En liten statusoppdatering

Innlegget inneholder et sponset produkt og egenreklame ;–)

Julie på kjøkkenet

Foto: Anne Valeur

Hei! Her har det jo ikke skjedd så mye på en stund. Kommer ikke til beklage for det akkurat, men her kommer en liten statusoppdatering på ståa for tiden – og hva som kommer til å skje her fremover.

Selv om det ikke har kommet så mange oppskrifter på denne matbloggen på en stund betyr det ikke at jeg ikke har laget mat i det siste. Tvert imot har jeg laget veldig mye mat på den nye jobben min. De fleste oppskriftene på Coop Mega de siste ukene har jeg laget. Mye bra der for tiden om jeg får si det selv.

I forrige uke hadde firmaet mitt, Chikus, offisielt sitt siste cateringoppdrag. Da leverte vi økologisk mat til Oikos. En veldig fin, siste jobb. Vi lager fortsatt mat til faste kunder ut året, men det vil ikke være mulig å bestille mat fra oss nå lenger. Det er en del som er trist på mine vegne fordi jeg legger ned cateringfirmaet mitt, men det er det ingen grunn til. Her har jeg skrevet litt mer om valget om å legge ned. Jeg synes det er mye kulere å bli gratulert med avgjørelsen, som definitivt er helt riktig. Legger ned en bedrift, starter noe nytt.

Bildet over er fra søndagsmiddagen Maja og jeg arrangerte for bloggleserne våre forrige søndag. Det kommer både bilder og film fra middagen i løpet av uka. Middagen var et prøveprosjekt, og siden det gikk så bra og var så hyggelig skal vi fortsette med det. Hold utkikk for ny påmelding snart! Jeg har forresten på meg en veldig fin linkimono i indigo fra Studio Bazar i anledning søndagsmiddag.

Jeg har ruget på et par innlegg som ikke har blitt publisert. Skylder på at livet har vært så fint i det siste og at jeg heller har hengt med venner og fine folk enn å sitte inne og skrive. Det kommer blant annet noen innlegg fra sensommeren på Samsø, min beste hverdagsgrøtoppskrift, litt om min nye kunst, hva jeg leser for tida og litt om mine nye favorittprodukter fra Elde. Mens jeg får somlet meg til å trykke publiser håper jeg alle er snille og greie og chiller masse foran peisen.

Og er du «vinterdeppa» og uinspirert? Her er tipsene som lyseropp hverdagen. Både Maja og jeg har bidratt med våre beste tips.

Kom på søndagsmiddag!

sondagsmiddag bannerjulie og maja
Maja Hattvang og jeg har vært gode venner i snart ti år, og det siste halvåret har vi også vært bloggkollegaer. Vi hadde lyst til å gjøre noe større, bloggbasert sammen, og tidligere i høst fikk vi en idé som kombinerer alt vi liker og er gode på: vi arrangerer søndagsmiddag! Og ikke for hvem som helst, men for dere som følger oss.

I Søndagsmiddag med Julie og Maja inviterer vi leserne våre hjem til oss på nettopp søndagsmiddag. Med måltidet som samlingspunkt vil vi bryte ned barrieren mellom blogger og leser, og gi noe tilbake til dere som har fulgt og støttet oss i alle år. At dere leser denne bloggen må jo bety at vi har hvertfall et par felles interesser, og det skal bli så hyggelig å få møte noen av dere og snakke om bøker og ost og kunst kanskje.

Første middag er hjemme hos Maja på Bislet allerede neste søndag, 13. november. Vil du komme? Legg igjen en kommentar her eller på Majas blogg (eller hvorfor ikke begge, for å doble sjansen), og skriv litt kort om hvem du er og hvorfor du har lyst til å bli med. Skriv gjerne også om du har eventuelle allergier eller lignende. Det er selvsagt helt gratis, men vær obs på at vi skal dokumentere kvelden på våre sosiale kanaler med foto og video. Vi trekker én person hver, som får ha med seg én venn. Da stiller vi liksom likt, og alle kjenner noen rundt bordet :–) Tror det blir megakos og håper noen har lyst til å komme! Vi trekker på onsdag, så ikke nøl med å melde deg på. Det blir god mat, hyggelige folk, topp stemning og kanskje en liten overraskelse. Vi gleder oss!

En liten SMAK på siste bokprosjekt

smak
I vår jobbet jeg med noe stort og gøy, nemlig en et prosjekt for Kirkens Bymisjon. De ville lage en kokebok med mat fra de landene det kommer flest mennesker fra til Norge, for å bli kjent med deres mathistorie- og kultur. Jeg har samlet sammen oppskrifter, testet dem og tilpasset dem til Norske forhold og Anne Valeur har tatt bildene. I tillegg har jornalist Irina Lee og fotograf Torstein Ihle reist rundt i Norge og møtt mennesker som har fortalt sine historier. Til slutt ble det en kokebok med mat fra Syria, Thailand, Etiopia, Pakistan, Polen, Afghanistan og Romania, krydret med møter med mennesker fra disse landene som er bosatt her i Norge.

Dette prosjektet er helt ulikt noe annet jeg har vært med på. Jeg har lært så mye over disse månedene med bokarbeidet, og ikke minst smakt så mye ny og spennende mat under oppskriftstestingen og selve fotouka i studio. Denne boka hadde ikke blitt til uten bidragsyterne. Syriske Daniel, rumenske Bianca, etiopiske Same og moren hennes, polske Agnieszka, den autentiske thairestauranten Soi Saam i Drammen og Indiske Niru og faren hennes som er fra Pakistan. I tillegg hjalp mitt dyktige assistent Elisabeth til i studio og Christoffer med research. Vi fikk låne rekvisitter av Eva Mia, Tibeb og av venner og kjente. Så mange har vært involvert og hjulpet til for at boken ble så fin som den ble. Boken er utgitt på J.M. Stenersen og fås kjøpt i alle bokhandlere. Alle inntekter av boksalget går til Kirkens bymisjons arbeid. Denne burde ligge under mange juletrær i år!

Her kommer en liten smakebit på hva du finner i boken:

krydderriskyllinggrytetandoorikikertgrytehummus

injeraertekjottdeig

Firmaets fremtid

chikus catering betesalat
Oi, har visst tatt en toukers bloggepause. Litt fordi jeg har vannskade på kjøkkenet hjemme og bor på hotell (helt ok det altså), litt fordi det er hektisk med ny jobb, men mest fordi jeg har stått ovenfor kanskje mitt livs til nå viktigste beslutning. Og sånt krever jo litt av en.

Jeg startet Chikus catering for snart fire år siden, da var det knøttlite og jeg gjorde alt selv. For halvannet år siden utvidet jeg med en person til, og på det meste har vi vært 9 til sammen. Vi vokste raskt, folk hadde troa, jeg hadde troa. Vi har mer enn doblet omsetning hvert år, noe som jo er tipp topp, men til syvende og sist handler det om hva man sitter igjen med i overskudd. For et halvt år siden begynte vi med salatproduksjon til videresalg på Parkteatret og Den gamle skobutikken, og til mange bedriftskunder og filminnspillinger. Det har vært så gøy, faktisk et lite eventyr. Tenk at MIN mat blir spist av så mange. Jeg lover, blir sjeldent lykkeligere enn når jeg får snaps av at dere spiser salatene mine! Men så er det sånn at i den skalaen vi driver er det små marginer. Vi har ikke tjent noe på det, men det har vært så gøy at vi har fortsatt. Nå er liksom salatsesongen litt over, og viljen til å omtrent jobbe livet av seg for å sitte igjen med nesten ingenting er det samme.

Etter at jeg begynte å jobbe fulltid i Redink for snart to måneder siden har jeg innsett at jeg må gå «all in» i bare en av jobbene, og ikke dingle med og jobbe sånn ca 200%. Det går ikke i lengden, og det burde jeg kanskje skjønt på forhånd. Man skal ha tid til å leve også. Så det er med både lettelse og vemod at jeg ved årsskifte avvikler hele selskapet mitt. Julie Balas AS som omfatter Chikus catering kommer da til å være over. Heldigvis får de aller fleste av de engasjerte i firmaet mitt nå beholde sine faste arbeidsoppgaver, og de fleste kundene våre fortsetter å få mat – i kjent stil. Vi har bygget opp rammene for daglig drift og rutiner, og nå er det så innarbeidet at det står på egne ben. Er ganske så stolt og fornøyd med det.

MEN, det betyr selvsagt ikke at dette er det siste jeg skal bidra med her i denne verden. Dette var bare starten. Mitt første selskap. Nå har jeg lært. Nå vet jeg hva jeg skal gjøre, og hva jeg ikke skal gjøre. Blir så gira av å tenke på hva jeg KAN gjøre om jeg tillegner meg mer kunnskap om å drive bedrift. Denne har jeg jo starta helt uten å vite noen ting om hvordan man gjør det. Jeg børster allerede støvet av enkeltkvinneforetaket mitt og kjører på med andre morsomme ting. Bøker, blogg og pop up søndagsmiddag for å nevne noe. Ikke tro dere blir kvitt meg så lett. Hahah.

Uansett, denne uken er siste uke dere kan kjøpe Chikus-salater på park og skobutikken. LØP OG KJØP sier jeg bare. På menyen er det en vegetarisk blomkåltabbouleh og en grønn potetsalat med roastbeef.

Øverst ser dere en av mine favorittsalater, en grønn linsesalat med rødbet, ovnsbakt flaskegresskar og fetaost. Og under er kanskje vår lolleste salat – tacosalaten. Med ananassalsa, rødkål og srirachamayo <3 Takk for nå! chikus catering tacosalat

Digg helgefrokost

digg helgefrokostDette er kanskje en litt rar kombinasjon, men hvorfor ikke sette sammen alle frokostfavorittene til en digg helgefrokost? Jeg har som mål å spise kantarell til noe hver dag nå gjennom sesongen, det eeeer så godt!

For å lage denne digge helgefrokosten trenger du et egg, en halv avokado og en stor håndfull kantarell per person. Jeg liker å steke speilegget på ganske høy varme i både litt olje og smør, så får det crispy kant og eggehviten blir fast, mens plommen fortsatt er litt rennende. I andre anden av panna steker jeg kantarell. Først lar jeg den «svette» ut i tørr panne, før jeg tilsetter en liten klatt smør, og krydrer med salt og pepper. Del avokadoen i to og ta den ut av skallet med en skje. Kutt tynne strimler og drypp litt god olivenolje over.

Vestafrikansk peanøttsuppe – med ny vri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Da jeg først publiserte denne oppskriften tok det helt av. Venner og ukjente skrev og snappet fra da de lagde retten. Utrolig gøy! Nå er sesongen for gryteretter og varmende, mettende mat her igjen. Så da tenkte jeg å dele det som kanskje er bloggens mest leste oppskrift igjen – men med en ny vri. Jeg tåler nemlig ikke for mye peanøtter, så denne gangen laget jeg den med cashewnøtter. Det ble minst like godt! Jeg tipper man kan lage den med mandler og andre nøtter også.

Peanøttsuppe, eller “groundnut stew” som det er mer kjent som, har sin opprinnelse i Vest-Afrika. Det er store variasjoner fra region til region, men felles for dem er en tomatisert suppe med peanøtter og en form for stivelse, enten det er søtpotet, ris eller korn. Suppen er billig å tilberede og metter skikkelig. Dette er en vegetarisk variant, men det er også vanlig å ha kylling i.

Bildene er fra originaloppskriften, så det er noen peanøtter på toppen der.

4 porsjoner – ca. 45 minutter

Ingredienser:
-2 rødløk
-4 hvitløksfedd
-2 røde chili
-2 ss fersk ingefær
-2 ss olje
-1 ts kanel
-1 ts paprikapulver
-5 ss cashewsmør
-2 ss tomatpuré
-1 stor søtpotet
-1 boks hermetiske tomater
-1 boks kokosmelk
-5 dl vann eller grønnsakskraft
-100 g spinat
-1 lime eller 1/2 sitron
-salt og pepper, smak til!
-Ristede cashewnøtter til topping
-Koriander til topping
-Serveres med kokt ris

1. Finhakk rødløk, chili, hvitløk og ingefær. Varm opp litt olje i en stor gryte. Surr ingrediensene i ca. 5 minutter, eller til det har blitt mykt og blankt, og begynner å lukte godt. Tilsett kanel, paprika og cashewsmøret. Rør det godt sammen.

2. Skrell søtpoteten og del den i små terninger. Ha søtpoteten over i gryta sammen med tomatpuré og rør rundt i ca. 5 minutter, eller til søtpoteten får litt stekeskorpe. Tilsett så en boks hermetiske tomater, kokosmelk og vann eller grønnsakskraft.

3. Gi suppen et oppkok under lokk før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer uten lokk. La suppen putre i 20-25 minutter, til søtpoteten er helt gjennomkokt. Ønsker du en ekstra tykk suppe kan du mose noen av søtpotetbitene med en potetstapper, eller kjøre en stavmikser et par ganger i suppen.

4. Smak til med salt, pepper og lime- eller sitronsaft. Helt mot slutten tilsetter du spinaten. Skru av varmen og rør inn.

5. Server gjerne med ris. Toppes med ristede nøtter og koriander.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Originaloppskriften er også publisert på godt.no!

Rosa krøller

rosa krøller
I august gjorde jeg noe, for meg, helt koko. Farget håret knall rosa. Siden da har fargen falmet ganske mye, så i forrige uke dro jeg tilbake til Floke for å friske litt opp i fargen. Denne gangen farget vi det litt mer pastellrosa. I samme slengen klippet jeg tuppene og fikk det krøllet bare fordi det var lørdag. Se så fint det ble da!

rosa krøllerSykt glad gladlaks med rosa krøller. Som jeg skrev forrige gang tror jeg faktisk at jeg har blitt litt lykkeligere med rosa hår. Jeg lever meg skikkelig inn i det.

rosa krøllerrosa krøllerEtter frisørtimen tok jeg med meg bloggograf for dagen, Maren, til Tim Wendelboe for å drikke det som sikkert ble årets siste iskaffe. Anisetta er en espresso med isbiter, anissirup og litt Rørosmelk, mmm!

rosa skoEh, seff måtte jeg ha disse skoene. Lever meg som sagt inn i rosatilværelser.

Om du vurderer å bli rosa på håret synes jeg du bare skal gå for det, det er så gøy! Eva på Floke i Oslo er superflink med farge, og fargen er mild og naturlig – skader hverken deg, frisøren eller miljøet! Denne gangen skal jeg også ta litt bedre vare på fargen med tilpassede fargebevarende produkter fra Kevin Murphy, men mer om det senere!

Snakker om jobb og sånn

kampanjesak redink

Snakker om jobb og sånn på Kampanje.com i dag. Synes det ble en fin sak og oversikt over hva jeg driver med for tida, og hvordan veien ble til. Her har jeg skrevet litt selv om den nye jobben min. Vet ikke om jeg er helt enig i at jeg har satt gründerlivet på pause – jeg er jo fortsatt gründer! Det er klart at det blir noen endringer når jeg jobber fulltid med noe annet enn mitt eget firma for tiden. Oppdaterer dere snart på hva som skjer med Chikus catering fremover. Kan allerede røpe at vi snart skal ha en pop up-kafé!

Bildet av meg er tatt av Anne Valeur (som vanlig).

Pop-up osterestaurant

osteriet pop up osterestaurantI går var jeg på en osterestaurant. Altså, en restaurat med ost(!). Det er Tines egen matsatsning Osteriet som åpner en pop-up osterestaurant hvor tre kokker lager retter med ost basert på forslag fra internett. Konseptet heter Osteriet utforsker, og er en videreføring av nettstedet Osteriet som er laget av og for osteelskere.

I går var jeg og et knippe andre bloggere invitert for å teste menyen, før de i dag åpner for alle og enhver. Det er åpent i dag og imorgen, og det er helt gratis! Førstemann til mølla. Restauranten ligger i dette søte, gule huset.

osteriet pop up osterestaurantLangbordet i andreetasje var dekket, det var levende lys og veldig god stemning. Vi hadde innsyn rett inn på kjøkkenet hvor kokkene sto og laget maten.

osteriet pop up osterestaurantI førsteetasje har de åpnet en ostebutikk hvor man kan handle med seg ost. Her finner du Tine-oster man ikke får kjøpt i butikken. Tre år lagret norvegia, og to år lagret edamer for eksempel.

osteriet pop up osterestaurantFør maten fikk vi smakt på osten «x», en ost som kanskje kommer for salg i løpet av 2017 eller 2018. Veldig gøy å få smake på et produkt så tidlig i fasen. Vi fikk også smake på Norvegia i forskjellige faser. Først den vanlige som er i butikken, som er lagret i tre måneder. Så en som er lagret i tre år (den er best) og til slutt en som er lagret i fem år. Da synes jeg osten har «gått over» og får en merkelig emmen bismak av tre.

osteriet pop up osterestaurantOstejenta koser seg

osteriet pop up osterestaurantFørste rett vi fikk servert var en kremet kantarellsuppe med kremost. Jeg får ikke nok av kantarell, så det var en bra start på måltidet.

osteriet pop up osterestaurant

Andre rett var en pærepuré med blåmuggost som var fryst og smuldret i tørris, toppet med pecannøtter, balsamico og karse. En veldig god kombo, sev for en som ikke er sååå glad i blåmugg.

Etter denne retten fikk vi servert et superdigg ostesmørbrød, men da var det blitt så mørkt at jeg ikke klarte å få tatt et fint bilde av det. Dere får rett og slett sjekke det ut selv! I ostesmørbrødet var det 3 år lagret norvegia, syltet chili og chorizo.


Til dessert fikk vi en brunostkrem med digge kaneltoastbiter, toppet med en trollkrem som også var fryst og smuldret i tørris. Desserten var overraskende lite søt, og det var veldig bra. På dette tidspunktet hadde jeg spist så mye ost at jeg ikke klarte å spise opp alt. Så en liten heads up om å kanskje ikke smake på så mye ost nede i butikken før måltidet som jeg gjorde.

Veldig bra gjennomført av kokkene som kun hadde fått utdelt råvarer og beskjed om hva som måtte være i kombinasjon på bakgrunn av forslagene fra internett. Rettene var supergode, selv om jeg personlig kanskje synes ostesmørbrødet burde kommet før pæreretten som føltes mer som en dessert. Anbefaler å stikke innom i løpet av dagen eller morgendgen for en opplevelse litt utenom det vanlige. Eller bare for å kjøpe med deg digg ost.

Osterestauranten ligger i det gule huset i Øvregate 7 og er åpen fredag 30. september fra 15-19 og lørdag 1. oktober fra 11-17.

Se mer informasjon om eventet her.

Når man bare elsker banan og avokado

banan og avokado tatovering

Foto: Anne Valeur

Jeg har tidligere ikke hatt noen interesse for tatoveringer, men plutselig i sommer fikk jeg for meg at jeg måtte ha en avoado. Fordi det er min favorittråvare of all times. Senere i sommer fant jeg ut at jeg måtte jo ha en banan også. Den var det superdyktige Esra Røise som har tegnet. Plutselig gikk jeg fra å ha ingen til minst fire tatoveringer på en sommer. Èn med mening og resten for gøy. Gleder meg til å bli gammel og tenke tilbake på den beste sommeren hvor jeg spiste vilt mye avokado og banan.

sirkeltatoveringDenne lille sirkelen fikk jeg også av Esra <3