Julebrunch

julebrunch

Ingenting er koseligere enn å ta seg en liten pause midt i julestria, og invitere venner eller familie på julebrunch. Denne saken har jeg laget for Lerøy, med to oppskrifter som passer perfekt til julens festligheter.

julebrunch

Til forrett har jeg laget rødbetgravet laks, som du akkurat rekker å lage i stand til jul hvis du starter nå. Oppskriften på den finner du her! Jeg har også laget en ny og enda mer luksuriøs bisque, hvor jeg denne gangen har brukt hummer. 

Her finner du også oppskrift på bisque med krabbe!

Begge disse oppskriftene er litt tidkrevende og i det mer avanserte hjørnet enn det pleier å være her på bloggen, men følger du oppskriftene nøye skal nok alle få det til.

julebrunch

Hummerbisque

Mengde: forrett til fire, eller hovedrett for to
Tid: 1,5 – 2 timer

  • 1 stk stor kokt hummer
  • 2 ss nøytral olje
  • 3 stk sjalottløk, hakket
  • 2 stk hvitløkfedd, hakket
  • 5 stk stjerneanis
  • 0,5 dl konjakk
  • 2 dl fransk musserende vin
  • 6 dl skalldyrkraft eller vann
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 knivsodd safran
  • 1 stk gulrot, i biter
  • 50 g sellerirot, i biter
  • 2 stk tomater, i biter
  • 3 dl kremfløte (laktosefri)
  • 2 ss sitronsaft
  • 0,5 ts kajennepepper
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1,5 dl crème fraîche (laktosefri)
  • 1 ss smør
  • 1 håndfull kjørvel eller estragon

1. Start med å dele hummeren i to. Klem forsiktig ned mellom halen og hodet for å forsiktig dra ut halen. Bruk en spiss og skarp kniv til å dele hummerhalen i to. Bruk en nøtteknekker til å knuse klørne slik at du får lirket ut kjøttet i dem. Legg hummerkjøttet kaldt mens du forbereder resten.

2. Varm olje i en jerngryte eller dyp panne. Legg hummerskallet i og la det godgjøre seg et par minutter på relativt høy temperatur. 

3. Grovhakk hvitløk og sjalottløk, og ha det oppi gryta sammen med stjerneanis. Skru ned temperaturen til medium og la det surre videre et par minutter.

4. Skru temperaturen nesten helt ned og tilsett konjakk. Tenn på med en fyrstikk og la flammen brenne ut. OBS! Slå av avtrekksviften og ha et lokk tilgjengelig i tilfelle flammen blir for høy!

5. Tilsett musserende vin, skalldyrkraft eller vann, tomatpuré og safran. Bland godt sammen og gi det et oppkok før du skrur ned varmen igjen. La det småputre uten lokk. 

6. Del gulrot, fennikel, sellerirot og tomater i grove biter og ha det oppi gryta. La det småputre videre en halvtime uten lokk. Fjern eventuelt skum som dannes underveis. 

7. Tilsett fløte og la det småputre videre i 20-30 minutter, før du siler kraften over i en annen gryte. Bruk en øse til å presse ut absolutt all væske fra grønnsakene gjennom silen. Smak til med sitronsaft, kajennepepper, salt og pepper. 

8. Tilsett crème fraîche og bruk en stavmikser til å skumme opp suppen før servering. 

9. Rett før servering deler du hummerkjøttet i ønskelige biter og steker det kjapt i en panne med smør. Dander dype suppetallerkener med skummende bisque, hummerkjøtt og litt kjørvel eller estragon på toppen.

julebrunch


Her finner du en oversikt over andre digge ting man kan spise og drikke i jula

Søtt:
Den aller beste julekaken
Glutenfrie pepperkaker med kaffe
Glutenfrie havreflarn med sjokolade
Fikenkuler med pistasj
Cashewkuler med tranebær
Panna cotta med Nýr
Panna cotta med kokosmelk 
Laktosefri karamellsaus

Salt:
Pinnekjøtt med tilbehør
Julerødkål med fennikel
Gravlaks med rødbet og sitrus
Gratinert sjøkreps med klementinsmør
Perfekt ribbe
Ribberester med asiatisk tilbehør
Dansk flæskestegssandwich
Spicy linsegryte med pinnekjøttrester

Veggis:
Bakt flaskegresskar
Grønn julesalat
Verdens fineste grønnsakspai
Rødkålsalat med daddel
Grønnkålsalat med jordskokk

I glasset:
Cognactoddy
Bobler
Tubi 60
Meksikansk varm sjokolade
Chai latte


2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.