Ferskpresset juice til frokost

alessi

Jeg har fått en ny samarbeidspartner her på bloggen, nettbutikken Bakeren og kokken. De har omtrent alt du trenger til kjøkkenet og mer til. Det første jeg kom på som jeg har savnet på kjøkkenet mitt er en elektrisk sitruspresse. Det er ikke mye som slår ferskpresset appelsinjuice til frokost, eller blodappelsinjuice som jeg laget her.

Denne shiny sitruspressen fra Alessi skal fra nå av gjøre både frokostene og mimosaene mine enda bedre!

alessi

Mmm, ferskpresset blodappelsinjuice! Det tok meg nøyaktig 5 minutter å lage en liter juice. Det blir perfekt mengde fruktkjøtt med i juicen, i motsetning til hva det blir med juicesentrifuger og slow juicere. Rengjøringen av maskinen er dessuten superenkel, noe som er et stort pluss.

alessi

Her er dagens frokost. Egg, toast, avokado og ferskpresset juice. Min drømmefrokost midt i uka.

PS. dette innlegget inneholder Adlinks, noe som betyr at jeg tjener litt penger hvis du shopper!

Røkt kolje

røkt kolje

Røkt kolje med eggesmør er en skikkelig nostalgisk rett for meg, bare at i følge mamma ville jeg gjerne ha eggesmøret mitt uten egg. Har tydeligvis elsket smør hele livet! Nå lager jeg eggesmøret mitt med masse egg og dill. Det må da være lov å gjøre noen småforandringer med tradisjonskosten? I tillegg til det klassiske tilbehøret, kokt potet og gulrot, topper jeg det hele med fritert kapers.

Fritert kapers er så digg at selv de som ikke liker kapers liker det. Det blir bare salt og sprøtt, og en perfekt kontrast til alt det andre som er ganske mykt. Anbefaler å lage en dobbel dose, for fritert kapers holder seg lenge i kjøleskapet og kan brukes som topping til det meste. For eksempel i denne potetsalaten eller til disse blåskjellene.

Oppskrift for to

Ingredienser:
-50 g kapers
-1 dl nøytral olje
-400 g småpoteter
-400 g gulrot
-2 egg
-2 laurbærblader
-10 pepperkorn
-1/2 sitron
-1 ts salt
-2 skiver røkt kolje (ca 400 g)
-100 g smør (hehe)
-2 ss finhakket dill

Fremgangsmåte:
1. Start med å lage fritert kapers. Varm opp nøytral olje i en kjele. Sil av laken fra kapersen og tørk dem litt mer tørkepapir. Ha dem oppi den varme oljen og rør rundt innimellom med en tresleiv. Kapersen er klar når de åpner seg som en blomst. Dette tar ca 10-15 minutter. Ta kapersen ut av oljen med en hullsleiv og la det renne av seg på tørkepapir. Oppbevar ferdig fritert kapers i en lufttett boks i kjøleskapet.

2. Damp eller kok poteter og gulrot i biter. Jeg pleier å dampe potetene 10 minutter før jeg har oppi gulrotbitene og damper videre i 5-10 minutter. Liker at gulrøttene fortsatt har litt tyggemotstand.

3. Kok opp vann til eggene. Når vannet koker legger du eggene forsiktig nedi og skrur ned temperaturen så det bare så vidt bobler. Ta eggene ut etter 8 minutter og avkjøl i rennende kaldt vann. Skrell eggene og del dem i små biter med en eggekutter, eller bare for hånd.

4. Kok opp vann med laurbærblader, pepperkorn, sitronskiver og salt. Når vannet koker skrur du av plata og legger fisken oppi vannet. Sett på lokk og la det stå og trekke i 7-10 minutter.

5. Smelt smøret og ha oppi fhakket dill og egg. Kanskje en liten sitronskvis også.

6. Server fisken med potet, gulrot, eggesmør og fritert kapers. Er du som meg rensker du fisken og skjærer alt opp i små biter og blander til en stor mølje før du spiser.

Vår på kjøkkenet

lecreuset

Nå er det skikkelig vårfølelse på kjøkkenet mitt dere. For en liten stund siden fikk jeg nemlig tilsendt en veldig tung gave av Le Creuset som inneholdt en støpejernsgryte og jernpanne i den fineste vårfargen – lysegrønn! Eller palm som den offisielt heter.

Dette er gryten med 3,3 liter og stekepanne med trehåndtak. Jeg har flere støpejernsgryter fra før av og bruker dem til omtrent alt, men dette er min aller første jernpanne. Foreløpig har jeg bare brukt den til å toaste brød (for hvem gidder å ha en brødrister?), men jeg gleder meg til å teste denne utover sommeren.

lecreuset

Blåskjell og safran

Inneholder sponset produkt / Le Creuset

blåskjell safran

Dette er det jeg liker å kalle luksuriøs hverdagsmat, eller enkel festmat. Blåskjell er noe av det enkleste og raskeste du kan lage. Med litt safran i sausen blir det gult og godt! Safran er dyrt, men det skal ekstremt lite til for å gi god smak og mye farge. Man spiser jo gjerne brød eller fries til blåskjell for å få noe sprøtt og salt til de myke skjellene, men hvorfor ikke toppe dem med fritert kapers heller? Jeg lover, det er så godt!

Denne oppskriften har jeg utviklet for Lerøy.

Oppskriften er for to

Ingredienser:
-1 kg blåskjell
-2 ss olivenolje
-1 stor sjalottløk
-2 hvitløksfedd
-1/4 g safran
-1/2 ts salt
-1/2 ts nykvernet pepper
-2 dl tørr hvitvin
-1 1/2 dl kremfløte
-1 håndfull dill
-1 ss smør

Friterte kapers:
-1 dl nøytral olje (solsikke, raps)
-50 g kapers

Fremgangsmåte:
1. Start med å lage de friterte kapersene, da dette tar litt tid. Varm 1 dl nøytral olje i en liten kjele til det såvidt bobler. Hell av laken fra kapersen og klapp dem tørre med litt kjøkkenpapir. Ha det oppi den varme oljen. Rør rundt av og til med en tresleiv (obs, ikke plastikk/silikon!). Når kapersen “åpner” seg som en blomst er de klare. Dette tar ca 10-15 minutter. La kapersen renne av seg på kjøkkenpapir. Fritert kapers som ikke brukes med en gang kan oppbevares to-tre uker i en tett boks i kjøleskapet.

2. Skyll alle blåskjellene godt under rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell, og skjell som ikke lukker seg under rennende vann eller hvis du knipser på dem. Det går helt fint om skjellene har et par millimeter åpning, men de som er helt åpne må kastes.

3. Varm olivenolje over medium varme i en stor gryte, gjerne bruk en jerngryte. Finhakk sjalottløk og hvitløk og surr dette i oljen til det er mykt og blankt. Knus safrantrådene mellom fingrene og tilsett sammen med løken.

4. Tilsett litt salt og nykvernet pepper nå, før du legger de vaskede blåskjellene forsiktig oppi gryta. Hell over hvitvin og kremfløte. Sett på lokket og la det dampe til blåskjellene åpner seg. Dette tar ca 5 minutter.

5. Finhakk dill og ha halvparten oppi gryta sammen med blåskjellene. Nå kan du enten tilsette smør og røre dette ut i kraften og servere, eller du kan plukke ut alle blåskjellene for å jevne kraften med en stavmikser først. Dette vil gjøre kraften skummete og fin.

6. Server blåskjellene med rikelig kraft over, og dryss litt dill over. Topp med litt friterte kapers.

Palak paneer

palak paneer

Palak paneer er min indiske favorittrett, og betyr enkelt og greit ost i spinatsaus. Paneer er en mild og fast ost man enkelt kan lage selv, men i det siste har det blitt enklere å få tak i dette på vanlige matbutikker og grønnsakssjapper så da er det jo enda enklere å lage favorittretten sin i en fei. Faktisk tar det like lang tid å lage denne retten som det tar å vente på take away, altså ca 10-15 minutter.

Grunnen til at denne retten er så god er fordi den inneholder både fløte, smør og ost – altså det beste i livet? Den er utrolig mettende, så jeg spiser det alltid uten ris. Denne retten er feit og proteinrik, og jeg kan love at du blir skikkelig mett!

Jeg har laget denne retten med både fersk og frossen spinat, og jeg synes faktisk resultatet blir best med frossen spinat. Det er både billigere og raskere å bruke frossen hakket spinat, men bruk fersk hvis du heller vil det. Husk å jevne sausen med en stavmikser før du tilsetter paneer isåfall.

Oppskriften er beregnet for 4

Palak paneer hurtigvariant:
-1 gul løk
-4 hvitløksfedd
-1 grønn chili
-1 ss fersk ingefær
-2 ss nøytral olje
-2 ss smør
-2 ss garam masala
-1 ts gurkemeie
-400-500 g hakket frossen spinat
-1 dl vann eller grønnsakskraft
-3 dl (laktosefri) kremfløte
-1 ss sitronsaft
-salt etter ønske
-250 g paneer
-1 bunt fersk koriander

Fremgangsmåte:
1. Finhakk løk, hvitløk og chili med frø. Rasp ingefær. Varm olje og smør i en gryte eller dyp stekepanne med lokk, surr løkblandingen over medium varme til det er mykt og blankt.

2. Tilsett garam masala og gurkemeie. La krydderne surre sammen med løkblandingen i 1-2 minutter.

3. Ha frossen spinat og vann eller grønnsakskraft oppi gryta og sett på lokk. Gi det et oppkok så spinaten smelter. Rør godt sammen før du tilsetter fløte. La det småputre i 5 minutter.

4. Smak til sausen med sitronsaft og salt.

5. Del paneer i terninger. Paneer blir aller best når det får steke i en tørr non stick-stekepanne. Men du kan eventuelt tilsette bittelitt olje i panna om det setter seg litt fast. Stek osten til den er gyllen og ha den over i spinatsausen.

6. Topp med masse koriander!

Det var hurtigvarianten av palak paneer. Det kommer en oppskrift på hjemmelaget paneer etterhvert!

Vigelandsmuseet

vigelandsmuseet

I går lekte jeg turist i egen by og tok en tur til Vigelandsmuseet, kanskje Oslos fineste museum? Det er noe med fargene i de forskjellige rommene og hvordan lyset kommer inn gjennom store glassvinduer i taket som gjør det så fint.

vigelandsmuseet

vigelandsmuseet

vigelandsmuseet

vigelandsmuseet

Museet ligger i utkanten av Vigelandsparken, og det er så gøy å først ta en runde på museet før man rusler gjennom parken. Da får man et så mye bedre innblikk i hvordan parken ble til. Visste du at det tok 13 år å ferdigstille Monolitten? Ikke jeg heller før i går. Anbefaler også en guidet tur i leiligheten til Gustav Vigeland i andre etasje, men det koster litt ekstra.

vigelandsmuseet

I tillegg til Gustav Vigelands statuer i gips, bronse, granitt og marmor, tegninger, skisser, tresnitt og smijernsarbeid vier museet flere rom til moderne kunst. Akkurat nå henger Aurora Passero sine nylontekstiler der.

vigelandsmuseet

Nice selfielys er det også.

Kje

kje

Det går ikke så raskt på denne bloggen her. Før påske laget jeg nemlig et måltid med kje, og tenkte jeg skulle oppfordre alle til å bytte ut lammelåret med kje denne påsken. Men bedre sent enn aldri?

Kje er en ung geit, på samme måte som lam er en ung sau. På samme måte som med høner blir kje i Norge stort sett destruert. Det er utrolig trist å tenke på at vi har en så god og uutnyttet matressurs. Kje er magert, og smaker nesten mer som kylling enn lam om man skal sammenligne det. Dessuten er det (foreløpig) rimelig siden etterspørselen er så lav.

kje

Dette er forresten på ingen måte sponset! Jeg kjøpte et helt dyr sammen med en bekjent og tenkte å blogge om de forskjellige stykningsdelene. Første test er bogen, altså det fremste beinet.

kje

Vi kjøpte kje fra Sølvane gård direkte, men man får også tak i det på Bondend marked.

kje

Kjebogen stekes som du ville stekt lam. Bruk steketermometer og stek til det har 63 grader kjernetemperatur. Kje er jo bittesmå, så vår bog tok vel halvannen time på ca 160 grader.

Vi laget ganske klassisk tilbehør til kjebogen. Kokte og så smørstekte amadinepoteter med rosmarin og sitronsezt. Først koker eller damper du potetene til de er møre, 10-15 minutter. Varm rikelig med smør i en dyp stekepanne og stek potetene til de er gylne. Tilsett litt hakket rosmarin og finraspet sitronskall fra en økologisk sitron. Når potetene har fått litt stekeskorpe og begynner å bli klare slipper du oppi en pakke aspargesbønner og lar de varmebehandles lett i et par minutter sammen med et par knuste hvitløksfedd. Krydre med salt og pepper etter smak.

Vi var litt late og bare pimpet opp en appelsinsaus fra Jacob’s, men oppskriften på den beste sausen kommer snart!

kje

Husk å la kjebogen hvile en god stund før du skjærer det opp. Tror jeg trenger et lite kurs i hvordan man skjærer fine stykker av bog og lammelår (og av nettopp denne grunn ble det lammestek og ikke lammelår i påska, hehe). Siden kje er mye lysere og mildere enn lam synes jeg det passer bedre med hvitt enn rødt i glasset. Vi drakk noe digg naturvin flybåren fra Amsterdam.

Hasselback søtpotet med miso

hasselback søtpotet

Dette er en sånn rett jeg skulle ønske ble litt penere, for det smaker definitivt bedre enn det ser ut. Hasselbackpoteter er jo alltids digg, men hasselback søtpotet er enda bedre! Her er en variant med miso- og soya, men man kan jo også fylle søtpoteten med mer klassisk fyll som ost, hvitløk og urter?

Hasselback søtpotet:
-2 medium søtpotet
-2 ss misopaste
-4 ss soyasaus
-1 ss flytende honning
-1 ss revet ingefær
-1 lime
-1 håndfull koriander til topping

Fremgangsmåte:
1. Legg søtpoteten mellom to spisepinner, så blir det mye enklere å skjære i tynne skiver uten at kniven går helt gjennom. Skjær begge søtpotetene i jevne tynne skiver – nesten igjennom.

2. Rør sammen misopaste, soyasaus og flytende honning. Rasp ingefær og limeskall, rør inn sammen med limesaften og resten av marinaden.

3. Legg søtpotetene i en ildfast form og pensle marinaden over og innimellom skivene. Dekk til formen med aluminiumsfolie.

4. Stek ved 200 grader i 20 minutter, før du tar av folien og steker videre i 15-20 minutter.

5. Når søtpoteten er helt mør tar du den ut av ovnen og drysser litt hakket koriander over. Spis som en egen liten rett, eller som tilbehør til noe annet digg.

Vårstemning

vårstemning

Forrige fredag var jeg på en pressefrokost med Iittala, med tema floral affair. Alle fikk hver sin Kastehelmi-vase for å lage sin egen blomsterbukett i. Det var den første dagen denne vinteren hvor sola faktisk varmet litt, og alle fikk et snev av ekte vårfølelse. Etter eventet fylte jeg opp hele leiligheten med blomster og flyttet litt rundt på plantene. Det anbefales!

vårstemning

Elsker hvor rotete denne buketten ble. Når man står foran et bord med alle favorittblomstene på en gang klarte jeg ikke å begrense meg. Lukten av syrinene fikk meg nesten til å gråte av glede.

vårstemning
vårstemning
vårstemning

Endelig litt lys inn her!

vårstemning
vårstemning


vårstemning

Det var alt i dag fra julies blomsterblogg :–)

Gul torskegryte

gul fiskegryte

Denne gule fiskegryten med middelhavssmaker er inspirert av en hvit baccalao. Men i steden for å bruke klippfisk bruker man lettsaltet torsk. Den er ikke spicy som en bacalao, men inneholder mange av de samme elementene. Lettsaltet torsk er rimelig, og egner seg godt i supper og gryter siden den er litt “fastere i fisken”. Oppskriften er utviklet for Lerøy.

Denne gule torskegryten passer perfekt i påska! Det er krydderet safran som gjør den så gul. Safran er et dyrt krydder, men det skal ekstremt lite til for å gi gryten den fine fargen og smaken. I denne gryten er det brukt 1/4 gram.

gul fiskegryte

Oppskrift for fire personer:

Gul fiskegryte:
-1 stor eller 2 små gul løk
-1 fennikel
-6 stk hvitløksfedd
-1 dl olivenolje
-1 klype safran
-2 laurbærblad
-400 g småpotet (feks amadine)
-2 stk gul paprika
-4 dl fiskekraft
-3 dl fløte
-1/2 sitron
-100 g kalamataoliven
-1 ts nykvernet pepper
-400 g lettsaltet torsk
-salt, smak til
-1 potte basilikum

Fremgangsmåte:
1. Del løk og fenikkel i to og kutt dem i tynne skiver. Finhakk hvitløken.

2. Finn frem en tykkbunnet gryte, gjerne en jerngryte. Varm opp gryta til den er medium varm, og tilsett olivenoljen. Stek løk, fennikel og hvitløk til det er mykt og blankt. Ca 4-5 minutter.

3. Tilsett en klype safran og laurbærblad. Vær så generøs med safran du selv ønsker. Safran er dyrt, så det skal lite til for å gi en flott farge og et hint safransmak. Knus safrantrådene mellom fingrene før du slipper det oppi gryta. Rør det godt inn sammen med grønnsakene.

4. Del potetene i to, og paprika i strimler. Ha det oppi gryta sammen med fiskekraft. Gi det et oppkok, før du skrur ned temperaturen så gryta bare småputrer.

5. Når potetene er møre (ca 10-15 minutter) tilsetter du fløte, skall og saft fra 1/2 sitron og oliven. Krydre gyta med pepper.

6. Skjær bort skinnet og del fisken i store terninger. Tilsett torsken helt slutt når potetene er møre. Fisken skal kun varmebehandles lett, så 5 minutter holder.

7. Helt til slutt må du smake til med salt, da det kan variere litt hvor salt fisken og olivenen er. Topp gryten med rikelig basilikum.

Server gjerne sammen med fint brød eller focaccia!

gul fiskegryte

gul fiskegryte

Det lengste jeg strekker meg til når det kommer til påskepynt. Gule/oransje ranunkler og to gule kubbelys. Hehe.