Ruths hotel

Pressetur, sponset opphold
_NFX0974
I går blogget jeg om Skagen og turen jeg var på med Visit Denmark for et par uker siden. Vi sjekket inn på Ruths hotel etter en lang dag i på sykkel i Skagen, og den hotellopplevelsen var så fantastisk at det fortjener et helt eget innlegg. Hotellet ligger i Gamle Skagen, et lite stykke unna selve Skagen med bil eller sykkel.

Jeg hadde med meg fotografen min Anne Valeur som har tatt alle bildene. Følg oss på instagram med #julieogannepåtur.

_NFX0979_NFX0718_NFX0671_NFX0674Vi sjekket inn sent på ettermiddagen og alle var skikkelig slitne og kalde. Da var det kanskje ekstra deilig å åpne døren til de store lyse rommene som best kan beskrives som en myk sky. Rommene er romslige og i duse farger. Det er maritimt uten å være for tydelig. Sengen er den beste jeg noen gang har sovet i, og når du står opp treffer beina et mykt saueskinn på gulvet. Bra start på dagen! Rommene er innredet med sofa og skrivebord, og selvfølgelig det ypperste av dansk design. Badet er også romslig og lyst, og med masse skuffer og skapplass. Du får egentlig bare lyst til å flytte rett inn. De fleste rommene har også veranda.
_NFX0998Utsikten fra verandaen vår! Bak sanddynene ligger stranda.

_NFX0993

Ruths hotel er Danmarks mest kjente og beste badehotell, med sine fem stjerner. Femstjernersfølelsen begynner med en gang du trer innenfor døren. Misforstå meg rett, det er virkelig luksuriøst, men på en veldig nedtonet måte. Vi blir tatt imot i lobbyen og får en kjapp omvisning og litt av historien til hotellet som har vært i drift i over 100 år. Faktisk har hotellet vært drevet i over 60 år av en nordmann som forliste rett utenfor Skagen og hans danske kone frem til 1974. Hotellet består av fire forskjellige fløyer som tidligere ble drevet som to forskjellige hoteller. På Ruths hotell er det et eget bakeri som også lokalbefolkningen handler brød og bakevarer fra, samt en kafé, bistro og gourmetrestaurant. Mer om den litt lenger ned.

_NFX0680Det er også en veldig fin spaavdeling på hotellet, med varmt basseng, sauna, trimrom og spabehandlinger hvor de bruker danske og økologiske hudpleieprodukter. Skulle gjerne vært her mye lenger for å benyttet meg av det. Anne hoppet i bassenget hvor man også kan sykle under vann. Gøy!

_NFX0707_NFX0704
_NFX0705På kvelden møttes vi i lobbyen hvor vi fikk servert champagne og snacks før middagen. Gourmetrestauranten var egentlig stengt den dagen vi var der, men kokkene fra restauranten hadde likevel kommet på jobb og tilberedte full gourmetmeny til oss som vi spiste i Brasseriet sammen med de andre gjestene. Over ser du hvordan Gourmetrestauranten ser ut. Stilrent og dansk, med utsikt ut over havet. I brasseriet er det litt mer avslappet stemning, men likevel med luksuspreg.

_NFX0733Hjemmelaget brød og smør, servert i supersøte små skåler.

_NFX0734_NFX0761_NFX0790_NFX0749_NFX0782Vi fikk servert en helt fantastisk meny med masse lokale råvarer og god vin til. Urtene og blomstene er selvplukket rundt hotellet. Under ser du hele menyen, skrevet ned på dansk av kjøkkensjefen Dennis Juhl.

Snacks:
Puffet sago, østers emulsion
Flæskesvær, remoulade på umodne ferskner og syre
Rå Skagen rejer med brunet smør
Kulmule, syltet grønne tomater, urte creme
Grisetæer, syltet løvstikke, sennep
Andelever og syltet rødbede
Tatar af kronvildt, puffet kartoffel og estragon
Sprød kalvebrissel, aromatisk creme

Forrett:
Skagen fisk og Skagen grønt

Hovedrett:
Grambogård lam, broccoli og morkel

Dessert:
Fåremælksyoghurt og urter

Vin:
G. Chiquet Champagne 1er cru Tradition
Chablis ’’Vaillons’’ 2012 Dom. Duplessis
Cabernet Sauvignon 2008 Starmont Napa valley
Silvaner eiswein ’’Rotenpfad’’ 2003 kupper

_NFX0774Skål!

_NFX0721Vår fantastiske reiseleder, Julie, fra Visit Denmark.

_NFX0727Og Cecilie som er frilansjournalist.

_NFX0795_NFX0803Etter mye god mat og drikke var det deilig å legge seg i den myke senga i vindfulle Gl.Skagen og oppdatere instagram.

_NFX1001Morgenen etter hoppet vi i senga og tok dette rå bildet med selvutløser. Anbefales!

_NFX0810_NFX0812_NFX0808Så var det på tide med frokost. Frokosten på Ruths hotel er kanskje den aller beste hotellfrokosten jeg noen gang har opplevd. Utvalget var ikke overveldende, og det liker jeg. Ferskt brød og knekkebrød fra eget bakeri, et utvalg av danske oster, ferskpresset appelsinjuice, hjemmelaget syltetøy og ikke minst sjokoladepålegg fra hotellets egen sjokoladekokk (!). Man kunne også bestille stekt egg ved siden av, servert i en søt liten stekepanne. Høy kvalitet i alle ledd, og den beste starten på dagen.
_NFX0818Matchet frokosten!

_NFX0849_NFX0893_NFX0857Etter frokost hadde vi tid til en liten tur på stranden før vi skulle videre til nok et fantastisk badehotell, som også fortjener et eget innlegg.

Konklusjonen er, Ruths hotel er et helt fantastisk hotel. Luksus, men ikke overdådig. Du blir skikkelig vartet opp, og klarer du ikke å slappe av her, ja da klarer du det nok ingen steder i hele verden. Det koster litt, men det er det også verdt. Besøk hjemmesiden deres her. Planlegger du en tur i sommer må du booke snart. Skal du ikke overnatte anbefaler jeg å ta en tur i spaet og spise middag der hvertfall.

Ramsløk på tre måter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tidligere i vår var jeg på tur i skogen og plukket masse ramsløk. Ramsløk er en plante i løkslekten hvor bladene smaker sterkt av hvitløk. Den er visstnok også supersunn! Du kan plukke ramsløk selv et par uker til før den forsvinner igjen. Den har relativt kort sesong. Finner du først ramsløk finner du gjerne kjempemasse. Bladene kan oppbevares en god stund i kjøleskap. Eller konserveres på andre måter. Her er mine tre beste ramsløkoppskrifter.

Ramsløksalt:
-2 dl grovt havsalt
-20 ramsløkblader

Skyll og tørk ramsløkbladene og ha dem over i en foodprocessor eller kraftig blender. Puls til bladene er hakket opp. Tilsett saltet og kjør videre til alt er godt blandet og grønt. Hell saltet utover et brett med bakepapir og la det tørke over natten. Eventuelt kan det settes inn i ovnen på lav temperatur for å tørke raskere. Det er viktig at saltet er helt tørt før det helles over på oppbevaringsglass. Ramsløksaltet kan brukes på absolutt alt. Det gir en god grønn hvitløkssmak, om det gir mening? Det går også an å blande inn tørket ramsløk i saltet, men da får det ikke den samme fine grønnfargen.

Ramsløkpesto:
-20-30 ramsløkblader
-1 dl god extra virgin olivenolje
-20 g parmesan
-20 g pinjekjerner eller nøtter
-1/2 sitron
-litt salt og pepper

Skyll og tørk ramsløkbladene og kjør dem i en foodprocessor eller blender sammen med resten av ingrediensene til den har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper til slutt. Bruk mer olivenolje om den blir for tørr, og flere ramsløkblader om den blir for tynn.

Ramsløkmajones:
-1 eggeplomme
-1 ss dijonsennep
-1 ts eddik
-1/2 sitron
-2 dl smaksnøytral olivenolje
-litt salt og pepper
-10 ramsløkblader

Start med å lage majonesen. Visp sammen eggeplommen med sennep og eddik til det skummer. Tilsett oljen litt etter litt mens du pisker. Smak til med sitronsaft, salt og pepper når konsistensen er tykk og fin. Vask og skyll ramsløken og kjør bladene raskt i en foodprocessor før du rører dem inn i majonesen. Eventuelt kan den finhakkes for en litt grovere konsistens. Jeg kaller dette en majones, men det fungerer egetlig mer som en aioli på grunn av hvitløksmaken den får.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStikk ut i skogen og plukk før det er for sent!

Andre måter du kan konservere ramsløk på er å lage ramsløkolje. Kjør ønsket mengde ramsløk med ønsket mengde god olivenolje til det er helt grønt og finhakket. Det kan eventuelt siles så du sitter igjen med kun oljen, men jeg liker å ha litt biter i oljen, jeg. Du kan også grovhakke ramsløkbladene og helle olje over for å konservere dem. Pass på at bladene hele tiden er dekket av olje. Du kan også legge ramsløk i en enkel 123-syltelake av 1/2 dl eddik, 1 dl sukker og 2 dl vann. Det er godt med litt frisk ingefær også i syltelaken. Nå mot slutten av sesongen blomstrer ramsløkplanten og den får en hvit fin blomst. Blomstene kan spises rå eller syltes. Blomsterknoppene er også fine å sylte.

Hva bruker du ramsløk til?

Skagen

_NFX0363
For et par uker siden var jeg på en pressetur med Visit Denmark til Nordjylland. Jeg hadde med meg fotograf Anne Valeur som har tatt alle bildene. Vi startet med et par timer i fantastiske Aalborg og en natt i Rebild Bakker, og det kan du lese mer om her. Dagen etter startet med en yogatime og frokost før vi dro videre mot Skagen, hvor jeg aldri hadde vært tidligere. Det blir ikke siste gang!

skagen6_NFX0472Første stopp var Pakhuset, en fiskerestaurant og havnecafé i et gammelt fiskepakkeri i havnen. Her har de en stor samling av gallionsfigurer fra de mange forliste skipene rundt Skagen.

_NFX0422skagen7_NFX0385skagen8

Vi tok et glass vin med eieren som fortalte oss om gallionsfigursamlingen før vi fikk servert lunsj nede i kaféen. Pakhuset består av to etasjer, hvor andreetasjen er en fjong fiskerestaurant med hvite duker og førsteetasjen er mer avslappet med både lunsj- og middagsservering. På sommeren har de også en gigantisk uteservering som er veldig populær. Vi fikk servert noen av spesialitetene deres. En fantastisk fiskesuppe med skalldyr og panert rødspette, eller stjerneskudd som det jo heter. All maten blir laget fra bunn av med stor kjærlighet. De bruker bare dagens beste fisk og skalldyr, så suppen kan variere. Kraften koker de selvsagt selv, og alt blir laget med lokale råvarer. Absolutt et sted å besøke når du er i Skagen!

_NFX0469_NFX0482_NFX0555Etter lunsj møtte vi Rita, en utrolig kul og sprek lokal guide som tok oss med på sykkeltur i Skagen. Det var så mye vind denne dagen, så selv om det er helt flatt i Skagen er det faktisk utrolig tungt å sykle i motvind. Eventuelt veldig enkelt når du sykler i medvind. Spesielt tungt var det kanskje etter tre treningsøkter det siste døgnet. Uansett anbefaler jeg å leie en sykkel for å komme seg rundt i Skagen.

_NFX0648_NFX0640_NFX0637Vi startet med en liten runde i selve sentrum av Skagen. Husene her er bare så utrolig søte. Gule, små murhus, stakittgjerder og vakre hager. I Skagen er det en stor konkurranse om å ha den peneste hagen, så jeg bare syklet rundt og måpte og tenkte at her skal jeg bo en dag!

_NFX0578_NFX0587Akkurat HER skal jeg bo en dag. Må bare få 40 millioner først, for det koster nemlig disse husene helt ut mot havet. Tenk å våkne opp til denne utsikten hver dag.

_NFX0503skagen5Vi syklet videre til Skagen museum, som akkurat da bare var en byggeplass. De har holdt stengt i nesten åtte måneder for å utvide til et stort nytt museum. Vi fikk se den nye utstillingen Samling & Samtid som skulle åpne uken etter, med gamle verker fra blant annet kjente Skagenkunstnere som Krøyer og Ancher sammen med verk fra skandinaviske samtidskunstnere. Veldig fint! Stikk innom museet om du er i Skagen i Sommer. Jeg har hørt rykter om en sommer pop up restaurant der med noen av Danmarks beste kokker.

_NFX0519skagen4skagen3Etterpå besøkte vi Anchers hus like ved som nå er en del av Skagen museum. Huset var kunstnerboligen til Michael og Anna Ancher fra 1884. Her er alt bevart akkurat som det var da. Utrolig fasinerende og fint. Også et must når man er i Skagen!

Vi fikk også en omvisning på historiske Brøndums Hotel like ved siden av Skagen museum. Det var så fint, så må nok tilbake til Skagen for å bo her også.

_NFX0622skagen1_NFX0620Vi syklet innom Slagter Munch og kjøpte med oss hjemmelagede pølser, rabarbrabrus og sjokolade. En ekte delikatessebutikk man må innom. Drømmer om å leie sommerhus i Skagen og handle her hver dag.

_NFX0489_NFX0654Etter en lang dag i Skagen på sykkel hadde vi virkelig fått sett hele Skagen, med mange gode tips og historier fra Rita som er lommekjent. Vi fikk blant annet vite at man kan kjøpe fisk direkte fra de pensjonerte fiskerne hver morgen. Og man kan også banke bå i de små fiskerbodene i havna for en røverhistore. Det er så koselig og fint i Skagen, og selv om det er et superpopulært turistreisemål virker det veldig genuint og lokalbebodd. Det er både hvite sandstrender, fantastisk kunst og koselig byliv. Og veldig mye vind!

_NFX0974Etter sykkelturen i Skagen by kjørte vi videre til Gamle Skagen og Ruths Hotel, Danmarks eldste og beste badehotell. Det var en hotellopplevelse så spesiell at det får bli et eget blogginnlegg.

_NFX0849_NFX0836_NFX0832_NFX0857Anne og jeg gikk en liten tur i nærområdet. Jeg elsker dansk natur. I Gamle Skagen er det virkelig forblåst. Skjønner nesten ikke at det er sand igjen der. Fra hotellet var det bare en liten gåtur langs sanddynene ned til stranden. Det er så merkelig stille og rolig her. Man finner virkelig roen. Kanskje jeg må skrive min neste bok her.

_NFX0893_NFX0939_NFX0920_NFX0954

Vind! Det kommer et eget innlegg om Ruths Hotel og den fantastiske middagen vi spiste om litt. Håper dere blir like forelsket i Skagen og Gamle Skagen som jeg er. Det er virkelig mitt beste ferietips i år. Lei et hus og en sykkel i Skagen og nyt Skagenlivet! Det er nok litt mer folk der i sommermånedene enn i slutten av april da vi var der, men jeg kan ikke se for meg at det er noe annet enn dødshyggelig uansett.

Les flere blogginnlegg om Danmark her, og besøk gjerne sidene til Visit Denmark for mer info.

Alle foto: Anne Valeur

Sara Skotte

Sara Skotte, keramikkdesigner, fotograf Anne Bråtveit
Foto: Anne Bråtveit

Sara Skotte er en norsk designer som lager helt fantastisk fint porselen. Jeg elsker Sara sine produkter og har brukt tingene hennes i begge bøkene mine. I den siste boken min som kommer ut over sommeren går Sara Skottes design igjen gjennom hele boken. Maten ser bare så mye mer delikat ut i de fine tingene hennes. Jeg håper flere får øynene opp for disse fantastiske produktene og støtter norsk småskalaproduksjon neste gang du trenger noe nytt til kjøkkenet.

Sara Skotte, keramikkdesigner, fotograf Anne Bråtveitsaraskotte3Mine favorittprodukter er fra serien Vei. Tynt porselen i duse farger. Alt er såklart håndlaget. Serien er matt på utsiden og enten matt eller blank inni. Overraskende nok er alt oppvaskmaskinsikkert! Drømmer om å eie hele denne serien.

felixDenne serien med vaser heter Felix og ble opprinnelig designet for Kunstnernes hus. Jeg elsker hvordan de matcher Vei, og hvordan vasene i seg selv er fine nok til å stå fremme uten blomster i. Vasene til venstre er normal størrelse, mens de til høyre er fra miniserien. De er så søte!

saraskotte4Serien Bevegelse består av kopper i to størrelser og skåler i tre størrelser. Utsiden er matt mens innsiden er superglossy i enten hvit, turkis eller grå. Også oppvaskmaskinsikkert! I boken har jeg også fått bruke en variant av den store koppen fra serien som er matt svart inni. Den er så fin. Gleder meg til å vise dere hva jeg har brukt den til!

1412453_849487138441918_718652952636063491_oLys er telysholdere i to størrelser, men de kan såklart også brukes til andre ting. Fås både som matt og glasert og i flere farger.

I tillegg til alle disse fine produktene utvikler og produserer Sara servise for blant annet Maaemo og prosukter for Lucie Kaas, Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk og kopper for Supreme Roamstworks. Hun lager også smykker.

Du kan kjøpe produktene direkte fra Sara Skottes verksted i Kirkeristen Dronningensgate 27 torsdager og fredager fra 9-16, eller på for eksempel Norway Design, Brudd, Hasla, Pur Norsk eller Designtorget. Full oversikt over forhandlere her.

Dette er for ordens skyld ikke reklame, bare et ønske om å spre fantastisk norsk design jeg elsker.

#snertensingelmat

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForrige uke gjorde jeg en morsom jobb. Jeg har nemlig utviklet oppskriftene til en singelkokebok for match.com. Så i forrige uke var vi tilbake i studio Mulm for å ta bildene til boken, som til slutt blir en e-bok. Jeg hadde med meg Kristin og hunden Ludo i studio, samt fotograf Nathalie Hermier fra Släger kommunikasjon. Jeg hadde en drømmedag da jeg fikk plukke rekvisitter i showroomet til Iittala. Under ser dere en liten sniktitt fra dagene i studio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så mange fine Iittala-ting. Må ha den vasen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERALudo følger med…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nathalie Hermier, fotograf og representant fra Släger kommunikasjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne gryten altså!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADen ene dagen hadde jeg bursdag, så da spratt vi en champagne til lunsj, inviterte noen naboer og spiste opp restene fra opptaket. En helt perfekt bursdag spør du meg!

Viser dere såklart mer når prosjektet er ferdig, men dette er hvertfall hva jeg har jobbet med i det siste, i tillegg til å skrive ferdig den grønne kokeboken min for Kagge.

Nøttebrød

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter at jeg kuttet ut gluten for to år siden har jeg egentlig gitt opp å spise brød. Det er så komplisert å bake med glutenfritt mel. De meltypene som ikke gjør deg oppblåst gir ikke så bra resultat, mens de meltypene det faktisk går an å bake med egentlig gir meg like mye vondt i magen på grunn av all stivelsen. Det er noen glutenfrie bakerier, men jeg har ikke likt noen av brødene jeg har smakt til nå, så jeg har som sagt bare lgt det fra meg. Helt til jeg kom over et bilde på Pinterest av dette nøtte- og frøbrødet. Oppskriften var veldig enkel. 500 g valgfrie nøtter og frø, 4 egg og litt olivenolje. Nå har jeg bakt det to ganger, med og uten krydder. Det er et brød jeg kan spise uten å få vondt i magen! Et megabonus er at en liten skive er suppermettende, og brødet holder seg i opptil en uke før det blir tørt.

Nøttebrød:
-4 egg
-1/2 dl olivenolje
-1 klype salt
-litt krydder, feks timian, rosmarin, paprika
-500 g nøtter og frø. Jeg brukte:
-150 g mandler
-150 g cashew
-100 g hempfrø
-50 chiafrø
-50 g gresskarfrø

Du kan som sagt bruke hva som helst av nøtter og frø. Fremgansmåten er superenkel. Jeg kan nesten love deg at du aldri har bakt et enklere brød enn dette.

1. Pisk eggene sammen i en bolle.
2. Tilsett olivenolje, salt og krydder om du vil ha det i.
3. Vei opp nøtter og frø og bland det sammen med eggene. Du trenger ikke å hakke opp nøttene.
4: Hell blandingen over i en brødform med bakepapir. Stekes ved 160 grader i 50 minutter. La brødet avkjøle seg helt på rist før du skjærer i det.

Aalborg og nordjysk skog

Pressetur, sponset opphold
_NFX0195For en liten stund siden ble jeg invitert med på en tur tilbake til min favorittdel av Danmark, nemlig Nordjylland, sammen med Visit Denmark. Programmet var som vanlig tett, og gjengen bra sammensatt. Her er blondinene foran tidenes søteste fly. Julie fra Visit Denmark, Stine som er popupdj, Cecilie og Lill som er frilansjournalister. Bak kamera er Anne Valeur som har tatt alle bildene fra denne turen.
_NFX0181_NFX0196_NFX0198Vi fløy et bittelite propellfly, og de flyr så lavt at man får med seg alt. Elsker det. Selv om vi damene hylte litt da det ble turbulens. Vi landet på Aalborg flyplass og ble møtt av Kathrine fra Visit Aalborg som gidet oss rundt i byen.
_NFX0206_NFX0207Første stopp på turen var Aalborg og den koselige caféen Penny lane, som jeg også var på forrige gang jeg var på besøk i Aalborg. Her serverer de fantastiske lunsjtallerkner, bakverk og god drikke. Alt er økologisk og hjemmelaget. De selger også forskjellige delikatesser på glass, kaffe, te, sjokolade og andre digge ting. Vi kjøpte med oss noen gigantpikekyss til bilturen senere. Sukkerkick! Anbefaler virkelig en tur innom dette rare stedet. De har også en second hand klesbutikk der.

_NFX0230_1

_NFX0236_NFX0260Koselige gater og utsikten over byen fra kontoret til Visit Aalborg. Aalborg er den fjerde største byen i Danmark, men likevel virker den så liten og koselig. Jeg kaller det en liten storby. Aalborg er en studentby, og legger virkelig til rette for studentene. Hele havnefronten er nylig utbygget, og det er studentene som får kremleilighetene ved vannet. Det skjer bare i Danmark.

_NFX0267_NFX0283_NFX0279_NFX0271_NFX0277Vi fikk en omvisning i Musikkens hus, hvor Aalborg symfoniorkester hadde øving. Vi snek oss inn og hørte litt på. For et fantastisk sted! Arkitekturen er helt vill, tegnet av Coop Himmelb(l)au. Det må bare oppleves, enten for en konsert eller bare en titt der inne. De har også en utrolig fin restaurant der.

_NFX0297På tur langs havnefronten. På sommeren åpner det et utrolig fint offentlig havnebad med stupetårn og det hele. Vi var der midt på sommeren i fjor, og det er virkelig en bra sommerby. Her peker jeg på turens neste stopp, nemlig Utzon center.

_NFX0301_NFX0298_NFX0304Utzon center ligger det en fin smørrebrødrestaurant eiet og drevet av Morten Nielsen, som også driver populære Mortens kro. På Utzon restaurant får man moderne danske smørrebrød med de villeste smakskombinasjonene. Med utsikt ut over havnen. Hit må man rett og slett dra!

_NFX1032Etter et par timer i den lille storbyen Aalborg dro vi videre til skogsområdet Rebild bakker en liten times tur unna. Her sjekket vi inn på Danmarks eneste rendyrkede sportshotell, Comwell sport Rebild Bakker. Dette er noe jeg aldri hadde funnet på å gjøre selv. Kanskje mest fordi jeg dår frysninger av ordet sport, og fordi jeg hater å trene. Men aldri før har det vært så gøy å trene!

P4220002P4220013P4220016OLYMPUS DIGITAL CAMERAP4220022OLYMPUS DIGITAL CAMERAP4220038Vi startet med en sykkeltur i nærområdet. På hotellet kan du låne terrengsykler og få med guide om du vil. Vi tok en rolig tur, og så både hest og sau som vi såklart måtte stoppe for å prøve å klappe. Rebild bakker er et område hvor det faktisk ikke er så flatt, derav navnet. Naturen ser ganske norsk ut, med barskog, lyng og mose. Ganske ulikt resten av Danmark.

_NFX0346_NFX0338Etter sykkelturen bar det rett videre til kettle bells-time og så en foam rolling-time. Men DET kjære blogglesere får dere ikke se bilde av. Svette kvinner som ruller rundt i gresset og stønner i smerte. Men det var veldig gøy da. Etter all treningen var det middag på hotellet, hvor vi fikk servert en treretters med biodynamisk vinmeny til. Det ble en tidlig kveld, for morgenen etter skulle vi tidlig opp for å gå på en yogatime.

Konklusjonen er at sportshotell er gøy. Og slitsomt! Det er også et styrketreningsrom og basseng på hotellet, og mange andre aktiviteter. Jeg tviler på at jeg kommer til å dra på sportsferie med det første, men det må da passe for de som liker sport litt bedre enn meg.

Turens neste stopp var vakre Skagen, men det får bli et eget blogginnlegg eller to. Les blogginnlegget mitt om Aalborg fra i fjor her. Spør meg gjerne om Danmarkstips, eller sjekk sidene til Visit Denmark.

Alle bildene er tatt av Anne Valeur!

Kunsten å samle kunst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne fine oransje boka har kommet ut i forbindelse med utstillingen Love story – verk fra Erling Kagges samling som åpner på Astrup Fearnley førstkommende fredag. Erling Kagge har en enorm samtidskunstsamling i tillegg til å være polfarer og forlegger på Kagge, mitt nye forlag.

Kunsten å samle kunst, eller A Poor Collector’s Guide to Collecting Great Art som den heter på engelsk, er en morsom og lettlest bok om å samle kunst. Jeg har ikke lest den fra perm til perm, men har rukket å få skikkelig lyst til å begynne å samle (har bursdag imorgen, hint hint neida). Jeg har allerede sett noen av verkene som skal stilles ut, siden de henger rundt om kring på Kagge. Til og med på do. Så jeg gleder meg skikkelig til utstillingsåpningen denne uken. Anbefaler alle å ta en titt på både boken og utstillingen.

Kunstnere som er stilt ut:
Assume Vivid Astro Focus, Dan Attoe, Tauba Auerbach, Trisha Donnelly, Olafur Eliasson, Jana Euler, Ceal Floyer, Mark Handforth, Ann Cathrin November Høibo, Sergej Jensen, Adriana Lara, Klara Lidén, Raymond Pettibon, Manfred Pernice, Kirsten Pieroth, Andreas Slominski, Wolfgang Tillmans, Franz West.

Les mer om utstillinger her. Og en fin sak om Erling Kagge og samlingen fra A-magasinet.

Gyoza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyoza er den japanske varianten av dumplings. Gyoza fylles med kvernet kjøtt og grønnsaker, og blir både pannestekt og dampet i motsetning til vanlige dumplings som bare blir dampet. Dette gjør dem ekstra gode siden de er sprøstekte på den ene siden, myke på toppen og saftige inni. Det finnes mange forskjellige typer fyll, så her har jeg laget en klassisk variant med kvernet svinekjøtt og kinakål. Vil du lage vegetariske dumplings kan du bytte ut svinekjøtt med stekt sopp i steden for.

Bretteteknikken virker litt innviklet, men det er egentlig veldig enkelt. Man kommer fort inn i det, men det tar litt tid. Du får kjøpt gyozapapir på alle asiatiske markeder. Du finner det i fryseavdelingen. Store matvarebutikker kan også bestille det inn. Gyozapapir er dessverre ikke glutenfritt, og jeg har ikke funnet noen god erstatning. Det er ikke mye mat jeg jukser med, men akkurat dumplings (og spesielt gyoza) jukser jeg med og tar en glutentablett. Noen ganger går det greit, og andre ganger ikke. Det er uansett verdt det.

Denne oppskriften gir ca 50 gyoza, og er nok til 4-5 personer. Gyoza dyppes i en salt og syrlig dipp, og spises egentlig som en smårett, eller barsnack. Det kan god serveres som en hovedrett sammen med en grønn salat.

Ingredienser:
-50 gyozapapir
-4 ss stekeolje

Fyll:
-1/2 kinakål
-2 ts fint salt
-300 g svinekjøttdeig
-1 egg
-3 hvitløksfedd
-4 stilker vårløk
-40 g ingefær
-1 grønn chili
-1 ts sesamolje
-1 ts honning/sukker

Dipp:
-6 ss soyasaus
-3 ss riseddik
-1 ts sesamolje
-1/2 lime
-1 ts honning
-1 ts chiliflak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremgansmåte:
1: Del kinakålen i to på tvers. Du skal bare bruke toppen av kålen. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.

2: Lag klar fyllet. Knekk egget i en stor bolle. Visp det sammen med sesamolje og honning/sukker. Finhakk hvitløk, chili og vårløk, men bruk bare den grønne delen av vårløken. Skrell ingefær på størrelse med et egg og finrasp det over i bollen.

3: Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4: Så til selve brettingen. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret. Brett papiret i to over fyllet og klem godt sammen på midten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5: Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet. Jeg anbefaler å ta en titt på youtube for proff fremgangsmåte på dette om du er i tvil!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6: Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7: Mens gyozaene dampes ferdig lager du dippingsausen ved å vispe sammen soyasaus, riseddik, sesamolje, saften fra 1/2 lime, honning eller sukker og chiliflak.

8: Server varme gyoza sammen med dippingsausen, litt finhakket vårløk og gjerne en grønn salat. Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er publisert på godt.no!