Blåskjell i crémant

blåskjell i crémant

Foto: Maja Hattvang

Ååå, jeg gleder meg så til sommer nå. Sitte på min nye veranda og spise skalldyr. Selv om dette er aller best på vinteren, så kommer man bare ikka unna at det er den diggeste sommermaten. Blåskjell, reker og krabbe er både rimelig og enkel mat.

Her er dampede blåskjell med min favorittcrémant (les om den her), hvitløk, sjalottløk, sitron og persille. Enkelt og greit, og veldig godt!

Dette ble laget mens det fortsatt var innevær. Nå leter jeg etter verandamøbler for å kunne begynne å spise ute på min nye veranda.

Oppskriften er beregnet til 4 personer

Blåskjell i crémant:
-2 kg blåskjell
-4 hvitløksfedd
-4 sjalottløk
-1/2 dl olivenolje
-1 økologisk sitron
-2 dl crémant
-1 klype salt
-1 håndfull persille

Slik gjør du:
1. Skyll blåskjellene i iskaldt vann. Skrubb gjerne med en børste og dra ut «busten» fra skjellene. Kast skadede skjell eller skjell som ikke lukker seg i kaldt vann.

2. Finhakk hvitløk og sjalottløk. Varm olivenolje i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Fres hvitløk og sjalottløk til det er mykt og blankt.

3. Rasp sitronskallet over i gryta, og skvis sitronsaften over. Tilsett de vaskede blåskjellene og hell over crémant. Sett på lokk og la det dampe i ca 10 minutter, eller til skjellene har åpnet seg.

4. Dryss en klype salt over og vend inn grovhakket persille. Server sammen med noe digg brød, aioli og bobler i glasset.

blåskjell

Bursdagsnyheter

julie

Foto: Maja Hattvang

I dag har jeg bursdag! Og noen nyheter. Jeg har sagt opp jobben min som innholdsprodusent i Redink. Så den 1. juni flytter jeg til Tøyen og starter på frilanstilværelsen igjen. Gleder meg så mye til frilanslivet!

Jeg vil takke dere som leser bloggen min, virkelig, for dere er mye av grunnen til at jeg nå har sagt opp jobben uten noen særlig plan videre. Alt jeg vet er at nå blir det definitivt en ny start. Og jeg skal fokusere litt mer på blogging og bra innhold til Julies Matblogg fremover.

Det jeg vet er at jeg ikke skal fortsette med catering, men jeg håper jo å jobbe med mat på andre måter. Oppskrifts- og produktututvikling, tekst og sosiale medier. Eller noe helt annet, hvem vet. Hit me up, arbeidsgivere!

Luksusdag på Floke

floke grønn frisør

Etter en lang periode med rosa hår og en kort peroide med grått hår har jeg funnet ut at det er blond jeg skal være. Men det sliter jo litt på håret å drive med bleking og farging av ettervekst, så akkurat det har jeg en liten pause fra (lurer på hvor lang jeg orker å la etterveksten bli) og dro heller en tur til frisøren min på Floke og fikk en proteinhårkur med hodebunnsmassasje. Fy søren så luksus! Hodebunnsmassasje må være det diggeste som finnes. Etter kur og massasje fikk jeg en skikkelig blow dry, og etterpå hadde jeg ingenting å gjøre men følte meg så fab.

floke grønn frisør

Planen nå er å bare stripe etterveksten bittelitt slik at det etterhvert kan bli litt mer naturlig blondt enn det platinaopplegget her (selv om jeg elsker det altså). Floke er en grønn frisør som bruker veldig milde produkter. Også blekingen er mildere, men likevel er håret ganske tørt og slitt nå. Fikk derfor med meg en tipp topp sjampo og leave in-hårkur for skadet og tørt hår med meg hjem. I tillegg bruker jeg hårkur nesten hver gang jeg vasker håret. Mens jeg venter på at Majas bok med hjemmelaget skjønnhetspleie kommer lurer jeg på: hva slags hårkur bruker dere?

floke grønn frisør
Kevin Murphy-produktene som jeg faktisk mener har gjort håret bedre og sterkere, på mitt drømmeteppe som jeg bare låner av OsloDeco <3

Kjøp leiligheten min

Foto: Magne Risnes

Leiligheten min er lagt ut for salg. Det er så merkelig. Har bodd på Torshov i underkant av to år nå. Her har jeg laget så mye mat, hatt middagsselskaper med alt for mange mennesker (15 på en gang, det er mulig nye eier!) og hatt fester jeg aldri kommer til å glemme. Nå flytter jeg til Tøyen og lar denne arkitekttegnede perlen vandre videre til en ny eier, eller eiere.

Du kan se finn-annonsen her!

Kom på visning 18. mai kl. 18-19,  21. mai kl. 16-17 eller 28. mai kl.13-14, da vel.


Tusen millioner takk til OsloDeco for lånet av dette ville teppet til visningen. Visste ikke at man kunne bli forelsket i et teppe, men det kan man altså. Det støvrosa teppet passet så bra inn i min ellers helt hvite leilighet med rosa kunst. Fikk nesten lyst å bare bli boende. Fikk også låne en grå plant box og puter til sofaen. Anbefaler å ta en titt innom OsloDeco, som er et kombinert magasin og nettbutikk. Lett å bli blakk der.


Ååå, kjøkkenet mitt. Kommer til å savne dette praktiske kjøkkenet med stålbenkeplater hvor man kan sette fra seg varme ting overalt. Meeen, det nye kjøkkenet mitt er dødsfint så det går bra. Til info så følger ikke det store kjøleskapet med på kjøpet, men det er et lite kjøleskap under benken.

Noen som kan gjette hva favorittfargen min er av disse bildene. Haha


Løp og kjøp :–)

17. mai-brunch

simply cola brunch

Foto: Maja Hattvang

17. mai er jaggu rett rundt hjørnet igjen. Kanskje min favorittdag i året, fordi man bare bruncher og drikker mimosa hele dagen. I samarbeid med Simply Cola inviterte jeg noen venner hjem på brunch i går for å lage et lite inspirasjonsinnlegg til 17. mai.

Jeg serverte den ultimate brunchen, spør du meg da. Amerikanske pannekaker med bacon og sirup laget av Simply Cola, masse frukt og bær og avokadotoast med speilegg. Mimosa og Simply Cola i glassene. Dette er alt man trenger for en perfekt brunch. Det er søtt, salt, digg og mettende.

simply cola brunch

Oppskriftene er beregnet for 6 personer!

simply cola brunch
Amerikanske pannekaker:
-50 g smør + mer til steking
-3 egg
-3 dl melk*
-5 dl mel*
-1 ss sukker
-1 ts salt
-1 ts bakepulver

Smelt smør og la det avkjøles litt før det vispes sammen med egg og melk. Jeg brukte laktosefri melk men andre typer melk kan også brukes. Mandelmelk eller kokosmelk for eksempel.

Jeg brukte glutenfritt fint mel, men vanlig hvetemel kan også brukes om man heller ønsker det. Rør inn mel, sukker, salt og bakepulver. La røren svelle 15 minutter før du steker små pannekaker i en medium varm panne i litt smør.

simply cola brunchsimply cola brunch

Simply Cola-sirup:
-2 bokser/5 dl simply cola
-4 ss brunt sukker
-1/2 sitron

Istedenfor å bruke klassisk sirup på pannekakene kokte jeg en sirup av Simply Cola. Det gir litt ekstra god smak til pannekakene. Kok opp Simply Cola og brunt sukker. Skru ned temperaturen og la det småputre i ca. 45 minutter. Smak til med sitronsaft på slutten for å balansere sødmen.

simply cola brunch

Topping:
-12 tykke skiver bacon
-Masse frukt og bær: blåbær, moreller, jordbær, hvit fersken, banan, pære, pasjonsfrukt

Tilbered gjerne bacon i stekeovn når du skal lage mat til mange. Jeg legger baconet på rist for å få det ordentlig sprøtt og godt. Pass på å sette et stekebrett med bakekpapir under risten i ovnen for å samle opp fettet. Stek baconet ved 220 grader i 10-20 minutter, avhengig av tykkelsen på baconet. Følg med!

Sett ut masse frukt og bær på bordet slik at gjestene kan forsyne seg med det de selv liker.

simply cola brunch

Avokadotoast:
-6 egg
-1-2 ss smør
-en klype salt og pepper
-3 avokado
-6 skiver godt brød
-en klype chiliflak

simply cola brunch

Stek speilegg i panna med litt smør. Jeg liker det når plommen er helt rennende, men det er opp til deg! Krydre med litt salt og pepper. Del avokadoene i to, fjern skallet og steinen. Kutt avokado i tynne skiver og dander utover brødskivene. Topp med et speilegg, og dryss litt chiliflak på toppen.

simply cola brunchsimply cola brunchsimply cola brunchsimply cola brunchsimply cola brunchsimply cola brunch
Skål! Her kan du lese mer om hvordan man lager perfekt mimosa. Håper alle får en strålende 17.mai, fylt av brunch, mimosa, venner og alt som er fint og gøy.

Rå damer: Mette Mortensen

rå damer
Navn: Mette Mortensen
Alder: 38
Nettside: Cooked & gone (under utvikling!)
Instagram: mortensen_m

Foto: Akila Berjaoui, styling: Mette Mortensen

Fjerde del av spalten Rå damer er klar, og denne gangen presenterer jeg stylist/keramiker/matdame Mette Mortensen. Tidligere har jeg hatt med Esra Røise, Vilde Rolfsen og Maja Hattvang. Jeg ble kjent med Mette da hun sa opp jobben sin i Costume for å satse som frilans matstylist, og det er jo helt rått. Foreløpig ser det jo ut til å gå riktig så bra, og jeg får vann i munnen av alt det digge denne dama lager. I tillegg lager hun så fin keramikk. Tror jeg må shoppe litt til den nye leiligheten min. Bli litt bedre kjent med Mette:

Hva driver du med?
Jeg jobbet som motejournalist og stylist i Costume i rundt syv år, frem til nyttår. Og i andre publikasjoner i seks år før det. Så gikk jeg min egen vei. Nå lager jeg keramikk på si (det vil si at jeg teknisk sett bor på verkstedet i perioder, fordi jeg har dilla) og så bygger jeg opp en portefølje som matstylist. Det er der ambisjonene mine ligger nå.

Foto: Birgit Fauske

Fortell om ditt siste prosjekt:
Mitt store prosjekt er å få til den perfekte rosafargen, og de perfekte prikkene/flekkene, på keramikken min. Og kanskje litt mer på et profesjonelt plan – å få en god nok portefølje til å kunne leve av å utvikle oppskrifter og jobbe som matstylist. Det siste jeg gjorde var en serie for matmagasinet Nord.

Hvem/hva blir du inspirert av?
Det spørs jo litt hvilket aspekt av livet mitt det handler om, men det er vel et greit sammensurium av reiser, instagram, kokkelerings-TV, kokebøker og venner.

Foto: Birgit Fauske, styling: Mette Mortensen

Helsinki

helsinki
Midt i februar pakket fotograf Anne Valeur og jeg koffertene med ullklær og dro til Helsinki. Vi ble invitert av Visit Helsinki og Helsinki secret residence hvor vi fikk en sentral leilighet og mulighetet til å oppleve byen som vi selv ville. En pressetur litt utenom det vanlige, fordi her la vi opp programmet helt selv. Anne var med som fotograf, men alle bildene er tatt med mitt lille praktiske Olympus-kamera.
helsinki
Leiligheten vi bodde i lå i et leilighetshotell rett ved siden av sentralstasjonen, og var totalinnredet av Marimekko. Kjøleskapet var fylt opp med finske delikatesser da vi ankom. Så digg!

helsinki
helsinkihelsinki
Det første vi gjorde var å rusle oss en tur i byen. Det var så utrolig kaldt, mye kaldere enn i Norge. Så vi tok mye trikk for å komme oss rundt om kring. Denne årstiden, fra mai og utover, er nok helt perfekt for en Helsinkitur.

helsinki saunahelsinki sauna

Finnene tar, ikke ukjent, mye sauna. Det er visstnok flere saunaer enn biler i Finland. Så det måtte vi selvsagt prøve. Det er mange å velge mellom, og vi ble spesielt tipset om to. Löyly sauna som er en hypermoderne sauna med restaurant og det hele. Veldig fint der, men også masse turister. Her er det felles for kvinner og menn, og man er ikke naken. Vi ble også tipset om Kulttuurisauna på bildet over, som er en helt annen type sauna. Den er japanskinspirert, og med egen avdeling for kvinner og menn. Saunaen er bitteliten, og med mulighet for isbading. Finsk sauna var en utrolig fin opplevelse. Alle var så avslappet og det er helt vanlig å sprade rundt naken – noe jeg er så for at skal bli mer normalisert (så stikk til The Well i Oslo folkens!). Anbefaler varmt å besøke Kultturisauna om du skal til Helsinki.

helsinkihelsinkihelsinki
Vi møtte min barndomsvenninne, Ming Unn, og dro på besøk til The Helsinki gin distilling company for å se hvordan de lager gin, og ikke minst få smake litt.

helsinki

helsinki
En kveld dro vi til en restaurant vi hadde fått anbefalt av Helsinki-venner, Restaurant Grön. Det viste seg å bli kanskje turens høydepunkt. Restauranten er bitteliten med bare et par bord. De serverer naturvin og kortreist sesongmat. Da vi var der var det mye tørket og syltet – fordi det tross alt var skikkelig vinter. Vi valgte en fireretters Grön-meny, men tok i tilegg osteretten fordi det hørtes så godt ut. Vi fikk en nydelig tartar som seiler opp på topp tre beste tartar jeg har smakt sammen med Manfreds sin i København og Brutus sin i Oslo. Etter desserten kom det dessuten en ekstra-dessert, min favorittsøtsak – Canelé. Mmm! De hadde dessuten en veldig god umeshu-sake der, så vi gikk derfra meget mette og fornøyde. Anbefaler virkelig å booke bord på Grön, både mat, stemning og service var tipp topp.

Helsinki
Huset til Alvar Aalto er bare en liten trikketur unna sentrum. Husk å sjekke tider for omvisning før du drar!

helsinki
Vi så en veldig fin, liten utstilling om Tove Jansson på Helsinki Art Museum. Det er virkelig en rå og talentfull dame. Det var veldig fint å se noen av de andre arbeidene hennes, man forbinder henne vel bare mest med Mummitrollene.


Vi tok også en tur til Designmuseet, hvor hovedutstilligen var med finske klassikere som Iittala og Fiskars. I underetasjen var det en utstilling med verkene til den unge keramikeren Pauliina Pöllänen. Det var så fint!


helsinkihelsinki
Den siste dagen vi var der gikk for lunsj på Restaurant Juuri, som serverer moderne finsk mat. Vi fikk servert sapas, en slags finsk tapas. Da fikk vi smake sild, gjedde og røye, vanlige fiskesorter i Finland. Juuri er et veldig fint lunsj- og middagssted i designkvartalet. Book bord på forhånd til middag.

helsinki
Før vi dro hjem gikk vi en tur langs vannet og møtte denne søtnosen. Mette og kalde dro vi tilbake til Oslo med kofferten full av finsk sjokolade og masse inspirasjon. I år skal Anne og jeg reise mer for å lage reisestoff til bloggen, så følg med!

Ny leilighet!


Denne uken gjorde jeg noe jeg sa jeg aldri skulle gjøre igjen for halvannet år siden, nemlig å kjøpe leilighet. Fy søren så nervepirrende det er. Men jeg klarte det, og her er mitt nye kjøkken og min nye veranda midt på Tøyen. To soverom får jeg også. Gleder meg så vilt til å bo midt mellom alle de beste grønnsakssjappene og lage masse mat her fremover. Her er annonsen hvis noen vil se. Og plis kjøp leiligheten min da!

Nytt samarbeid – Simply Cola

Hei dere! Jeg har et nytt samarbeid og en ny samarbeidspartner å fortelle dere om. Hils på fotografen Mike, sammen har vi et samarbeid fremover i forbindelse med at Red Bull lanserer en ny økologisk brus i Norge. Brusen heter Simply Cola, og er en frisk brus laget av økologiske og naturlige ingredienser og krydder. Den inneholder litt mindre sukker enn en vanlig Cola, og er i tillegg Debio-sertifisert.

Grunnen til at jeg har inngått et samarbeid med Red Bull Simply Cola er at jeg synes det er et utrolig spennende produkt å jobbe med, og jeg synes det er helt rått at Red Bull satser på økologi.

Hva kan du forvente av dette samarbeidet? Jeg skal gjøre masse gøy med Simply Cola denne sommeren, og starter med å holde en lanseringsfest for samarbeidet på Oslovelo sammen med Mike neste uke. Det blir pizza og smaksprøver, og jeg tenkte å invitere noen av dere lesere dit (bare kommenter under om du vil komme!).

Simply Cola er laget av 19 forskjellige ingredienser og består av en god blanding eksotiske krydder som kanel, mynte og vanilje, og sitrusfrukter som appelsin og lime. Den passer godt sammen med mat, og siden den inneholder mange av mine favorittkrydder kommer jeg til å lage noen oppskrifter fremover hvor jeg eksperimenterer med det. Vi skal også ha en 17. mai-brunch, grillfest og mye annet gøy. Og kanskje vi sees på Slottsfjell? Jeg skal nemlig dit med Simply Cola.

Jeg ønsker å være helt åpen og transparent når det kommer til samarbeidspartnere her på bloggen, og har en oversikt over alle nåværende og tidligere samarbeidspartnere her.

Sjokoladepudding med chia

sjokoladepudding med chia
Okei dere, jeg føler nettopp jeg vant frokost/lunsj/snack-gamet for alltid. I går kveld rørte jeg sammen hvite chiafrø og den derre digge soyasjokolademelken. Gjett om det ble godt? Sjokoladepudding er offisielt min nye favoritt blant chiapuddinger. Toppet med litt jordbær og spist på senga med dagens nyheter – faktisk en helt perfekt start på dagen.

Jeg laget like så greit fire porsjoner, og resten av sjokoladepuddingene laget jeg direkte i små glass med lokk. Sparer litt plass på toppen til jordbær eller annen digg topping.

Sjokoladepudding med chia:
4 porsjoner
-5 dl soysjokolademelken
-9 ss hvite chiafrø
-2 ts vaniljepulver
-1/2 ts salt

Fremgangsmåte:
1. Mål opp melken i et litermål. Tilsett chiafrø, vaniljepulver og salt. Rør godt med en visp.

2. Fordel i fire porsjonsglass, husk å spare litt plass på toppen!

3. La sjokoladepuddingen stå kjølig i et par timer, gjerne over natten.

4. Topp med jordbær eller annen frukt eller bær.

Disse holder seg ca fire dager i kjøleskap, og er helt perfekte å ta med seg til lunsj eller som en klokka 2-snack.