Sommersalat og rosè

sommersalat rosè
Jeg elsker når venner kommer på besøk og sier «skal vi lage noe verandamat?». Da tar man litt det man har i kjøleskapet og setter sammen en enkel og lett salat som denne med bakt paprika og søtpotet, halloumi og aprikos. Veldig enkelt og godt. Her er en slumpoppskrift:

Sommersalat til to

Ingredienser:
-1 liten søtpotet
-2 spisse paprika
-1 klunk olivenolje
-litt salt og pepper
-100 g babyspinat
-1 agurk
-1 pakke cherrytomater
-4 aprikos
-1/2 dl sitronolivenolje
-1 ss god eddik
-1/2 sitron
-1 halloumi

Fremgangsmåte:
1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Skrell og del søtpotet i små terninger. Del paprika i to på langs og fjern frøene. Legg paprika og søtpotet i en ildfast form, hell på en liten klunk olivenolje og en klype salt og pepper. Bak i 20-30 minutter.

2. Ha spinat over i en stor salatbolle. Del agurk i skiver og cherrytomater i to. Fjern stein i aprikos og del i fire.

3. Ha søtpotet og paprika over i salaten og hell over sitronolivenolje, eddik og sitronsaft. Bland godt sammen.

4. Del halloumi i skiver og stek dem i en tørr og varm panne. La skivene ligge helt i ro i et par minutter, eller til de har fått en gylen stekeskorpe. Snu og stek videre i et par minutter. Del skivene i to eller fire før du har dem over i salaten.

I glasset hadde vi en helt grei rosévin jeg fikk levert med bud litt tidligere (takk!). Viña Maipo Rosé er en veldig enkel og ukomplisert chilensk rosé som smaker litt som jordbærsaft. Tenker å lage en rosélimonade med resten av den. Eventuelt frosé – rosévingranite. Elsker sommer!

Til dessert spiste vi moreller og sorbet av rabarba og bringebær. Helt perfekt i kveldssolsteika på Tøyen.

sommersalat rosè

Ny bloggjobb!

Foto: Anne Valeur / Julies grønne kjøkken / Kagge forlag

Rett etter at jeg ble frilanser igjen dukket det opp en spennende forespørsel fra Lene som driver nettbutikken PureSkin.no – hun lurte på om jeg ville være fast gjesteblogger på the Pure Blog ut året, og selvfølgelig vil jeg det. Sammen med søsterblogger Maja skal jeg lage masse blogginnlegg fremover. Jeg skal teste litt forskjellige naturlige produkter til både utvendig og innvendig bruk.

I dag har jeg postet mitt første innlegg, en oppskrift fra boken min Julies grønne kjøkken (som du også får kjøpt på PureSkin.no nå!) tilsatt litt ekstra næringsstoffer. Følg med på the Pure blog fremover for oppskrifter, produktomtaler og videoer fra både Maja og meg!

Jordbær og fløte-is

jordbærfløteis
Her for leden kjøpte jeg en kurv små og søte norske jordbær. Den glemte jeg i kjøleskapet et par dager, så de hadde blitt litt slappe. Vanligvis ville jeg hevet dem i en smoothie, men så har jeg jo en veldig fin ispinneform da. Så da gjorde jeg like greit om den planlagte desserten til ispinner. Jordbær og fløte-ispinner!

Jeg puttet enkelt og greit en kurv rensede jordbær sammen med en skvett (laktosefri) kremfløte i blenderen og frøs dem til ispinner. Resultatet ble en kremete, rund og litt syrlig is. Sødmen kommer selvsagt an på hvor søte jordbærene er, og for å være ærlig er de jo ikke tipp topp enda. Tilsett 1-2 ts sukker om du vil ha et litt søtere resultat.

Frys i ispinneformer og nyt en frossen jordbær med fløte-dessert etter et par timer.

Rå damer: Stine Friis

stine friis
I rekken av rå damer (se alle tidligere her!) har jeg kommet til Stine Friis. Jeg ble kjent med Stine gjennom bloggen egentlig, da hun vant en konkurranse. Siden har Stine har faktisk jobbet litt med annonser og samarbeidspartnere for meg, men nå jobber hun fulltid med egen jobb og blogg. Stine er ei vilt driftig dame, og jeg ønsker meg 1/3 av produktiviteten og gjennomføringsevnen hennes. Dessuten blogger hun om et veldig viktig og spennende tema, nemlig bærekraftighet. One to watch!

stine friis

Navn: Stine Friis
Alder: 24
Nettside: www.stinefriis.com
Instagram: @stinefriis
YouTube: youtube.com/stinefriishals

Hva driver du med?
Blogger og youtuber mot veien mot et mer bærekraftig liv

Fortell om ditt siste prosjekt:
Jeg har akkurat rundet av 100 dager med film på youtube, noe som er det kuleste, vanskeligste og mest lærerike jeg har gjort på lenge. Jeg gjorde det fordi jeg i mange år har syns det virket kult å ha min egen youtube-kanal, men aldri turt å opprette en. Etter jul trengte jeg noe nytt i livet, og bestemte meg for å kline til med film hver eneste dag. Jeg lærte mye nytt, og ble kanskje aller mest overrasket over hvor mange som ville følge prosjektet mitt. Fremover skal jeg publisere film 1–3 ganger i uka, og blogge oftere enn før, noe jeg gleder meg veldig til.

Hvem/hva blir du inspirert av?
Akkurat nå blir jeg veldig inspirert av zero waste-bevegelsen, og tanken på å kunne leve et liv uten å produsere så mye søppel. Blir veldig inspirert av de fine folka som driver bra butikker i nærområdet mitt. For eksempel Elisabeth som driver Mølleren Sylvia i Hegdehaugsveien. Lauren Singer er også en stor inspirasjon om dagen, og etter å ha sett Ted x-talken hennes et par ganger er jeg overbevist om at jeg kan ha et ganske mye mer etisk, og klimavennlig forbruk, uten at det må gå utover livskvaliteten min.

stine friis
stine friis

Reker og vin på verandaen

reker
Nå er det akkurat tre uker siden jeg tryna på sykkel og ikke kunne spise noe annet enn flytende føde gjennom sugerør. Denne uka har det vært store fremskritt på matfronten. Ikke bare kan jeg spise eggerøre og omelett, jeg har spist favorittsommermaten min, nemlig reker.

Jeg syklet innom Fiskeriet her for leden og kjøpte med meg en kilo nyankomne sørlandsreker, og fikk med en håndfull røkte reker hjem for å smake. Det er de i den lille skålen. Synes det var skikkelig digg, jeg. Skalldyr er jo som kjent best på vinteren når det er kaldt i vannet, men det er nå på sommeren jeg vil ha reker og blåskjell.

Klassisk loff med majones, reker og dill er digg det, men enda bedre er det å fylle hjertesalatblader med avokado og reker, og toppe med lime og koriander. Og litt srirachamayo. Dette sommermåltidet kommer til å gjentas mange ganger i kveldssola på verandaen. Akkurat nå har jeg sol til 21:45!

I glasset hadde vi to relativt nye naturviner fra polet. Dinavolino 2015, en mørk gul/oransje spennende italiensk vin jeg definitivt skal slurpe i meg mer av i sommer, og Peter & Paul Pet Nat 2016 som er en fyldig østerisk perlende hvitvin. Den skal bli husets verandavin her. Funket veldig bra sammen med reker.

to naturlige viner

Rekelag for to:
-1 kg ferske reker
-1-2 hjertesalathoder
-1 avokado
-1 lime
-1 håndfull koriander
-vanlig majones eller srirachamajones

Skrell i vei, og fyll hjertesalatbladene med avokado i skiver og reker. Topp med majones, en limeskvis og koriander. Mmm!

Tips: skrell rekeskallene rett oppi en gryte. Hell på vann så det dekker rekeskallene og kok opp. La det småputre i 20-30 minutter (helst mens du sitter på verandaen, det lukter ganske heavy!) før du siler av skallene og kjøler ned kraften. Kan oppvebares 2-3 dager i kjøleskapet og brukes som base i supper. Eller du kan fryse ned kraften til senere i sommer. Snart kommer det en sommerfiskesuppeoppskrift!

Prøv noen av mine andre sommerlige skalldyroppskrifter:
Blåskjell i crémant
Skalldyrpasta med reker, krabbe og blåskjell
Pasta med krabbe
Østers på grillen

Lunsj for Olympus

Foto: Anne Valeur

Min aller første frilansjobb etter at jeg sa opp jobben var å arrangere en lunsj for Olympus. Olympus har vært en samarbeidspartner gjennom flere år, og jeg har brukt et OM-D E-10 mark II en god stund nå. De aller fleste bildene her på bloggen er tatt med dette kameraet, med unntak av de Anne tar for meg da.

Eventplanlegging er utrolig gøy, så jeg håper jeg får flere slike jobber fremover. Vi hadde lunsjen i studioet i Skippergata 22 som man kan leie til eventer. Maten fikk vi fra kokken som står bak caféen der, pluss cupcakes fra Treats bakery som er økologisk og uten sukker og gluten. Tipp topp! Rommet pyntet jeg med blomster fra Plukk blomster.

olympus


Langbordet var dekket med et kamera til hver av gjestene og forskjellige linser de kunne prøve.

olympusolympus
olympus


Gjestene fikk servert en velkomstdrink, og Juliane fra Olympus fortalte litt om kameraet. Supersøte Nussara som driver bloggen just another food story var der, og flere andre mat- og interiørbloggere.

olympusolympus
olympusolympus
olympus
olympusVi spiste chiapudding med granateplefrø, vafler med kokos og bringebærsyltetøy, knekkebrød med avokado og ost, egg, rødbetsalat og cupcakes. Du får tak i alt dette og mer i Skippergata 22!

olympus
Som alle de andre gjestene fikk jeg også en unik kode til dere lesere som er interessert i kamera fra Olympus. Hvis du skriver juliesmatblogg ved utsjekk får du 10% rabatt ved kjøp av kamera og utstyr (bortsett fra pro-serien). Jeg kan hvertfall varmt anbefale OM-D E-10 mark II. Det er lite og lett, og tar sylskarpe bilder.

Fersken og mozzarella

mozzarella fersken
Jeg klarer endelig å spise litt ekte mat etter at jeg tryna på sykkel og slo løs en tann. Må fortsatt kutte alt i veldig små biter, men det er så digg å tygge på noe med litt tyggemotstand. Det har gått med en del mozzarella denne perioden, både klassisk caprese og noen andre varianter som denne med hvit fersken istedenfor tomat. Mmm!

Du trenger definitivt ikke kutte ingrediensene i like små biter som meg, men jeg anbefaler kombinasjonen!

Til lett lunsj for en eller sidesalat for to

Ingredienser:
-1 mozzarella
-2 hvite fersken
-1/3 agurk
-1 håndfull basilikum
-2-3 ss god olivenolje
-en god klype havsalt
-en liten klype pepper

Fremgangsåte:
1. Riv eller kutt mozzarella i små biter.

2. Del fersken og agurk i små (eller større) terninger. Finhakk basilikumbladene.

3. Bland alt sammen med en god klunk olivenolje, salt og pepper. Topp med litt ekstra basilikum, for det er jo så digg.

Apropos basilikum, jeg var på Botanisk Hage sitt vårmarked og kjøpte litt forskjellige basilikumlanter, så i denne lille salaten har jeg brukt sitronbasilikum. Det er så godt! Spesielt i desserter, og vann. Kjøp hvis du får tak i det.

mozzarella ferskenELSKER min nye kjøkkenbenk i granitt.

Tøyen

tøyen
Jeg har endelig fått flyttet fra Torshov til Tøyen, men midt oppi flyttinga klarte jeg å tryne på sykkel i trikkeskinnene. Det var ikke så digg, og en veldig dårlig start på frilanstilværelsen. Brakk nesa, en hånd og slo løs en tann. Sistenevnte gjør at jeg har måtte gå med regulering og har fått forbud mot å tygge. Så de siste ukene har det gått i smoothie og suppe gjennom sugerør. Ikke så veldig matbloggvennlig mat dessverre. Nå er jeg litt på bedrigens vei og har fått av både gips og reggis. Skrubbsårene har grodd og hevelsene i ansiktet har gått ned. Har endelig begynt å kunne spise litt fast føde igjen, som eggerøre og myk avokado med masse god sitronolivenolje på.

Føler jeg har vært på babymatdiett den siste tiden, så nå gleder jeg meg til å blogge litt ekte mat fremover. Jeg har fått en ny skrivejobb jeg gleder meg til å fortelle mer om. Nå gjelder det bare å få kjøkkenet ordentlig på plass i leiligheten så er jeg klar. God helg!

tøyen

Rå damer: Caroline Heyerdahl

Her kommer junis rå dame! Forrige rå dame i spalten var Mette Mortensen, og tidligere har jeg hatt med Maja Hattvang, Vilde Rolfsen og Esra Røise. Rå damer-spalten er forresten blitt en egen kategori under anbefalinger her. Gleder meg til den fylles opp av hundrevis av rå damer.

Caroline Heyerdahl er dama bak vaskemiddelserien C, som jeg har skrevet om flere ganger tidligere her på bloggen. Jeg er blodfan av produktene til Caroline og bruker allerede oppvasksåpen, multispray, glasspray, tøyvask, håndsåpe og de nyeste produktene hennes – håndkrem og skurekrem. Produktene er milde både mot deg og miljøet. I tillegg lukter alle sammen utrolig godt. Mine favoritter er lavendel og agurk&mynte. Nå tenkte jeg dere skulle få bli litt bedre kjent med denne rå rama som bestemte seg for å satse på å lage vaskemiddel. Det startet med vaskemidler til hus, men nå har hun utvidet til såpe for kropp og hår også. Og til hunden!

Navn: Caroline Heyerdahl
Alder: 47
Nettside: csoaps.com
Instagram: csoapsnordic


Hva driver du med?
Lager C såpe – grønne vaskemidler og såper uten unødvendige kjemikalier.

Fortell om ditt siste prosjekt:
Vi har laget to minifilmer for C som vi skal bruke i sosiale medier, med egenkomponert jingle, skrevet av en 14 årig musiker det ryker av. Det har jeg gjort for å forklare hvorfor jeg ble en vaskekjerring mot strømmen og hvorfor det er viktig å velge bra produkter som gjør minimal skade på inne og utemiljø. Og så har C laget en skurekrem av fransk leire og såpe som er helt vidunderlig og renser alt, uten mikroplast. Begge prosjekter er like morsomme og vidt forskjellige.

Hvem/hva blir du inspirert av?
Den listen er lang. La meg begynne med tippoldemoren min Alexandra Thaulow, som holdt åpent hus hvor hennes kunstnermann nå enn måtte velge å male. Hun virket generøs og gem, det må være et mål. Så er det alle originale mennesker som mener noe eget og tør å bryte kategorier. Hvorfor må matprogrammer være like? Lytt til Sheila Dillons podcast the food programme på BBC og få bakoversveis. Hvorfor må mote være så alvorlig og trist og tynt? Sjekk hva Jenna Lyons har gjort for hvor gøy det kan være å kle på seg, selv på en dårlig dag. Disse menneskene og god litteratur og et stup i havet inspirerer meg; lag noe bedre, noe som er vanskelig, men som føles naturlig og lett når produktet først er der.

Hvorfor kan ikke vaskemidler være godt å bruke og lukte deilig, uten å være ugreit?

Kikertsalat med halloumi

halloumi
Jeg bare elsker den salte, litt gummiaktige kypriotiske stekeosten halloumi. Den er tradisjonelt laget med fåreost, men lages som regel i dag med ku- eller geitemelk. Når osten deles i skiver og stekes forvandles den fra en merkelig hard klump til en helt fantastisk god og myk ost med sprø stekeskorpe. Har du ikke smakt det anbefaler jeg det skikkelig!

En halloumi er perfekt middag til to, eller en middag pluss tidenes frokost dagen derpå. For kombinasjonen halloumi og speilegg er faktisk ganske uslåelig. Bedre enn bacon til og med!

Halloumi er aller best helt nystekt, så gjør klar salaten på forhånd, før du steker halloumien rett før servering. Her har jeg laget en frisk og mettende salat med spicy kikerter, kremet avokado og søte bringebær.

Oppskriften er beregnet for to

Kikertsalat med halloumi:
-1 boks kikerter
-1 ss nøytral olje
-1 ts spisskummen
-1 ts røkt paprika
-1 ts fint havsalt
-1/2 ts pepper
-1/2 agurk
-1 stor avokado
-1 håndfull koriander
-1 lime
-3-4 ss god olivenolje
-200 g ruccola
-1 halloumi
-1 kurv bringebær

Fremgangsmåte:
1. Skyll kikertene. Jeg liker å bruke de på kartong og ikke hermetikkboks. Varm litt olje i en stekepanne og stek kikertene i 10-15 minutter sammen med krydderet over medium-høy varme.

2. Del agurk og avokado i terninger. Finhakk koriander. Bland sammen med kikertene. Rør sammen med limesaft og olivenolje. Vend inn ruccola til slutt.

3. Del halloumi i 8 skiver. Stek i en tørr og varm stekepanne i 2-3 minutter på hver side, eller til den har fått en gyllen stekeskorpe. Del osten i mindre biter eller server hele skiver med salaten. Topp med bringebær!