Spareribs

spareribs
Her kommer enda en sommerlig oppskrift jeg har laget for Simply Cola.

Spareribs er vilt godt i seg selv, men blir enda bedre om de får marineres over natten i brus! Kullsyren og sukkeret gjør kjøttet ekstra mørt, og smaken komplimenterer kjøttet. Når du først er i gang lager du enkelt en BBQ sauce selv også. Her har jeg lage en variant med friske jordbær og Simply cola. Spareribs passer perfekt sammen med sprøstekte småpoteter og coleslaw.

Oppskriften er beregnet til fire personer

Ingredienser:
1 1/2 – 2 kg spareibs
2-3 bokser Simply cola
500 g småpoteter
1 nykål
2 gulrøtter
1 dl majones
1 dl rømme
1 ss dijonsennep
1/2 sitron
1/2 ts salt
1 ts pepper
1 håndfull koriander

BBQ sauce:
200 g ferske jordbær
1/2 rødløk
2 hvitløksfedd
1 ss raspet ingefær
2 ss olje
1 dl ketchup
1 ss worcestershire sauce
1 ss eplecidereddik
1 ts salt
1 ts røkt paprika
1 ts chilipulver
1 boks simply cola

Fremgangsmåte:
1. Dagen før du skal spise skal ribbene legges i Simply cola-marinade. Legg kjøttet i en ildfast form eller pose, og hell over Simply cola så det dekker kjøttet. Sett kaldt over natta, eller i et par timer minimum.

2. Lag BBQ sauce før du setter i gang med grillingen/stekingen. Rens og del jordbær i to. Finhakk løk og hvitløk. Finrasp ingefær. Surr dette (inkludert jorbærene!) i litt olje til løken faller sammen. Tilsett ketchup, worcestershire sauce, eplecidereddik, salt, røkt paprika og chilipulver. Bland godt sammen og hell på en boks Simply cola. La det koke inn over medium varme i 20-30 minutter før du jevner sausen med en stavmikser. Er sausen for flytende kan den reduseres ytterligere.

3. Har du ikke grill kan spareribs tilbered i stekeovn. Forvarm til 200 grader. Pensle kjøttet med sausen på en side og stek i 30 minutter før du snur dem, pensler og steker videre i 30 minutter til. Bruk eventuelt grillelementet de siste 10 minuttene for å gi dem litt stekeskorpe.

Har du grill er det lurt å bruke alumiumsfolie under kjøttet så ikke sukker og fett renner ned i grillen og gir kjøttet en svidd smak. Grill på lav varme i 1-1 1/2 time. Snu ofte!

4. Kok poteter nesten møte i lettsaltet vann mens kjøttet klargjør seg. Sleng dem gjerne inn i stekeovnen eller på grillen sammen med kjøttet de siste 10 minuttene av steketiden for å gjøre dem ekstra gode. Kryde med salt og pepper.

5. Lag coleslaw ved å finsnitte nykål og gultot. Bland sammen majones, rømme, dijonsennep, sitronsaft, salt og pepper. Finhakk en håndfull koriander (men spar gjerne litt til garnityr!) og bland alle ingrediensene godt sammen.

Luksusfrokost med posjert egg

posjert egg
Jeg føler de beste rettene mine er de som blir til av kjøleskapsrester. Som denne fantastiske frokosten som oppsto fordi jeg hadde kokte nypoteter, en chevreklump og litt tørr spekeskinke liggende som måtte brukes opp. Det ble til en skikkelig luksusfrokostsalat med posjert egg.

Personlig liker jeg å spise en større frokost, og heller en lettere lunsj og middag. Denne luksusfrokosten kan fint spises som både en lunsj eller en lett middag også. Lag gjerne to posjerte egg om det skal spises til middag.

Å posjere egg er dessuten ikke noe hokus pokus, jeg har et enkelt triks!

Luksusfrokost med posjert egg for 1:
-1 egg
-1 ss godt smør
-4-5 små kokte nypoteter
-1 håndfull dill
-1 klype salt og pepper
-2 skiver spekeskinke
-1/2 hjertesalathode
-litt chevre

-Topping: blomkarseblader og blomst

Fremgangsmåte:
Denne frokosten går raskt om du har ferdigkokte poteter. Hvis ikke må disse kokes eller dampes 10-15 minutter på forhånd.

1. Fyll ca 5 cm vann i en kjele og kok opp. Skru ned temperaturen så vannet kun bobler i bunn av kjelen. Det skal ikke noe eddik eller snurring i vannet. Knekk egget over i en liten sil, slik at den mest rennende delen av egget siles bort. Slipp så egget forsiktig ut av silen og over i vannet og la det ligge helt i ro i 3,5 minutt.

2. Varm smør i en stekepanne. Del de ferdigkokte potetene i to og sprøstek dem. Ha en håndfull dill over og la dillen bli stekt sammen med potetene. Krydre med litt salt og pepper.

3. Stek spekeskinken samtidig som potetene, et par minutter på hver side, eller til det er sprøtt.

4. Riv hjertesalat i biter. Dander med dillpotetene, smuldret spekeskinke og chevre i biter. Ha Det posjerte egget på toppen. Pynt gjerne med litt blomkarseblader. Blomstene er også spiselige!

Bon Appétit!

Rå damer: Mari Melilot

mari melilot

Foto: Anne Valeur (fra Alle kan sy)

Rå damer-spalten har vært på sommerferie, men nå er den tilbake med enda en rå dame jeg kjenner. Mari Melilot er sykt flink til å sy, og har gitt ut flere sy-bøker. Jeg var faktisk modell i hennes siste bok. Så gøy! Bli bedre kjent med Mari:

Navn: Mari Melilot
Alder: 31
Nettside: melilot.no
Instagram: @marimelilot

Hva driver du med?
Jeg skriver sybøker, holder sykurs og jobber freelance med design og søm.

Fortell om ditt siste prosjekt:
Det siste store prosjektet mitt er syboka «Alle kan sy». Det er en sybok for nybegynnere, med oppskrifter basert på enkle former.
Der har jeg fått med meg mange flotte damer (som deg), menn og barn som modeller. Det er viktig for meg at alle skal kunne relatere til boka, uansett kropp, alder eller kjønn. Akkurat nå jobber jeg med research til et nytt bokprosjekt, samtidig som jeg holder sykurs for romkvinner hos Kirkens Bymisjon (Syrom), og et par andre engasjementer ved siden av.

Hvem/hva blir du inspirert av?
Jeg blir inspirert av alt mulig. Mennesker som gjør sin egen greie, folk på gata, rare fargekombinasjoner, kunst, musikk, serier, filmer, pinterest, instagram. Jeg er veldig fascinert av kropp og hvordan klær sitter på ulike kropper. Jeg pendler nesten hver dag, og på toget passer det fint å studere folk, og hva de har på seg. Hverdagene er så travle og rutinepreget for tiden, og da er det ekstra viktig for meg å hente inspirasjon der jeg kan.

Ta gjerne en titt på de tidligere Rå damene her!

Marokkansk gulrotsalat

marokkansk gulrotsalat

Denne digge salaten har jeg laget for min samarbeidspartner Simply Cola. Jeg har tatt utgangspunkt i noen av smakene og ingrediensene i brusen og laget en salat med disse. En ganske morsom jobb, og et sluttresultat som passer godt sammen. Du kan smake både mynte, sitron, lime, kanel og kardemomme i Simply Cola.

Oppskriften er beregnet som en middag for 2 eller sidesalat for 4. Passer utrolig godt sammen med grillet lam, eller noen digge pølser.

Ingredienser:
-500 g gulrøtter
-1 boks hermetiske kikerter
-1 håndfull mynte
-1 håndfull koriander
-100 g fetaost
-1/2 granateple
-50 g pistasjnøtter

Dressing:
-1 dl god olivenolje
-1 sitron
-1 lime
-1 ss flytene honning eller agavesirup
-1 ts paprikapulver
-1 ts spisksummen
-1/2 ts kanel
-1/4 ts kardemomme
-1 klype salt
-1 klype pepper

Fremgangsmåte:
1. Kutt av endene på gulrøttene, og skrell dem med en grønnsaksskreller. Fortsett å skjære tynne bånd av gulrøttene. Legg dem i en stor bolle.

2. Skyll kikertene og bland sammen med gulrotbåndene. Finhakk mynte og koriander og bland sammen.

3. Smuldre fetaosten over, og plukk ut granateplefrøene. Dryss over salaten sammen med grovhakkede pistasjnøtter.

4. Lag dressingen ved å vispe sammen god olivenolje med saft fra sitron og lime, flytende honning eller agavesirup og krydderet. Hell dressingen over salaten og bland godt.

Skalldyrsuppe – ekte sommermat!

SkalldyrsuppeForrige gang jeg spiste reker tipset jeg om å ta vare på rekeskallet og koke kraft. Bare sett frem en gryte som kan brukes som «bøtte» og kok kraften med en gang så er det gjort. Denne kraften er den perfekte basen for en fiskesuppe senere i uken, eller senere på sommeren om du fryser den ned slik jeg gjorde.

Etter en lang dag med bading på Sørenga passet det helt perfekt å stikke innom butikken og kjøpe med seg litt fisk og skalldyr for å lage en skalldyrsuppe med rekekraften fra tidligere. Jeg synes fisk- og skalldyrsupper burde inneholde en hvit og en rød fisk, og gjerne både blåskjell og reker. Og siden nypotetene nettopp har ankommet må det nesten være litt potet i suppa. Jeg lover, det er så godt!

Tips: Har du ikke rekekraft fra før av så lager du dette aller først. Pill rekene til suppa og kok kraft på skallet mens du hakker og gjør klar resten.

Oppskriften er beregnet for 4-6

Kremet skalldyrsuppe:
-500 g ferske reker
-800 g blåskjell
-400 g laks eller ørret
-400 g torsk eller annen hvit fisk
-1/2 dl god olivenolje
-1 stor eller 2 små fennikel
-1 stor eller 2 små purre
-2 laurbærblader
-1 l rekekraft
-500 g nypoteter
-3 dl kremfløte (jeg brukte laktosefri)
-1/4 sitron
-litt salt og nykvernet pepper
-dill til topping
-eventuelt focaccia eller godt brød til servering

Skalldyrsuppe

Fremgangsmåte:
1. Har du ikke rekekraft fra før av begynner du med å pille rekene og koke kraft på skallene. Ha skallet i en gryte og dekk med vann. Kok opp og la det småputre i 20-30 minutter før du siler av kraften.

2. Rens blåskjell og kutt fisken i store terninger. Legg til side.

3. Varm en klunk god olivenolje i en stor gryte over middels varme. Kutt fennikel og purre i tynne strimler, og fres det i oljen til det faller litt sammen. Tilsett laurbærblad og hell på kraften.

4. Del nypoteter i to eller fire, avhengig av størrelsen. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer. Etter 5-10 minutter når potetene er møre tilsetter du blåskjellene og setter på lokk i ca 5 minutter. Legg forsiktig fisken over i gryta.

5. Hell over fløten, en liten sitronskvis og smak til med salt og pepper. Fisken trenger bare såvidt å bli varmet opp, den skal ikke ligge lenge før servering. Topp gryten med dill og de pillede rekene.

6. Server med godt brød og noe godt i glasset hvis du vil!

Ta en titt på mine andre sommerlige skalldyroppskrifter:
Blåskjell i crémant
Skalldyrpasta med reker, krabbe og blåskjell
Pasta med krabbe
Østers på grillen
Reker i hjertesalatblader

God sommer!

Sommerens potetsalat

potetsalatNypotetene er her, og de av dere som kjenner meg vet at jeg ELSKER potet. Nå er tida for å spise potetsalat til middag (jeg har 25 oppskrifter på potetsalat her).

Her for leden laget jeg en grønn potetsalat med årets nypoteter og chevre. Den spiste vi på verandaen sammen med ovnsbakt spisspaprika med koriander og digge oliven.

Potetsalat med chevre:
500 g små nypoteter
200 g grønne bønner
100 g ruccola
1 fennikel
100 g chevre

Dressing:
1 ss dijonsennep
1 ss flytende honning
1 ss god eddik
1 ss sitronsaft
1 dl god olivenolje
salt og pepper, smak til!
1 håndfull finhakket dill

Fremgangsmåte:
1. Kok eller damp nypotetene, ca 10-15 minutter. Sjekk med en spiss kniv når de er ferdige. Pass på at de ikke blir overkokt. Avkjøl litt og del dem i to.

2. Kutt av stilkfestet på de grønne bønnene og kok eller damp dem i 30 sekunder. Skyll i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Det er digg at det er litt tyggemotstand i bønnene.

3. Bland potetene og bønnene sammen med ruccola og finsnittet fennikel. Del chevre i biter og bland sammen.

4. Lag dressingen ved å vispe sammen alle ingrediensene. Hell over salaten og vend inn. Topp med litt ekstra pepper.

potetsalat

Min favorittsommermat er enkel mat som dette man kan spise på verandaen i kveldssola med et glass god vin.

potetsalat

Pina colada

pina colada
Det er mulig det bare er meg, men jeg ELSKER pina colada. Men den må nesten være hjemmelaget, for noe annet enn en pina colada laget med ekte ananas og kokosmelk er det ikke mye vits å drikke. Selv foretrekker jeg å bruke mørk og ikke lys rom i min pina colada, men det bestemmer du helt selv.

Denne oppskriften laget jeg for The Pure Blog, og der kan du lese hvorfor en pina colada faktisk er bra for deg.

Slik lager du pina colada til to:
-2 håndfuller isbiter
-1/4 ananas
-6-8 cl mørk rom
-2 dl kokosmelk*
-1 lime
-mynteblader til pynt

1. Start med å rense ananasen. Kutt av bladene og bunnen av ananasen. Skjær bort alt skall og del den i fire. Fjern den midterste stilken. Del i mindre biter.

2. Ha ananasbiter i en blender sammen med isbiter, kokosmelk, limesaft og rom.
*Bruk vanlig kokosmelk, ikke en lettvariant.

3. Kjør blenderen til alt er blandet godt sammen. Hell over i glass og pynt med mynteblader.

Og hvorfor ikke matche drinken med deodoranten din? Schmidt’s har nemlig en stick-deodorant som lukter mildt av kokos og ananas.

DIY honningmaske mot arr

honningmaske msm
Som noen av dere kanskje har fått med dere har jeg begynt å skrive for The pure blog. En gang i uka skriver jeg om grønn mat, kosttilskudd eller økologiske produkter fra PureSkin.no. Som noen også sikkert har fått med seg hadde jeg et stygt sykkeluhell tidligere i sommer hvor jeg fikk stygge sår i ansiktet, så dette er et innlegg jeg har gledet meg til å dele med dere.

Litt flaks skulle jeg ha, for rett etter ulykken møtte jeg Lene som driver PureSkin.no. Hun rådet meg til å prøve kosttilskuddet Ren MSM, sammen med kollagen for å styrke huden og selvsagt beskytte arrene med høy solfaktor.

Slik som jeg så ut hadde jeg forventet å ha stygge sår i ansiktet hele sommeren, men jeg så bedring så raskt. Etter bare en liten uke var jeg betydelig bedre og hadde bare små arr igjen. Jeg kunne til og med droppe sårkontroll hos legen – for sårene hadde jo grodd!

Jeg er temmelig sikker på at Ren MSM kan få æren her. MSM, eller “methylsulfonylmethane” som det står for, er en organisk form for svovel og et allsidig supermineral. Du kan lese mer om de mange bruksområdene her.

Mange kaller det “skjønnhetsmineralet” og det kan jeg skrive under på. Svovel er med på å gjøre huden mykere og mer elastisk. Huden føles sterkere og fastere etter bare to ukers bruk. I tillegg er det med på å gjøre negler sterkere og håret mer glansfullt. Jeg er rimelig sikker på at Ren MSM og kollagen har gjort at sårene mine har grodd raskere enn antatt, og at arrene mine mindre synlige.

Du får kjøpt Ren MSM i pilleform og pulverform hos PureSkin.no. Pulveret løser du enkelt ut i væske, og det smaker nesten ingenting. 1/2 ts dekker dagsbehovet. I tillegg til å ta Ren MSM oralt denne perioden har jeg også laget en superenkel honningmaske og smurt direkte på arrene.

Honning er kjent for å få sår til å gro raskere, og kan virke oppfriskende og oppstrammende på huden. Masken lages enkelt av honning og Ren MSM i pulverform. I samme slengen smurte jeg det på noen kviseutbrudd og gamle arr og lot det virke 20-30 minutter. Resultatet er lysere arr og mindre utbrudd. Det kan nesten ikke bli enklere og bedre!

Slik gjør du:
Bland sammen 1 ss honning med 1/2 ts Ren MSM. La det virke i 20-30 minutter, eller så lenge du orker. Ta deg et glass vann med 1/2 ts Ren MSM mens du venter for best mulig resultat. Tørk av med en fuktig klut. Husk å bruke høy solfaktor hvis du har sår eller arr!

honningmaske msm

Ny hårfarge

nytt hår
Forrige uke var jeg hos min faste frisør, Floke grønn frisør, for å fikse litt på etterveksten. Siden sist har de fått en ny daglig leder, Mari, og blitt offisielt sertifisert som grønn salong.

Jeg prøver å bli litt mindre platinablond, så planen er å la håret vokse ut så mye som mulig mens vi bare striper etterveksten litt. Når etterveksten blir lang nok skal vi farge håret nærmere min egen hårfarge. Enn så lenge har vi bare tonet håret i en beige farge, slik at hele håret blir litt mer naturlig og mykere. Toning er igrunnen bare en rask farging man har i vått hår i vasken, så fargen tar ikke så mye som om man ville sittet med det som vanlig. Er så fornøyd med den nye fargen, og kommer nok til å fortsette å bare tone håret fremover.

ny hårfarge
Her ser man min egen hårfarge og hvordan vi fikser etterveksten. Aller helst skulle jeg bare helfarget etterveksten hver gang, men det tror jeg ikke håret hadde tålt nå. Jeg tar alltid hårkur hos frisøren, for det bleika håret mitt er tross alt ganske slitt. Jeg tar Olaplex-proteinkur en gang i uka og en fuktighetskur fra Evo kanskje 2 ganger i uka hjemme for å holde det mykt og blankt. Det er forresten 20% rabatt på Evo-produkter hos Floke Oslo nå!