I fruktkurven

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dette bildet tok jeg for en stund siden, da sitrussesongen var på topp. Men jeg tenkte bare å vise dere den nye fine fruktkurven min som jeg fikk i gave av EvaMia i forbindelse med bokutgivlsen min. Den er håndflettet av raffiapalme i Uganda. EvaMia er en liten norsk bedrift som driver med etisk og bærekraftig handel og det liker jeg såklart veldig godt. De selger håndlagede kjøkkenprodukter laget av oliventre, keramikk og raffiapalme. Ta en titt i nettbutikken deres eller besøk butikken som ligger på Vulkan.

Akkurat nå er fruktkurven min fylt av epler og moreller. Og jeg må bare innrømme at når det kommer til moreller så forsvinner all min matmoral. Da driter jeg i om det er kortreist eller sprøytet for jeg elsker moreller over alt her på jord og jeg MÅ ha det uansett. Og slik tror jeg mange har det, ikke nødvendigvis med moreller, men med andre typer frukt og grønnsaker. Det er ekstremt vanskelig å handle alt økologisk eller lokalt. Men når jeg først handler mat jeg vet er sprøyet prøver jeg å vaske det godt som mulig. Da holder det ikke å bare skylle. Jeg prøver å gi all frukt og bær jeg kjøper inn en runde i eddikvannbad. Eddiken løsner opp eventuell voks og dritt som er sprøytet på. La det ligge i vannabd omtrent en halvtime før du skyller av. Dette gjelder også salat og myke grønnsaker. Det går også an å lage en spray av vann, sitronsaft og bakepulver man kan vaske hard frukt og grønnsaker med. Jeg innrømmer å ha kjøpt en ferdigprodusert spray, men dette er altså ingrediensene.

Rød potetsalat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne uken har jeg laget to friske potetsalater for Godt.no, en grønn og en rød. Den røde potetsalaten passer utrolig god sammen med svinekjøtt. Bytter du ut dill med fersk mynte er det perfekt sammen med lam. Den er også god som den er, så jeg spiser den ofte med et kokt egg på toppen. Se oppskriften på grønn potetsalat også.

Rød potetsalat:
Tilbehør til 4
-200 g småpoteter
-2 små rødbeter
-50 g fetaost
-1 bunt fersk dill
-1/2 sitron
-1/2 dl olivenolje
-litt salt og pepper

Start med å koke rødbetene i lettsaltet vann. Koketiden avhenger av hvor store rødbetene er. Sjekk underveis. Jeg kokte to rødbeter på størrelse med en tennisball og det tok omtrent 30 minutter.

Dampkok potetene i 10-15 minutter, eller kok dem sammen med rødbetene så blir potetene svakt rosa.

Skrell rødbetene og del dem i terninger. Bland sammen potetene og rødbetene, og smuldre fetaosten over. Hakk opp dill og vend inn sammen med olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. Topp potetsalaten med mer dill.

Solkremolje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg er kanskje over gjennomsnittet interessert i solkrem. Og økologisk hudpleie. Og oljer! Så da da jeg kom over denne økologiske ansiktsoljen med solfaktorLevlogisk.no måtte jeg bare teste den. Det er virkelig årets produktanbefaling fra meg! Den inneholder kun mandelolje, jojobaolje, hampfrøolje, avocadoolje, e-vitamin, tiosol og eterisk olje av lavendel. Tiosol er et fysisk solfilter basert på finkornet tiandioksid, og er snillere for både huden og miljøet enn kjemiske solfilter med nanopartikler. Likevel velger jeg oftest kjemisk solfilter siden solkremer med fysisk filter ofte etterlater en tjukk hvit hinne på huden. Det slipper man med denne solkremoljen! Oljen trekker raskt inn i huden og man føler seg ikke fet. Har brukt denne alene under dagkrem nå på våren, men fra og med nå bruker jeg en farget dagkrem med solfaktor på toppen så er man maks beskyttet. Den blå flasken beskytter innholdet, og etter åpning er oljen holdbar et år. Man bruker så lite av gangen så denne er drøy i bruk og rimelig. Et røverkjøp!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danske dager på Steen&Strøm

OLYMPUS DIGITAL CAMERADenne uken er det danske dager, eller The best of Denmark 2015, på Steen&Strøm Magasin arrangert av Visit Denmark. Det er jo mange danske butikker i den ganske så nyåpnede foodcourten i kjelleren allerede, og det vil være mulig å gjøre en god dansk handel både i mat- og moteavdelingen denne uken. På torsdag er det for eksempel dansk high tea med Perchs tehandel, Lakrids by Johan Bülow og summerbird. Anne og jeg fikk en liten smaksprøve på dette i dag tidlig, samt et foredrag fra den fantastiske gründeren Ilse Jacobsen. FOR en inspirerende dame. Hun har jo i tillegg til støvlene og regntøyet hun er så kjent for åpnet både spa med sine egne hudpleieprodukter, mange blomsterbutikker og sin egen restaurant i Hornbæk. Jeg er solgt og tror jeg må legge turen dit i sommer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIlse Jacobsen og et par av støvlene hennes. Disse ønsker jeg meg (har snart bursdag, hint hint).

danmarkfrokost10danmarkfrokost8OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHelt grei start på dagen med scones og te fra Perchs tehandel og flødeboller og musserende vin fra Summerbird. Såklart servert på dansk servise.

danmarkfrokost9Jan Ivar Nykvist som nettopp har gitt ut kokeboken Glød hadde laget boller med lakris for anledningen.

Les mer om danske dager på Steen&Strøm her. Det er flere arrangementer denne uken, som for eksempel high tea, dansk vinsmaking og en eksklusiv smaking med Summerbird.

Foto: Privat og Visit Denmark.

11 lavkarbolunsjer og andre oppskrifter på ICA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne uken har jeg delt en del oppskrifter på ica.no, for eksempel mine 11 beste lavkarbolunsjer som du kan lese om her. Jeg har blitt intervjuet om hvilken rett jeg hadde ønsket meg om jeg var strandet på en øde øy, og svaret på det får du her. Jeg har også delt en av mine favorittoppskrifter med quinoa i en samlesak sammen med mange andre flinke bloggere her. Sjokoladedruene mine har de også skrevet om her, og banan på pinne her.

Jeg må si jeg er skikkelig imponert over nettsidene til ICA for tiden, og har fått masse inspirasjon derfra selv de siste ukene. Hvor henter dere matinspirasjon for tiden? Jeg trenger litt sunn of frisk inspirasjon.

Asparges og mozzarella

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEndelig aspargessesong! Jeg passer på å bruke asparges ofte i løpet av den korte sesongen. Ofte blir den kokt eller dampet som tilbehør til mat, men aller best er den kanskje rå i en frisk vårsalat. Her får aspargesen følge av andre sprø og knasende grønnsaker, fersk mozzarella og friske urter.

Nå på våren er det massevis av spiselige urter, blomster og vekster rundt oss. Jeg har brukt både ryllik og korsknapp i denne salaten i tillegg til oregano fra butikken. Vær sikker på at ting du plukker er spiselig før du bruker det i matlaging. Jeg får spiselige blomster og urter fra min gode venninne Kristin.

Publisert på Godt.no!

Salat med asparges og mozzarella:
4 porsjoner
-200 g babysalat
-1 bunt asparges
-1liten fennikel
-10 reddik
-1 mozzarella
-1 pakke sukkererter
-1 håndfull oregano
-1/2 dl god olivenolje
-1/2 sitron
-2 ts hvitvinseddik
-1 ts havsalt
-1 ts nykvernet pepper

1: Skyll aspargesen i kaldt vann og knekk av den nederste delen. Legg aspargesen på en fjøl og skjær tynne snitt av den med en grønnsaksskreller eller mandolin.

2: Skjær fennikel i tynne skiver, reddik i båter og sukkererter i to.

3: Bland salatbladene med alle grønnsakene. Smuldre mozzarellaen over salaten. Lag en enkel sitrondressing ved å røre sammen olivenolje, hvitvinseddik, sitronsaft, salt og pepper. Vend inn dressingen og server salaten enten alene, som tilbehør til grillmat eller med ferskt brød til.

Giveaway på Just another food story

Spuashpasta-med-spicy-mangosaus-682x1024I går la min flinke kollega Nussara som driver matbloggen Just another food story ut en utrolig fin giveaway hvor man kan vinne blant annet boken min Kjernesunt og en spiralizer. Nussara har laget squashpasta med mangosaus fra boken min, og tre heldige vinnere får også mulighet til det ved å delta i konkurransen. Jeg er utrolig smigret, og benytter anledningen til å dele denne fantastiske bloggen med dere. Nussara er superflink og jeg får lyst til å lage alt hun legger ut på bloggen. Ta en titt!

Squashpasta-Give-away-1050x699Alle bildene er lånt av Just another food story.

Ramsløk

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI dag dro jeg på tur i skogen sammen med to gode venner for å plukke ramsløk – nordens hvitløk, eller vill hvitløk om du vil. Denne grønne veksten er superpopulær for tiden, og jeg gleder meg så til å dele ramsløkoppskrifter fremover. Ramsløksteder er litt som soppsteder, man verner om dem. Derfor kan jeg ikke si nøyaktig hvor vi var på skogstur i dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKristin og Alisa som av og til blogger om digg mat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERALudo i farta! Skogen var så fin i dag. Grønt og friskt. Men egentlig ikke et sted for en pollenallergiker som meg. Det var uansett verdt det, selv om man blir helt tett i pappen av det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERARosa hvitveis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg hadde laget en digg vårsalat tidligere på dagen og tok med som turproviant. Oppskriften dukker opp på godt.no på tirsdag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASå selve ramsløken da. Den er ikke til å ta feil av. Grønne, tykke blad som lukter skikkelig hvitløk. Ramsløk vokser i skyggefulle bar- og løvskoger, og dukker stort sett opp i store kvanta. Den har hvite blomster, men disse har ikke blomstret enda, hvertfall ikke i Osloområdet. Selve blomsterknoppen er også supergod å spise!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kamille puls

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg er i denne månedens utgave av Kamille puls, i samme nummer som bloggkollega Treningsfrue er covergirl. Jeg har aldri i mitt liv kjøpt et blad som handler om trening før nå, men etter å bladd gjennom tror jeg at jeg må revurdere akkurat det. Har fått masse ny treningsinspirasjon! Tok meg faktisk en tur i skogen i dag, men mer om det senere. Plukk opp Kamille puls for masse treningsinspirasjon og for å lese et lite intervju med meg. Jeg deler en av mine favorittoppskrifter fra boken min Kjernesunt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kokospannekaker

Processed with VSCOcam with c3 preset
Her for leden fikk jeg skikkelig pannekakecravings, og tenkte jeg skulle teste en ny oppskrift for en gangs skyld. Det finnes jo titusen forskjellige måter å lage pannekaker på, og så kom jeg på en oppskrift jeg så på Goop, siden til Gwyneth Paltrow alle ting. Den er faktisk skikkelig gjennomført fin og bra, så ta en titt!

Her er grunnoppskriften på kokospannekakene fra Goop, men med min egen vri såklart. Oppskriften er amerikansk og oppgitt i cups, noe jeg digger å bake med. Jeg har et sett med fire målebegere som er i 1/1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup og 1/4 cup som gjør det enkelt å lage amerikanske oppskrifter. Kommer til å slenge med en konverteringsliste for de som ikke bruker cups.

Kokospannekaker:
Gir 12 små pannekaker
-1/4 cup kokosmel
-1/2 ts bakepulver
-1 klype salt
-3 ss kokosolje, romtemperert
-1 ss honning eller agavesirup
-3 store gg
-1/3 cup mandelmelk
-1 ts vaniljepulver
-en liten sitronsaftskvis
-ekstra kokosolje til steking

Topping:
-Bacon
-Blåbær
-Lønnesirup, agavesirup eller honning
-Spiselige blomster

Bland kokosmel, bakepulver, vanilje og salt i en liten bolle. I en annen bolle pisker du sammen romtemperert kokosolje, honning og ett egg av gangen. Det er best om eggene også er romtemperert, hvis ikke kan kokosoljen klumpe seg litt. Men det gjør ingenting altså. Pisk inn mandelmelk og en liten sitronsaftskvis. Bruker du økologisk sitron kan du også gjerne raspe sitronskallet i røren.

Bland inn det tørre forsiktig med en slikkepott. Røren blir ganske kompakt, men resultatet blir likevel luftig.

Stek små pannekaker i en middels varm stekepanne i kokosolje. Form dem gjerne mellom to spiseskjeer og klem dem flate i pannen. La dem steke 3-4 minutter før du snur dem forsiktig. Stek videre i 2 minutter.

Jeg spiste mine pannekaker med sprøstekt bacon, lønnesirup og frosne skogsblåbær fra i fjor. Toppet det hele med noen plommeblomster.

Konverteringstabell cups til ml:
1/1 cup = 250 ml
1/2 cup = 125 ml
1/3 cup = 80 ml
1/4 cup = 60 ml