynske delikatesser på bordet. Supergod eplejuice, eplebrennervin, lokalt øl, honning, sjokolade, kjøtt, pølser og ikke minst danske jordbær og asparges.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAHuset har kjempestor hage med høye hekker og trær hele veien rundt, så selv om det ligger i et feriehusområde er det helt usjenert. Har både bambus, hylleblomst og mynte i hagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er til og med to grillplasser i hagen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kjøkkenet er også stort og velutstyrt. Gleder meg SÅ til å bare lage masse god mat her de neste ukene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADanske råvarer! Jeg kom hit virkelig midt i den beste sesongen. De danske jordbærene og ertene har nettopp kommet. Og kålen, potetene, aspargesen og rabarbraen! Gikk helt amok på butikken. Og i nærheten ligger det mange gårdsbutikker man kan kjøpe egg, kjøtt og grønnsaker fra. Det ligger også et veldig lite supermarked rett bortenfor huset, men for å handle denne maten må jeg sykle 7 km, hver vei!

OLYMPUS DIGITAL CAMERANesten alt jeg trenger denne sommeren. Har slukt tre kurver allerede.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADen første kvelden fyrte vi opp grillen for å teste kjøttet vi fikk fra en av nabogårdene her. Grilla også litt løk. Lagde en potetsalat med nykål, reddik, dill og rå erter. Fy søren så godt det er med helt ferske grønnsaker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er sånn ca 250 meter ned til stranda og havet fra huset. Og langs stranda ligger tidens koseligste strandprominade med små, søte hus. Noen av dem var til salgs til og med. Gjett hvem som ble gira.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADet er så mye hylleblomst her nå. Skal gå på slang og lage noe digg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANår kålen er SÅ god er det ikke vits med brødskiver eller knekkebrød. Lagde en kålwrap til frokost med svinestek, egg og karse. Mmm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADet er ikke suuupervarmt i vannet enda, men jeg skal bade, sole meg, lese bok og spise is her hver dag fremover uansett. Følg med for mer fra Julies danske feriekjøkken.

Tusen takk til Novasol for lån av feriehus, Visit Fyn og Visit Denmark for masse gode tips til hva jeg burde gjøre her nede. For det er overraskende mye man kan gjøre her på øya.

Potetsalat med friterte kapers

OLYMPUS DIGITAL CAMERAbursdagsbrunchen min serverte jeg en ny potetsalat jeg har laget en del i det siste. Jeg elsker nemlig potet, og har intet mindre enn 137 blogginnlegg om potet og 23 om potetsalat i arkivet. Denne er kanskje den enkleste til nå, men den passer derfor også til det aller meste.

Potetsalat med friterte kapers:
-1,5 kg småpoteter
-200 g parmesan (jepp!)
-1 økologisk sitron
-1/2 dl olivenolje
-salt og pepper
-kjørvel
-1 glass kapers
-ca 2 dl nøytral olje

1. Kok eller damp potetene. Del dem gjere i to først. Koke/dampetid avhenger av størrelser. Ca 10-15 minutter, men følg med underveis!

2. Varm nøytral olje i en panne eller gryte til det er veldig varmt. Sil bort kaperslaken og tørk kapersen med litt kjøkkenpapir. Ha det oppi oljen og rør litt rundt på det med en tresleiv (ikke plastikk!). Kapersen er klar når de «åpner» seg, eller begynner å bli litt mørkere. La det renne av seg på kjøkkenpapir Fritert kapers holder seg i ukesvis i kjøleskap.

3. Når poteten er klar blander du den sammen med raspet parmesan, olivenolje, raspet sitronskall og smaker til med salt og pepper. Topp med masse kjørvel og friterte kapers.

P.S. Får du ikke tak i kjørvel kan du bruke dill i steden for. Ikke alle butikker har kjørvel, min absolutte favoritturt. Den smaker litt anis og er ganske mild.

Bellinibrunch

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn søndag her for leden inviterte jeg noen venner på bursdagsbrunch. Jeg hadde ekte bursdag på Færøyene (kommer snart reiseinnlegg!), så måtte feire litt med venner da jeg kom hjem igjen også. I skrivende stund sitter jeg på et tog gjennom Danmark på vei til Fyn for å feire litt bursdag med foreldrene mine også. Og jaggu blir det ikke enda mer bursdagsfeiring i høst på Maaemo.

Jeg ba gjestene ta med bobler, brød, syltetøy, ost og skinke. Selv lagde jeg bellini, en ny potetsalat (oppskrift kommer), eggerøre, capresesalat, hummus og en selvplukka grønn salat med reddik. Til slutt ble det et skikkelig langbord, og jeg talte 23 gjester som var innom og spiste i den lille leiligheten min. Vi satt på alle stoler, krakker, puter og på gulvet – anbefaler å invitere folk på søndagsbrunch!

Bellini:
-1 kurv fersken/8-10 stk
-1/2 dl agavesirup
-1 l vann
-Champagne

Vask fersken og del fersken i mindre biter. Bruk enten klassisk eller flat fersken. Ha fersken og agavesirup i en kjele og hell på ca 1 liter vann, eller til det dekker. Kok opp og skru ned temperaturen. La det småputre i 15-20 minutter. Jevn til en puré med en stavmikser, og sil gjennom en finmasket sil. La ferskenpuréen avkjøles helt.

For å lage bellini beregner du ca én del ferskenpuré til tre deler champagne. Hell champagnen forsiktig i glasset.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blogge-Maja var også der og tok seff noen fine bilder.
MG_0077For eksempel dette bildet av sykt fornøyd bursdagjente. Fikk så masse blomster, en liten hund (ikke ekte da), spotifyspillelister og guilty pleasure-ostepop.

MG_0060-4Og denne stiklingen og potta med alt jeg liker best malt på. Takk Heidi <3

MG_0047-4

MG_0040-8MG_0034For en fin dag!

Vin, mat og sommer i København

_AVE0574

Foto: Anne Valeur

Etter å ha sjekket inn på D’Angleterre og spist lunsj på Marchal forrige mandag måtte vi ut i Københavnsommeren. Vi dro såklart til vinbaren Ved Stranden 10, mitt favorittsted å henge i Køben. Ekstra fint er det når det er så fint vær som nå, og man kan henge på brygga og drikke vin.

_AVE0583 _AVE0592 _AVE0594 _AVE0602 _AVE0603 _AVE0605

_AVE0612 _AVE0613 _AVE0616 _AVE0663 _AVE0677 _AVE0701 _AVE0703 _AVE0727 _AVE0734 _AVE0736 _AVE0739Etter å ha drukket ganske mye digg naturvin gikk vi gjennom byen og over broa til Nørrebro for å spise surdeigspizza og burrata på Bæst. Like dårlig service som alltid, men maten er veldig god da. Rett ved siden av ligger søsterbakeriet Mirabelle og over gaten ligger bar/restaurant/butikk Brus. Generelt et veldig hyggelig strøk å henge i på sløve sommerdager i København. Vi rusla tilbake til hotellet og sovna så tungt i den sykt store senga.

Les Majas blogginnlegg her.

P.S. Selve reisen og hotelloppholdet er dekket, ingen av disse tingene over er betalt for.

Et døgn på D’Angleterre

_AVE0488

Foto: Anne Valeur

Forrige mandag var definitivt ikke som mandager pleier å være. I steden for å dra på jobb dro jeg til flyplassen sammen med fotograf-Anne og blogge-Maja. Vi var invitert til København for å teste den nye sommermenyen til restaurant Marchal som ligger på det 260 år gamle femstjerners hotellet D’Angleterre, midt på Kongens nytorv. Har faktisk alltid drømt om å bo en natt her, og nå ble det jaggu endelig innfridd.

_AVE0784Pakket det mest nødvendige for en overnatting på luksushotell i min splitter nye Samsonite Cosmolite-koffert. Jeg har inngått et samarbeid med Samsonite i år, og kommer til å prøve forskjellige kofferter på reisene mine fremover. Så langt er jeg veldig fornøyd. Selve kofferten veier omtrent ingenting, og det betyr jo at man kan fylle kofferten med fin dansk keramikk og kunst (jepp, fikk plass!).

_AVE0371_bwVi tok først en tur innom spaet i kjelleren, så fint! Hadde det ikke vært så fint vær hadde vi hengt der nede hele dagen. Men vi skulle jo spise en liten lunsj da.

_AVE0285Restauranten Marchal ligger på bakkeplan med utsikt over Kongens nytorv. De har en stjerne i Michelinguiden, og nylig hentet inn Andreas Bagh som ny kjøkkensjef.

_AVE0294_AVE0284
Først fikk vi servert champagne og snacks. Gougeres med vintertrøffel og Comté og østers fra Gillardeu med agurkjuice, ingfær, fingerlime og sitrongress. Jeg er litt østerspingle, men disse gikk ned!

_AVE0306

Kamskjell med fingerlime og mandler. Kanskje litt vel syrlig, men likevel veldig godt.

_AVE0330Så kom det som jeg faktisk tror er på topp fem beste retter i år. Dansk blekksprut med champagneskum, erter og Rossini gold caviar, hotellets egen kaviar. Skal definitivt spise mer blekksprut i år.

_AVE0313Hvit asparges med lardo og mandler. Hallo så godt!

_AVE0333
Så fikk vi piggvar med sprøtt fiskeskinn, minipurre, kaffirlimesaus (!). Burde bedt om oppskriften.

_AVE0351
Plutselig sto Andreas ved bordet og delte opp hummer. Ikke dumt…

_AVE0369Hummeren ble servert på en tomatsalat med en bitter paprikasaus med vanilje. Kanksje lunsjens joker. Definitivt ikke en trad måte å servere hummer på. Denne retten var det litt uenighet om. Jeg digga det!

_AVE0391Til dessert var det en jordbærterte med hvit sjokolade, pistasjkrem og syrlig parfait. En veldig god og veldig mektig avslutning på lunsjen.

_AVE0400_AVE0311Vinblogg-Linn var også med, og her kan du lese litt mer om hva vi drakk. Og dette synes Maja om måltidet. Tidligere har maten vært mer nynordisk stil med litt fransk inspirasjon. Nå er det heller stikk motsatt. Ganske fransk, men med danske råvarer og litt nynordisk vri.

_AVE0417
_AVE0427_AVE0425_AVE0406Etter lunsjen tok vi kaffen i Karen Blixen-suiten. Dette rommet er ganske annerledes i stil enn resten av rommene, inspirert av mitt afrika.

_AVE0461Da vi sjekket inn på rommet vårt ventet champagne og flødeboller.

_AVE0482_AVE0450_AVE0466_AVE0530_AVE0529_AVE0453Drakk litt champagne i senga, satt i de dype vinduskarmene og vandret litt rundt inne på vår 60 kvadratmeter store suite. To bad (med sånn morsom japansk do), høyt under taket, myke tepper, eget bagasjerom og garderobe, stue og soverom. Måtte klype meg litt i armen og tenke hva er det for et liv jeg lever. Det er ikke akkurat billig å bo her, men det er faktisk så fint at man egentlig ikke vil forlate hotellet. Og det trenger man jo nesten ikke heller. Med både spa, restaurant og champagnebar. Men vi ville ut i det fine været en tur, les mer på Majas blogg om sommerkvelden i København.

_AVE0743
To bloggere i verdens største seng. Ønsker meg like myke puter og dyner hjemme. Sov så godt!

_AVE0744_AVE0750_AVE0756
Frokosten dere! Den serveres i restaurant Marchal. En vill buffet med alle typer egg man kan tenke seg, pannekaker, frukt, yoghurt, bakverk, skalldyr, danske oster og ja, egentlig alt du kan tenke deg. Og juicebar! Og champagne såklart. Eneste riktige start på dagen, spør du meg. Og absolutt noe jeg kan bli vant til. Går fint an å spise frokosten selv om man ikke bor på hotelltet.

_AVE0775_utenskiltEtter frokost ruslet vi litt rundt i København, var innom favorittbutikkene, drakk matcha latte og levde livet et par timer før vi dro hjem igjen. Sees snart igjen, København. Faktisk om bare to dager, for da drar jeg på sommerferie.

Kofferten er en Samsonite cosmolite spinner 55cm. Liten nok til å være håndbagasje, og rommer overraskende mye.