Spiselige blomster og en statusoppdatering

Processed with VSCOcam with c3 presetDenne helgen blir det et litt annerledes blomsterinnlegg. Jeg har ikke kjøpt noen helgebukett, men har derimot fått en fersk levering av spiselige planter og vekster fra min gode venninne Kristin. Det er ingen tvil om at det er i vinden å plukke maten sin selv, så Kristin har det travelt med å levere spiselige vekster til forskjellige restauranter for tiden. I går fikk jeg levert ryllik, almefrø, korsknapp og plommeblomster som smaker mandel. Prøv selv neste gang du går forbi et plommetre i blomst!

Denne uka har vært ganske intens. Jeg annonserte nemlig at jeg trengte en kjøkkenassistent i forrige uke, og fikk overveldende mange søknader. Denne uken har jeg hatt 11 intervjuer, og alle jeg møtte var jo helt fantastiske kandidater. Jeg fikk bestemt meg til slutt og har nå ansatt Ida som skal lage mat for kundene mine når jeg ikke har tid selv. Og tid er noe jeg virkelig har for lite av for tiden. Nå har jeg siste innspurt på bokmanuset mitt samtidig som jeg har en annen gigantisk jobb på gang. Dagene mine består bare av å sitte foran en skjerm og prøve å finne inspirasjon. Passer på å ta noen skrivepauser, som for eksempel i dag hvor jeg tok med meg den nyeste Helle Helle-boka og drakk en satans god iskaffe (jepp, det er det offisielle navnet) på Supreme Roastworks. Jeg merker at jeg er utrolig sliten, og at denne bloggen kommer litt i andre rekke for tiden. Så beklager det altså. Jeg har masse spennende saker å skrive om fremover, så det blir bedre etterhvert. I kveld innløser jeg julegaven min og stikker på date på Pjoltergeist, et sted jeg ikke har fått sjekket ut enda til tross for at ALLE jeg kjenner sier at jeg må dra dit.

Potetsalat med varmrøkt laks

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg ELSKER varmrøkt laks, og her for leden laget jeg en påleggsrøre med det. Da benyttet jeg samtidig anledningen til å spise opp noen deilige poteter jeg hadde liggende i kjøleskapet. Potetene og den varmrøkte laksen fikk følge av litt sprø, økologisk agurk, sitronolivenolje, dill og kjørvel. En helt perfekt, liten sommerpotetsalat spør du meg.

Salat med varmrøkt laks:
2 porsjoner:
-10 småpoteter
-100 g varmrøkt laks
-1/2 agurk
-litt fersk kjørvel
-litt fersk dill
-2 ss sitronolivenolje, evt olivenolje og sitronsaft
-Bittelitt havsalt og et generøst dryss nykvernet pepper

Dampkok potetene på en damprist, da blir de best. Koketid avhenger av størrelsen på poteten. Sjekk med en spiss kniv om poteten er ferdig.

Del den varmrøkte laksen i biter, og kutt agurken i skiver. Bland potet, agurk, laks og urter med sitronolivenoljen. Topp med friske urter, litt havsalt og nykvernet svart pepper. Spis salaten lun, eller pakk den med og ta med ut i parken.

Varmrøkt lakserøre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne oppskriften begynner med en litt flau innrømmelse. I det siste har jeg nemlig vært helt avhengig av et ferdiglaget Stabburet-pålegg med varmrøkt laks. Jeg har spist kanskje 30 slike beger i det siste, men nok får være nok. Jeg kjøper jo ikke ferdigmat! Så i går kjøpte jeg et fint stykke varmrøkt laks og laget mitt eget pålegg.

Varmrøkt lakserøre:
-200 g varmrøkt laks
-1 bunt fersk dill
-1 bunt fersk kjørvel (kan utelates)
-1 økologisk sitron
-1 eggeplomme
-1 ss dijonsennep
-1 ts eddik
-1 dl nøytral olivenolje
-Litt salt og nykvernet pepper

Begynn med å håndpiske en enkel majones. Pisk eggeplomme, sennep og eddik med en ballongvisp til det begynner å skumme. Hell i litt olje av gangen til det tykner. Når all oljen er rørt inn tilsetter du en liten skvett sitronsaft og bittelitt salt og pepper. Pisk ekstra lenge for en stivere variant. Altså, det går så klart an å hoppe over dette punktet og bruke ferdiglaget majones, men nå var litt av poenget å lage dette pålegget helt fra bunn.

Riv laksekjøttet fra hverandre med to gafler. Du bestemmer selv hvor fint eller grovt pålegg du vil ha. Bland inn ønsket mengde majones. Rasp skall fra en økologisk sitron over og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Rør inn litt finhakket dill og kjørvel (min nye favoritturtekombinasjon!), eller bare dill. Holder seg et par dager i kjøleskap.

Enkel kveitemiddag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her for leden fikk vi lyst på fisk og gikk for det ferskeste i fiskedisken. Da ble det tilfeldigvis noen store, feite kveiteskiver som ble trukket sammen med laurbærblader og servert sammen med en superenkel potetsalat. Det hele ble toppet med litt smør og rømme fra Rørosmeieriet. De eneste meierivarene jeg spiser.

Enkel kveitemiddag for 2:
-2 kveiteskiver
-2 laurbærblader
-10 pepperkorn
-litt havsalt
-10 småpoteter
-1/2 brokkoli
-6 aspargesstilker
-1 bunt kjørvel eller fersk dill
-2 ss Rørossmør
-2 ss Rørosrømme
-Nykvernet pepper

Finn frem to store kjeler. Kok opp vann nok til å dekke begge kveiteskivene i den ene. Tilsett laurbærblader, pepperkorn og litt salt i vannet. Når det koker trekker du kjelen av platen og legger fisken nedi. La fisken stå og trekke i 5-10 minutter og så er den klar.

I den andre kjelen dampkoker du småpotetene på en damprist for aller best resultat. Det kommer jo litt an på potetstørrelsen hvor lang tid dette tar, men mellom 10 og 20 minutter til sammen. Sjekk med en spiss kniv underveis, men pass deg for dampen! Mot slutten har du i brokkolibuketter og asparges i biter og lar det dampe i to minutter. Bland potetsalaten med litt godt smør, masse kjørvel eller dill, litt havsalt og nykvernet pepper.

Jeg måtte såklart ha litt av det gode smøret på toppen av fisken også. Sammen med litt god rømme. Har du ikke smakt Rørosmeieriproduktene før har du gått glipp av noe. Dette er syrnede kvalitetsprodukter som både er økologisk og lavpasteurisert og/eller uhomogenisert. Dette gjør at de med laktoseintoleranse har større sjans for å tåle produktene. Den rømmen er så god at noen ganger blir middagen planlagt ut i fra hva som passer med Rørosrømme på toppen. Dette er for ordens skyld ikke et betalt innlegg, jeg bare elsker disse produktene. Du finner Rørosprodukter på for eksempel Meny, og de har også tjukkmjølk naturell eller med blåbær, vanlig melk, yoghurt og cottage cheese.

unnamed-5

Glutenfri pasta med røkelaks og brokkoli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I går skrev jeg om min nye pastamaskin fra Philips, som lar deg lage hjemmelaget, fersk pasta på bare 15 minutter! Ta en titt her for å se hvordan pastamaskinen virker, en grunnoppskrift på glutenfri pasta og ikke minst for muligheten til å vinne din egen maskin.

Jeg har laget noen forskjellige typer glutenfri pasta i Philips pasta maker, og det er med en blanding av bokhvete, kikertmel, maismel og potetmel du får det aller beste resultatet. Grunnoppskriften på perfekt glutenfri pasta finner du her. Men det er ikke alltid det trenger å være helt perfekt. Så pasten under er utrolig god, men litt mer porøs og luftig enn grunnoppskriften. Følg enten denne oppskriften eller bruk oppskriften fra det første innlegget mitt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Glutenfri rispasta
-150 g rismel
-50 g potetstivelse
-1 ss maismel
-2 ss fiberhusk
-1/2 ts salt
-3 egg
-1 ss olivenolje

Bland alt det tørre i Philips pasta maker og slå på maskinen. Visp sammen eggene og oljen og tilsett det litt etter litt. Pastaen blir eltet i maskinen og når deigen er klar trykkes pastaen ut. Her har jeg laget fettuccine.

Glutenfri pasta med røkelaks og brokkoli:
2 porsjoner
-300 g fersk pasta
-100 g røkelaks
-1/2 brokkoli
-1/2 sitron
-50 g parmesan
-litt havsalt og nykvernet pepper

Kok opp rikelig med vann og kok pastaen i 2-4 minutter. Legg brokkolibukettene oppi helt mot slutten. De skal bare såvidt nedi vannet. Hell av vannet og ha oppi røkelaks i biter. Jeg liker å kjøpe et helt stykke, og så rive av flak med en gaffel heller enn å kjøpe ferdigskivet røkelaks. Det fungerer også utmerket med varmrøkt laks i denne oppskriften. Skvis litt sitronsaft over, og rasp gjerne skallet over også om du bruker økologisk sitron! Rasp osten over og bland alt godt sammen. Dander pastaen på to tallerkner og dryss litt havsalt og nykvernet pepper over.

Rask, enkel og god hverdagsmiddag på bare 20 minutter!

Ta en titt på bloggene Mat på bordet, Komikerfrue og Klisjéhjemmet for å se deres favorittpastaoppskrifter oganmeldelser av maskinen. Du kan kjøpe din egen maskin her, eller delta i min giveaway her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tusen takk til Porsgrund porselænfabrikk for den fine pastatallerkenen fra serien Bogstad stråmønster. Den er faktisk håndmalt!
unnamed-5

Giveaway: Philips pasta maker

Philips Restaurang Hemmet

For et par uker siden gjorde jeg en supermorsom jobb for Philips hjemme hos Ina fra Mat på bordet, Marna som skriver bloggen Komikerfrue og Trine fra Klisjéhjemmet. Da postet jeg en del sniktittbilder, men kunne ikke si så veldig mye om produktet. Nå er endelig dagen her hvor jeg kan fortelle om Philips pasta maker, den enkleste og raskeste måten å lage fersk hjemmelaget pasta på. Best av alt, det tar bare 15 minutter!

Philips pasta maker er en del av restaurant hjemmet, som er serie kjøkkenprodukter som skal gjøre det enkelt og gøy å lage mat hjemme, i din egen hjemmerestaurant. Da jeg ble spurt om å teste pastamaskinen var jeg først litt skeptisk, for jeg spiser jo ikke pasta på grunn av glutenintoleransen min. Men da jeg skjønte at det fint gikk an å lage glutenfri pasta i den måtte jeg såklart si ja.

I dette innlegget kan du se et par videoer fra da vi var hjemme hos Ina og spiste pasta og drakk vin, oppskriften på en superenkel dessert, grunnoppskrift på glutenfri pasta og litt hvordan pastamaskinen fungerer. I bunnen av innlegget har jeg en god nyhet til deg som vil prøve maskinen!

Som dere ser er pastamaskinen superenkel å bruke. Man tilsetter ønsket meltype og væske med målebegerne som følger med, og det er standard innstillinger for enkel eller dobbel porsjon. Selve eltingen tar maskinen seg av, og når deigen er ferdig begynner maskinen å presse ut ferdig pasta. Man kan lage enten spagetti, fettuccine, penne eller lasagneplater. Maskinen er enkel å skru fra hverandre for å rengjøre etter bruk. Jeg har som regel laget et par omganger pasta når jeg først er i gang. Pastaen holder seg fersk et par dager i kjøleskap, eller du kan legge pastaen utover et brett og tørke den i et døgn og oppbevare den i månedsvis som vanlig tørket pasta. Det følger også med et oppskriftshefte med maskinen med masse inspirasjon. Man kan enkelt lage smakssatt eller fargerik pasta ved å tilsette grønnsaksjuice i steden for vann, eller bruke olivenolje med smak.

Jeg har ekseprimentert litt med forskjellige typer glutenfritt mel, og kommet frem til en perfekt grunnoppskrift. Jeg kommer også til å dele et par andre varianter, men oppskriften under er den som har føltes aller mest som helt vanlig pasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grunnoppskrift glutenfri pasta:
-1 1/2 dl bokhvetemel
-1 dl kikertmel
-1 1/2 dl maismel
-1/2 dl potetmel
-1 ts fiberhusk
-1/2 ts salt
-1 egg + 2 eggeplommer
-2 ss god olivenolje
-4 ss vann

Bland alt det tørre i blandekammeret og trykk på starknappen. Vist så sammen egget, eggeplommene, olivenolje og vann og tilsett det mens maskinen går. Disse mengdene er tilpasset mengdene som passer for pastamaskinen, så du trenger ikke måle opp med målebegerne som følger med. Det er helt nødvendig med stivelsen fra mais og potet, samt fiberhusken for å få denne pastaen til å henge sammen.

Senere denne uken kommer jeg til å poste et par av mine favorittpastaoppskrifter. Følg også med på bloggene til Ina, Marna og Trine for deres oppskrifter!

Superenkel dessert:
Denne desserten laget jeg i filmen over etter pastamiddagen hos Ina. Denne er enkel å ta med til andre, så lenge de har en blender. Desserten inneholder kun sitronsorbet og prosecco, kjørt til en slush i blender.
4 porsjoner:
-4 dl sitronsorbet
-4 dl prosecco
-Eventuelt litt sitronskall til pynt

Kjør sammen i en blender, server i glass og pynt gjerne med litt revel sitornskall på toppen. Skål!

Giveaway:
I samarbeid med Philips har jeg fått lov å dele ut en pastamaskin til en av leserne mine. Alt du trenger å gjøre er å dele dette innlegget på Facebook ved å bruke Facebook-knappen øverst eller nederst i innlegget, samt legge igjen en kommentar under dette blogginnlegget hvor du skriver hva din favorittpastarett er. Husk å legge igjen mailadressen din så jeg kan komme i kontakt med deg om du vinner. Vinneren kåres fredag 1. mai.
Konkurransen er avsluttet!

unnamed-5

Asparges og egg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne digge salaten laget jeg til lunsj i forrige uke, dagen etter at jeg spiste denne shiitake-salaten. Den inneholder noen av de samme elementene, men den er likevel veldig annerledes. Disse to salatene er perfekt å lage til lunsj eller middag samme uke, når du likevel har en del av ingrediensene klare.

Jeg pleier alltid å koke en stor porsjon quinoa som jeg har hele uken til lunsj, middag og salater. Det anbefaler jeg virkelig å gjøre! Svart quinoa er litt fastere enn den hvite, og skal visst være enda litt mer næringsrik. Jeg la 2 dl quinoa i lunket lettsaltet vann og lot det stå på kjøkkenbenken i 24 timer. Dette gjør jeg for to grunner. Først og fremst fordi da rekker quinoaen å spire (de små halene kommer til syne!), og blir da enda mer næringsrik. For det andre trenger den da mye kortere koketid, så når man først skal koke tar det bare 5-10 minutter i steden for 20 om den ikke er bløtlagt på forhånd. Husk å skylle quinoa i kaldt vann før koking uansett om den har vært bløtlagt eller ikke. Beregn dobbelt så mye vann som quinoa. Ferdig bløtlagt quinoa absorberer ikke like mye vann under koking, og må kanskje siles etter koking.

Ingredienser:
2 porsjoner
-2 dl ferdigkokt quinoa (se fremgangsmåte over!)
-2 egg
-1 bunt asparges
-1 avokado
-200 g grønnkål
-litt olje eller smør til steking
-litt rørosrømme
-litt røkt havsalt

Start med å koke eggene slik du liker dem. Jeg legger alltid egg i kaldt vann og koker opp. Når vannet koker trekker jeg kjelen av platen og lar det ligge i 6-7 minutter.

Brekk av den nederste delen av aspargesen og skrell gjerne bort skallet fra tuppen og ned. Del aspargesen i mindre biter og stek den i en varm stekepanne til den har fått litt stekeskorpe. Vask grønnkålen og riv bladene fra stilken. Skjær den i tynne strimler og ha det over i pannen når aspargesen er klar. Rør rundt i ca 1 minutt, før du tilsetter den ferdigkokte quinoaen og trekker stekeplaten av varmen. Du MÅ ikke varme quinoaen, men jeg synes ofte det er best i slike salater.

Dander salaten med et par skiver avokado og kokt egg med røkt salt på toppen. Jeg har nettopp oppdaget at Maldon lager røkt salt og har fått helt dilla. Om et par uker skal jeg ned til fabrikken for å lære mer! Jeg ELSKER rørosrømme, og det er virkelig en perfekt kombo sammen med egg og asparges.

unnamed-5

Maldon

TI6_8162
Forrige uke tok jeg en liten pause fra bokskriving for å delta på Maldon og kokkelandslaget sin saltskole. Der var jeg med blant annet mine to flinke bloggkollegaer Klisjéhjemmet og Kokkhelene. På saltskolen fikk vi først en presentasjon av Steve, eieren av saltfabrikken i Maldon. Så var det et foredrag om salt fra Lise Von Krogh, som er ernæringsfysiolog. Veldig lærerikt og ikke minst ganske vågalt av arrangøren. Konklusjonen fra Lise er at vi kan nyte salt, men med måte. Maks fem gram om dagen! Etter presentasjonen og foredraget fikk vi servert tre retter fra kokkelandslaget, hvor vi skulle salte maten selv for å kjenne forskjellen før og etter.

Jeg bruker kun havsalt i matlaging. Jeg tror ikke det finnes vanlig finmalt bordsalt i mitt kjøkken. Det er bare helt naturlig for meg. Både fordi det smaker mer og bedre, men også fordi det er enklere å ikke oversalte maten med flaksalt. Det vanlige Maldonsaltet har jeg kjent til og brukt lenge, men at de lager en røkt variant visste jeg faktisk ikke. Selv om det har vært i butikk en god stund. Røkt salt er bare så utrolig godt på kjøtt og egg!

TI6_8356TI6_8239
Steve fra Maldon. I bakgrunnen ser du bilder fra hvordan fabrikken så ut før.

TI6_8273
Lise lærer oss om salt.

TI6_8305
TI6_8278
Gutta fra kokkelandslaget forbereder lunsj for oss på Kulinarisk akademi.

TI6_8398


Her er både det vanlige Maldonsaltet og det røkte. Visste du at Maldonsalt er økologisk og fremdeles blir laget på gamlemåten? Det er fint, det. Etter sommeren skal jeg faktisk til fabrikken i Maldon for å lære mer om nettopp det. Gleder meg!

TI6_8349
Alle bildene er tatt av Lena Britt Fredrickson.

unnamed-5

Hei fra Nordjylland

2015-04-24 09.20.07
Nå har jeg kommet hjem fra en pressetur med VisitDenmark til vakre Nordjylland. Siden jeg hadde med meg fotografen min Anne Valeur kommer det ordentlige bilder og innlegg senere (etter bokmanusdeadline). Men her er et par mobilbilder jeg tok underveis. Ganske grei kvalitet på det mobilkameraet i grunn.

2015-04-24 13.33.49

2015-04-24 09.32.56-2 copy

2015-04-24 09.32.10

2015-04-24 09.31.16

2015-04-24 09.25.39

2015-04-24 09.25.21 copy

2015-04-24 09.18.48

2015-04-24 09.13.08-2
Fra stranden i Gamle Skagen, hvor vi bodde på Ruths Hotel. Mer om det senere for å si det sånn. Det er bare helt utrolig fint her. Må tilbake så fort som mulig.

2015-04-22 12.57.24

2015-04-22 12.49.08

2015-04-22 12.37.15-2

2015-04-22 11.50.50

2015-04-22 11.49.20-2
Et par bilder fra Aalborg, Danmarks fjerde største by, som er under utrolig utvikling. Gleder meg til å fortelle dere mer om denne fine byen senere.

2015-04-22 09.33.46Vi fløy det minste propellflyet jeg noen sinne har sett. Hjelp!

Mer fra Nordjylland om ikke så lenge!

unnamed-5

Søker matglad person til liten stilling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OBS stillinger er besatt!
Jeg driver et lite cateringfirma, og leverer sunn mat til små og mellomstore bedrifter, eventer og bryllup. Jeg har én fast kunde på Torshov som jeg lager lunsj til hver dag, men med tusen andre ting for tiden har jeg ikke tid til dette hver dag lenger. Jeg søker derfor en matinteressert person som kan ta på seg matlaging til denne bedriften på 15 stykker av og til, med oppstart i mai. Dette er ikke en fast stillingsprosent, men jobben passer fint for personer som kanskje frilanser, studenter med fleksibel studietid eller deg som bare trenger litt jobb innimellom.

Jeg søker:
– En ryddig og pålitelig matinteressert person som kan litt om matlaging fra før av, som:
– Må ha mulighet til å jobbe mellom 9:30-11:30 på hverdager av og til, ca 7-14 dager i måneden pluss minus
– Må ha eget enkeltmannsforetak eller mulighet til å sende faktura
– Må ha mulighet for å møte meg for et uformelt jobbintervju i neste uke

Jeg kan tilby:
– Sykt koselig arbeidsmiljø og kjøkken på Myrens verksted på Torshov
– Mer matkunnskap?
– 200,- kroner i timen pluss moms
– Mulighet for mer jobb og muligens fast deltidsstilling etter sommeren

Jobben innebærer:
-Lage god og sunn lunsjmat til 15 personer som skal serveres kl.11:30
-Sette på kaffe i ny og ne
-Holde det ryddig og rent på kjøkkenet
-Muligens varebestillingsansvar etterhvert

Eksempler på mat jeg pleier å lage til denne bedriften er supper og gryter, store salater, gratenger, quinoa og bakte grønnsaker, omelett, fisketaco og smoothie. Maten jeg lager er sunn og smakfull, uten så mye karbohydrater og kjøtt. Selv om de får det innimellom også. Er du vegetarianer og ikke kan ta i kjøtt er du ikke riktig person for denne jobben. Ta en titt på oppskriftene mine på bloggen for å få en følelse av hva slags mat som skal lages.

Disse datoene trenger jeg hjelp i mai:
– 4.-8. mai
– 19.-22. mai (gjerne også 18. mai)
– 26. mai
Altså 22 timers arbeid i mai, og noe lignende i juni.

Er du interessert så send en mail til julieilona@gmail.com og merk mailen med «kjøkkenassistent»! Tips gjerne noen du tror dette kan være aktuelt for, eller del innlegget på Facebook. Håper å finne riktig person!

unnamed-5