Det er sjeldent jeg ser filmer, hører musikk eller leser bøker som er SÅ bra at jeg tenker «dette må jeg tipse alle jeg kjenner om». Men da jeg så Call me by your name på kino i helgen tenkte jeg nettopp det. Har allerede tvunget et par venner til å se den. Den er filmet i Nord-Italia og er satt til 1983, så det er jo ikke akkurat stygt. Call me by your name er den fineste og vondeste kjærlighetshistorien jeg har sett, og jeg anbefaler rett og slett bare alle å se den mens den fortsatt går på kino. Har hatt skikkelig vondt i kroppen på en fin måte i to døgn nå etter å ha sett den, og da jeg hørte på soundtracket laget av Sufjan Stevens begynte tårene bare å trille igjen. Se filmen, hør på musikken og les boka filmen er basert på!
Rå damer: Anja Stang
Foto: Julie Pike
Jeg har snakket med den grønne bloggeren Anja Stang til rå damer-spalten. Jeg kjenner ikke Anja så godt fra før av, men synes måten hun har bloggen sin på er utrolig fin og interessant. Og innholdet er såklart også veldig bra! Under kan du bli litt bedre kjent med Anja.
Navn: Anja Stang
Alder: 42
Nettside: Green House
Instagram: @anjastang
Hva driver du med?
Jeg driver den grønne livsstilsbloggen Green House by Anja Stang. Istedenfor kategorier som mat, skjønnhet og mote har den rom – kjøkken, bad, garderobe og så videre. Målet mitt er å inspirere flest mulig, inkludert meg selv, til å ta mer miljøvennlige valg i hverdagen. Derfor fokuserer jeg på det estetiske, praktiske og lystbetonte ved green living. Ved siden av Green House jobber jeg frilans som journalist, tekstforfatter og konsulent. De fleste kundene mine er bevisste aktører som Infinitum magasin, Studio EBN og SoBo Community, så det er en «grønn tråd» i nesten alt jeg gjør. Ellers bor jeg på Nesodden og er mamma til to kule karer på fire og sju.
Fortell om ditt siste prosjekt:
Jeg jobber oftest langsiktig med faste samarbeidspartnere. Sånn sett er kanskje Green House mitt siste prosjekt, siden det bare er et drøyt år siden jeg lanserte? I fjor jobbet jeg også mye med (re)lanseringen av SoBo Community – en utleieplattform for designerklær– som ambassadør og konsulent.
Hvem/hva blir du inspirert av?
Alt! Rare steder og tradisjoner, film, kunst, musikk, mat, vennene mine. Alt som er sexy men uperfekt. Folk som brenner for noe, som har funnet sin greie. Og kanskje aller mest nå for tiden: Grønne gründere og rå damer som bruker råheten sin til å gjøre en forskjell.
Hva er planen videre?
Å redde verden, haha! I år skal jeg la «huset mitt» vokse. Fortsette å samarbeide med masse fine folk, noe som gir meg så mye energi, men også prøve flere nye, litt skumle ting. Og samtidig prøve å være en god mamma, kone og venn.
Gryn
I dag tok jeg med et par venninner for å spise lunsj på Gryn – Norges første grøtrestaurant. Gryn er relativt nytt, og ligger i Universitetsgata 8. Har savnet et skikkelig bra lunsjsted i sentrum hvor det ikke koster skjorta for en god og mettende lunsj.
På morgenen og til lunsj har de forskjellige grøter og vafler, og rundt middagstider kan du få salte middagsgrøter og cocktails. Lokalet er stort og behagelig, med sofagrupper innerst i lokalet. Ser for meg at dette er det perfekte stedet for å ha litt frilanskontor.
Når du bestiller grøt velger du først om du vil ha grøtbase laget av hakket havre eller hakket bygg og havre. Så velger du hvilken type grøt du vil ha. Vi smakte på God morgen med appelsin, rugbrødkrutonger, kaffesirup og yoghurt. En av mine favoritter. Veldig godt med kaffe i grøten! Vi smakte også på Tropisk frukt med ingefærsirup, kokosflak, granateple, mango og kokoskrem. Denne var skikkelig frisk og god. Så hadde vi Eple & Kanel med daddelkaramell, mandler og melk. Og til slutt Brunost & tyttebær med mandel og mørk sirup. Denne var alles favoritt. Det var skikkelig digg med raspet brunost som smeltet inn i grøten som en slags karamell, sammen med syrlige tyttebær og sprø mandler.
I tillegg smakte vi på en søt og en salt vaffel. Denne med blåbær og popcorngranola, og en Bahn mi-vaffel med konfitert kylling og sesamdressing. Sistenevnte var definitivt mest spennende, og en perfekt liten lunsj for bare en hundrelapp. Alle grøtene koster 89,-
Gryn har også kalde grøter og mulighet for takeaway. Middagsmenyen ser også veldig digg ut, med for eksempel Tom kha gai-grøt og congee. I helgene har de egen brunchmeny med dagen derpå-grøt. Vet ikke helt hva den inneholder, men den må jeg nok prøve.
Tusen takk for invitasjonen og maten!
Glutenfri tahinibrownie
For et par år siden hadde jeg veldig hangup på tahini, en paste laget av sesamfrø. Jeg hadde det i absolutt alt, så til slutt ble jeg litt lei. En ting jeg aldri prøvde det sammen med var sjokolade, så da jeg fant et halvt glass og noe god sjokolade innerst i skapet under en skapopprydding ble denne brownien med tahini til. Den er i tillegg glutenfri, som all brownie burde være spør du meg. Ser ikke noe poeng i å bruke mel i en brownie.
Velg en mørk sjokolade når du lager brownie, da dette er den viktigste ingrediensen og det som virkelig avgjør om den blir ok eller helt sinnssykt god. Jeg brukte opp litt forskjellig sukker, men en god regel er at brownie bør inneholde lyst og mørkt sukker. Jeg brukte lyst rørsukker og brunt kokosblomstsukker. Du kan helt fint bruke vanlig, hvitt sukker og brunt farin om du heller vil det. Denne brownien er på ingen måte sunn med såpass mye sukker, men kokosblomstsukker har hvertfall litt lavere GI slik at det ikke påvirker blodsukkeret i like stor grad som vanlig sukker.
Denne oppskriften er veldig enkel, og brownien du sitter igjen med er sprø i kantene og myk i midten. Sjokolade, vanilje og salt blandet med en sprø tahiniswirl på toppen er den beste brownien jeg har laget til nå i livet hvertfall. Prøv den!
Oppskriften gir ca 16 små, mektige browniebiter.
Glutenfri tahinibrownie:
-200 g mørk kvalitetssjokolade
-3 ss kokosolje
-1+3 ss tahini
-2 egg
-2 dl lyst rørsukker
-1 dl brunt kokosblomstsukker
-1 ts salt
-1 ts vaniljepulver eller 1 vaniljestang
-3 ss maisstivelse
-3 ss kakaopulver
-3 ss agave- eller lønnesirup
Fremgangsmåte:
1. Grovhakk sjokoladen, og smelt sammen med kokosolje og 1 ss tahini under omrøring.
2. Visp sammen egg, lyst rørsukker og brunt kokosblomstsukker i en kjøkkenmaskin til det er luftig. Ca 4 minutter. Tilsett salt og vanilje.
3. Sikt eller rør sammen maisstivelse og kakaopulver med en visp så det ikke er noen klumper.
4. Bland først sjokoladeblandingen i egg- og sukkerblandingen. Tilsett så den tørre blandingen og kjør på medium hastighet i 4-5 minutter.
5. Bland sammen 3 ss tahini med agave- eller lønnesirup til en jevn masse.
6. Kle en 24×24 cm form med bakepapir. Hell kakerøren over i formen. Topp med tahiniblandingen og rør det litt rundt med en gaffel.
7. Stek ved 175 grader i 22-25 minutter. Kaken vil føles ganske løs når den tas ut, og må avkjøles helt i formen før man kan skjære den opp. Det aller beste er å la kaken stå over natten for at den skal sette seg.
Verdens fineste grønnsakspai
Se på denne paien, den må jo være verdens fineste? Jeg har ikke akkurat funnet på dette selv, jeg har sett flere varianter rundt om kring på internett og Ina fra Mat på bordet har en veldig fin variant med squash.
Jeg har laget min pai med butterdeig istedenfor paideig, det er jo utrolig enkelt og bunnen føles litt lettere. Bunnen smører jeg med dijonsennep og smuldret fetaost, før jeg fyller den med strimler av hvit og grønn squash, aubergine og gulrot. Helt til slutt dyttet jeg smuldret fetaost innimellom lagene.
Den er overhodet ikke vanskelig å lage, selv om det kanskje ser litt komplisert ut. Har du en mandolin går det fort å skjære opp grønnsakene, men det går helt fint å bruke en vanlig grønnsaksskreller også.
Dette er en perfekt lunsj eller lett middag. Det er overraskende mye grønnsaker stappet inn i en liten pai, så den er faktisk ganske mettende. Topp gjerne med litt frisk basilikum!
Verdens fineste grønnsakspai:
-3 plater frossen butterdeig
-1 stor grønn squash
-1 stor hvit (eller gul) squash
-2 medium aubergine
-4 store gulrøtter
-2 ss dijonsennep
-1 ts salt
-1 ts pepper
-200 g fetaost
-2-3 ss god olivenolje
-Topping: frisk basilikum
Fremgangsmåte:
1. Start med å tine butterdeigsplatene på benken. Dette tar ca 20 minutter.
2. Mens butterdeigen tiner skjærer du grønnsakene i tynne strimler. Enten med en mandolin eller en grønnsaksskreller.
3. Kjevle ut butterdeigen så hver plate blir omtrent dobbelt så stor. Legg dem i en paiform og kutt til slik at du får dekket hele bunnen og kantene. Min paiform har 28 cm diameter.
4. Smør bunnen med dijonsennep, og dryss litt salt og pepper på. Smuldre halvparten av fetaosten over bunnen og trykk det litt ned.
5. Start med å lage midten av paien. Begynn gjerne med gulroten innerst, og fortsett å surre forskjellige grønnsaksstrimler utover. Dytt strimlene litt ned i butterdeigsbunnen så de sitter fast underveis. Mine gulrotstrimler var mye lavere enn resten av strimlene, så disse passer fint å bare dytte nedi her og der til slutt.
6. Topp grønnsakene med litt olivenolje, og et dryss salt og pepper. Smuldre resten av fetaosten og dytt det ned mellom grønnsaksstrimlene.
7. Stek grønnsakspaien midt i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter, eller til den er gyllen på toppen og grønnsakene er møre.
8. Skjær paien i stykker og løft dem forsiktig ut av formen. Topp gjerne med litt frisk basilikum.
Genki by Sabi
Foto: Anne Valeur
En kald og mørk kveld i forrige uke tok jeg med meg foto-Anne og dro til et område vi ikke har spist før. Vikaterrassen har nemlig fått to nye spisesteder det definitivt er verdt å sjekke ut. Omakase by Alex Cabio, som serverer sushi i to bordsettinger hver kveld, og søsterrestauranten Genki by Sabi som ligger vegg i vegg og serverer japansk mat. Vi var invitert for å teste menyen og drikke litt. Definitivt en dag hvor man reflekterer litt over hvor mye man elsker jobben sin.
Genki by Sabi serverer japansk mat (ikke bare sushi) og er inspirert av typiske izakayaer – brune barer japanerne ofte går til etter jobb og spiser enkle retter eller barsnacks. Genki by Sabi er definitivt litt mer fancy enn en japansk izakaya, men maten serveres litt på samme måte. Flere små retter og mye smak. En moderne izakaya.
Før forretten fikk vi Mas Codina Cava Brut Reserva 2013 i glasset, og en liten skalldyrsuppe med edamamebønner. En veldig bra start på måltidet. Og en utrolig god cava. Personlig velger jeg stort sett fransk musserende vin, men denne var god. Litt mindre bobler enn en gjennomsnitts-cava vil jeg si.
Forretten var denne kveitesashimien med sylta reddik, agurk, tang og en ganske spicy saus i bunn. Kveita var fløyelsmyk, og en Wittmann Silvaner Trocken 2016 i glasset var en perfekt match.
Under et lokk av rødbetgelé lå det en helt fantastisk grovkvernet tartar med svart hvitløk. Mmm! Til denne retten fikk vi en spennende australsk rødvin – The Velvet Fog Pinot Noir 2016. Er ikke så flink til å teste viner fra andre steder enn Tyskland, Italia og Frankrike, men denne må jeg finne på polet. Den er såpass særegen at den passer godt å drikke alene en vinterkveld også.
Neste rett var ishavsrøye med purre, potet og dashi (kraft) kokt på ben av røkt kolje. Minner meg på at jeg må prøve å lage min egen dashi snart! Også en veldig god rett, men kunne vært litt saltere. Til denne retten fikk vi en amerikansk vin – Montevina Chardonnay 2015.
Så kom desserten. En irrgrønn «spongecake» med pistasj og matcha, bokhveteis og persimmon. Jeg er ikke en dessertperson, og blir ofte skuffet over restaurantdesserter, men denne var overraskende god. Kaken var supersaftig og akkurat passe søt. Til desserten fikk vi Ninki-Ichi Umeshu, en sake med tilsatt umeshu, en type plomme. Det er SÅ godt, og fungerer egentlig som en dessert i seg selv.
Slik ser den ut, og så glad blir man av å drikke den.
Cecilie som driver bloggen Bord for to og Maj-Britt som driver bloggen Spiselandslaget var også der og skålte. En utrolig hyggelig liten bloggemiddag som hvertfall imponerte meg. Takk for maten!
Her kan du se hele middagsmenyen, og de har også en lunsjmeny bestående av forskjellige bentobokser – en slags japansk matpakke.
Til info får jeg ikke betalt for å skrive denne omtalten, men måltidet er dekket.
Rå damer: Marthe Elise Stramrud
Foto: Julia Kidder
Marthe Elise er en av mine eldste venner, vi har vel kjent hverandre i rundt 13 år. Vi er fra Kristiansand begge to. Da Marthe Elise flyttet til Oslo tok jeg ofte bussen og besøkte henne i helgene. Har servert henne noen grusomme helgefrokoster, så at det var matblogger jeg skulle bli hadde nok ingen trodd. Det er skikkelig gøy å kunne presentere hva denne flinke kunstneren driver med og blir inspirert av i rå damer-spalten.
Navn: Marthe Elise Stramrud
Alder: 33
Nettside: martheelise.com
Instagram: marthe_elise
2-flower vases (til salgs gjennom Tableu Shop) foto: Tove Sivertsen
2-flower vases (til salgs gjennom Tableu Shop) foto: Marthe Elise Stramrud
Hva driver du med?
I all hovedsak er jeg billedkunstner, som for tiden har et opphold i mitt treårige statlige arbeidsstipend for å «sitte på skolebenken» igjen og ta masteren min på Kunstakademiet i Oslo. I tillegg er jeg med og opprettholder den lokale kunstscenen med ulike administrative jobber for ymse prosjekter og institusjoner. De siste jeg har jobbet sammen med her er Trollkrem og deres performancefestival Soppen i fjor sommer, samt Oslo Open og nå Unge Kunstneres Samfund. Alle sykt viktige greier som jeg er stolt av å være med på!
Venstre: Silhouette (Flat Vase), 2017, (høybrent glasert porselen på steingods). foto: Marthe Elise Stramrud
Høyre: Vase & Vice Versa, 2017, Skulptur for Wildlife Skulpturpark (høybrent glasert porselen på steingods). foto: Jenny Rydhagen
Fortell litt om ditt siste prosjekt:
Jeg har lenge vært interessert i forholdet mellom skulptur og fotografi, men også forholdet mellom todimensjonale flater og tredimensjonale objekter. For å ikke glemme formale aspekter samt materialers umiddelbare affekt; hva som skjer i møtet mellom gode materialer og mennesket. Altså kunstens mentale verdi! Da jeg startet på masteren min skulle jeg ta et kort introkurs til keramikk. I stedet endte jeg opp med å bli helt forelska i leira! Den viste seg også å være et utmerket materiale å fortsette utforskningen av disse eksistensielle problemstillingene, samt mine poetiske og maleriske problemstillinger. Skulptur, objekt og persepsjon – og hvordan grensene mellom disse kan åpnes og flyttes. De keramiske verkene mine er blitt til nye karakterer i denne verdenen. Leira henger fast i fingrene mine!
Hvem/hva blir du inspirert av?
I fare for å høres ut som en klisjé må jeg si at min forlovede Audar forblir en stor inspirasjon i livet. Han er så grenseløs og eventyrlysten, evig kid men samtidig en klok mann med mye varme. Ellers er jeg helt avhengig av inspirerende venner – og jeg er heldig og har så sykt mange! Ingen nevnt ingen glemt. Godt humør er også viktig. Særlig i dette til tider ganske tøffe yrkeslivet man lever som billedkunstner, da må man ha humøret!
Av kunstnere jeg ser mot for øyeblikket kan jeg nevne Betty Woodman, Lynda Benglis, Peter Voulkous, Jimmie Durham & Hanne Borchgrevink.
Hva er planen videre?
Å fortsette å gjøre det jeg gjør. Jobbe beinhardt med en salig blanding av billedkunst og brukskunst, yoga og mat, venner og vin. På sikt å troligvis bygge et hus i en skog med Audar, og krysse fingrene for at alle vennene mine bygger sine hus i samme skogen.
Såpeskål, smykkeskål, saltskål, (til salgs gjennom Tableu Shop) foto: Marthe Elise Stramrud
Kimchivaffel
Dette er den diggeste vaffelen du noen gang kommer til å smake, og den beste unnskyldningen til å spise vaffel til middag. Disk opp med vaffelbuffet, så kan folk toppe vaflene sine med det de vil. Som en slags taco. Vaffeltaco?
Her er en oppskrift på grønnkålkimchi, men jeg innrømmer ærlig at jeg bruker kjøpekimchi fra asiabutikken. Det koster ca 25,- for et halvlitersglass, og den er kjempegod!
Jeg har brukt min glutenfrie vaffeloppskrift under, men du kan gjerne bruke din foretrukne vaffelgrunnoppskrift. Husk å droppe sukkeret, og ikke bruke like mye væske som i vanlige vafler!
Gir 6-8 vafler
Kimchivaffel
-50 g smør
-2 egg
-1 dl valgfri melk
-1 dl kimchi «juice»
-1 ts bakepulver
-14 ss maisenna
-1 ts salt
-1 ts pepper
-2 dl grovhakket kimchi
-1 dl raspet ost*
*Brukte Västerbottenost, men alle typer gulost kan brukes.
Fremgangsmåte:
1. Start med å smelte smøret, mens du pisker sammen egg, melk og kimchi «juice». Altså laken som er igjen i glasset med kimchi. Rør inn smøret.
2. Pisk inn bakepulver, maisenna, salt og pepper.
3. Grovhakk noe av kimchien og rasp osten. Bland inn i vaffelrøra og la det svelle 30 minutter.
4. Stek vaflene i godt oppvarmet vaffeljern, og avkjøl på rist slik at de blir sprø.
Topping:
-Kimchi
-Agurkstaver
-Frisk koriander
-Limebåter
-Finhakket vårløk
-Smør- og soyastekt østerssopp/shiitakesopp
–Krabberøre
-Okonomiyakisaus (fås i asiatiske butikker)
-Misomajones
Soppen lager du ved å rive soppen i store biter. Ha dem i en varm og tørr panne til soppen begynner å «svette». Tilsett da en god klatt smør og la soppen få litt stekeskorpe. Hell på 2-3 ss soyasaus, og gjerne en skvett sake om du har. Rasp bittelitt frisk ingefær over om du har det. La væsken koke inn. Beste soppen noen sinne!
Misomajonesen lager du enkelt ved å blande sammen hjemmelaget- eller kjøpemajones med litt misopaste. Jeg foretrekker hvit miso til dette. Prøv deg frem med 1-2 ts per dl majones.
La gjestene toppe vaflene med de vil. Min favoritt var med misomajones, kimchi, sopp, koriander og okonomiyakisaus. Andre toppet med litt krabberøre.
Rå damer: Sara Lossius
Foto: Anne Valeur
Rå damer-spalten er tilbake. Har glemt det en liten stund, men nå har jeg tre innlegg klare med tre helt forskjellige rå damer. Først ut er Sara, som jeg ble kjent med for et par år siden gjennom bloggene våre. Sara driver en helsepodcast, og blogger om mat og trening. Jeg ble så inspirert av Saras kosthold på den tiden hvor jeg fikk påvist matintoleranser. Jeg har vært med i en episode av podcasten hennes, og vi holdt mat- og kostholdskurs sammen!
Navn: Sara Lossius
Alder: 36
Nettside: saralossius.no
Instagram: saralossius
Hva driver du med?
Lager Ingefær, Norges største podcast om helse og sånn. Skriver, snakker, trener og er mamma til to jenter på snart tre og fem år.
Fortell litt om ditt siste prosjekt:
Jeg har to: et skriveprosjekt som er helt i starten og som jeg håper på å fullføre i løpet av 2018. Hovedprosjektet mitt er Ingefær podcast. På Ingefær snakker jeg med spennende og dyktige mennesker innenfor det store feltet helse. Hver uke legger jeg ut et timeslangt intervju. Jeg har drevet med Ingefær i over to år og lært utrolig mye om blant annet biorytme, søvn, kjærlighet, yoga, styrketrening, fermentering, bærekraft, mental trening og mye, mye mer. Jeg elsker å lære nye ting og formidle, så å ha og kunne leve av min egen podcast er virkelig midt i blinken for meg.
Hvem/hva blir du inspirert av?
De beste ideene mine får jeg når jeg jogger, lager mat, rydder, kjører bil eller gjør andre ting som ikke handler om jobb. Å koble av gir resultater. Jeg inspireres av bra mennesker som brenner for det de gjør, eller som står støtt i hvem de er og sine valg. Jeg giftet i sommer, og vil si at alle gjestene i bryllupet står på inspirasjonslisten min, av ulike grunner. Mentaltrener Cecilie Ystenes inspirerer meg for faglig integritet og generelt å være en tilstedeværende, bra person, min beste venninne Silje inspirerer meg fordi vi alltid klarer å kose oss så glugg, jeg synes Siri F Abrahamsen er dyktig, Farge-Dagny inspirerer meg for å ha meninger og spre kunnskap om farger i det offentlige rom, mine bestemødre har inspirert meg. Jeg inspireres av jentene mine som til de grader lever her og nå og øver, øver, øver helt til de mestrer en ny ferdighet, for eksempel. Det her var bare et lite knippe – jeg lar meg lett begeistre tror jeg. Forresten inspireres jeg av deg og, Julie, men det tror jeg du vet! Instagram, gode magasiner, aviser, bøker og blogger og ny kunnskap er også kilde til inspirasjon. Jeg tror at om man åpner opp, er det inspirasjon overalt.
Året som har gått
Foto: Maja Hattvang
Godt nyttår, alle sammen! Jeg avsluttet året på beste vis med å feire jul i Marrakesh med familien og nyttår i Oslo med venner. Det har også plutselig blitt en toukers bloggpause, så nå har jeg gått gjennom hele arkivet mitt fra 2017 for å oppsummere det fantastiske året som har gått.
Jeg begynte 2017 med fast jobb i Redink, så jeg fokuserte mest på jobb og ikke blogg. Midt i januar tok jeg fri fra jobb for å utforske Helsinki sammen med fotografen min Anne. Februar kom og vi startet Mimosaklubben, en tradisjon vi har fortsatt med gjennom året som har gått. I vintermånedene blogget jeg ikke så mye, men jeg spiste veldig mye god mat og testet mange spennende oppskrifter på jobb. April kom og det ble lysere, vi drakk mer mimosa og jeg jobbet veldig mye. Så mye at jeg bestemte meg for å si opp jobben og heller fokusere på bloggen. I mai begynte jeg å jobbe litt med Simply Cola og fotograf Mike, et veldig morsomt samarbeid som har ført til mange oppskfiter, pizzaparty og en egen burger på Munchies. Midt i mai kjøpte jeg ny leilighet på Tøyen, så nå er jeg eiendomsmogul hehe. Resten av mai gikk med på å drikke vin i parken, pakke ned leiligheten og feire bursdag.
1. juni ble en stor overgang, siden jeg både overtok ny leilighet og tryna på sykkel i trikkeskinnene og skadet meg noe innmari. Ikke en tipp topp start på frilanstilværelsen. Juni var en skikkelig drittmåned i og med at jeg både hadde regulering, gips, brukket nese og ikke kunne spise noe fast føde. Men heldigvis rant frilansjobbene inn, og jeg gjorde en stor jobb for Olympus. Mot slutten av måneden klarte jeg endelig å spise sommerens første reker, og drakk vin på den nye verandaen til tross for sterke smertestillende. I juli friskmeldte jeg meg selv og begynte å jobbe for PureSkin, hvor jeg har leverte ukentlige oppskrifter ut året. Badet mye på Sørenga og spiste på verandaen. Begynte til og med å sykle litt igjen (med hjelm!).
August kom snikende, og jeg begynte med kombuchabrygging. Jeg hadde endelig tid til å ta litt ekte ferie, og dro til en sørlandshytte. Ellers var jeg bare i Oslo, verdens beste by tross alt. En varm sommerdag bestemte jeg meg for å klippe av meg alt håret, den beste avgjørelsen noen sinne. Mot slutten av sommeren grillet vi en pattegris i Grønlands koseligste bakgård.
Så kom høsten og soppsoppseseongen, og vi laget hjemmelaget ravioli med soppfyll, og drakk masse god vin. Livet! Jeg dro en liten svipptur til København og kjøpte litt kunst, spiste ost til middag og festet til langt på natt. I slutten av september tok jeg med meg Maja og dro på bloggtur til Koskenkorva. Der drakk vi vodka dagen lang og tok badstu. Etterpå hadde vi en dag i Helsinki igjen. Hvem skulle tro at det var Helsinki jeg skulle besøke mest i 2017? Vel hjemme fikk jeg pusset opp leiligheten på Tøyen, Maja ga ut bok og The Golden Chimp åpnet i nabolaget.
Så ble det fort vinter igjen og vi hadde japansk aften, jeg ble nominert til Matprisen, tok en liten partypause i København og lagde månedens burger for Munchies. Resten av vinteren gikk det stort sett i å lage oppskrifter til bloggen og diverse kunder. Avsluttet året med pinnekjøttlag, før jeg dro til Marrakesh. Året ble ekte avsluttet med alle de beste folkene jeg vet om samlet på Adamstuen.
Jeg har reist relativt lite i år sammenlignet med tidligere år, så det er jeg fornøyd med sånn miljømessig. Jeg har vært et par turer hjem til Kristiansand, en tur til Arendal, en tur til Helsinki, to korte turer til København og så tilbake til Finland hvor jeg først besøkte Koskenkorva og så Helsinki igjen. På tampen av året besøkte jeg Marrakesh, men mer om det senere.
I 2018 planlegger jeg å fortsette nøyaktig som før, utforske noen spennende jobbmuligheter, blogge mer, forhåpentligvis selge den andre leiligheten min og reise litt mer. Jeg må til Paris, London, Berlin og London i løpet av året!
Favorittoppskrifter fra 2017:
–Pepperkrabbe
–Squashpasta med paprikasaus
-Sjokoladepudding med chia
–Blåskjell i crémant
–Reker og avokado
–Sommerens beste potetsalat
–Skalldyrsuppe
–Luksusfrokost med posjert egg
–Kombucha
–Frokostvaffel med avokado
–Risbolle med shiitake
–Hjemmelaget ravioli
–Bananbrød med sjokolade
–Moussaka
–Gratinert sjøkreps
Favorittrestauranter i Oslo 2017
Håper alle får det beste året noen sinne!