Risotto med kantarell, blåbær og kjørvel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with c2 preset
Risotto er kanskje min absolutte favorittrett. Det er så godt! Denne høstlige varianten med kantarell, blåbær og kjørvel passer perfekt nå. Vanligvis lager jeg risotto uten andre meieriprodukter enn parmesan, men denne gangen ville jeg ha en ekstra kremete variant og hadde i litt rømme fra Rørosmeieriet. Dette kan man fint utelate. Risotto er skikkelig kosemat, og passer kanskje best i helgen. Denne må jeg definitivt lage flere ganger i høst mens det fortsatt er sopp og bær igjen. Ut på tur!

Risotto med kantarell, blåbær og kjørvel:
4 porsjoner – 30 minutter
-400 g risottoris
-1 dl extra virgin olivenolje
-4-5 sjalottløk
-2 fennikel
-1 dl hvitvin eller 2 ss hvitvinseddik
-1 kvast timian
-1,5 liter god kraft
-300 g parmesanost
-2 ss smør
-1 dl Rørosrømme
-havsalt og nykvernet pepper
-200 g kantarell
-50 g skogsblåbær
-Kjørvel til topping

Processed with VSCOcam with c2 preset

1. Start med finhakke sjalottløken, fennikel (dusken også!) og timian. Varm en god klunk olivenolje i en tykkbunnet stor gryte. Aller helst en jerngryte. Surr løk og fennikel i olje til det er mykt og blankt, og tilsett så urtene.

2. Hell risottorisen over i gryta og rør rundt så all risen blir dekket av olje. Tilsett hvitvin eller hvitvinseddik og kok inn. Aldri bruk mer enn medium varme når du koker risotto!

3. Varm opp kraft i en annen kjele. Øs over litt og litt varm kraft av gangen og rør mens det koker inn. Slik fortsetter man til all kraften er rørt inn og risottoen har ønsket konsistens. Noen liker den helt fast mens noen ønsker den litt mer flytende. Da er det bare å tilsette litt mer væske til slutt. Det tar ca 20-30 minutter å koke risen. Tilsett litt vann mot slutten om risen ikke er helt ferdigkokt. Husk å smake på risen underveis så den ikke blir overkokt.

4. Rør inn raspet parmesan, rømme og en klatt smør helt til slutt. Smak til med salt og pepper.

5. Rens kantarellen og del den i to for å sjekke etter mark. Stek soppen i en varm og tørr stekepanne. La den få litt stekeskorpe før du snur den. Tilsett litt smør når soppen begynner å «svette», og krydre med litt salt og pepper.

6. Topp risottoen med kantarell, skogsblåbær og kjørvel!

unnamed

Ting begynner å falle på plass

Inneholder sponsede produkter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nå har jeg endelig fått på plass det aller meste i leiligheten, og den føles skikkelig «bebodd». Låser opp døra og føler jeg har bodd her i årevis allerede, men så har det bare vært et par uker. Det er en fantastisk følelse. Tenkte å vise et par bilder fra hvordan jeg har fått det her nå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bordet og benken har jeg fått spesialbygget av møbeldesigner Morten Engebretsen. Bordplaten og selve benkeskroget er i lys grå Valchromat, eller gjennomfarget MDF. Beina og benkeplaten er i ask. Den fineste tresorten spør du meg. Overflatene er behandlet med matt uretanlakk. Benken er hul og rommer masse ting og tang jeg ikke trenger å ha stående fremme til en hver tid. Superpraktisk i en liten leilighet. Å få laget bord og benk er ikke så dyrt som man kanskje skulle tro, så om du trenger noen nye møbler anbefaler jeg å ta kontakt med Morten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg måtte kjøpe nye spisestuestoler da jeg flyttet, og siden jeg elsker rosa måtte det bare bli rosa syver’n-stoler. De to rosa er nyproduserte, mens den grå er kjøpt brukt på Futura. Samme sted jeg har kjøpt alle lampene mine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


I stua har jeg foreløpig en sofa jeg skal bytte ut. Ellers har jeg såklart den fine Scandia Lounge-stolen jeg fikk til 16-årsdagen (alltid hatt god smak, haha). I taket henger en Fluid-lampe fra Muuto. Siste tilskudd til stua er et gigantisk maleri av Sindre Braathen. ELSKER det!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skal vise dere mer av selve kjøkkeninnredningen også, men jeg har ikke bestemt meg for ting skal stå enda siden alt er åpent. Kommer tilbake til det senere. Enn så lenge har jeg ting litt hulter til bulter, men har frukt og grønnsaker i keramikkskåler fra Eva Mia (sponset). Vasker leiligheten med naturlige vaskemidler fra C (sponset), som jeg har skrevet litt om tidligere. Anbefaler å ta en titt på hjemmesiden til Caroline Heyerdahl, en av de dyktigste damene jeg vet om. Det er faktisk litt gøy å vaske med så bra produkter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Soverommet er så lyst og fint. Har et lite nattbord som også er laget av Morten Engebretsen. De som bodde her før meg har bygget inn speil i vinduskarmene så det reflekteres masse lys inn på rommet. Smart! Synes til og med badet mitt er superfint, det er helsvart med matte små fliser. Men det får jeg heller vise frem når den nye servanten min kommer hjem fra Italia.

Gleder meg så vilt til å bo her og lage masse god mat og ha tusen middagsselskaper. Tror ikke jeg kunne kjøpt en bedre første leilighet.

unnamed

Smoothie bowl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Smoothie bowl, en tykkere smoothie servert i en bolle. Det er så godt! Toppes med litt ekstra frukt, bær, kokosflak, hakkede nøtter eller chiafrø. Perfekt når man bare må ha noe rask næring.

Du kan bruke valgfri type melk, og vil du gjøre smoothien melkefri kan du bruke kokoskrem i steden for yoghurt. Jeg har begynt å spise litt syrnede melkeprodukter igjen i det siste og det går overraskende bra. Så i denne oppskriften har jeg brukt økologisk yoghurt og melk fra Rørosmeieriet.

Bruker du frosne blåbær kan du droppe isbitene.

Smoothie bowl:
2 porsjoner – 15 minutter
-2 dl blåbær (ferske eller frosne)
-2 dl yoghurt naturell eller kokoskrem
-1 dl valgfri melk
-1 banan
-1 ts vaniljepulver
-et par isbiter

Topping:
-1 kiwi
-1 banan
-litt kokosflak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Ha blåbær, banan, vanljepulver, melk og yoghurt i en blender og kjør sammen til smoothien har fått en jevn konsistens. Ha i isbiter også om du bruker ferske blåbær så blir smoothien kald og god.

2. Hell smoothien over i to boller.

3. Kutt opp kiwi og banan, eller den frukten du selv vil toppe med. Her har jeg også brukt litt kokosflak for god crunch.

4. Topp smoothien med kiwi, banan og kokosflak – eller den toppingen du selv vil. Server og spis med skje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elsker det nye marmorbordet mitt. Det er så mye blankere og finere enn den gamle marmorplaten jeg hadde og brukte til bilder. Det blir nok en del marmorbakgrunn på bilder her fremover.

Oppskriften er publisert på godt.no!

unnamed

Speilegg og kantarell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with e6 preset
I går var jeg på Matstreif og signerte bøker, og mens jeg først var der benyttet jeg anledningen til å handle inn litt norske matvarer. En Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri ble med hjem, en supergod, vellagret ost som minner litt om parmesan. Det samme ble et par meieriprodukter fra Rørosmeieriet. Handlet også med meg noen fine, små poteter, grønnkål og masse plommer. Hadde sikkert handlet mye mer hadde jeg orket å bære det, for det er virkelig mange fantastiske produsenter og råvarer fra Norge. Matstreif er åpent i dag også, og imorgen er det food truck festival på Tjuvholmen.

Uansett, dagens frokost ble speilegg med egg fra favorittgården min Korsvold på Hvaler, kantarell, sprøstekt bacon og et dryss Holtefjell XO. Toppet med favoritturten min Kjørvel, såklart. Jeg kaller denne frokosten for luksusspeilegg, og jeg kommer til å spise dette til frokost så lenge det fortsatt er kantarell å få tak i.

Luksusspeilegg:
-2 egg
-Litt kantarell
-1 ts smør
-2 skiver bacon eller spekeskinke
-Litt Holtefjell XO eller annen vellagret fast ost (feks. parmesan eller comté)
-Et dryss salt og pepper
-Kjørvel til topping

1. Start med å sprøsteke bacon eller spekeskinke i en tørr og varm stekepanne.

2. Børst av kantarellen og del den i to for å sjekke etter mark. Når baconet/spekeskinken er ferdig tar du det ut av panna og legger oppi soppen. La soppen ligge stille et minutt eller to, til den har fått litt stekeskorpe. Snu den forsiktig og ha oppi litt smør. Gi det et lite dryss salt og pepper.

3. Stek enten eggene i samme panne som du har stekt det andre i, eller bruk en liten «eggepanne» som jeg har gjort. Da kan du spise alt rett ut av panna!

4. Knus baconet/spekeskinken over eggene, legg på soppen og topp med et dryss vellagret ost og kjørvel. Garantert en god start på dagen!

unnamed

Rødbetbrownie

rødbetbrownie

Foto: Anne Valeur

Endelig helg! Det tenkte jeg måtte feires med en oppskrift fra kokeboken min Julies grønne kjøkken. Boken er jo en hyllest til grønnsakene, og handler om å spise mer grønnsaker til alle måltider. Også desserten! Denne brownien har revet rødbete i seg, noe som både gjør den saftigere og gir den en litt dypere og mer jordaktig sjokoladesmak uten helt å smake selve rødbeten. Anbefaler å prøve!

Denne oppskriften har jeg delt i BoligDrøm som er for salg nå!

Rødbetbrownie
-½ dl kokosolje
-2 ½ dl nøttesmør, evt. kokossmør
-1 dl agavesirup eller honning
-1 stort egg
-1 ts vaniljesukker
-1 ts bakepulver
-5 ss kakao
-½ ts salt
-100 g mørk sjokolade
-3 dl revet rødbete

1. Sett ovnen på 175 grader. Smelt kokosolje og bland med nøttesmør, agavesirup eller honning og egg. Rør inn vaniljesukker, bakepulver, kakao og salt.

2. Hakk sjokoladen og vend inn med revet rødbete.

3. Smør en bakeform på ca 20-25 cm med litt olje, eller kle den med bakepapir, og hell røren i. Stek i ovnen i 30-40 minutter. Sjekk kaken med en spiss kniv; den er klar når kniven kommer opp uten noe deig på.

4. La kaken hvile i minst 30 minutter før du skjærer den opp. Nok til 9 stykker. Topp gjerne med spiselige blomster, for eksempel fioler.

Tips! Nøttesmør kan kjøpes ferdig eller enkelt lages selv ved å kjøre valgfrie nøtter (f.eks. mandler, cashewnøtter og peanøtter) i en kjøkkenmaskin eller kraftig blender til oljen begynner å slippe.

rødbetbronie2

unnamed

Julies grønne kjøkken i BoligDrøm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nå er det jaggu mange som skriver om Julies grønne kjøkken. Det er så utrolig gøy! Denne måneden er det er lite intervju og et par oppskrifter fra boken i BoligDrøm. Jeg snakker litt om grønnsaker i sesong, og deler oppskrift på gulrotpasta, bakt flaskegresskar og rødbetbrownie. Så passet det jo godt med et boligmagasin nå som jeg driver og får ferdig leiligheten min. Om litt skal jeg vise dere mer for nå begynner det å bli fint (og rosa!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og så vil jeg bare si tuuusen takk til alle dere som har allerede har kjøpt Julies grønne kjøkken. Blir så glad for å få bilder, snaps og meldinger fra dere. For de ikke har kjøpt boken men kanskje er litt interessert kan jeg kanskje friste med 50,- avslag og fri frakt? Klikk på banneret under isåfall.
unnamed

I dag signerer jeg bøker på Matstreif

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I dag har jeg min første ordentlige boksignering. Det finner sted i Eldorado sitt boktelt på Matstreif mellom 16-17! Matstreif er en Norges nasjonale matfestival, med Innovasjon Norge i ryggen. Her blir det mat fra hele landet, smaksprøver, konkurranser og masse spennende. Ta en titt på programmet da vel. Nytt for i år er at de har en egen Food truck-gate.

Håper vi sees på signering i dag mellom 16-17! Boken kan kjøpes på festivalen, og jeg skriver hilsner og signerer.
11147144_385207775007269_6151011127450653654_o

unnamed

Julies grønne kjøkken på Dagbladet.no

Screenshot 2015-09-08 22.30.32

Foto: Anne Valeur

«Jeg bruker kjøtt som tilbehør» står det i Dagbladet i dag. Jeg har delt tre av oppskriftene fra Julies grønne kjøkken med Dagbladet. Jeg har valgt ut tre oppskrifter som passer godt til kjøtt, fisk eller fugl, og snakker litt om min matfilosofi og hvordan boken ble til. Les mer her!

råkostsalat
Råkostsalat med quinoa og feta. Oppskriften finner du på Dagbladet og såklart i boken min som du kan kjøpe via bloggen min til rabattert pris og med fri frakt.

unnamed

Ny barmeny på Smalhans

Inneholder sponsede produkter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På søndag var jeg så heldig å bli invitert til Smalhans for å teste den nye barmenyen de nylig har lansert. Smalhans er en av mine absolutte favorittrestauranter, og antakeligvis den restauranten jeg har vært på flest ganger i mitt liv. Grunnen til det er nok at det er så avslappet stemning der, og fordi man kan bestille småretter og deleretter. Jeg har skrevet om Smalhans sin krøsusmeny tidligere, som er en 7-8 retters meny. Det som er så fint er at man også kan bestille bare en eller to små retter fra menyen avhengig av hvor sulten man er. Dette er noe Kristin og jeg har gjort ofte (hver dag etter kokebokopptakene!), og da har vi som regel bare sittet i baren med et glass naturvin og et par retter på deling. Nå har de derimot gjort dette enda enklere på Smalhans med en egen barmeny!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Småretter og forskjellig godt i glasset!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På øverste bildet ser du Smalhans-kimchien. Vi hadde også oliven, focaccia og aioli. Vi fikk smake den nye vinen til Vin John – Villvin produsert i Skåne, Sverige. Ganske koko! Så fikk vi en fløyelsmyk bøffelmozzarella med god olivenolje, balsamico, tomater og sylta agurk. Og favoritturten min – kjørvel!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Østers!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Carpaccio med kantarell og aioli. Denne var veldig god. Kommer garantert til å sitte i baren igjen med en slik igjen i nær fremtid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Til slutt spiste vi anderilette med toast og sylta agurk til. Kanskje kveldens favoritt?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Det kom til og med en liten dessert (fra den vanlige menyen, som man forøvrig frmedeles kan bestille retter fra i baren!) yoghurtpannacotta med sylta mirabelleplommer med timian og solbær. Så utrolig godt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så glad blir man av barmat og god vin. Kristin og Alisa, det beste selskapet!

Anbefaler uansett alle å dra på Smalhans fordi det er favorittrestauranten min, men nå som de har fått barmeny er det jo enda enklere å bare droppe innom tilfeldig uten å ha booket bord. Besøk Smalhans på St.Hanshaugen i krysset Ullevålsveien og Waldemar Thranes gate. Sjekk ut hjemmesiden deres for booking, eller bare dropp inn i baren.

Følg Smalhans, kokkekarla og hipstakokken på instagram for bra mat, menyer, bilder fra kjøkkenet og generelt mye morsomt!

Skjønner du ikke helt poenget med matbar? Les mer om konseptet social eating!

AVE5118-1024x683
Les også om da jeg fikk komme inn på kjøkkenet til Smalhans for å lære å lage Pariserfalaffel sammen med Anders aka hipstakokken. Foto: Anne Valeur

Til info så var barmåltidet dekket av Smalhans.

Fylt aubergine med couscous

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enkel, mettende og rask middag? Stek aubergine mørt og fyll med couscous, salt fetaost, søt aprikos og friske urter. Server gjerne fylt aubergine med en grønn sidesalat.

Jeg beregner en middels aubergine per person. Beregn en halv aubergine per person om det skal serveres som en forrett.

For å gjøre denne oppskriften glutenfri kan du bytte ut couscous med quinoa. Les om hvordan du koker perfekt quinoa her!

Fylt aubergine med couscous:
-2 aubergine
-3 ss olivenolje
-1 ss smør
-1 klype salt
-1 dl couscous
-2 dl vann
-50 g feta
-10 stk tørket aprikos
-1 kvast mynte
-1 kvast koriander

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1. Del auberginene i to og legg dem med snittflaten opp. Prikk auberginekjøttet med en gaffel, men pass på så det ikke går hull gjennom skallet! Ha rikelig med olivenolje over og et dryss havsalt. Stekes i 20-30 minutter ved 185 grader, eller til de er møre.

2. Kok opp 2 dl vann i en kjele eller en stekepanne med lokk. Når vannet koker skrur du av varmen og tilsetter couscous. Tilsett en liten skvett olivenolje, rør rundt og ha på lokket. La couscousen svelle i 5-6 minutter. Tilsett en liten klatt smør og rør rundt med en gaffel for å få luftig couscous.

3. Bland couscousen med smuldret fetaost, finhakkede aprikoser og urter. Jeg liker godt blandingen av mynte og koriander, men basilikum, persille og dill er også godt i denne retten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Ta auberginen ut av ovnen og skrap ut litt av auberginekjøttet med en skje. Dette kan blandes sammen med couscousen om ønskelig eller kastes om det er veldig store frø. Fyll med auberginen med couscousblandingen og server!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er publisert på godt.no!

Sjekk ut mine andre oppskrifter med aubergine:
Fylt aubergine med quinoa
Bakt auberginesuppe med spicy kikerter

Jeg har også med en oppskrift på gratinert aubergine i kokeboken min Julies grønne kjøkken.

unnamed