Bokanbefaling: Kokkelære

Inneholder adlinks

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Endelig er den her, boka Tom Victor Gausdal (Strand Restaurant) har brukt flere år på å få ferdig. Kokkelære er en murstein av en bok bestående av over 1555 oppskrifter fordelt på 35 kapitler. Som matblogger er jeg så heldig å få tilsendt anmeldereksemplarer av nye kokebøker en gang i blandt, og da denne deiset ned i postkassa skulle jeg bare sette meg ned og bla litt raskt i den. Jeg ble sittende i flere timer. Denne boka tar virkelig for seg alt, og på en lettforståelig måte. Dette er absolutt ikke bare en bok for aspirerende kokker, men det er ingen tvil om at den burde brukes som pensum. Boken starter med 76 sider med kjøkkenkunnskap og teknikker, og det er virkelig lærerikt. Kanskje spesielt for meg som faktisk jobber på et kjøkken uten noen kokkeutdannelse. Så kommer kapitler som suppe, salat, kraft, fisk, kjøtt, frukt og bær, grønnsaker, sylting og desserter. Det er også et eget kapittel for egg som jeg elsker. Jeg er så utrolig takknemlig for at Tom Victor har lagt ned så mye arbeid og laget denne ekstremt omfattende boken. Den er et must på alle matentusiasters kjøkken, og jeg er sikker på at den kommer til å bli den nye rødrutete.

Les mer og kjøp Kokkelære her.

unnamed

Lys lapskaus med grønnkål

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lapskaus laget fra bunn av er god, enkel og mettende tradisjonsmat som nesten lager seg selv mens du gjør andre ting på kjøkkenet. Svineknoke er en superbillig råvare vi med fordel kan bruke oftere. I denne oppskriften koker man først kraft på svineknoken før du koker grønnsakene møre i kraften og tilsetter kjøttet. Jeg har valgt å ha i litt grønnkål i denne oppskriften for å gjøre den ekstra næringsrik og fargerik.

Oppskriften gir 6-8 porsjoner og tar ca 3-4 timer å lage.

Ingredienser:
-1,5 kg lettsaltet svineknoke
-3 kvaster rosmarin
-et par laurbærblader
-2 ss pepperkorn
-2 løk
-2 purreløk
-200 g persillerot
-1 kg gulrot
-1,5 kg potet
-200 g grønnkål
-salt og pepper
-1 kvast persille til topping

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Ha svineknoken i en stor gryte. Dekk såvidt med vann. Tilsett laurbærblader, rosmarinstilker og pepperkorn. Kok opp opp og skru ned varmen så det bare putrer. Svineknoken skal småkoke til kjøttet løsner fra beina, i ca halvannen time.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Mens kraften koker kutter du løk, purreløk, persillerot, gulrot og potet i små terninger. Finhakk litt rosmarin og legg alt til side.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Når svinekoken er klar siler du bort krydderne fra kraften. Ha grønnsakene i kjelen og fyll på med kraften så det så vidt dekker. Spar på overflødig kraft og frys den gjerne ned. Kok opp og la grønnsakene småkoke til potetene er helt ihjelkokt, i ca halvannen time uten lokk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Fjern uønsket flesk fra svineknoken. Plukk kjøttet fra beina og kutt det i mindre biter. Ha det over sammen med grønnsakene. Fjern grønnkålstilkene og kutt bladene i små biter. Bland inn dette helt mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

5. Server lapskausen gjerne med flatbrød og finhakket persille på toppen!

Oppskriften er publisert på godt.no!

unnamed

Fem sider i Dagens Næringsliv!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I dag tidlig våknet jeg opp i tidenes diggeste seng på Hotel Frederiksminde i Danmark. Man skulle tro man våknet med ro i sjela på et så fint sted, men jeg hadde litt småangst for jeg visste at i dag skulle et intervju publiseres i Gasellebilaget til Dagens Næringsliv. Og det får man jo ikke tak i når man er i Danmark. Om sider fikk jeg tilsendt en pdf så jeg fikk lest gjennom saken. Det var kanskje ikke så flatterende bilder. Sånn kan det gå når man er superstressa og sliten, men selve saken synes jeg er veldig fin. Den oppsummerer hvordan jeg startet firmaet mitt og hva jeg driver med på en mye ryddigere måte enn jeg har klart selv. På vei fra Danmark kjøpte jeg en liten feirechampagne og blomster til meg selv. Klapp på skuldra!

FEM hele sider med tekst og bilder fra en dag på jobb med Chikus catering. Intervjuet ble til etter to møter med journalist Ingeborg Bøe Strand og en dag med fotograf Gunnar Blöndal som flue på veggen. Intervjuet er et av flere intervjuer med unge gründere i forbindelse med gasellebedriftkåringen. Ikke tilfeldig startet Oslo Innovation Week i dag, hvor regjeringen har lagt frem en plan for å gjøre det lettere å lykkes som gründer i Norge. Selv er jeg ikke stor nok til å kunne bli kåret som gaselle, men jeg ser på det som en vanvittig stor ære å bli trukket frem på denne måten av Dagens Næringsliv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotograf Gunnar Blöndal var som sagt med en dag på jobb hos Chikus catering. Han både filmet og tok bilder mens Ida og jeg laget mat og var litt stressa. Har dere forresten fått med dere at Ida har en veldig bra blogg? Smart mat – raske bein. Ta en titt! Siden intervjuet ble gjort har jeg ansatt enda to supre assistenter, men mer om utvidelsen senere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Instagrambilder førte til suksessbedrift» skriver DN. Det er faktisk sant. Det var sånn det hele startet.

Fikk du ikke lest saken? Det ble også gjort et lite videointervju.

unnamed

Østerssafari i Vadehavet

Pressetur, sponset opphold

_AVE4047

Foto: Anne Valeur

I slutten av september dro fotografen min Anne Valeur og jeg sammen med et knippe journalister på en pressetur til Sydvestjylland i regi av VisitDenmark. Jeg har allerede skrevet litt om fantastiske Henne Mølle Å Badehotel som vi bodde på den ene natten. På denne turen gjorde vi noe utrolig gøy, nemlig å dra på østerssafari. Jeg har vært på østerssafari i Limfjorden i midt-Jylland tidligere, men denne opplevelsen var helt annerledes.

_AVE4058
_AVE4062
_AVE4156
Vi kjørte til øya Rømø hvor vi møtte Iver Gram som har startet firmaet Sort safari. Iver er «naturvejleder» og kan alt om området. Firmaet hans, Sort safari, sikter til et naturfenomen kalt sort sol hvor store fugleflokker flyr i formasjon over markene ved Vadehavet. Vadehavet er et spesielt naturområde som strekker seg langs kysten av Sydvestjylland og ned langs Tyskland og Holland. Vadehavet er verdens største sammenhengende tidevannsområde, og er utpekt av UNESCO som verneverdig område. Guiden vår Iver virket å ha bunnløst med informasjon, og vi kunne nok ha snakket i timesvis om østers og Vadehavet. Men vi måtte jo plukke noen østers selv også.

_AVE4170_AVE4078_AVE4101

_AVE4102_AVE4111
Utstyrt med vadestøvler, hver vår bøtte og litt champagne gikk vi ut i Vadehavsmarkene. Her må man ikke stå stille for lenge for da synker man ned i gjørma og setter seg fast. Det pøsregnet og var skikkelig surt denne dagen, men humøret var på topp. Det er ikke hver dag man får sanke sin egen mat på denne måten.

_AVE4152
Pøsregn, champagne og gigas-østers. Det er nemlig det denne østerstypen heter, og de blir gigantiske. I motsetning til flatøstersen vi plukket under vann i Limfjorden ligger disse bare i gjørma og man plukker de når det er lavvann.

_AVE4099
Gigas-østers.

_AVE4142
Østerssafarien måtte selvfølgelig dokumenteres til instagram.

_AVE4091_AVE4087
Selv om Vadehavet ser grått og livløst ut er det faktisk utrolig mye dyreliv her. 10 ganger så mye som en vanlig havbunn. Her finner man ikke bare østers, men også andre skjell som blåskjell og knivskjell, mange typer fisk og den spesielle Rømø-reken. Dette skyldes det friske vannet som skyller inn over markene og en spesiell mikroalge. I vannkanten vokser også denne typen spiselig sjøgress. Utrolig godt!

_AVE4193_AVE4212_AVE4200
Etter å ha fyllt opp bøttene våre gikk vi tilbake til fastlandet og så over fangsten. Iver hadde tatt med noen GIGANTISKE østers han ville vi skulle spise. Vi smakte heller på noen av de litt mindre og skylte ned med champagne. Resten tok vi med tilbake til hotellet og fikk restauranten til å tilberede dem for oss til middag, men mer om det senere.

Er du interessert i en ferieopplevelse helt utenom det vanlige anbefaler jeg definitivt å reise til Sydvestjylland, hvor naturen er røffere og råere enn resten av Jylland. Dra litt utenom sesong og du kan velge og vrake i de fine badehotellene og feriehusene. Book en østerssafari med Iver fra Sort safari, og få med deg fenomenet sort sol også!

Senere skal jeg skrive litt mer om det fine hotellet vi bodde på i Møgel Tønder og hva annet man kan spise og finne på i området, men først pakker jeg kofferten på nytt for en ny tur til Danmark. Denne gangen går turen til Frederiksminde hotel litt utenfor København hvor de har samlet 6 av de beste kokkene i Danamrk for å lage en helt spesiell middag til oss i morgen kveld. Legg til Chikujenta på snapchat for å følge med på turen!

PS. Sjekk ut oppskriften på min danske favorittrett – flæskestegssandwich!

_AVE4184

unnamed

Bacon!

Inneholder AdLinks

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I dag burde alle plukke opp Dagens Næringsliv og lese om Christopher Sjuves baconbok i D2. Det er nemlig min fotograf Anne Valeur som har tatt bildene til saken. Så stolt! Jeg har fått boken Alt blir bedre med bacon til gjennomlesning fra Spetakkel forlag og skriver under på at det er mange fristende baconoppskrifter i boka. Tipper denne ligger under mange juletrær i år (sammen med Julies grønne kjøkken såklart). God helg, og husk å kjøpe bacon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En perfekt helgefrokost fra tidligere i sommer.

PS! Plukk opp Dagens Næringsliv på mandag også. Da er det nemlig en sak om firmaet mitt.

unnamed

Tidenes kjøleskap

Sponset produkt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Da jeg flyttet inn i den nye leiligheten min inngikk jeg et samarbeid med Bosch om å bli testpilot for noen av kjøkkenproduktene deres. Så nå har jeg fått låne blant annet et utrolig fint kjøleskap fra Serie 8. Kjøleskapet er bredere enn et standard kjøleskap, med doble dører i svart glass. Det har to brede fryseskuffer i bunn med med isbitmaskin og flere smarte inndelinger. I selve kjøledelen er det mange praktiske skuffer og hyller med forskjellig temperaturinstillinger for å bevare råvarene ferske enda lenger . Jeg har alltid trodd at «kjøleskap er kjøleskap», men det var før jeg testet dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se på alle de skuffene! Endelig har jeg fått ORDEN i kjøleskapet. Alt har liksom sin plass nå. En skuff til kjøtt og fisk, en til grønnsaker og en til pålegg. Også er det jo plass til mange flasker god vin. For ikke å snakke om hvor deilig det er å kunne sette inn et helt stekebrett med mat, eller en hel gryte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nederst i kjøleskapet er det en lav skuff med innsats til medfølgende plastbokser og egg. Boksene bruker jeg til å fryse ned middagsrester, før jeg varmer det opp på fem minutter i den nye stekeovnen jeg har fått teste – som har mikrobølger! Men mer om den stekeovnen senere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg driver jo med catering og bruker disse grønnkassene hele tiden. Måtte bare teste om de fikk plass i kjøleskapet og det gjorde de jammen meg. De som følger meg på snapchat har kanskje allerede fått med seg hvor lykkelig jeg ble for det. Jeg caterer jo ikke hjemmefra, men ofte blir det med matrester og varer hjem i de grønnkassene og da er det jo helt perfekt å bare kunne slenge de rett inn i kjøleskapet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Livet med stort og smart kjøleskap er definitivt bedre for en så matinteressert person som meg. Jeg skjønner at ikke alle har bruk for det, men jeg kommer hvertfall aldri til å gå tilbake. Nå har jeg jo både et dobbelt kjøleskap og et benkkjøleskap (som snart blir gjort om til vinskap), og det er så deilig å aldri måtte omrokkere på ting for å få plass. I tillegg til å bare være et bra kjøleskap er det mange andre smarte funksjoner, som for eksempel hurtigfrysprogram for når du skal fryse ned mye mat samtidig. Det er lett å stille inn temperaturene og bytte program på touch-displayet. Man kan også sette på alarm for å minne seg selv på å ta ut ting fra frysen. Det bråker mye mindre enn jeg hadde trodd, og godt er det for kjøleskapet er rett ved soverommet mitt.

Som sagt er jeg testpilot for Bosch og får disse produktene hjem for testing gratis. Jeg får ikke betalt for å skrive dette blogginnlegget, og alle mine meninger er oppriktige. Livet er faktisk litt bedre med et så bra kjøleskap.

Dansk flæskestegssandwich

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flæskestegssandwich er en dansk klassiker bestående av blant annet mørt svinekjøtt med sprø svor, rødkål og sylteagurk. Jeg har laget en variant med vanlig ribbe, men stort sett blir flæskestegssandwich laget med svinekam med svor, noe som er litt vanskeligere å få tak i. I steden for å lage en varm rødkålstuing har jeg laget en sprø variant med grønnkål og syrlig eple. Du kan servere det på hvilket type brød du vil, men for meg var det naturlig å bruke dansk rugbrød til denne danske klassikeren.

Dansk flæskestegssandwich:
6 porsjoner – 2,5 time
-1 dansk rugbrød
-1,5 kg ribbe eller svinekam med svor
-10 laurbærblader
-salt og pepper
-1 dl vann
-1/2 rødkål
-1 syrlig eple
-4 grønnkålstilker
-4 ss majones
-2 ss grov sennep
-2 ss eplecidereddik
-1 glass cornichons (små sylteagurk)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Start med kjøttet. Bruk et fint stykke ribbe eller svinekam med svor. Skjær tynne striper helt gjennon svoren. Ha på rikelig med salt og pepper på begge sider. Har du god tid kan dette gjerne gjøres dagen i forveien. Legg kjøttet med svoren ned i en ildfast form og hell på 1 dl vann. Settes inn på 150 grader. Bruk vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Bruk gjerne et steketermometer.

2. Etter ca halvannen time, eller når steketermometeret viser 65 grader (noe lavere hvis du bruker svinekam) tar du ut kjøttet, snur det og putter noen laurbærblader innimellom svoren. Ha gjerne litt mer salt og pepper på svoren. Skru opp ovnen til 180 grader og sett kjøttet tilbake inn i ovnen i en halvtime. Kjernetemperatur skal være 75-80 grader. Er ikke svoren sprø da kan du skru på grillelementet og skru opp temperaturen for å poppe svoren i et par minutter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. La kjøttet hvile minst en halvtime før du kutter det opp i tynne skiver.

4. Kutt rødkål, grønnkål og eple i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern om du har. Bland sammen majones, grov sennep og eplecidereddik og bland alt sammen til en røre. Smak til med litt salt og pepper om nødvendig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Dander flæskestegssandwich på skiver av dansk rugbrød med kålsalaten i bunn, ribbeskiver og cornichons (små sylteagurk).

Oppskriften er publisert på godt.no!

Helgemiddagsselskap

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det jeg elsker aller mest ved høsten er å ha helgemiddagsselskap. Selv om jeg bare har bodd i den nye leiligheten et par uker har det allerede blitt en liten tradisjon å invitere forskjellige folk på middag i helgene. Og det viser seg at kjøkkenet mitt er utmerket til nettopp det. Her for leden kjøpte jeg meg (ja, ikke noe spons her!) en ny 15 litersgryte for å kunne ha store middagsselskap utover høsten.

Mine beste helgemiddagstips er:
-Kjøp en stor gryte. Det må man bare ha.
-Inviter forskjellige folk, ikke bare de som kjenner hverandre fra før av.
-Lag noe enkelt. Gryterett eller taco!
-Få gjestene til å hjelpe med matlagingen. Bare sett dem i arbeid.
-Å lage mat til mange koster penger, få gjestene til å vippse over en slant før dere spiser.
-Ha en god og allsidig vin stående, men be gjestene om å ta med seg det de vil drikke selv.
-Be gjestene om å ta oppvasken eller gå ut med søpla før de går. Mette folk gjør det du ber dem om.
-Lag alltid litt for mye og frys ned i porsjonsstørrelser. Så har du alltid noe godt å spise!

Les litt mer om social eating her!

2015-10-02 19.11.36-1
På fredag inviterte jeg et knippe fine folk på fredagstaco. Restene ble spist opp av nye gjester som nattmat senere på kvelden. Gryta på bildet over er en oksegryte fra den første kokeboken min som omtrent lager seg selv. Eller hva med chili sin carne eller con carne? Er dere ikke så mange kan indisk kyllingcurry kanskje være noe? Har dere lyst på fisk anbefaler jeg denne enkle Bouillabaissen eller fisketaco. Eller hva med Coq au vin, spicy pinnekjøttgryte, toscansk bønnegryte med lammekjøttboller, risotto med røkt andebryst eller indisk dal? Alt går relativt raskt å lage og er lett å lage til mange.

Ta ting på sparket, inviter et knippe folk og se hva som skjer! Mitt livsmotto denne høsten.

unnamed

Vinnere av Julies grønne kjøkken

2015-10-03 13.30.11-1
Tusen takk for alle fine kommentarer på giveawayen denne uka. Nå har jeg trukket tre vinnere av kokeboken min Julies grønne kjøkken.

Gratulerer til:
Silje som kommenterte «Jeg blir veldig inspirert av måten du bruker grønnsaker i nye varianter hele tiden. Du lager mye mat som den følsomme magen min blir glad for. Derfor ønsker jeg å ha denne boken, slik at matlaging i den travle hverdagen min kan bli enklere 🙂 Du er inspirerende og tenker alltid nytt. Jeg digger det!»

Ellen som kommenterte «Jeg har dagdrømt om denne kokeboka siden den ble lansert. Jeg er en student som elsker god, hjemmelaget mat. At du i tillegg velger økologisk er helt i mi gate. Jeg har rett og slett ikke så mange penger til overs når jeg prøver å handle gode råvarer som er økologiske, norske og som aller helst er lokale. Jeg har boka “Kjernesunt” og elsker de gode basisoppskriftene dine. “Kjernesunt” har motivert ved at jeg tar meg tid til å lage god kvalitetsmat.»

Matdilla som kommenterte «Jeg har en veldig travel hverdag med sjonglering mellom jobb og skole, og da er det ekstra viktig å gi kroppen og hodet sunn og næringsrik mat noe du inspirer til. Jeg håper jeg vinner denne boken slik jeg får ny inspirasjonen og kan holde kroppen sunn og frisk med en litt grønnere kjøkken 🙂 Samtidig er det gøy å servere noe godt da jeg elsker å invitere venner på middagsbesøk.»

Til alle dere som deltok men ikke vant boken vil jeg gjerne tipse om at ved å bestille boken på på nett (eller ved å klikke på banneret under) får dere 50,- avslag og fri frakt. Samtidig tjener jeg noen ekstra kroner på salget.

Bruk gjerne #juliesgrønnekjøkken når dere lager grønn mat!

unnamed

Makrellrøre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nå som det blir kaldere og mørkere får jeg mer lyst på fet fisk, og da synes jeg man skal lytte til kroppen og spise det. Så for å få spist fet fisk litt oftere lager jeg makrellrøre som jeg spiser som påleggsrøre til frokost på frøknekkebrød eller speltsurdeigsbrød som jeg har begynt å eksperimentere litt med i det siste. Jeg kjøper det på Handwerk. Magen tåler det helt greit, så da kan jeg litt brød innimellom.

Makrellrøre:
-2 sider røkt makrell
-2 ss mayo
-1 ts grov sennep
-et par cornichons (små sylteagurk)
-1 kvast dill
-en liten skvis sitronsaft
-litt salt og pepper

Fjern skinn og eventuelle bein fra makrellsidene. Riv fiskekjøttet fra hverandre med to gafler. Finhakk cornichons og dill. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper, avhengig av hvor salt fisken er fra før.

Bør spises innen 2-3 dager. Oppbevares i en lufttett beholder.

unnamed