Quinoa-tabbouleh fra Julies grønne kjøkken

quinoa tabbouleh

Foto: Anne Valeur

Dette er en litt sunnere variant av den klassiske tabbouleh som gjerne lages av couscous eller bulgur. Denne varianten er frisk og enkel, og passer bra som en lett lunsj eller som tilbehør til middagen. Tilsett grønnsaker som for eksempel søtpotet, brokkoli, paprika eller squash, dersom du ønsker en mer mettende variant. Blodappelsinsesongen er på topp akkurat nå, så jeg prøver å både spise og drikke det så mye som mulig nå. Tror kanskje det er min favorittfrukt!

Oppskriften er fra boken min, Julies grønne kjøkken.

4 porsjoner – 45 minutter

Ingredienser:
⎼ 200 g quinoa
⎼ 1 granateple
⎼ 25 g pistasjnøtter eller mandler
⎼ 1 blodappelsin
⎼ 100 g grønnkål
⎼ 1 kvast mynte
⎼ 1 kvast koriander
⎼ 1 kvast persille
⎼ ½ sitron
⎼ ½ ts harissa
⎼ en klype salt og pepper

Tahinidressing:
⎼ 4 ss tahini (sesampaste)
⎼ ½ sitron
⎼ 1 ss honning
⎼ ½ ts kajennepepper
⎼ ½ dl extra virgin olivenolje
⎼ ½ dl kaldt vann
⎼ en klype havsalt og nykvernet pepper

1. Kok quinoa som anvist på boksen, eller følg denne fremgangsmåten. Tilsett harissa, sitronsaft og en klype salt og pepper ved slutten av koketiden.

2. Finhakk alle urtene og rør disse inn i quinoaen. Vask grønnkålen godt og riv bladene av stengelen. Skjær den i tynne strimler og bland den inn.

3. Hakk nøttene og bland dem inn.

4. Skjær bort skallet på appelsinen og del den i skiver. Dander på toppen av salaten.

5: Plukk ut granateplefrøene og dryss på toppen.

6: Lag dressingen ved å piske tahini, sitronsaft, honning og kajennepepper til en jevn og seig masse. Pisk inn oljen og så vannet. Blir dressingen for tykk, tilsetter du litt mer vann, og blir den for tynn, kan du tilsette litt mer tahini. Smak til med salt og pepper til slutt.

En dag på jobb

2016-02-03 15.45.52-1Jeg elsker jobben min. Selv om jeg stooort sett sitter på kontor for tiden er virkelig ingen dager like. I går for eksempel ble stua mi omgjort til et filmstudio, og vi spilte inn fem how to-filmer for en kunde. Siden det er mye venting involvert når man spiller inn slike matvideoer hadde jeg god tid til å snapchatte underveis.

2016-02-04 09.44.422016-02-04 09.44.472016-02-04 09.44.512016-02-04 09.44.562016-02-04 09.45.002016-02-04 09.45.03

2016-02-04 09.45.102016-02-04 09.45.132016-02-04 09.45.16
Ganske morsom dag på jobb!

Følger du meg ikke på snapchat? Legg til chikujenta for litt behind the scenes-snaps fra jobben min.

Og apropos morsom dag på jobb. Imorgen skal jeg dele ut Osloprisen for årets spisested. Det blir stas. Event her.

Frisk sitrussalat med avokado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sitrussesongen er på topp, og blodappelsinene er spesielt gode nå. Blodappelsin, eller rød appelsin, er litt bitrere og mer smaksrike enn vanlige appelsiner. Det passer perfekt sammen med med avokado og fennikel som en frisk lunsjsalat, eller som tilbehør til for eksmepel hvit fisk.

Oppskriften gir to porsjoner og tar 15 minutter å lage

Ingredienser:
-1 pakke babyspinat
-1 stor avokado
-2 blodappelsiner
-1 liten fennikel (med dusk!)
-1 håndfull pistasjkjerner

Dressing:
-1 ss dijonsennep
-1 ts flytende honning
-1/2 dl blodappelsinsaft
-1/2 dl olivenolje
-litt salt og pepper

1. Start med å skjære bort toppen og bunnen på appelsinene. Skjær så bort skallet hele veien rundt. Skjær forsiktig ut kun båtene uten å få med hinnene mellom. Skvis resten av saften over i en liten bolle, dette skal brukes til dressingen!

2. Bland sennep, honning og olivenlje sammen med saften fra blodappelsinene. Visp sammen til en tykk dressing. Smak til med litt salt og nykvernet pepper til slutt. La dressingen stå kjølig mens du lager resten av salaten.

3. Fjern det ytterste laget på fennikelen og skjær tynne skiver av den, gjerne på en mandolin (kutteredskap). Ta vare på den grønne dusken til garnityr!

4. Del avokadoen i to og fjern steinen. Bruk en skje til å lirke avokadoen ut av skallet. Kutt den i tynne skiver.

5. Dander grønn salat, fennikel, avokado og blodappelsinbåtene på en tallerken eller i en salatbolle. Grovhakk noen pistasjkjerner og strø over salaten. Topp med blodappelsindressingen og fennikeldusken. Kan eventuelt byttes ut med frisk kjørvel eller dill. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oppskriften er publisert på godt.no!

Yogacatering

unspecified-6

Foto: Trine Merete Olsen

I forrige uke leverte Chikus catering mat til HiYoga, et helt nytt yogasted. Jeg har ikke fått testet det selv enda, men et av mine mål for året er jo å praktisere mer yoga. Uansett, Ida som jobber for meg er en kløpper på både trening og kjøleskapsgrøt (hun har sin egen grøt-pop up på restaurant day!) så hun laget digg kjøleskapsgrøt med chia og bær, rød smoothie med ingefær og energikuler yogafolket fikk til frokost. Oppskriften på Idas kjøleskapsgrøt finner du her.

unspecifiedunspecified-5unspecified-3
Mange av mine bloggkollegaer var der, blant annet June Holm, Linn, Astrid Helen, Caroline Maria og Camilla Pihl. Så gøy å se alle bloggerne spise maten vår!

unspecified-2

Fenalår fra start til slutt

Pressetur, alle utgifter dekket

_AVE4863

Foto: Anne Valeur

For sånn ca et halvt år siden ble jeg og et knippe andre matbloggere invitert til Nortura sin spekefabrikk på Tynset. For å være ærlig var jeg skeptisk, og tenkte først at det var noe som ikke passet meg og denne bloggen. Jeg liker jo å støtte småskalaproduksjon, og har alltid sett på Nortura som den største verstingen. Er jaggu glad jeg dro likevel, for det er definitivt ikke inntrykket jeg sitter igjen med nå. La meg ta deg med på hvordan man lager et fenalår.

_AVE4498Etter et par timer på tog kom vi frem til Tynset, en liten bygd midt mellom Oslo og Trondheim. Bare en halvtime unna Røros. Her ble vi møtt av sjefen for fabrikken, ordføreren og lokalpressen. Tydeligvis ikke så ofte at matbloggerne besøker Tynset. Vi fikk servert en fantastisk speketallerken med alle de langtidsmodnede spekeskinkene de lager, Æra-skinke, Santa Kristina-nakke, fenalåret i skiver (nylig kommet i salg), Panchetta, speket ytrefilet og Santa Kristina. Ikke alle disse produktene kan kjøpes i butikk, de selges nemlig direkte til restaurantbransjen.

_AVE4629_AVE4653Vi tok på beskyttelsesdrakt og fikk en omvisning i fabrikken. Over henger den vanlige spekeskinken og både røkt og urøkt plommeskinke i klimarommene med perfekt luftfuktighet, temperatur og sirkulasjon. De henger her i 10-12 uker.

_AVE4665Vi får en omvisning i fabrikken og vi lærer at hemmeligheten bak den vellykkede spekeproduksjonen på Tynset er lite salt, lang tid, riktig temperatur og masse kjærlighet. De langtidsmodnede produktene har et saltinnhold på ca 5% og er derfor ‘sunnere’ enn mange konkurrerende produkter som kan ha et saltinnhold på nesten 10%.

_AVE4577_AVE4610

_AVE4589Så fikk vi lage vårt eget fenalår. Først valgte alle sammen hvert sitt ferske lammelår, før vi masserte det inn med grovt salt. Så dekkes låret med mer salt, og skal ligge slik i to dager før saltet børstes vekk og det blir hengt til modning i 6 måneder. Tada!

_AVE4816Etter fabrikkbesøket og fenalårlagingen møtte vi Mette og Erling, som driver gården Selund. Gården består av tradisjonell drift med ca 350 sau på sommerbeite og produksjon av mandelpoteter. 2 km unna gården sin har de også en utleiedel hvor de tar imot gjester, og spesielt de som er glad i å fiske. Les mer om Testad her.

_AVE4714_AVE4704_AVE4779_AVE4758_AVE4746Det var så gøy å møte sauene. Da Erling kom gående bort mot innhengningen kom alle sauene løpende mot han for å kose. Jeg har aldri hatt så nærkontakt med sau før, og det var rett og slett en skikkelig fin opplevelse. Jeg synes alle som spiser dyr burde ha mer nærkontakt med de dyra først. Hold det lammet du senere er så heldig å få spise.

_AVE4793Da vi kom tilbake fra gården var det dekket opp til oss i spisesalen. To kokker fra Vertshuset Røros sto på kjøkkenet for å lage mat til oss.

_AVE4829Til forrett fikk vi servert risotto med kantarell, Santa Kristina-spekeskinke og ramsløkolje.

_AVE4830Kalvefilet surret i Santa Kristina-spekeskinke, gnocchi og soppsaus.

_AVE4834Første dessert var en melkesorbet med Santa Kristina-chips, ølsirup og frysetørkede blåbær. Superbra kombinasjon!

_AVE4837Til slutt fikk vi en blåbærpannacotta, laget av lokale blåbær såklart.

Så satt vi på den idylliske gården og pratet i timesvis med Erling og Mette, om alle utfordringene det er å drive med sau som liten aktør. De er helt avhengige av større aktører som Nortura for å få det til å gå rundt. Og det er jo slike ting man som forbruker kanskje ikke tenker over. Vi lærte også om hvordan de holder styr på sauene når de er ute i fjellet. Hver sau har hver sin gps, som de følger med på i en app. Moderne greier!

Andrea og jeg fikk til og med fanget et lam for å kose litt med. Og jeg konkluderte med at sau er et pelsdyr på lik linje med alle de andre pelsdyrene jeg er allergisk mot dessverre. Men det var verdt det.

2015-12-31 12.53.44-2IMG_5186Like før jul fikk jeg levert fenalåret mitt, som hadde ekte Chiku-etikett. Fenalåret ble fortært på selveste nyttårsaften, og jeg kan melde om at det var noe helt annet enn de fenalårene jeg tidligere har smakt. Supermørt kjøtt, og ikke så salt. Helt perfekt faktisk.

Her kan du lese om Helle sine erfaringer fra turen!

Oslo Design Fair

64216-3d61a-feature

Designinteresserte har kanskje fått med seg at gave- og interiørmessen i Lillestrøm har byttet navn til Oslo Design Fair og i tillegg fått et skikkelig løft med ny profil laget av Bielke&Yang? Hvis ikke, ta en titt på hjemmesiden og det sykt rå programmet i år. Dette er jo igrunnen en bransjemesse, men det er helt åpent for privatpersoner også. Og ganske så spennende. Det åpner imorgen, torsdag, og varer ut helgen. Jeg skal dit av to grunner.

Jeg skal først og fremst ut på messen i sammen med min samarbeidspartner R8Design for å demonstrere bruk av Kyoceraprodukter og servere smaksprøver på en av mine mest populære oppskrifter. Du finner meg på stand C01-14 og C01-15 mellom 10-14 hvertfall.

Og så er jeg på messen som innkjøper til nettbutikken min Julies grønne kjøkken. For det er nemlig ikke meningen at det kun skal være tre produkter der til evig tid. Åneida, den skal sakte men sikkert fylles med de beste, norske kjøkkenproduktene. Og så må jeg jo sikle litt på tiki-sofaen som jeg har en slags urealistisk plan om å kjøpe (til meg selv).

Håper vi ses rundt på Oslo Design Fair!

64210-62eca-feature

Terningkast 6!

Inneholder egenreklame

Screenshot 2016-01-27 12.47.23I dag våknet jeg opp til en skikkelig bra mail fra forlaget mitt. Boken min, Julies grønne kjøkken, har fått terningkast 6 i Telemarksavisa. Min første sekseranmeldelse! Faktisk er det ikke så himla ofte man får terningkastanmeldelser. En del omtaler, ja, men ikke sånne gode gammeldagse anmeldelser i avis hvor de triller terningen. Jeg kunne ikke vært gladere, så i kveld skal det feires i matbaren på Arakataka med mamma.

Screenshot 2016-01-27 12.47.46Best anmeldelse blant denne gjengen. Woho!

Mangopudding med chiafrø

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg elsker chiafrø, og har tidligere publisert oppskrifter på en klassisk chiapudding med mango og pasjonsfrukt og en kjøleskapsgrøt med chia og bringebær. Nå ville jeg derimot lage en litt sunnere dessert som smaker skikkelig av mango. Så da har jeg latt mango være hovedingrediensen i denne puddingen. Jeg kaller det dessert, men jeg har spist det både som frokost og mellommåltid på jobb. Kan toppes med hva som helst, jeg tok det jeg hadde av digge knasende ting og slang det på toppen.

Oppskriften gir 4 porsjoner

Ingredienser:
-300 g mango
-4 ss chiafrø
-1 ss agavesirup
-1 dl kokosmelk eller mandelmelk
-1 ts vaniljepulver
-1 økologisk lime

Valgfritt:
-kokosflak til topping
-pistasjnøtter til topping

1. Start med å lage en puré av mangoen. Du kan gjerne bruke mangoterninger fra frysedisken. Bare tin den helt på forhånd. Bruker du fersk mango er det bare å skrelle bort skallet og dele den i mindre terninger før du lager en fin puré med en stavmikser.

2. Ha i agavesirup, melk, vanilje og saften fra en halv lime. Bland godt sammen med stavmikseren. Ha til slutt i chiafrøene og puls et par ganger slik at noen av frøene blir blir knust. Smak til om du ønsker mer sødme eller syrlighet og juster med agavesirup og lime.

3. Fordel massen i porsjonsglass og sett det kjølig i et par timer, eller natten over. Ferdig mangopudding holder seg i 3-4 dager i kjøleskap. Tips: lag den rett i et lite glass med lok så er det enkelt å ta med seg i veska!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er publisert på godt.no!

Fine nye ting

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKanskje litt vel materialistisk overskrift, men jeg skal love deg at ikke disse tingene er impulsive kjøp. Jeg har fulgt med keramiker Anette Krogstad i mange år, men ikke før nå fått ut fingern og bestilt meg noen av tingene hennes. Jeg forsvarer alle tallerkenkjøp med at mat faktisk trenger noe fint å ligge på til denne bloggen. Så nå har jeg en lys og en mørk havskum, en rosa mummi drar på ferie og en av skålene fra samme serie. Navnet kommer fra da Anette laget nytt servise for Pjoltergeist (favorittrestaurant!) og de måtte sende bort mummi-serviset de pleier å bruke. Jeg tror muligens jeg er litt forelsket i disse tallerknene, så forvent å se dem under mye mat fremover.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMin første av forhåpentligvis mange Lyngby porcelæn-vaser. Denne fikk jeg til jul (mamma-spons?). Har hatt så lyst på en sånn vase i mange år, men aldri gjort noe med det. Så gjett om jeg ble superglad og overrasket da jeg fikk en til jul uten å en gang ha offisielt ønsket meg det.

En helt annen ting. Fremover kommer jeg til å skrive mer om gründerlivet. Noe jeg igrunnen har skrevet ganske lite om. Håper det blir en bra, ny retning for bloggen.

Vintertips på Min mote

Screenshot 2016-01-24 22.17.24
I dag våknet jeg til tohundre nye følgere på instagram og masse trafikk på bloggen. Så begynte det å tikk inn gratulasjonsmeldinger fordi jeg var på forsiden av VG nett. Jeg ble nemlig intervjuet av Min mote til den nye januarspalten deres om hvordan man kan gjøre vinteren litt bedre. Så havnet det på forsiden da, og den er det jo noen som leser i løpet av en søndag. I tillegg var en av mine mest populære oppskrifter på trykk i papirutgaven i dag.

Benytter anledningen til å si hei hei til nye lesere. Jeg har oppdatert teksten om meg og bloggen, og tenker at det er en grei introduksjon.

IMG_1670
Shit pomfritt!