Julies espresso-chocolate-shake

avinor

Denne uken har jeg jobbet med noe veldig gøy. Jeg har nemlig fått i oppdrag av Avinor å utvikle en smoothie som selges på Bølgen og Moi på Oslo lufthavn! Jeg elsker produktutvikling, og det har vært så gøy å få være litt på et ekte kjøkken igjen. Ekstra stas er det jo at produktet faktisk skal selges hele sommeren.

Som en som reiser en del er jeg så glad for at mattilbudet på flyplassen har blitt bedre i det siste. Det er faktisk mulig å ta seg et ordentlig måltid før man reiser på et av de mange spisestedene der. Smoothien jeg har utviklet for Bølgen og Moi inneholder alt det jeg ønsker meg før en kortere reise. Bra energi fra kaffe, banan, sjokolade og nøtter. Det går raskt, og det er billig. Før lengre turer prioriterer jeg heller å sette meg ned for et større måltid. Nå kommer jeg heller tidligere ut til flyplassen for å spise og stresse ned før jeg reiser.

Bølgen og Moi ligger rett etter sikkerhetskontrollen, så hvis du skal reise utenlands må du huske å kjøpe smoothien før du går videre.

avinor

avinor

Her får du oppskriften hvis du vil prøve å lage den selv hjemme:

Julies espresso-chocolate-shake
Gir 1 porsjon (3 dl)

-1 liten banan
-1 espressoshot
-1 ss mørk sjokolade
-1 ss kakaopulver
-1/4 ts vanilje
-1 klype salt
-2 dl mandelmelk

Du kan enten lage en sjokoladesirup ved å varme opp mørk sjokolade, espresso, kakaopulver, vanilje, salt og bittelitt mandelmelk, eller du kan bruke kun kakaopulver og tilsette de andre ingrediensene som vanlig. I steden for sjokolade da pleier jeg å bruke en stor daddel for søtning.

Fremgangsmåte:
1.Det er viktig at bananen er fryst ned i biter på forhånd.

2. Ha frossen banan, sjokokoladesirup og mandelmelk i blenderen. Eventuelt tilsetter du frossen banan, espressoshot (kan med fordel være nedkjølt), kakaopulver, en daddel, vanilje og salt i blenderen.

3. Hell over mandelmelk og kjør i 60-90 sekunder til smoothien er helt jevn og kremete.

avinor

Her er sjefen Mo og jeg. Julies espresso-chocolate-shake kommer til å være til salgs hos Bølgen og Moi på Oslo lufthavn gjennom sommeren.

avinor

Sommerferie

sommerferie

Etter Oslo Pride forrige uke har jeg tatt meg en liten velfortjent sommerferie denne uka. Har bare ligget på stranda, lest denne fantastiske boka og håpet at den aldri skulle ta slutt, og ikke minst sovet. Mitt beste strandtips er å ha med seg en reisehodepute. Husk solkrem, for det er lett å sovne. I sommer har jeg brukt denne solkremen fra Exuviance, som rett og slett er verdens beste solkrem? Tynn, oljete konsistens (men den gjør deg helt matt!), litt farge som jevner ut hudtonen, solfaktor 50, fysisk filter. Trodde faktisk ikke det var mulig å bli så fornøyd med en solkrem, anbefales!

sommerferie

Sandwich brothers

sandwich brothers

Sandwich Brothers er en gjeng internasjonale brødre fra forskjellige mødre, som har rømt fra kriger og kommet hit til Norge som flyktninger den siste tiden. Nå har de fått oppholds- og arbeidstillatelse i Norge, og jobber med å produsere og selge økologisk sandwich-is som en introduksjon til det norske arbeidslivet.

De har mange digge smaker, blant annet en saftig peanut butter and jelly-sandwich (vegansk og glutenfri!) og en mørk sjokolade-variant med balsamico-glaserte mandler på toppen – yum!

Nå selger de is (både én og én og pakker til bursdager og andre arrangementer) og tote bags for å kunne samle inn penger for å få utstyr til helårsdrift, hittil har det vært en sommerjobb for de involverte guttene, men flere restauranter begynner å selge isen denne uka, som Handwerk Botaniske!

Sjekk ut startskudd.no-kampanjen og bidra her!

I helgen finner dere dem også i Pride Park samarbeid med Oslo Pride. For gutta er enige: Ingen er født haram!

sandwich brothers

Min egen Kählervase

kähler

Tidligere i år var jeg på et presseevent med Kähler, hvor alle fikk male sin sin egen vase. De fleste gikk for klassiske Kählerstriper eller blomster, men jeg er ikke så flink til å male. Er så fornøyd med dette litt tilfeldige resultatet.

Etter at vi hadde malt vasene ble de sendt tilbake til fabrikken i Danmark for å glaseres og brennes. Det var så gøy å få den tilbake etter et par måneder. Den passer perfekt inn på kjøkkenet mitt! Gleder meg til å ha alle sommerens blomster i den.

Tre typer grilltilbehør

grilltilbehør

Jeg har endelig fått meg grill (men mer om den senere), så denne sommeren blir nok bra på matfronten. Jeg har egentlig ikke grillet så mye i mitt liv, så må kanskje øve meg litt. Men grilltilbehør er jeg ganske rå på. Har skrevet tidligere om at chimichurri er sommerens beste tilbehør, men her får du to av de diggeste tingene sammen – potet og chimichurri!

To ting som er digg å grille er hjertesalat og sitron. Hvorfor ikke grille salaten liksom? Grillet sitron får en søt smak, og passer godt sammen med all grillmat. Skvis det over grønnsaker, fisk eller kjøtt. Jeg lover, du kommer ikke til å savne saus.

Chimicurri:
-1/2 rødløk
-4 hvitløksfedd
-1 rød chili
-1 potte flatbladet persille
-1 potte koriander
-1 håndfull frisk oregano, eventuelt 1 ts tørket
-1 1/2 dl extra virgin olivenolje
-1/2 dl hvitvinseddik
-1/2 sitron, juice + skall
-1 ts nykvernet pepper
-1/2 ts salt

Finhakk rødløk, hvitløk og rød chili og ha det over i en bolle. Finhakk urtene og bland sammen med olivenolje, hvitvinseddik, finrevet sitronskall og sitronjuice. Tilsett til slutt salt og pepper, og rør godt sammen.

Ønsker du en helt fin og jevn chimichurri kan du ha alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender.

Chimichurripotetsalat:
-500 g småpoteter
-1 ts salt
-2 dl chimichurri

Kok potetene i saltet vann til de er møre. Koketid avhenger av størrelsen på potetene, alt fra 10-20 minutter. Sil av vannet og ha potetene i en bolle. Vend inn chimichurrien.

Grillet hjertesalat:
-2 hjertesalathoder
-1 ss nøytral olje
-1 klype salt og pepper

Del hjertesalathodene i to, og pensle dem med olje på alle sider. Krydre med litt salt og pepper, før de grilles på direkte varme i 3-5 minutter.

Grillet sitron:
-2 økologiske sitroner

Del sitronene i to og pirk ut steinene. Grill med snittflaten ned i 10-15 minutter. Skvis over grillmat som saus.

Vaffel med banan og chia

vaffel banan chia

Burde nesten bare døpe dette om til julies vaffelblogg. Sorry, men vafler er så digg og så praktisk. På søndag laget jeg en liten vri på mine glutenfrie vafler med en overmoden banan jeg hadde liggende. Tilsatte også litt chiafrø og mer krydder. Vaffelrøra setter jeg bare i kjøleskapet, og steker en hver morgen til frokost. Lifehack!

Du kan selvsagt toppe vaflene med hva du vil, jeg toppet min frokostvaffel med cottage cheese (elsker den fra Rørosmeieriet), pære og granateple. En annen dag spiste jeg den med rørte jordbær.

Vaffel med banan og chia:
Gir 3-4 vafler

-25 g smør
-1 egg
-1 dl mandelmelk
-1 godt moden banan
-1 ss chiafrø
-1/2 ts bakepulver
-7 ss maisenna
-1 klype salt
-1/2 ts vaniljepulver
-1/2 ts kanel (valgfritt)

Topping:
-Cottage cheese
-Pære
-Granateplefrø

Fremgangsmåte:
1. Det enkleste er å bruke en stavmikser til å blande alle ingrediensene sammen. Start med å smelte smøret. La det avkjøles litt.

2. Ha egg, mandelmelk, banan, chiafrø, bakepulver, maisenna, salt, vaniljepulver og kanel i en bolle. Tilsett smøret når det er avkjølt.

3. Miks alt til en jevn røre med en stavmikser.

4. Stek vaflene i godt oppvarmet vaffeljern, og avkjøl på rist slik at de blir sprø.

5. Topp med cottage cheese, pære i tynne skiver og en håndfull granateplefrø.

Lyst på flere vaffeloppskrifter?
Vaffel med matcha
Vaffel med hummus og asparges
Frokostvaffel med avokado og dill
Middagsvaffel med kimchi

Til de som lurer på hvilket vaffeljern jeg bruker, jeg har dette fra Wilfa (adlink). Jeg har til info kjøpt vaffeljernet mitt selv, men dette er en adlink, noe som betyr at hvis du kjøper vaffeljern får jeg en liten provisjon.

Girls club

girls club

Tenkte bare å fortelle litt om mitt andre store prosjekt utenom matbloggen. Jeg har nemlig startet klubb! Sammen med min partner in crime, Maja, har jeg startet det vandrende klubbkonseptet Girls club. Det startet i vinter med at vi savnet et eget utested for (skeive) kvinner++, så da tok vi saken i egne hender og startet Girls club. Vi hadde vårt første event på Oslovelo, og siden det har vi hatt åtte fullstappede klubbkvelder rundt om kring i Oslo. Er så stolt!

Neste uke er det Oslo Pride, og Girls club har fått et eget telt i Pride park i Spikersuppa. Vi har valgt å kalle det Klubben, og herregud sjekk det rå programmet vi har fått på plass. Vi er også med å arrangere det som tidligere het kvinnekvelden på Rockefeller. I år heter det Fredagen, og Girls club lager klubb nede på John Dee. Det blir techno, performance og glitter. Det kommer til å bli så bra, så håper alle klubbglade jenter++ kjøper billett og kommer.

girls club

Anne Valeur har selvsagt tatt bildene av oss, og Erland Banggren har laget den grafiske profilen vår <3

girls club

Gulrot til middag

gulrot

Denne enkle og digge middagen oppsto som et resultat av latskap og kjøløeskapstømming. Jeg har alltid fetaost og kjøpehummus fra grønnsakssjappa på torget, men du kan jo gjerne lage din egen om du har tid. Denne retten fungerer fint som en lett sommermiddag i varmen, eller som grilltilbehør hvis du er litt mer sulten. Jeg laget dette i vanlig ovn, men tipper det blir vel så godt på grillen.

Oppskrift for en person

Ingredienser:
-4 gulrøtter
-1 ss extra virgin olivenolje
-1 klype salt og pepper
-2-3 ss hummus
-50 g fetaost
-1 liten håndfull granateplefrø
-Frisk koriander

Fremgangsmåte:
1. Forvarm ovnen til 225 grader varmluft. Del gulrøttene i to og legg dem i en ildfast form. Drypp litt olivenolje over, og krydre med en klype salt og pepper.

2. Stek i 20-25 minutter, eller til de er helt myke inni og har fått en gyllen stekeskorpe.

2. Dander med en god klatt hummus, smuldret fetaost og granatepefrø. Topp med frisk koriander.

PS. den fine tallerkenen er herfra!

Vaffel med asparges

vaffel asparges

Hva er egentlig bedre enn vaffel og mimosa på søndager? Dette er en tradisjon jeg prøver å holde ved like, for de søndagene pleier å være de aller beste. Søte vafler er digg, men salte vafler er enda bedre. På forrige vaffel og mimosa-søndag laget vi en variant med hummus, asparges, parmesan og dill.

Vaflene er både glutenfrie og kan enkelt gjøres laktosefrie. De blir knasende sprø og skikkelig gode.

Grunnoppskrift vafler

Vaffel med asparges:
Gir 3-4 vafler

-25 g smør
-1 egg
-1 dl melk (laktosefri)
-50 g rømme (laktosefri)
-1/2 ts bakepulver
-7 ss maisenna
-en klype salt og pepper
-litt finraspet parmesan

Topping:
-4 ss hummus
-1 pakke aspargestopper
-1 ss smør
-50 g parmesan
-1 håndfull dill
-sitronolivenolje

Fremgangsmåte:
1. Start med å smelte smøret, mens du pisker sammen egg, melk og rømme. Rør inn smøret.

2. Pisk inn bakepulver, maizenna, salt og pepper. Rør til slutt inn parmesan. La røren svelle 10 minutter.

3. Stek vaflene i godt oppvarmet vaffeljern, og avkjøl på rist slik at de blir sprø.

4. Stek aspargestoppene i smør, gjerne i en jernpanne, til de har fått en gyllen stekeskorpe. Dander vaflene med hummus, aspargestopper, revet parmesan og dill. Topp med litt sitronolivenolje.

vaffel asparges

Gastromé – Aarhus

gastrome

Foto: Anne Valeur

I vår var jeg på en veldig koselig liten tur til Aarhus med Visit Denmark i forbindelse med at SAS har startet med en direkterute fra Oslo. På programmet var det diverse mat og kultur, noe Aarhus er veldig bra på. Turens høydepunkt var middag på Gastromé, som har én stjerne i Guide Michelin.

gastrome

gastrome

gastrome

Gastromé ligger i Rosengade i Latinerkvarteret, hjertet av Aarhus. Restauranten ble åpnet i 2014 av Søren Jakobsen og William Jørgensen, og fikk allerede året etter én stjerne i Guide Michelin.
Restauranten er lys og lun, og intim med bare 40 sitteplasser.

gastrome

gastrome

gastrome

gastrome

Måltidet startet med bobler og seks typer snacks. Elsker snacks! Det var røkt ost og skinke, en veldig god snack med sopp, fish&chips, kamskjell og tartar. En veldig bra start på et langt måltid.

gastrome

gastrome

Første rett var en heftig skalldyrbisque med krabbe og brunet smør. Med crunchy topping vi helte på selv. Hadde så lyst til å spørre om mer.

Så kom det en utrolig god rett med fløyelsmyk tunfisk, rognkjeksrogn, grapefrukt og olivenolje. Veldig frisk og syrlig. En rett helt ulik jeg noen gang har fått tidligere. Vinen vi fikk til denne retten var en Verdejo Rueda 2016 fra Menade, Spania.

gastrome

Neste på menyen var slettvar med jordskokk og hvit trøffel. SÅ MYE SMAK. Til den drakk vi Amira Avondale chenin blanc 2010 fra Sørafrika.

gastrome

Allerede her begynte jeg å bli alvorlig mett. Mitt største problem med mangeretters måltider. Men denne retten med sprø potet, blåskjell og tang var utrolig god og velbalansert. Med en vilt god saus. Til denne retten fikk vi en Gewurtztraminer, Alto Tramin Kellerei 2014.

gastrome

Etter veldig mange gode fisk- og skalldyrretter kom de litt tyngre kjøttrettene og rødvinen. Først ut en rett med duebryst, rødbet og gryn. De fleste rundt bordet likte denne retten, men jeg følte den dessverre ikke i det hele tatt. Det ble for mange tunge, jernaktige elementer. Det kom en veldig god Barbera D’Alba ‘Serra de Gatti 2016 til.

Etter dueretten kom det en liten rett med foiegras, brioce og kirsebær. Spiser ekstremt sjeldent foiegras, men denne var god. Til denne drakk vi en portvin fra Quinta D. Maria. Bra match.

Så kom det en tung og fet rett med biff, sellerirot, beinmarg og mer foiegras. Litt for fett for min del, og dessuten var jeg så mett på dette tidspunktet at jeg hoppet litt over denne retten. Vinen vi fikk til var en Malbec 2014, Pulenta estate fra Mendoza, Argentina.

gastrome

Før dessertene var det ‘øllebrød’ og Langres-ost. Og en veldig god petnat; piu-piu fra Fio Wein, Tyskland.

Første dessert var med epler, karamell og hvit sjokolade. Eplene ble flambert i en dansk eplelikør av Ingrid Marie-epler, som vi også drakk til.

gastrome

Andre dessert var frisk og lett med marengs og sitron. Og dill! Til den fikk vi en søt, men velbalansert Riesling kabinett 2011, Ürziger Würzgarten.

gastrome

Etter å ha spist på Gastromé satt jeg igjen og tenkte på at jeg skulle ønske flere turte å bryte den klassiske måltidsoppbyggingen med lette fiskeretter i begynnelsen og tunge kjøttretter mot slutten. Jeg oppleveler gang på gang å ikke orke kjøttrettene mot slutten. Jeg synes rettene med fisk og skalldyr var helt nydelige, men kjøttrettene hang ikke helt på grep for min del. Bisquen og alle sausene var helt fantastiske. Dessertene og vinparingene var spennende og bra. Og ikke minst atmosfæren og servicen. Til å være så mye mat og vin er det også rimelig priset.

Mer fra Aarhus kommer snart!